Copy
 
Nyhetsbrev december 2022
 
   
 
 
 

Några ord från kansliet

Julen väntar runt hörnet, men först vill vi skicka en hälsning med ett tack för ett händelserikt år med Klimatkommunerna och lite tillbakablickar på 2022 - året då vi blev 50 medlemmar!

Vi är många, runt om i Sverige, som driver på för en snabbare klimatomställning. Ibland kan det kännas tungt och som att det går alldeles för sakta. Men ofta, när vi på kansliet har planeringsmöte eller veckoavstämning, har vi svårt att sålla i alla idéer och inspel som vi får till oss. Det är mycket imponerande att se och följa allt som händer i kommuner, regioner, företag och organisationer. Vi vill skicka ett stort och varmt tack till alla som engagerar sig för att snabba på den lokala klimatomställningen för goda idéer, kunskap och glädje under året som gått.

Under året har vi bland annat fördjupat oss i parkering och i kolsänkor. Vi startade även upp nya projekt, ett om kommunala koldioxidbudgetar med stöd från SKR (tack!) och Foodjams, där vi lär oss mer om lokalt odlade baljväxter.

2022 har vi som vanligt haft många webbinarier och webbfikor, men vi har också fått ses på riktigt - vilken grej! På årsmötet i Stockholm slog vi nog rekord i antal deltagare, och Örjan som guidade klimatvandringen genom staden fick ta i med teaterrösten. Vi besökte också årets globala klimatstad Lund, där vi pratade med ordförande för stadens egna klimatpolitiska råd, lärde oss om svalare fjärrvärme och kollade på eldrivna arbetsmaskiner.

I år tog vi även ett efterlängtat kliv och satsade på en strukturerad uppföljning av medlemmarnas utsläpp, genom ett samarbete med Sustainable Advantage. Utifrån det gemensamma verktyget har vi lärt oss mer om bl.a. växthusgasbudgetar, GHG-protokollet, vetenskapsbaserade mål och arbetsmaskiner. Och vi kan konstatera att våra medlemmar har minskat sina växthusgasutsläpp med i genomsnitt 54 procent per invånare sedan 1990!

Vi fortsätter påverka för en bättre nationell klimatpolitik och jobbar för att stötta kommuner i omställningen. Vi är glada att flera delar ur vårt förslag om ett klimatavtal mellan lokal och nationell nivå finns med i det underlag till nästa klimathandlingsplan länsstyrelsen Uppsala tagit fram. Vi blickar även tillbaka på lanseringen av vårt material Klimatkommunernas 13 uppgifter och hoppas det fortsätter inspirera många av er!

Ett stort tack även till 2030-sekretariatet för ert breda förankringsarbete, envishet och klarsynta analyser, och till Viable Cities för fortsatt utveckling av klimatkontrakten och svenska kommuners roll i EU:s mission om 100 klimatneutrala städer 2030.

Vi är i full gång med verksamhetsplaneringen för 2023 och ser fram emot allt vi ska göra tillsammans. 
 

God jul, gott nytt år och en skön ledighet, önskar vi från Klimatkommunernas kansli

Filippa, Maria, Erika och Clara

PS. Rösta gärna på Klimatkommunernas ordförande Lennart Bondeson i Aktuell Hållbarhets lista över de hållbarhetsmäktigaste personerna i Sverige 2022…

På gång i Klimatkommunerna

Dags för medlemmar att nominera till Klimatkommunernas styrelse!

Om du är en driven lokal- eller regionpolitiker som vill något med klimatfrågan är styrelsen i Klimatkommunerna en bra utgångspunkt. Här finns det verkligen möjligheter. Nu är det dags för alla medlemmar att nominera kandidater till styrelsen. Nomineringarna skickas från respektive kommun/region senast den 17 februari till kansliet, som vidarebefordrar nomineringarna till valberedningen. Läs brevet från valberedningen här.
 

Save the date: Klimatkommunernas årsmöte 2023

Nu är det bestämt - våra årsmötesdagar 2023 blir i Göteborg! Den 27-28 april samlas vi för inspiration, samtal, mingel, val av styrelse och spikande av verksamhetsplan. Håll utkik i kalendern efter inbjudan.
 

