Copy
Nr. 18 - 6 december 2022
View this email in your browser
Nieuwsbrief hbo KIC-inzet

Zoals jullie weten hebben de zes hbo-thematafels ieder een eigen dynamiek. Hierdoor is het een uitdaging om het overzicht te bewaren. Daarom versturen wij elke eerste dinsdag van de maand vanuit de Vereniging Hogescholen en Regieorgaan SIA een nieuwsbrief. Input hiervoor mag tussentijds gemaild worden naar veenstra@vh.nl

N.B. In verband met vakantie zal de eerstvolgende nieuwsbrief op dinsdag 7 februari verstuurd worden.

 
Update thematafels

Energie en Duurzaamheid
In november heeft de thematafel een landelijke bijeenkomst georganiseerd op de Hogeschool van Amsterdam. Daarbij waren o.a. Rob de Groot (Duurzame Mobiliteit) en Marsha Wagner (topsector Energie, Human Capital Agenda) aanwezig. Verder is er in break-out sessies gesproken over structurele deelname aan de landelijke missietafels, TKI’s en andere landelijke gremia. 
Tot slot is er voor deze thematafel structurele ondersteuning gevonden. Per februari begint Frank Karelse vanuit de HAN University of Applied Sciences als coördinator voor deze thematafel.


Landbouw Water Voedsel
De gezamenlijke ambitie van de drie Centres of Expertise (CoE's), wordt binnen de thematafel verder uitgewerkt. Onder andere in een gezamenlijke Groeifondsaanvraag. Daarnaast heeft CoE Groen een congres georganiseerd, dat voor dit hele thema relevant was. Vanuit het CoE Groen is Jan Willem Donkers aangesloten bij de hbo thematafel. Tot slot is er voor deze thematafel structurele ondersteuning gevonden. Per direct begint Sharon Tienpond vanuit het Delta Platform als ondersteuner voor deze thematafel.

Gezondheid en zorg
Bestuurlijk is de ondersteuning versterkt voor de NGF Preventiepromotor, om de hbo propositie te versterken in de ontwikkeling van deze aanvraag. Het ontwikkelproces gaat snel en vraagt een hoge mate van zelforganisatie als sector. De thematafel gaat in februari 2023, de (tussentijdse) uitkomst en het proces evalueren ten bate van een procesaanpak voor de thematafel, voor dit type grootschalige instrumenten. Daarnaast bespreekt deze thematafel hoe de beoogde effecten van de Human Capital agenda gezondheid en zorg, hbo breed gerealiseerd kunnen worden. Ook in welke vorm dit georganiseerd kan worden binnen de sector en met andere partijen uit de Human Capital agenda wordt besproken.
Verder zijn er in de afgelopen weken, samen met Regieorgaan SIA, bijeenkomsten georganiseerd in het kader van de lectorenplatformregeling. Dit om te komen tot een palet aan lectorenplatforms dat gezamenlijk bijdraagt aan de maatschappelijke opgave van de transitie van zorg naar gezondheid.
Vooruitlopend op de nieuwe kennis- en innovatieagenda (KIA) voor de komende jaren is de hbo thematafel in gesprek over de doelstellingen voor komend jaren. Hierin wordt gedacht aan de positionering en programmering van het praktijkgericht onderzoek, implementatie van de Human Capital agenda G&Z, infrastructuur en organisatie van de hbo thematafel. Doelstellingen worden hierbij herijkt aan richtinggevende notities/akkoorden/kamerbrieven vanuit VWS en EZK.
Tot slot is er voor deze thematafel structurele ondersteuning gevonden. Per direct begint Sandra Bolt vanuit de Hanze hogeschool Groningen, als coördinator voor deze thematafel.


Veiligheid
De inhoudelijke verbindingen op dit thema worden aangesterkt via het lectorenplatform Veiligheid. Ook is er voor deze thematafel structurele ondersteuning gevonden. Per direct begint Wilfried de Wever, naast zijn rol als coördinator van het lectorenplatform, als coördinator voor deze thematafel.

