Copy

Mantelzorg, je staat er niet alleen voor

Als je zorgt voor een ander kan het zomaar zijn dat je mantelzorger bent. Wij, de mantelzorgondersteuners van Punt Welzijn, bieden informatie, ondersteuning en waardering. Wij leveren maatwerk voor elke situatie, want niet één verhaal is hetzelfde.

Lees meer

Wat kan een mantelzorgondersteuner voor jou betekenen?


Punt Welzijn ondersteunt mantelzorgers, maar wat houdt dat in? In dit item geeft Elisa van Knippenberg een voorbeeld.

Naast onder andere de groepsbijeenkomsten en de waarderingsactiviteiten die wij organiseren kunnen wij met jou als mantelzorger ook individueel in gesprek gaan. Deze gesprekken zijn kosteloos en we zijn niet gebonden aan een maximum aantal gesprekken, waardoor we de tijd en ruimte voor jou kunnen nemen die nodig is. We ervaren dat de meeste professionals die betrokken zijn zich vooral focussen op degene die de zorg nodig heeft. Wij zijn er juist voor jou als mantelzorger. We gaan met je in gesprek over de dagelijkse gang van zaken, maar vooral wat deze situatie met jou als persoon doet. Wat gaat er allemaal al goed en waar heb je nog ondersteuning bij nodig?

Ik merk dat mantelzorgers vaak geneigd zijn om veel over de zorgvrager te praten, terwijl wij dan juist vragen hoe het met jou gaat: 'Waar krijg jij energie van en wat kost juist energie? En hoelang hou je het vol als alles blijft zoals het nu is?' Dat zijn vragen die vaak een gevoelige snaar raken.

Ik vind het mooi als de mantelzorger zich tijdens de gesprekken zo op zijn gemak voelt dat hij/zij durft te vertellen hoe het écht met hem/haar gaat, ook als het op dat moment niet goed gaat. Dat laten veel mantelzorgers vaak niet toe in het dagelijks leven, want ze moeten vaak sterk blijven. Ook hoor ik vaak dat mantelzorgers hun kinderen, vrienden en familie niet willen 'belasten' met hun verhaal en ze voelen zich bijna bezwaard om met ons zo open over hun situatie te spreken. Maar daar zijn wij juist voor.

Wil jij ook in gesprek gesprek met een mantelzorgondersteuner? Neem dan contact op via onderstaande button of bel met 0495-697900.
Gesprek aanvragen

Mantelzorgwandeling december


In november was er de allereerste mantelzorgwandeling waarbij IVN gids Dyonne en mantelzorgondersteuner Marion met een aantal mantelzorgers gingen wandelen. Een leuke reactie na afloop van een deelnemer: 
'Ik heb genoten van de wandeltocht. De ambiance was prima. Goede uitleg met een stralend zonnetje. Al met al kreeg ik weer meer power omdat er een ontspannen sfeer hing, er leuke gesprekken ontstonden en lekker werd gewandeld.'

De eerstvolgende wandeling (max. 12 deelnemers) is gepland op vrijdag 23 december van 14 en 16 uur. We vertrekken vanuit de parkeerplek bij Daatjeshoeve om het Weerterbos te verkennen.

Onder het wandelen ontvangen mantelzorgers natuur-weetjes. De wandeling is daarnaast bedoeld als een moment van ontspanning en ontmoeting. Het tempo van de wandeling is daardoor rustig (ca. 3,5 tot 4 km per uur) van aard. We verkennen verharde wegen, maar ook zeker (soms natte) bospaden en zandwegen. De wandeling wordt afgesloten met een koffiemoment om de indrukken met elkaar te delen. 
Aanmelden mantelzorgwandeling

Online bijeenkomst 'Kennismaken met Mindfulness'

Punt Welzijn organiseert op donderdag 26 januari van 19:00 tot 20:00 uur, in samenwerking met mantelzorgondersteuners uit de regio, een online bijeenkomst waarin je kunt kennismaken met mindfulness. De bijeenkomst wordt verzorgd door Ingrid van Straten van Mindfulness Centrum Venray

Mindfulness is een vorm van aandachtstraining die je meer bewust maakt en je de mogelijkheid geeft om anders in het leven te staan. Je leert stressprikkels vroegtijdig te herkennen en je leert om met meer mildheid met lastige dingen om te gaan. Hierdoor kun je de dingen makkelijker loslaten en rust vinden in de dingen die je doet.

Meer informatie en aanmelden

Kijktip: Kanaal Sociaal


Nederland kent meer dan vijf miljoen mantelzorgers en dat worden er in de toekomst alleen maar meer. Of we het willen of niet, mantelzorg is de hoeksteen van ons zorgsysteem.

Voor de zesdelige documentaireserie Kanaal Sociaal strijken regisseurs Nelleke Koop en Stephane Kaas meer dan een jaar lang neer in Deventer. Zij volgen de levens van zes Deventenaren die voor een dierbare zorgen. Ze worstelen met de vraag of ze hun eigen leven ooit nog terugkrijgen; de zorg eist een steeds hogere tol van hen.
 
Afleveringen bekijken

Hoe vier je de feestdagen met iemand die dementie heeft?
 

Binnenkort zitten we alweer midden in de feestdagen. Kerstmis en de jaarwisseling zijn traditiegetrouw dagen die we graag samen met vrienden en familie vieren. Maar voor veel familieleden en mensen met dementie zijn de feestdagen een stressvolle tijd. Alzheimer Nederland geeft enkele tips om de feestdagen voor iedereen zo leuk mogelijk te maken.
Tips bekijken

Cursus 'Vitaal met dementie'

De diagnose dementie is ingrijpend en roept veel vragen op. Wat is dementie? Wat staat je te wachten? Waar kun je terecht voor hulp?

Vitaal Thuis, onderdeel van Stichting Land van Horne, verzorgt een cursus die bestaat uit 12 bijeenkomsten. De cursus is bedoeld voor mensen die onlangs de diagnose dementie hebben gekregen samen met hun partner of mantelzorger.

De deelnemers ontvangen praktische informatie over hoe ze beter om kunnen gaan met deze ziekte en welke hulp ze kunnen inzetten. Het is mogelijk om op 12 januari, 9 mei, 10 juli, 29 augustus of 24 oktober te starten met de cursus. 

Meer informatie

Wat doen zorgverzekeraars voor mantelzorgers in 2023?

De premies en vergoedingen van zorgverzekeringen in 2023 zijn bekend. Maar biedt een zorgverzekeraar ook vergoedingen om jou te ondersteunen of ontlasten bij jouw mantelzorgtaken?

Mantelzorg NL zette dit op een rij en heeft een overzicht gemaakt. Hierin kun je per zorgverzekeraar bekijken welke vergoeding zij in de aanvullende verzekering aanbieden voor o.a. vervangende mantelzorg, een vergoeding van de mantelzorgmakelaar en eventuele vergoedingen voor mantelzorgcursussen. 

Lees meer

PGB en mantelzorg, hoe zit dat?

Als je zorg nodig hebt, kunt kiezen hoe je de zorg wilt ontvangen: via zorg in natura of via een persoonsgebonden budget (pgb). Bij zorg in natura bepaalt de gemeente, het zorgkantoor of de zorgverzekeraar uit welke zorgorganisatie je kunt kiezen. Bij een pgb ontvang je een geldbedrag waarmee je zelf zorg kunt inkopen.

Mantelzorgers hebben veel vragen over pgb, zoals: ‘Kan ik als mantelzorger betaald worden uit pgb en hoe vraag ik het aan?' 'En past dat bij mijn situatie?’ Daarom ontwikkelde MantelzorgNL een verhelderende animatie en een infographic. De infographic kun je hier bekijken.
Let op: niet alle zorg die mantelzorgers geven kan betaald worden uit een pgb.

Wil je hierna nog meer weten over het pgb, klik dan eens op op onderstaande knop.

Meer informatie over pgb

Column 'Ereteken'

Zaterdag 27 augustus werd ik opgenomen als schutbroeder van de ‘Edele Eed-Broederschap van de Souvereine Orde van de Rode Leeuw van Limburg en de Heilige Sebastianus’.

Ik stel voor een ereteken voor mantelzorgers in te stellen. Iedere mantelzorger krijgt een klein bescheiden draaginsigne dat hij of zij zichtbaar kan dragen. Mantelzorgers worden herkenbaar. Mensen zien dat ze iets heel verdienstelijks doen. Je kan ze makkelijker benaderen met praktische vragen. Ze zijn ervaringsdeskundigen.

Ik wil graag mijn hulp aanbieden om dit doel te realiseren. Graag ontvang ik reacties en voorstellen. Het kan via Punt Welzijn Steunpunt Mantelzorg t.a.v. Ludo Hermans.

Lees gehele column
Bezoekadres
Beekstraat 54, 6001 GJ Weert

Postadres
Postbus 112, 6000 AC Weert

E mantelzorg@puntwelzijn.nl
T (0495) 69 7900
I www.puntwelzijn.nl

 
Op elk punt in je leven...

Op welk punt jij je op dit moment ook bevindt, er is altijd één plek waar je terecht kunt om jezelf of anderen verder te brengen.

puntwelzijn.nl
 
Mailing voorkeuren / Uitschrijven
Dit bericht is verstuurd naar <<E-mailadres>> door Punt Welzijn.

Email Marketing Powered by Mailchimp