Öppna luckor i vår adventskalender

Vår förträffliga praktikant Clara har ordnat en julkalender på instagram! Varje dag kan du öppna en ny lucka med ett exempel från en medlemskommun i Klimatkommunerna. Vad gömmer sig bakom dagens lucka? Julkalendern hittar du på vår instagram  

Webbfika med Peter Alestig 19 januari

På Klimatkommunernas nästa webbfika gästas vi av Peter Alestig, klimatredaktör på Dagens Nyheter och författare till boken ”Världen som väntar: vårt liv i klimatförändringarnas Sverige”. Varmt välkomna 19 jan kl 14.30. Läs mer här!

Nytt projekt: Tjänsteskjuts

Tillsammans med Karlstads kommun och Svenska taxiförbundet ska vi undersöka ekonomiska, miljömässiga och sociala konsekvenser av att ersätta kommuns egna bilar med transporttjänster som taxi eller olika former av delad mobilitet. Projektet är en förstudie och förhoppningen är att det ska resultera i ett underlag som kommuner kan använda. Projektet får stöd från de strategiska innovationsprogrammen Drive Sweden, inriktat på framtidens mobilitet, och Viable Cities. Läs mer om de andra projekten som får stöd i utlysningen.

 

Remissvar: Underlagen till regeringens klimatpolitiska handlingsplan

Varje regering ska i början av mandatperioden ta fram en klimatpolitisk handlingsplan, för att visa hur man tänker se till att utsläppen minskar enligt klimatmålen. Den senaste veckan har vi lämnat synpunkter på tre olika underlag som ska hjälpa regeringen i deras arbete med detta:

  • Länsstyrelsen Uppsala läns underlag handlar om lokal och regional klimatomställning, och tar fasta på flera av de behov Klimatkommunerna lyfter i förslaget "Inkludera alla kommuner i Sveriges klimatomställning genom ett klimatavtal". Läs våra kommentarer på underlaget här.
  • Trafikanalys underlag handlar om transportsektorns klimatomställning. Vi poängterar i vårt remisssvar att det behövs starkare styrning mot ett transporteffektivt samhälle, gärna med åtgärder i linje med de som presenterades av Klimaträttsutredningen. Men det finns också flera viktiga förslag i rapporten. Vilka? Läs vårt svar här!
  • Tillväxtanalys underlag handlar om näringslivets klimatomställning. Det finns flera bra förslag i rapporten (om bl.a. incitament för etablering av förnybar energiproduktion). Vi pekar också på att hålla fast vid klimatmålen - långsiktiga spelregler lyfts ständigt av både näringsliv och kommuner som avgörande för att våga satsa och investera i omställningen. Läs vårt svar här.

 

Hur involverar vi medborgare med stort klimatavtryck i omställningen?

Den 7 december hade vi en workshop för medlemmar i Klimatkommunerna, för att diskutera hur kommuner kan kommunicera med de målgrupper som orsakar de största utsläppen och hjälpa dem att minska sina utsläpp. Katarina Axelsson på Stockholm Environment Institute vad med, och gick igenom Konsumtionskompassen och vilka parametrar som är avgörande. Malmö och Kalmar berättade hur de använt sig av verktyget, och vi funderade tillsammans i mindre grupper på målgrupper och hur vi kan nå dem. Slutsats - detta är ett viktigt område som många kommuner "skjutit framför sig" lite, men nu när Konsumtionskompassen finns är det läge att ta tag i frågan på riktigt, och hitta sätt att inkludera de medborgare som har ett högt klimatavtryck i omställningen. Inspelning, bilder och anteckningar från träffen finns tillgängligt för medlemmar på hemsidan.

 

Bjud in oss!

Den 12 december var vi inbjudna av Naturskyddsföreningen i Kiruna till ett möte med Kirunas fullmäktigepolitiker. Vi berättade om Klimatkommunerna och om lokalt klimatarbete. Det blev ett mycket trevligt möte med bra diskussioner om Kirunas klimatarbete och hur ett medlemskap i Klimatkommunerna skulle kunna se ut.

Vill ni i din kommun eller region också veta mer om oss? Hör av er till kansliet@klimatkommunerna.se

Omvärldsspaning

Fördjupning  


Så ser det cirkulära livet ut 2040.