Sleuteltechnologieën en methodologieën
In oktober heeft deze thematafel een bijeenkomst georganiseerd samen met Regieorgaan SIA waarbij o.a. NWO en de ministeries van EZK en OCW aanwezig waren. Er zijn stappen gezet om aan te sluiten bij het Groeifondsvoorstel Batterijontwikkeling. Daarnaast organiseert de thematafel een netwerkbijeenkomst in februari 2023. Hier is Maarten Steinbuch spreker vanuit de Technische Universiteit Eindhoven en Leo Warmerdam organiseert een deelsessie.
De afgelopen maand zijn verschillende leden van de thematafel naar een evenement van High Tech NL geweest. De ambitie is om hier een actievere rol in te organiseren. Tot slot is er voor deze thematafel structurele ondersteuning gevonden. Per direct begint Bernard de Groot van hogeschool Fontys als coördinator voor deze thematafel.


Maatschappelijk Verdienvermogen 
Op 9 december is er een landelijke bijeenkomst van deze thematafel, bij de Amsterdamse Hogeschool van de Kunsten (AHK). Hier wordt o.a. de position paper gelanceerd. De uitnodiging is verspreid via alle thematafels en te vinden op de online Basecamp-omgeving van deze thematafel. Verder wordt de editie van PIT magazine over Maatschappelijk Verdienvermogen op aanvraag verspreid en is ook terug te vinden op de website van Regieorgaan SIA. Tot slot, is ook voor deze thematafel structurele ondersteuning gevonden. Per direct begint Harry Kotey vanuit de AHK als coördinator voor deze thematafel.

 
Contactpersonen VH/SIA per thematafel

Voor meer informatie over ontwikkelingen of aansluiting bij de online Basecamp-omgeving, kan je terecht bij de volgende contactpersonen: 

Energie en Duurzaamheid - Dorien Veenstra en Frank Karelse
Landbouw Water Voedsel - Dorien Veenstra en Thijs Simons
Gezondheid en Zorg - Dorien Veenstra en Eras Draaijers
Veiligheid - Dorien Veenstra en Eras Draaijers
Sleuteltechnologieën - Dorien Veenstra en Frank Karelse
Maatschappelijk Verdienvermogen - Dorien Veenstra en Mieke Dols
Evenementen

9 december hbo-thematafel Maatschappelijk Verdienvermogen
Op de werkbijeenkomst 9 december wordt besproken hoe je Brede Welvaart en Maatschappelijk Verdienvermogen kunt versterken, hoe hogescholen met onderwijs en (praktijkgericht) onderzoek daar hun unieke positie in kunnen vergroten en hoe je met andere partners uit het veld kunt samenwerken aan dit onderwerp. Meer informatie en inschrijven kan via deze link.
 
Relevante ontwikkelingen

Open calls 
Er staan in het KIC momenteel verschillende calls open waar hogescholen kunnen indienen. Alle informatie over de KIC-calls van NWO is hier te vinden. 

