Copy
View this email in your browser
EEN TERUGBLIK OP 2022

Wat een jaar!

De feestdagen gaven ons tijd om stil te staan bij het waanzinnige afgelopen jaar. We lanceerden het Jonge Stadsdichters Collectief, het Poetry Circle Festival vond voor het eerst plaats in Den Haag, het eerste poëzine 'Taal van mijn hart' werd gepubliceerd en we verzorgden een Cultuurweek op de basisschool Jeroen.

In deze nieuwsbrief nemen we jullie mee langs de maandelijkse hoogtepunten van 2022. We hopen dat 2023 net zo rijkelijk gevuld is met poëzie en spoken word, nieuwe talenten worden ontdekt en we op nog meer scholen langs mogen komen.

Warme groeten,
Malou, Malaika, Sacha en alle docenten van Huis van Gedichten
JANUARI
Portretten Jonge Stadsdichters

Jonge Stadsdichter Collectief


In januari kreeg Den Haag voor het eerst een Jonge Stadsdichter Collectief! 
De Haagse jongeren Nachoua Douayry, Khadija Ibourk El Idrissi, Nart Alghabbach en Insaf El Assouad van Johan de Witt Scholengroep schreven het hele jaar werk bij belangrijke en actuele gebeurtenissen in de stad. Daarbij kregen ze begeleiding van Guus van der Steen. Lees meer over het collectief en al hun bijzondere gedichten hier.

Dit is een initiatief van gemeente Den Haag, Huis van Gedichten, de Bibliotheek Den Haag en het Literatuurmuseum/Kinderboekenmuseum.
 
FEBRUARI
Cultuurweek Jeroenschool
PRIMAIR ONDERWIJS
In de laatste week voor de voorjaarsvakantie organiseerde de Jeroenschool in Laak een cultuurweek in het teken van poëzie.
Alle klassen kregen schrijflessen van Anne Büdgen, Liesbeth Mende, Zanyar Aziz en Ludette el Barkany aan de hand van het thema 'protest, je stem laten horen'. Voor de onderbouw-leerlingen werd het een les over superkrachten, en de bovenbouw dacht na over waar je je boos om kan maken.
Voor dit project werkten we samen met Art-S-Cool wat resulteerde in een prachtige 'beeldentaal' eindpresentatie.
MAART
Poëzine 'Taal van mijn hart'
VOORTGEZET ONDERWIJS
Wat is de taal van je hart? Wat maakt je blij of verdrietig? Wat verstop je in je hart?
Ruim vierhonderd ontboezemingen vonden het papier. Alle voor-examen leerlingen en alle niveaus (van kader en praktijkonderwijs tot vwo) van Johan de Witt Scholengroep kregen lessen creatief schrijven. Samen met de leerkrachten en docenten van Huis van Gedichten (Joost van Kersbergen, Jörgen Gario, Daniëlle Zawadi, Karim Allouata, Charlotte Ellis, Ivan Words, Luan Buleshkaj) bundelden we een selectie van de opvallendste teksten en fragmenten. Zie hier het eerste poëzine! Ook zijn er posters en ansichtkaarten gemaakt. Inmiddels zijn de lessen voor poëzine #02 in volle gang.
APRIL
Yunus Emre Suikerfeest
PRIMAIR ONDERWIJS
Gedurende de Ramadan kregen de bovenbouwleerlingen van het Yunus Emre lessen creatief schrijven van onze docenten Ludette el Barkany en Zanyar Aziz.
De gedichten gingen over het thema dankbaarheid en werden tot mooi vormgegeven kunstwerkjes gemaakt die in de gangen van de school werden opgehangen. Tijdens de eindpresentatie droegen per klas twee leerlingen hun gedicht voor aan alle bovenbouwklassen.
MEI

Een nieuwe lente en een nieuw geluid

De maand mei was net zo omvangrijk als het gelijknamige epos van Herman Gorter…

De foto is van de schooltentoonstelling Door jouw ogen zie ik mijzelf, waarbij eerste en tweede klassers kennismaken met de kracht van woorden én zichzelf. Praktijkschool De Poort combineert deze lessenreeks met bij de tekst passende maskers maken tijdens CKV. Naast de tentoonstelling worden er ook klassenbundels gemaakt.