Expertgruppen Normskiftet skriver i sin senaste rapport att det krävs ett radikalt normskifte för individer, organisationer och samhället i stort för att uppnå ett cirkulärt samhälle. Det gäller allt från nya lagar och cirkulära affärsmodeller till nya konsumentbeteenden och förändringar i vardagslivet. Expertgruppen presenterar flera olika scenarier för hur livet kan se ut efter det cirkulära normskiftet. Rapporten identifierade även tre faktorer som kan utgöra nyckel till att lösa de hinder som finns för att uppnå normskiftet: 1) Kombinera insatstyper 2) Skapa emotionell anknytning 3) Ge individer möjlighet att kunna identifiera sig och känna sig inkluderade Ta del av rapporten här.

 

Metodstöd för att göra din kommun fossilbränslefri.

På webbsidan www.fossilbranslefriakommuner.se finns arbetsmetoder och verktyg som kan vara till hjälp i arbetet med fossilbränslefrihet i din organisation.
Ett axplock av vad som finns att läsa om:
· hur alla kommunerna har arbetat med att årligen inventera sin fossilanvändning och klimatutsläpp
· hur Kristianstad har arbetat med att förlänga livstiden för IT produkter
· hur Lund har arbetat med ökad tillgänglighet till delade fordon
· hur Helsingborg arbetar med marknadsundersökning som underlag för hållbarhetskrav i upphandling
 

De allra rikastes koldioxidutsläpp redovisas i en ny rapport.

Det internationella förbundet Oxfam har publicerat en rapport som kartlagt utsläpp från 125 av världens rikaste personer. Rapporten resultat visar bland annat att väldens rikaste människor släpper ut enorma mängder koldioxid och att 50-70% av utsläppen kommer från investeringar. Läs mer här
 

Trafikflödena beräknas öka med självkörande fordon.

Om självkörande fordon blir vanliga inslag på gatorna i framtiden kommer färre att välja att promenera eller cykla, samtidigt som utsläppen ökar, visar en ny forskarstudie.

– Fler kommer att ta bilen även kortare sträckor som till skolan och matbutiken. Och kombinationen av minskad vardagsmotion och ökade föroreningar leder till sämre folkhälsa, säger KTH-forskare Erik Almlöf. 

Läs mer i pressmeddelandet från KTH

Titta i efterhand eller delta 

  • Lansering av Svensk kolinlagrings program. Den 30 november lanserades Svensk kolinlagrings program för att investera i kolinlagrande- och jordförbättrande metoder i svenskt jordbruk.  Titta på lanseringen i efterhand här.
     
  • Framtidens Elmarknadsdesign. Forsknings- och kunskapsföretaget Energiforsk har i sin rapport "Framtidens elmarknadsdesign - Utmaningar och möjligheter" redovisat slutsatser och bedömningar om behovet av reformer på elmarknaden. Slutsatserna från rapporten diskuterades tillsammans med politiker, forskare och representanter från myndigheter och energibranschen på ett webbinarium i december. Läs rapporten i sin helhet här och titta på webbinariumet här.
     
  • Energieffektivisering inom bebyggelse. Energimyndigheten bjuder in till fyra träffar för att identifiera varför lönsam energieffektivisering inom bebyggelse, transport och näringsliv inte sker i den takt som behövs. Den 17 januari 2023 är det dags för det första digitala mötet med fokus bebyggelse. Läs mer och anmäl dig här.
     
  • Den 12-15 juni hålls internationell biokolskonferens i Helsingborg. Läs mer här.

Fler tips på event hittar du alltid på vår hemsida.
 
   
 
 
 

På gång hos medlemmarna

Linköping

Linköping signerar sitt första klimatkontrakt

Torsdagen den 8 december arrangerades European Viable cities day i Stockholm. Under dagen signerade politiska ledare för de 23 städerna, generaldirektörer för nationella myndigheter och programmet Viable cities 2022 års version av Klimatkontrakt 2030.

Kontraktet ser olika ut för de städer som ingår, baserat på de egna förutsättningarna. Linköpings del kan beskrivas som pågående och planerade insatser kopplade till klimatarbetet. Samtliga insatser är redan politiskt beslutade.

