Copy

”Snygg och elegant cava!”

Vilarnau Cava Brut Nature Organic – en Cava när den är som bäst!


Vilarnau Cava Brut Nature Organic tycker vi är nog den godaste cavan som finns på Systembolaget idag. Och förmodligen också den mest omtyckta och mest hyllade av kritiker och konsumenter.  
 
Den välrenommerade producenten Gonzalez Byass grundades redan 1835. Sedan 1982 har man hållit sig i täten som producent av Cava, Spaniens svar på Champagne, och producerar idag över 1 miljon flaskor per år. Den mycket uppmärksammade vinmakerskan heter Eva Plazas.
 
Vilarnau Cava Brut Nature Organic är som det låter, en ekologisk cava, precis som alla vinerna från Vilarnaus vinportfölj är den både ekologisk och vegansk. Cavan görs också utan tillsatt socker.
Cavan är gjord enligt Champagne-metoden som du kan läsa lite mer om härnedan.
 
Detta är en Cava av typen 'brut' och denna har endast 0,3 gram socker per 100 ml. Superbra för dig som behöver tänka på sockerhalten. Vilarnau Brut Nature Organic är gjort på de tre klassiska cava-druvorna i nästan samma proportion: den eleganta Macabeo, den syrliga citrusdruvan Xarel-lo och den något blommiga Parellada. Vilken kombo, dessa tre druvor skapar givetvis en mycket bra balans och ger vinet en perfekt smakprofil. Druvorna jäses separat i ståltank och precis som när man tillverkar Champagne så sker den andra jäsningen på flaska under 12 månader.
 
I Vilarnau Cava Brut Organic möts man av en lyxig och elegant bouquet och små, fina bubblor som uppstår när vinet fått sin andra jäsning. Fruktig doft med inslag av päron och gula plommon vilket gör smaken till en frisk, fruktig upplevelse där dofterna får spela fritt. Man smakar även en brödig ton av rostad brioche samt  nötter och lite nougat. En fin mjuk mousse ligger överst i glaset en liten stund. Fräscht och prisvärt!
 
Denna generösa och krispiga Cava passar utmärkt bara på egen hand tillsammans med goda vänner, som en välkomstdrink med lite goda tilltugg eller som aperitif innan maten. Vill du äta rekommenderar vi att avnjuta den tillsammans med het asiatisk grillad tofu med wokade grönsaker eller en stekt sjötunga Walewska. Eller varför inte med våra smördegspiroger med kyckling och pikant chilisås? Recept nedan. 

Vilarnau Cava Brut Organic finns i fasta sortiment på Systembolaget. 
 
Vilarnau Brut Nature Organic
Region: D.O. Cava
Producent: Gonzalez Byass
Art.nr: 7731
Pris: 109:-
Hitta Vilarnau Brut Nature Organic på Systembolaget >>

Smördegspiroger med kyckling och pikant chilisås


I Spanien och i Sydamerika äter man empanadas, små degpiroger med olika fyllningar som man bakar in.  Dessa piroger kommer egentligen från det arabiska köket från början, då man bakade fatayer och som araberna tog med sig när de erövrade Spanien i början av 700-talet.
Vi använde smördeg vilket inte är lika vanligt och gjorde små piroger, men du kan även göra större rundlar, fylla och vika ihop till en halvmåne och sedan klämma ihop. Godaste fyllningen är med kycklingfärs eller grönsaker eller både och, lite beroende på när man äter dem. Perfekt till buffén med ett glas Cava! Räcker till ca 6 små empanadas.
 
Till pirogerna

  • 2 paket fryst rektangulär smördeg eller 1,5 paket smördegsplattor
  • 1 liten gul lök, finhackad
  • 1 jalapeño, finhackad och urkärnad
  • 2 vitlöksklyftor, rivna
  • 2 msk vin                                  
  • 300 g kycklingfärs
  • 2 dl riven lagrad ost, exempelvis Manchego
  • 3 msk cream cheese
  • salt och peppar och ev 1 nypa chiliflingor
  • 1 ägg, uppvispat att pensla med

Stek lök, jalapeño och vitlök i olja några minuter. Salta och peppra. Strö över chiliflingor. Häll i en skvätt vin. Stek upp och låt allt kallna.
I en skål blanda den kokta kalla kycklingfärsen, riven ost, cream cheese eventuellt med 1 msk varmt vatten. Blanda alltsammans.

Mjöla arbetsbordet och rulla ut smördegen men kavla inte. Får du inte tag i en rektangulär större smördeg, så använd smördegsplattor med då behöver du eventuellt kavla lite, beroende på hur stora rundlar du vill ha. Små piroger mäter ca 12 cm i diameter i rundlar. Ta ut rundlar med ett kakmått, kanten av en stor kopp eller det du har.
Skeda på lite av kycklingfyllningen på en sida av varje rundel och vik sedan ihop den på hälften, så det blir en halvmåne. Kläm ihop med hjälp av en gaffel.
Pensla varje empanada med ägg och sätt i ugn 200° i 20 minuter.
 