Er zijn vijf openstaande thematische calls in het missiegedreven topsectoren- en innovatiebeleid (NWO): 
-    KIC Opkomende sleuteltechnologieën. Het doel van de call ‘Opkomende sleuteltechnologieën’ is het creëren van een zaaibed voor vernieuwende, disruptieve ideeën. Het gaat hierbij om technologieën die veelbelovend zijn in de academische setting en veel potentieel hebben voor brede toepassing. Voor het programma zijn we op zoek naar pionierende projecten die in een consortium van zowel publieke als private partijen een volgende ontwikkelstap kunnen doormaken. De deadline voor het indienen van vooraanmeldingen is 20 december 2022, om 14:00:00 CET.
-    KIC Veilige en gezonde voeding en voedselsystemen. De laatste jaren is de aandacht voor de rol van voeding in relatie tot (preventieve) gezondheid voor de mens versterkt. Gezonde voeding en een gezonde leefstijl kan bijdragen aan langer gezond leven. De deadline voor het indienen van (verplichte) vooraanmeldingen is 17 januari 2023, om 14:00:00 CET.
-    KIC Biodiversiteit en biotische stress in primaire productiesystemen. Interdisciplinaire consortia van kennisinstellingen, publieke en private partners worden uitgenodigd om voorstellen in te dienen, gericht op het vergaren van kennis over hoe de integratie van meer biodiversiteit in productiesystemen biotische stress kan tegengaan. De deadline voor het indienen van vooraanmeldingen is 17 januari 2023, om 14:00:00 CE(S)T.  
-    KIC Electrochemische materialen en processen voor groene waterstof en groene chemie. Deze call is een bilateraal initiatief van Nederland (NWO) en Duitsland (BMWK en BMBF) ter bevordering van publiek-privaat onderzoek over de Nederlands-Duitse grens om vooruitgang in elektrochemische materialen en processen voor groene waterstof en groene chemie (ECCM) te ondersteunen. Consortia bestaande uit minimaal twee kennisinstellingen en twee private partijen uit beide landen kunnen hierop inschrijven. Uitgewerkte voorstellen kunnen ingediend worden tot 7 februari 2023 14:00 CET.  
-    KIC Circulaire economie: vertrouwen, gedrag en acceptatie. Consortia van wetenschappers en publieke en private samenwerkingspartners en co financiers kunnen subsidie aanvragen om interdisciplinair onderzoek uit te voeren naar de financiële, organisatorische en maatschappelijke aspecten van de transitie naar een circulaire economie. De deadline voor het indienen van vooraanmeldingen is 14 februari 2023, 14:00:00 CET.  

Voor de andere openstaande calls het missiegedreven missie- en innovatiebeleid van NWO klik op deze link.

Er zijn vier openstaande calls in hoofdlijn 4 praktijkgedreven (Regieorgaan SIA):
-    KIEM-groen pilotregeling practoraten. De regeling stimuleert onderzoek binnen de Kennis en Innovatie Agenda (KIA) op het thema Landbouw, Water, Voedsel. Doorlopend indienen.
-    KIEM-GoCI. De regeling stimuleert het opzetten van nieuwe samenwerkingsverbanden van mkb-ondernemingen uit de creatieve industrie met kennisinstellingen. De samenwerkingsverbanden richten zich op het uitvoeren van verkennend onderzoek op het gebied van creatieve industrie en de Kennis en Innovatie Agenda (KIA) Veerkracht van de creatieve industrie. De deadline voor het indienen van aanvragen is 17 januari 2023.  
-    KIEM-GoChem. De regeling stimuleert het opzetten van nieuwe samenwerkingsverbanden van mkb-ondernemingen met kennisinstellingen. De samenwerkingsverbanden richten zich op het uitvoeren van verkennend onderzoek op het gebied van duurzame chemie en de missie Industrie. In deze ronde wordt de scope verbreed met de roadmaps van ChemistryNL: Chemistry of Life, Chemical Sensing & Enabling Technologies. De deadline voor het indienen van aanvragen is 17 januari 2023.
-    KIEM-Circulaire economie 2023. De regeling stimuleert het opzetten van nieuwe samenwerkingsverbanden op het gebied van circulaire economie tussen het mkb en/of praktijkpartners en hogescholen, universiteiten, of andere kennisinstellingen. De samenwerkingsverbanden doen verkennend praktijkgericht onderzoek naar (innovatie rondom) circulaire economie. De deadline voor het indienen van aanvragen is 14 maart 2023.  




 
 
Vereniging Hogescholen Postbus 123 'S-GRAVENHAGE, Zuid-Holland 2501 CC Netherlands

Mijn verzendgegevens aanpassen 
Mij afmelden voor deze lijst