– Linköping har bra målsättningar och växlar nu upp tempot för att nå dessa. Klimatkontraktet sammanfattar vidden av Linköpings klimatarbete och lyfter viktiga insatsområden i vilka vi behöver samverka bredare lokalt och nationellt för att lyckas. Omställningsarbetet kommer vara en viktig prioritering för oss de kommande åren, säger Mikael Sanfridson (S), borgmästare i Linköping.

Läs mer här
 

Ny satsning kan förbättra växthusodling

Tekniska verken planerar att bygga ut sin biogasanläggning för att ta tillvara på koldioxid från biogasproduktionen. Koldioxiden kan bland annat användas till storskalig växthusodling av grönsaker och andra växter.

Kommunägda Tekniska verken har fått stöd från Naturvårdsverkets Klimatklivet för att ta tillvara på koldioxid från biogasproduktionen. Det handlar om så kallad biogen koldioxid, som frigörs när biologiskt material förbränns eller förmultnar. Tack vare en utbyggnad av anläggningen i Linköping kommer koldioxiden att kunna omvandlas till flytande form.

På det här sättet öppnas helt nya möjligheter för mer klimatsmarta tomater. De kan dessutom produceras lokalt när Linköping blir först ut i Sverige med att kunna förvätska restkoldioxiden från sin biogasproduktion och göra den till en användbar produkt på marknaden.

Planen är att projektet tas i drift under 2024. Den totala investeringen beräknas uppgå till 54 miljoner kronor och av dessa kommer 21,6 miljoner från Naturvårdsverkets Klimatklivet.

Läs mer här.

Örebro

Tamarinden - Stadsdelen där husen delar energi! 

Örebros nya bostadsområde Tamarinden planeras för att bli en hållbar och smart stadsdel där det skapas förutsättningar för ”människor att mötas och där husen delar energi”. Området karaktäriseras av nytänkande och innovation och är ett viktigt steg i riktningen mot klimatneutralitet.

Ett av målen med Tamarinden är att skapa förutsättningar för att kunna reducera, producera, lagra, dela och optimera energin inom området. Att gå från att optimera enskilda byggnader och fastigheter till att optimera ett helt områdes energisystem kommer på riktigt att kunna öka takten på klimatomställningen och samtidigt säkra en fortsatt hållbar utbyggnad av staden och kommunen. Men det krävs mod och vilja! Förstudier visar att Tamarindens energilösning kan ge en energibesparing på 30 procent och minska effektbehovet med 50 procent, men troligtvis kan man nå ännu längre. 

I Tamarinden kopplas områdets alla byggnader samman i ett lokalt delningsnät så att elenergin som produceras i de olika bostadshusens solcellsanläggningar kommer hela området till nytta. Överskottsel kommer kunna lagras i fastigheternas batterier och elbilar eller säljas vidare antingen till grannar eller till huvudnätet, via den interna marknadsplats som kommer att upprättas. Området kommer även kunna leverera aggregerade tjänster till Svenska Kraftnät. Detta är möjligt tack vare den smarta styrning som kommer finnas i respektive fastighet som kommer att kommunicera med en lokal systemoperatör som verkar på områdesnivå för att optimera områdets energisystem. På liknande sätt kommer området även dela värmeenergi via områdets interna lågtempererade fjärrvärmenät.  

Läs mer om projektet: www.orebro.se/tamarinden 

Följa vår resa på linkedin #Tamarinden

Karlstad

Karlstad har skrivit på sitt första klimatkontrakt

- 2030 är närmare än vad vi tror. Om vi ska klara klimatmålen är det viktigt att kommunerna går före och visar vägen. Vi har höga ambitioner inom miljö- och klimatområdet och Klimatkontrakt 2030 är en förutsättning för att vi tillsammans med andra ska lyckas skapa ett mer hållbart samhälle, säger Linda Larsson (S), kommunstyrelsen ordförande i Karlstads kommun.

Karlstads klimatkontrakt är ett avtal mellan kommunen, flera myndigheter och det strategiska innovationsprogrammet Viable Cities. Kontraktet ska konkret visa vad alla parter tar på sig för att bidra i arbetet med för att öka takten i klimatomställningen.

Läs mer här.