Jonge Stadsdichters Insaf, Nart, Khadija en Nachoua droegen bij de Vrijheidsmaaltijd op het Lange Voorhout gedichten voor geïnspireerd op De Achttien Dooden van Jan Campert.

Op 4 mei droegen wederom leerlingen van Johan de Witt Scholengroep gedichten voor bij de jaarlijkse Dodenherdenking in de Tweede Kamer.


In de krant Den Haag Centraal kon je in mei een interview lezen met Stadsdichter Nachoua en directeur Malou, zij vertelden over de waarde van schrijfworkshops en de kracht van gedichten.

Stadsdichter Khadija schreef het gedicht 'Openbaring' in opdracht van Kunstzone, het tijdschrift voor kunst en cultuur. Deze editie had het thema Troost, over het missen van culturele activiteiten tijdens de pandemie. Lees het artikel hier.

En we werkten verder aan onze duurzame samenwerking met het Esloo College in het project Uitgesproken Esloo. Daarin maken we in co-creatie een doorgaande methodiek creatief schrijven voor de eerste drie leerjaren.
JUNI
Vrijheid en Nederlands-Indië
VOORTGEZET ONDERWIJS

Spoken word artiest en docent Tyler Koudijzer dook met de leerlingen in de geschiedenis van ons land.
Wat betekent vrijheid? Waarom bestaat Nederlands-Indië niet meer? Welke sporen uit dat verleden zijn nog terug te vinden in het hier en nu? Al schrijvend onderzochten de leerlingen met Tyler deze vragen. Vragen die dit jaar, waarin het officiële herdenkingsjaar start, bijzonder relevant zijn. 
JULI

Poetry Circle Festival

In het eerste weekend van juli vond voor het eerst het Poetry Circle Festival in Den Haag plaats! Den Haag is de jongste van 7 Nederlandse Circles; een platform voor beginnende woordkunstenaars.
Twee dagen lang kwamen alle Poetry Circles samen in De DCR en zaal3 (daar waar Huis van Gedichten huist) om het productieve seizoen af te sluiten. Een half jaar lang werkten opkomende schrijvers en performers aan hun teksten en mochten dan eindelijk dit weekend hun eindvoorstelling aan het publiek tonen. Het was een rollercoaster aan verhalen, emoties en geluiden. Zie hier het fragment van Poetry Circle 070, Den Haag (foto).   
AUGUSTUS
Stadsdichter Scholenwedstrijd
VOORTGEZET ONDERWIJS

In augustus startten de voorbereidingen voor de Jonge Stadsdichter scholenwedstrijd.
Ieder stadsdeel is vertegenwoordigd, en iets waar we extra trots op zijn; ook alle leerniveaus doen mee – van TL en praktijkonderwijs tot vwo en tweetalig onderwijs! De deelnemende scholen zijn: De Einder, Wateringse Veld College, Montaigne Lyceum, Esloo College, Maris College Bohemen, Europese School Den Haag, Haags Montessori Lyceum, De Poort en het Segbroek College. We geven het podium aan de jongeren in Den Haag om vanuit hun belevingswereld te vertellen wat er speelt in onze stad. Op  Nationale Gedichtendag, 26 januari 2023 vindt de finale plaats in de Centrale Bibliotheek!