Dippsås

  • 2 dl crème fraiche eller neutral majonnäs
  • ½ tsk paprikapulver
  • 1 msk saft av pressad citron
  • 1 nypa salt
  • 1 pressad klyfta vitlök

För en snabb pikant dippsås mixar du lätt ihop alla ingredienser utom citronsaft med en handmixer och spär sedan med citronsaften lite åt gången tills du får den konsistens som du vill ha. Smaka av kryddorna och vill du ha ännu krämigare kan du ta några droppar vatten.

Copyright © Vinjournalen.se 2022

Champagnemetoden eller Charmatmetoden?


Champagne, Cava, Sekt, Prosecco, Crémant, Spumante – mousserande viner produceras med hjälp av olika metoder. Man pratar ofta om Champagnemetoden eller om Charmatmetoden. Men vad är egentligen skillnaden?
 
Champagnemetoden
Champagnemetoden kallas även méthode traditionelle, méthode classique eller ibland för méthode champenoise eftersom man endast enligt reglerna får göra Champagne enligt den metoden.  
Man utgår från ett torrt basvin som är färdigjäst på fat, sedan buteljeras det tillsammans med jäst och socker. Då bildas kolsyra med bubblor under tryck. Vinet får alltså två jäsningar, den andra sker på flaska. Då sker detta i flaskan: jästfällningen bildar en bottensats som måste avlägsnas och det är därför som champagneflaskorna vänds i vinkel upp och ner och man vrider på dem med jämna mellanrum.
Flaskhalsen fryses ner och bottensatsen blir en isbit som skjuts ut av trycket i flaskan. Därefter fyller man på med ny champagne, sätter på champagnekork samt grimma på flaskan.
Det är inte enbart Champagne som görs på detta sätt. Även Cava, Crémant och det italienska Franciacorta görs enligt den traditionella metoden.
 
Charmatmetoden
Metoden kallas även för cuvé close, metodo Italiano eller populärt också för tankmetoden eftersom vinet jäses i en rostfri trycktank tillsammans med socker och jäst. Sockret omvandlas till kolsyra och alkohol. Därefter filtrerar man bort jästen och buteljerar vinet.
Mousserande vinstilar som görs enligt charmatmetoden är exempelvis Prosecco som efter jäsningen hälls över i trycktankar. Återigen äter jästen upp sockret och vinet bildar bubblor av kolsyran.
 
Och hur gör man just Cava?  Processen följer den traditionella metoden och kännetecknas främst av en andra jäsning i samma flaska. Denna metod både garanterar och definierar den höga kvaliteten på Cava.

Se filmen om Cava-tillverkning om du klickar på bilden i rutan upptill! 

D.O. Cava – en vinregion med spanska traditioner och karaktär


Letar du efter allt lyxbrus från Champagne men utan att betala det höga priset?
Prova då en Cava och du kommer inte att bli besviken!

Cava tillverkas i den katalanska regionen Penedès, strax väster om Barcelona. En kort bilresa tar dig genom den sköna utsikten över Montserrats klippiga bergslandskap med böljande vinrankor på sluttningar med små städer.
 
Här finns ungefär 100 bodegor (vingårdar), från stora namn till boutique-producenter. Tillsammans producerar de cirka 95 % av all spansk Cava. Många bodegor välkomnar besökare och kommer att erbjuda dig rundturer i deras vingårdar och källare, där du kan njuta av en provsmakning och lära dig om det spanska mousserande vinets historia.
 
På 1860-talet reste spanska vinmakare runt i Europa för att marknadsföra sina viner och ett besök i regionen Champagne i Frankrike inspirerade spanjorerna. Väl hemma upptäckte de att deras vingårdar hade ödelagts av bladlusen.
Röda druvor ersättes då med vita och 1872 började man producera det första av Spaniens mousserande viner. Vinet lagrades i lokala grottor ('cava' på katalanska) och 1970 antogs termen av lokala vinmakare för att särskilja deras produkt från den franska motsvarigheten.
 
Från april till november är den bästa tiden att besöka regionen. Det är inte alltför varmt och man upplever både ett lummigt landskap, pittoreska småbyar, traditionella festivaler, läcker lokal mat och god Cava, förstås! 
 

Vinjournalen.se

Ett magasin online om vin
och andra drycker.

Jeanette Gardner

Redaktör på Vinjournalen.se och
stor mat och vinfantast.

Det här är ett tips från Vinjournalen.se i samband med leverantör.
Vi har provsmakat och godkänt drycken och vi rekommenderar den via våra tips,
för att ge dig som prenumerant den bästa smakupplevelsen.
Facebook
Twitter
Link
Website
Copyright © 2022 Vinjournalen.se, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.