Malmö

Invigning av mobilitetshus

Nyligen invigde Parkering Malmö och Malmö stad ett mobilitetshus i stadsdelen Sege Park i Malmö. För att underlätta för hållbart resande kommer mobilitetshuset vara en hub för olika transportlösningar, såsom cykel- och bilpooler. Mobilitetshuset är byggt i trä och dess gröna väggar vattnas med regnvatten som samlas i ett magasin under byggnaden. Under invigningsceremonin skrev Parkering Malmö även under Malmös lokala klimatkontrakt, där bolaget åtar sig att dess byggnation ska vara klimatneutral 2030 och att man ska ställa miljö- och hållbarhetskrav i alla upphandlingar år 2030.

Läs mer om mobilitetshuset och Parkering Malmös klimatarbete här.


Tre frågor till en klimatpsykolog

Vi blir ständigt matade med information om klimatets kritiska tillstånd. Samtidigt fortsätter utsläppen att öka. Som enskild individ är det lätt att uppleva maktlöshet. Varför gör vi inte mer när vi vet att läget är så akut? Malmö ställde  några frågor till klimatpsykologen Frida Hylander som är expert på mänskligt beteende i ett klimatperspektiv. Läs intervjun på Malmös stads LinkedIn-konto Hållbara Malmö.
 

Klimatkontrakt 2030

För tredje året i rad har Malmö signerat Klimatkontrakt 2030, ett åtagande som innebär att staden ska vara klimatneutral år 2030.

Inom Viable Cities arena stärks samverkan med myndigheter, regioner och andra kommuner och möjligheten att hitta gemensamma lösningar på de samhällsutmaningar som klimatkrisen innebär.

– Framtidens städer måste vara hållbara städer. I Malmö har vi länge jobbat med den gröna omställningen i bred samverkan med näringsliv, civilsamhälle och Malmöbor. Klimatkontrakt 2030 är ytterligare ett steg i detta, där det lokala arbetet kopplas samman med det nationella, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh, kommunstyrelsens ordförande, Malmö stad.

Lund

Artikel och webbinarium om Lund - världens klimatstad 2022

I år blev Lund utsedd till Årets globala klimatstad i WWF:s tävling One Planet City Challenge, tillsammans med Colombias huvudstad Bogotá. Anledningarna till vinsten var flera, exempelvis att kommunen gynnar hållbara resvanor, bygger supercykelvägar, har en 99% fossilbränslefri kommunorganisation och satsar på hållbar renovering och energieffektivisering. Läs mer i en fin artikel WWF tagit fram där bland annat miljöstrategen Linda Birkedal, komikern Anders Jansson och medborgare får säga sitt om Lund!

Lund kommer dessutom berätta mer om sitt klimatarbete på ett internationellt webbinarium den 8 februari kl 09.00-10.00. Webbinariet hålls på engelska och kommer beröra klimatmål och strategi, mobilitet samt energieffektivisering. Varmt välkommen att delta - Anmäl dig här!

Foto: Fredrik Åkerberg

Eskilstuna

Energitrappan Storkök

Eskilstuna kommun får stöd för att testa ny teknik för att minska elanvändningen och sänka effekttopparna i alla kommunens storkök. Målet är att minska elanvändningen med 15 procent och effekttopparna med 30 procent i minst tre skolkök.

Läs mer: 31 projekt för minskad elanvändning i Sverige | Vinnova
 

Test i kraftvärmeverk

Eskilstuna Energi och Miljö inleder ett projekt där ny teknik som ska minska miljöpåverkan från kraftvärmeverket som levererar fjärrvärme och el till boende i Eskilstunaområdet ska testas. En vätgascell installeras i kraftvärmeverket för att minska utsläppen av växthusgaser och sotpartiklar. Den ska även minska mängden biobränsle som går åt för att driva värmeverket och på så sätt spara energi och naturresurser
 

Test av eldriven sopbil

Eskilstuna Energi och miljö testar under en vecka att hämta sopor med eldriven sopbil. Faller testet väl ut och uppskattas bilarna av de anställda, kan inköp bli aktuellt.

Läs mer: ReTuna och Volvo CE undersöker lokala lösningar för minskat koldioxidutsläpp | Swecon Anläggningsmaskiner AB

Östersund

Nytt rally till Östersund – för elbilar

I januari arrangeras Nordens första elbilsrally på plats i Östersund. Starten sker på stortorget och tävlingarna pågår under två dagar.

Motorklubben VMT Jämtland har av Internationella Bilsportförbundet FIA utsetts att arrangera det första elbilsrallyt i Norden, Östersund Winter Eco Rally.
 

System för återbruk

I september startade kommunen upp det digitala verktyget Loopfront. De första 50 medarbetarna utbildades i det digitala verktyget Loopfront. Östersunds kommun använder det för att kunna hantera återbruk av byggmaterial. Nu startas det också upp ett nytt digitalt förråd för återbruk av möbler och inredning.
 

Batterilagring av el hos Jämtkraft

Jämtkraft satsar på batterilagring av el från vattenkraft. Läs mer här.

Huddinge

Uppföljning av kommunens interna CO2-utsläpp

Huddinge kommer med start 2023 följa upp CO2-utsläpp från kommunens inköp. Detta görs med hjälp av programmet PRO(a)ACT.

kontakta robin.soderstrom@huddinge.se för mer info

Trollhättan

Nytt projekt ska utveckla arbetet med cirkulär och inkluderande renovering

Trollhättan har beviljats projektmedel från Formas för att undersöka hur cirkulär och inkluderande renovering kan främja en klimatneutral upprustning av miljonprogrammen och bidra till stärkt boendeinflytande och minskad bostadssegregation. Läs mer: 1,5 miljoner till Trollhättan för satsning på hållbar renovering - Trollhättans stad (trollhattan.se)

Uppsala

Med sikte på klimatpositiva stadsdelar

Tillsammans med byggbranschen jobbar nu Uppsala kommun i ett pilotprojekt i Ulleråker och sista etappen av stadsdelen Rosendal där man beräknar, planerar och sedan bygger för att tillsammans bidra till målet att Uppsala kommun ska vara klimatpositivt till 2050.

I en klimatpositiv stadsdel ska du exempelvis kunna bo utan bil. Förutom mindre koldioxidutsläpp ger det också en säkrare boendemiljö och bättre luft. För att underlätta livet utan bil kommer det att finnas mobilitetshus i utkanten av stadsdelarna. Att skapa en klimatpositiv stadsdel innebär att kraftigt minska på koldioxidutsläppen. Men det räcker inte.

– För att kompensera för de utsläpp som inte går att undvika måste det till fler åtgärder. Till exempel lokal energiproduktion med solceller, och att binda in kol. Det kan till exempel göras i marken med hjälp av växtbäddar med biokol, säger Jonathan Molund som är projektledare för Rosendal.

Läs mer om hur Rosendal och Ulleråker ska bli klimatpositiva stadsdelar till 2050.
 

Förnyat avtal med staten för att skynda på klimatomställningen

I december signerade Uppsala kommun ett reviderat samarbetsavtal med staten för att skynda på klimatomställningen. Avtalet som går under namnet Klimatkontrakt 2030 skrevs under första gången 2020. Totalt är 23 svenska kommuner med i satsningen.

I samarbetsavtalet åtar sig Uppsala kommun bland annat att arbeta mer med innovation i klimatomställningen och att involvera Uppsalas invånare mer i arbetet för att minska klimatutsläppen. Kommunen åtar sig också att utöka arbetet med att använda upphandling som verktyg för att främja ett hållbart resursflöde genom att öka återbruk och återvinning i kommunens verksamheter. Kommunen ska också arbeta för att stärka Uppsalas position internationellt och driva klimatomställningen tillsammans med omvärlden.

Läs mer om Uppsalas förnyade klimatavtal

 

Tack för att du prenumererar på Klimatkommunernas nyhetsbrev!

Vill du läsa mer om Klimatkommunerna så kolla gärna in vår hemsida som är en gedigen kunskapsbank för lokalt klimatarbete. 

Kontakta kansliet om du vill veta mer om föreningen.  

Följ Klimatkommunerna på InstagramLinkedIn och Facebook för senaste nytt om kommunalt klimatarbete!

Nästa nyhetsbrev kommer ut 24 januari 2023.

Facebook
LinkedIn
Website

Kalendarie


19/1 Webbfika

27-28/4 Årsmöte i Göteborg

Fler online-evenemang hittar du i vår tipslista.

 
Copyright © 2021, Klimatkommunerna, All rights reserved.

Our mailing address is:
kansliet@klimatkommunerna.se

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.