Dit is een initiatief van gemeente Den Haag, Huis van Gedichten, de Bibliotheek Den Haag en het Literatuurmuseum/Kinderboekenmuseum.
SEPTEMBER

Reizende Jonge Stadsdichters

Het Haagse Jonge Stadsdichter Collectief zit zeker niet stil! 
Op 4 september stonden de Stadsdichters op het Haags UITfestival met een collectief gedicht over kunst en cultuur met de titel De ruimte van het hart:


Het gaat niet om hoe ik heet

Of waar ik vandaan kom

Het gaat om wat ik voel

En waar mijn hart ligt


Vrijdagavond 16 september opende Nachoua samen met Abdelkader Benali (foto Eveline van Egdom) de jongerententoonstelling Back Street in het Literatuurmuseum/Kinderboekenmuseum (sowieso een Tip, bezoek deze tentoonstelling met je klas!). Datzelfde weekend stond ze samen met Nart, Insaf en Khadija bij DCR Open, waar ook Poetry Circle 070 optrad. Zondag 25 september was Nart als eerste te gast bij radioprogramma Het Woordenrijk. Opgericht door de eerste Stadsdichter van Den Haag; Harry Zevenbergen. Vervolgens was iedere maand één van de Stadsdichters te gast. Beluister hier alles terug!
 
OKTOBER
Kinderboekenweek
PRIMAIR ONDERWIJS
Het thema van het jaarlijkse kinderboekenfeest was Gi-Ga-Groen!
De hele week stond in het teken van groene activiteiten, boeken over natuur, klimaat, kleuren en de letter G. Ook kwam de prachtige bloemlezing van moderne kinderpoëzie uit 'Heel de wereld wordt wakker' door Jaap Robben. Op pagina 289 vind je 'Strijder' van Nisrine Mbarki, een fragment:
 

strikjes eruit en modder erin
maar wit wordt zwart
en mama wordt rood


Nisrine schreef dit gedicht in opdracht van Huis van Gedichten voor de lessenreeks Woordenrijk, waarmee we de woordenschat van groep 6 verrijken met poëzie.
 
NOVEMBER
ROC Mondriaan
MIDDELBAAR BEROEPSONDERWIJS
Soms komen de docenten van Huis van Gedichten met rake teksten thuis: zo ook dit keer na de les op het ROC Mondriaan.
Docent Ludette el Barkany gaf les aan MBO-studenten die in het heroriëntatie-traject BrasFlex zitten. Hier leren zij meer over wie ze zijn en wat ze willen in het leven. In het nieuwe jaar hopen we met Huis van Gedichten nog veel meer op het MBO te komen. Deze mooie les kunnen we in ieder geval in onze zak steken.
DECEMBER
Haganum Speak Up!
VOORTGEZET ONDERWIJS
In drie dagen tijd maakten leerlingen van het Haganum Gymnasium kennis met reflectie en jezelf uiten. Wie ben ik? Wie ben jij? Hoe verhouden wij ons tot elkaar?
Via creatief schrijven en drie thema's (klimaat, slavernijverleden en de waarde van kunst) leerden de leerlingen wat een mening is, hoe een mening zich vormt en hoe je constructief met een mening van jezelf of de ander omgaat. Speak up! bestaat uit debat, storytelling en spoken word. Deze editie werd uitgebreid met dans (Lonneke van Leth), stop motion (Filmhuis) en muziek (Rewire). De lessenserie werd vlak voor de kerstvakantie afgesloten met een podiumpresentatie van het werk dat de leerlingen hebben gemaakt.
KIJK EEN AANTAL HOOGTEPUNTEN VAN 2022 TERUG 📺
Dodenherdenking 4 mei 2022
De leerlingen van Johan de Witt vertalen de Nationale Dodenherdenking naar hun eigen leven. Luister dit jaar naar de gedichten van Yadhira De Léon Matos, Anar Mammadov en Raneem Halabi.
Poetry Circle Festival 2022
De eindproductie van Poetry Circle was dit jaar een thuiswedstrijd. Neem jezelf mee terug naar afgelopen zomer, toen iedereen samenkwam in zaal3 in Den Haag.
Broeinest op Crossing Border 2022
Bekijk de sfeervolle aftermovie van ons jongerenproject Broeinest op vrijdagavond Crossing Border Festival. Wat een indrukwekkende performances hebben de leerlingen neergezet onder leiding van Daniëlle Zawadi en Tyler Koudijzer! 
Nart opent Orange the World
Jonge Stadsdichter Nart Alghabbach kreeg de bijzondere opdracht om een gedicht te schrijven voor de jaarlijkse campagne 'Orange the World'. Luister hier naar zijn gedicht 'Valse goden'. Of lees het hier.
Kinderen willen kunst! – Hasan Gök
Niemand minder dan Hasan Gök vertaalde de Raadsledenbijeenkomst, georganiseerd door elf Haagse Cultuureducatie aanbieders, tot een gedicht. De volgende boodschap voerde de boventoon: kinderen willen kunst! Kijk en luister naar Hasan, en lees hier meer over de bijeenkomst.
Braille op de Pier
De dichters uit ons Jonge Stadsdichters Collectief schreven een kort gedicht voor Braille op de Pier – uitzicht voor iedereen. De tekst van Insaf El Assouad staat nu in braille boven strand en zee. Bekijk hier de aftermovie.
AGENDA 📝 
Poeziebar door de Poezieboys
18 januari 2022
De Poezieboys staan weer met hun 'mini Carré' Poeziebar in zaal3 in Den Haag. Heb je deze ondertussen nog niet gezien? Bekijk hier de speeldata.
Finale Jonge Stadsdichter Scholenwedstrijd
26 januari 2023
Op Nationale Gedichtendag wordt dan eindelijk de nieuwe Haagse Jonge Stadsdichter bekendgemaakt. De finale vindt plaats in de Centrale Bibliotheek.
Zwarte Schaap - Crash Event #6
28 januari 2023
New year, new Crash Event! Daniëlle Zawadi host tijdens de Poëzieweek in de Centrale Bibliotheek Den Haag de allereerste marathon editie. Wil je weten wat dat is? Check de website!
Dichten in de Tuin der Lusten
29 januari 2023
Een schrijfworkshop én een rondleiding door Beelden aan Zee, wie wil dat nou niet? Ga vlug naar deze verleidelijke activiteit. 
Zonder jullie steun was het nooit gelukt om Den Haag zo woordenrijk te maken. Oprecht!

