Copy
LUMA-tiedekasvatuksen ajankohtaiset uutiset, tapahtumat ja tuoreimmat blogitekstit yhdessä uutiskirjeessä.
Etkö näe viestiä kunnolla?
Lue tämä uutiskirje selaimellasi.
Linkkikuva TouTube-videoon

10 vuotta LUMA-keskus Suomi -verkoston toimintaa

Katso YouTube-kanavaltamme LUMA-keskus Suomen johtajan, professori Maija Akselan ajankohtaisterveiset, verkoston juhlavuoden avauksen kunniaksi. Vuonna 2023 on kulunut 20 vuotta LUMA-toiminnan alkamisesta ja 10 vuotta verkoston perustamisesta. Lisäksi ensimmäisen LUMA-tiedeluokan, Kemianluokka Gadolinin, perustamisesta on tänä vuonna kulunut 15 vuotta. Tutustu lisää LUMA-toiminnan historiaan verkkosivuillamme

Valtakunnallisilla LUMA-viikoilla jaetaan oivaltamisen ja onnistumisen iloa!

Kannustamme kaikkia oppimisyhteisöjä järjestämään viikoilla pienempää tai isompaa luonnontieteisiin ja matematiikkaan liittyvää toimintaa. Vuonna 2023 järjestämme LUMA-keskus Suomi -verkoston pyöreiden vuosien kunniaksi kymmenenä päivänä LUMA-aiheista ohjelmaa, johon on helppoa ottaa osaa kouluissa ympäri Suomen. Tervetuloa siis mukaan 1.–10.2., jolloin ohjelmassa on muun muassa:
  • tutustu biotaiteeseen bakteereilla
  • lähde virtuaalikierrokselle kasvitieteelliseen puutarhaan
  • maalaa mustikkaväreillä
  • suunnittele oma logo
  • pelaa Globaalit sankarit -lautapeliä
Tutustu ohjelmaan etukäteen verkkosivuillamme ja seuraa somekanaviamme helmikuussa!

Ilmoita koulusi tai muu oppimisyhteisösi mukaan

Mission X:n maskotit avaruudessa ja teksti ”Mission X”.

Mission X: Treenaa kuten astronautti

Mission X on liikuntaan ja ravitsemukseen keskittyvä kansainvälinen opiskelukilpailu, joka innostaa oppilaita harjoittelemaan astronauttien tavalla. Kiinnostaisiko tietää, kuinka juustohampurilaisen rasvapitoisuuden saa selville? Tai kuinka kehomme toimii maapallolla ja kuinka astronautit elävät ja työskentelevät avaruusmatkojen aikana? Kaikki tehtävät ovat saatavilla suomeksi ja sopivat 1.–8. luokkalaisille.

Alla uppgifterna finns också på svenska!
Löydät tehtävät ja lisää infoa Mission X:stä linkin takana.
Tutustu Kumpulan kampuksen virtuaaliseikkailuun.

Tutustu Kumpulan kampukseen etänä

Virtuaaliseikkailussa tutustutaan kampuksen tieteenaloihin, opetukseen ja tutkimukseen videoiden, tekstien sekä pienten tehtävien kautta. Opiskelijat voivat joko tutustua tiedekuntaan itsenäisesti tai opettajat voivat käyttää virtuaaliseikkailua osana opintojen ohjausta tai luonnontieteiden kursseja.

Virtuaaliseikkailulla opiskelijat suunnistavat eri kampusrakennusten läpi ja tutustuvat kartalle merkittyihin kohteisiin. Kumpulan kampuksen erityisyydet, kuten kemian erikoislaboratoriot ja kampuksen katolta löytyvä säätutkapallo, tulevat opiskelijoille myös tutuiksi. Jokaisessa rakennuksessa on tarjolla jotain uutta ja jännittävää, jonka tutkiminen vie mukanaan.

Lue tutustumismahdollisuuksista lisää uutisesta
Tutustu Aalto Juniorin opintokäyntitarjontaan.

Kevään opintokäynnit ja etäopintokäynnit ovat nyt varattavissa


Haluaisitteko tulla ryhmänne kanssa tutustumaan helpolla tavalla opiskeluun ja tutkimukseen yliopistoissa? LUMA-tiedeluokissa se onnistuu!

Tiedeluokissa ja teknologialuokissa opiskelijat ja oppilaat eri asteilta pääsevät tutustumaan korkeakouluihin toiminnallisten opintokäyntien parissa. Monet tiedeluokista järjestävät myös virtuaalista toimintaa, johon on mahdollista osallistua kauempaakin. Kevään opintokäyntiajat suosittuihin LUMA-tiedeluokkiin ovat nyt varattavissa!

Tutustu LUMA-tiedeluokkiin ja varaa opintokäynti ryhmällesi
 
Tule mukaan geotieteitä käsittelevälle verkkokurssille.

Geotieteet ja kestävä tulevaisuus -verkkokurssi on nyt avattu


Ajankohtaisiin kestävyyshaasteisiin tutustutaan uudella verkkokurssilla geotieteiden näkökulmasta. Maksuton ja kaikille avoin kurssi tuo esiin tieteenalan erityisosaamista muun muassa ympäristöystävällisemmän kaivostoiminnan kehityksessä, vihreässä energiasiirtymässä sekä mineraalisten luonnonvarojen kestävässä käytössä. Kurssille on haastateltu useita alan suomalaisia asiantuntijoita aina etelämantereella työskentelevistä tutkijoista geokemisteihin ja maanjäristystutkijoihin. 

Kurssin kohderyhmänä ovat lukiolaiset, opettajat sekä kaikki aiheesta kiinnostuneet. Kurssi on nyt avattu DigiCampus -alustalla.  Katso tarkemmat tiedot ja ilmoittaudu mukaan.
Lue lisää Linkin ohjelmointikerhoista.

Tervetuloa mukaan ohjelmointikerhoon!

Helsingin yliopiston tiedeluokka Linkin kevään 2023 kerhot alkavat tammikuussa. Tarjolla on monenlaista aloitteleville sekä kokeneemmille ohjelmoijille sopivaa toimintaa, alakoululaisista aina lukiolaisiin. Kerhoja järjestetään sekä etänä Gather.townin ja Zoomin välityksellä että paikan päällä Kumpulassa. Hauskanpitoa ja onnistumisen elämyksiä on tarjolla kaikissa kerhoissa!

Tarkemmat tiedot kerhoista sekä ilmoittautumisohjeet löydät Linkin sivuilta.

Kehitä ammatillista osaamistasi

Löydät päivittyvät listauksen lähikoulutuksista verkkosivuiltamme.

Ilmoittaudu kevään lähikoulutuksiin tutkivasta oppimisesta ja luonto-oppimisesta

LUMAn lumoa -täydennyskoulutus jalkautuu alueellisiin LUMA-keskuksiin. Tule innostumaan tutkivasta oppimisesta sekä luonnosta oppimisympäristönä. Koulutukset ovat opettajille maksuttomia ja niihin voit osallistua riippumatta siitä, oletko jo osallistunut verkkokursseillemme. Mikäli koulutus on suunnattu jollekin tietylle kohderyhmälle, on siitä kerrottu koulutuksen yhteydessä. 

Tällä hetkellä koulutuksia on julkaistu muun muassa seuraaville paikkakunnille: Tampere, Espoo, Helsinki, Vaasa ja Joensuu.

Tutustu päivittyvään listaukseen lähikoulutuksista verkkosivuillamme.

Koulutusohjelma on LUMA-keskus Suomi -verkoston järjestämä ja Opetushallituksen rahoittama.
Lue miten LUMA-keskus Suomi on mukana Educa-messuilla.

Olemme mukana EDUCA-messuilla

Tervetuloa tapaamaan meitä EDUCA-messuille 27.1.-28.1. osastollemme 6d18. Osastolla verkostomme toimintaa esittelevät asiantuntijat eri LUMA-keskuksista. Ständillämme pääset kuulemaan, miten kokeellista työskentelyä voi hyödyntää matematiikan, luonnontieteiden, teknologian ja ympäristöopin opetuksessa. Lisäksi esillä ovat tulevat täydennyskoulutustapahtumamme opettajille.

Lue lisää ja tule tervehtimään meitä EDUCA-messuille.

Matematiikan opetukseen intoa LUMATIKKA-hankkeen materiaaleista 

Vuodesta 2018 lähtien menestyksekkäästi toiminut LUMATIKKA-hanke on tullut päätökseensä. Hankkeessa tuotetut kiitetyt materiaalit on kuitenkin julkaistu kaikkien matematiikan opetuksesta kiinnostuneiden saataville. Alan asiantuntijoiden laatimat innostavat oppimateriaalit pitävät sisällään esimerkiksi: 

  • 20 itseopiskelukurssin kokonaisuus Digicampuksessa
  • 30 oppimateriaalikokoelmaa Avointen oppimateriaalien kirjastossa 
  • 200 videoluentoa hankkeen Youtube-kanavalla 

Lue lisää oppimateriaaleista ja tule mukaan oppimaan verkkokursseille tästä linkistä.

Save the date: LUMA-päivät järjestetään 13.–15.6.2023 Nurmeksessa

LUMA-päivät järjestetään tänä vuonna Itä-Suomen yliopiston LUMA-keskuksen luotsaamana yhdessä Suomen suurimman ulkona oppimisen tapahtuman, ULOS-UT-OUT, kanssa. Ohjelmaan kuuluu tuttuun tapaan kiinnostavia puheenvuoroja, tiedekasvatukseen virittäviä työpajoja ja verkostoitumista muiden opettajien kanssa.

Lue lisää
Läs mer
Tutustu verkkokirjaan tutkivan opetuksen eriyttämisestä.

Uusi verkkokirja tukee tutkivan opetuksen eriyttämistä

Ilmainen verkkokirja tarjoaa luonnontieteiden opettajille tukea opetuksen eriyttämiseen. Kirjassa esitellään hyödyllinen työkalu opetuksessa keskeisen tutkivan oppimisen eriyttämiseen.  Työkalu hyödyntää tunnettua tutkivan oppimisen mallia, jossa jokainen tutkivan oppimisen vaihe on jaettu eri avoimuuden asteisiin. Voit ladata kirjan jutun lopusta.

Lue lisää ja lataa verkkokirja käyttöösi.

Maksuttomat verkkokurssit Scratch-ohjelmoinnista ja 3D-tulostuksesta jatkuvat kevään

Haluaisitko hyödyntää ohjelmointia tai 3D-tulostusta opetuksessasi? LUMA-keskus Pohjanmaan ja Vaasan yliopiston avoimen yliopiston verkkokurssit Ohjelmointia Scratch-ohjelmalla (1 op) ja 3D-tulostuksen perusteet (1 op) ovat opiskeltavissa omaan tahtiin koko kevään 2023.

Kurssilla parasta olivat selkeät ohjemateriaalit ja innostavat tehtävät. Kurssi oli kaiken kaikkiaan erittäin mieleinen ja onnistunut.

Lue lisää ja ilmoittaudu kursseille Vaasan yliopiston verkkosivuilta

Muuta ajankohtaista

Millennium Youth Prize -kilpailun töiden palautusaikaa on jatkettu

Opettaja – onko sinulla ryhmä, joka innostuu haasteista? Tekniikan Akatemia -säätiö, Aalto-yliopisto, Helsingin yliopisto ja Tampereen yliopisto järjestävät innovaatiokilpailun nuorille, jotka haluavat ratkoa globaaleja kestävän kehityksen haasteita.
 
Kilpailun haasteet on nyt julkaistu:
- Millaisia ovat tulevaisuuden hyvät biomateriaalit ja tuotteet?
- Mistä ravinteet kasvintuotantoon?
- Miten saamme suurkaupunkien ilmanlaatua puhtaammaksi ja samalla ne ilmastoneutraaleiksi?
Tutustu kilpailuun tarkemmin verkkosivuillamme.

Nokia Säätiön tunnustuspalkinto professori Maija Akselalle

Palkinnonsaaja, Helsingin yliopiston luonnontieteellisen tiedekasvatuksen professori Maija Aksela on tehnyt ansiokasta ja pitkäjänteistä työtä matematiikan, luonnontieteiden ja teknologian opetuksen ja oppimisen kehittämiseksi varhaiskasvatuksesta korkeakouluihin koko Suomessa. Jatka jutun lukemista verkkosivuillamme.
 

Ajankohtainen materiaalinosto: Lumitutkimuksia

Kahden oppitunnin mittainen opetuskokonaisuus lumesta 3.–4. luokille. Koostuu useasta osasta. Lumitutkimusten lisäksi keskitytään pohtimaan lumen merkitystä luonnossa. Lataa materiaali tällä sivulla olevasta linkistä.
 

Tervetuloa Hyytiälään opettajien ilmastofoorumiin lokakuussa 2023

Tarvitsetko ideoita ilmastokasvatukseen? Haluatko saada uusinta tietoa ilmastonmuutoksesta?
Kansainvälinen opettajien ilmastofoorumiin järjestetään 2.-3.10.2023, puoliksi etänä ja puoliksi lähitapahtumana Hyytiälän metsän- ja ilmastontutkimusasemalla. Tapahtuma on suunnattu kaikkien luokka-asteiden ilmastokasvatuksesta kiinnostuneille opettajille, joiden ammatillista osaamista tuetaan monipuolisilla puheenvuoroilla ja työpajoilla, jotka kannustavat yhteiseen keskusteluun ja kokemusten jakamiseen aiheen ympäriltä. Lue lisää ohjelmasta tapahtuman verkkosivuilta


LUMASTER-haaste ja festarit

Osallistu LUMA-keskus Pohjanmaan LUMASTER-haasteeseen tekemällä kevään aikana oppimisyhteisössä luonnontieteisiin, matematiikkaan tai teknologiaan liittyvä projekti, jonka tuloksena on jokin tuotos! Haaste huipentuu festareihin keskiviikkona 26.4.2023 Vaasan yliopistossa, jolloin lapset ja nuoret pääsevät esittelemään yleisölle projekteissa tehtyjä tuotoksiaan. Parhaat projektit palkitaan! Lue lisää LUMASTERista verkkosivuilta ja ilmoittaudu tästä mukaan
 

Tilaa myös alueellisten LUMA-keskusten uutiskirjeitä

Kaikki LUMA-keskus Suomen uutiskirjeet on koottu verkkosivuillemme. Tutustu täällä alueellisiin uutiskirjeisiin ja tilaa suoraan sähköpostiisi.

Yhteistyökumppaneiltamme

MAOL mukana Educa-messuilla

MAOL ry on mukana pedagogisten opettajajärjestöjen paneelikeskustelussa "Tätät sinun ei tarvitse tehdä itse" - miksi opettajan kannattaa kuulua omaan ainejärjestöönsä pe 27.2 klo 15 ja 17. Lisäksi Lauri Hellsten, vuoden matemaattisten aineiden opettaja, esittelee ajatuksiaan LUMA-aineiden opettamisesta la 28.1. klo 11. Molemmat ohjelmat Opettajan olohuoneessa, josta löydät myös MAOLin esittelypöydän.

MAOLilla tulossa alkukeväästä myös paljon kaikille opettajille avoimia koulutuksia, mm. koulun kemikaaliturvallisuudesta, ajankohtaisista digitaalisista työkaluista sekä alakoulun fysiikasta ja kemiasta. Lue lisää koulutuksista verkkosivuiltamme

Matikkatäykkärit koottuna yhdelle sivulle


LUMATIKKA-ohjelman lisäksi Opetushallitus on rahoittanut muitakin matematiikan opetukseen keskittyviä täydennyskoulutusohjelmia. Kokosimme koulutusohjelmien tiedot yhden sivuston alle. Tutustu koulutuksiin osoitteessa matematiikkakoulutukset.fi

Esimerkiksi suositut ja maksuttomat Joustavaan Matematiikkaan -verkkokurssit ovat auki vielä 30.11.2023 saakka. Lisätietoja Joustavaan matematiikkaan -verkkosivuilta

Ursan Avaruusviikko kouluille


Ursa järjestää 20.–24.3.2023 kaikille alakouluille avoimen, virtuaalisen Avaruusviikon. Mikä avaruudessa kiinnostaa? Kaikki Avaruusviikon ohjelma lähetetään YouTubessa. Viikon aikana lähetetyn ohjelman tallenteita voi myös käyttää opetuksessa myöhemminkin.

Lue lisää: ursa.fi/avaruusviikko

 

Seuraa meitä myös sosiaalisessa mediassa:

Facebook
Facebook
Instagram
Instagram
Twitter
Twitter
YouTube
YouTube
Saat tämän sähköpostiviestin, koska olet tilannut LUMA-uutiskirjeen. 

Halutessasi voit päivittää tilausasetuksesi tai lopettaa tilauksen.
Aiemmat uutiskirjeet löydät täältä:

LUMA-keskus Suomi, PL 55, 00014 HELSINGIN YLIOPISTO
Lähetä meille sähköpostia