De ene na de andere schrijfworkshop wordt gegeven. Podia door de hele stad worden beklommen door artiesten van ons eigen zand en veen. Haagse woorden zijn te lezen op pagina's, posters en poëzines. Kinderen in de schoolbanken ontdekken de kracht van woorden en kwaliteiten van zichzelf. Rest ons enkel nog te zeggen: 
We wensen je in 2023 net zo veel woordenrijke maanden en inspirerende lessen toe!

Lieve groeten,
het team van Huis van Gedichten
Huis van Gedichten ontwikkelt en verzorgt workshops in taal.
Wij geloven dat wanneer kinderen en jongeren in vrijheid spelen met taal, zij nieuwe kwaliteiten van zichzelf ontdekken. Hun fantasie wordt geprikkeld en ze worden zich bewust van dingen waar ze normaal aan voorbij lopen. Dit sterkt hun zelfvertrouwen, helpt ze een stem te geven aan wat hen bezighoudt en bij het vinden van hun eigen identiteit.
 
Huis van Gedichten werkt met scholen in het primair, voortgezet, MBO en speciaal onderwijs,  bibliotheken, jeugd- en culturele instellingen, musea en CultuurSchakel en is initiator van Poetry Circle 070.
Voor onze activiteiten binnen het onderwijs ontvangen we subsidie uit het Meerjarenbeleidsplan Kunst en Cultuur 2021-2024, gemeente Den Haag.

Raak je zo enthousiast van wat je leest dat je graag deze brief wilt delen, dat mag, graag zelfs!
Hieronder zitten knopjes die het delen je gemakkelijk maken.


Alsjeblieft!
 
Share Share
Tweet Tweet
Forward Forward
Share Share
Twitter
Facebook
Website
LinkedIn
Instagram
Copyright © 2023 Stichting Huis van Gedichten, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp