Copy
Transparency International Sverige
Nyhetsbrev December 2022
När mer än 2 000 personer samlas för att fokusera på arbetet mot korruption så skapas nya möjligheter till samarbeten och vägar framåt som ger kraft och förnyad energi. Den internationella antikorruptionskonferensen (IACC) blev just det tillfället och jag kan med glädje konstatera att vi, dvs. Transparency International som global organisation med alla nationella chapters, är en stark och viktig kraft i arbetet. En sammanfattning av konferensens viktigaste frågor kan ses i vår sändning från Washington som var en del av vårt program på Internationella antikorruptionsdagen.

Att korruption nu även är en fråga om nationell säkerhet är en stor förändring jämfört för bara ett år sedan. Den främsta orsaken är Rysslands attack mot Ukraina. Det har nu gått mer än 10 månader sedan den första attacken och stödet till Ukraina är fortsatt starkt, men lösningen på konflikten är avlägsen. Nästan lika ofta som detta nyhetsbrev kommer ut så kommer nya sanktioner från EU – nu nionde sanktionspaketet som denna gång innehåller sanktioner mot nära 200 personer och enheter samt ett antal sektoriella åtgärder. Den samlade påverkan av alla sanktioner ska inte underskattas – även om man inte ser en omedelbar effekt vid varje nytt tillfälle.

TI Sverige går nästa år in i den andra fasen av vår tioåriga strategi. En av prioriteringarna är ett stärkt TI Sverige. Ett viktigt steg i den processen är att rekrytera en generalsekreterare som kan ta arbetet framåt i enlighet med den långsiktiga strategin.

Så här i juletider, trots att många av oss håller hårdare i plånboken i år när elpriser och räntor stiger, så vill jag gärna uppmana att stödja vårt arbete mot korruption genom att bli medlem, eller varför inte ge bort ett medlemskap i TI Sverige som julklapp till en släkting eller en vän.

God Jul & Gott Nytt År!
 
Ulrik Åshuvud
Ordförande
TI Sverige
Om TI Sverige
Se Internationella antikorruptionsdagen 2022 i efterhand
Den 9 december bjöd Transparency International Sverige och Institutet Mot Mutor in till en digital halvdag för att uppmärksamma den internationella antikorruptionsdagen. Halvdagen berörde arbetet med transparens, integritet och ansvarsutkrävande på såväl kommunal som nationell och internationell nivå. Du kan nu se hela dagen i efterhand.
Vi söker en generalsekreterare
Givet en ökad efterfrågan på TI Sveriges medverkan i samhällsdebatten och det breda antikorruptionsarbetet söker vi nu en generalsekreterare som ska leda och utveckla verksamheten. Läs mer på vår web och ansök senast 15 januari 2023.
Stöd vårt arbete mot korruption
TI Sverige främjar integritet, transparens och ansvarsutkrävande i arbetet mot korruption. Du kan stöda vår verksamhet genom att bli stödjande medlem.

Medlemskapet för 2022 är 250 kronor, eller 50 kronor för studerande, och betalas enkelt genom antingen Swish 123 266 8556 eller bankgiro 5858-3519. Glöm inte att uppge din e-postadress på inbetalningen så att vi kan skicka dig seminarieinbjudningar, nyhetsbrev och medlemsinformation. Varmt välkommen som stödjande medlem!
Korruption i Sverige
Rättsstaten i den svenska förvaltningen
Statskontoret har låtit tio forskare analysera och diskutera utvecklingstendenser och förändringsbehov i den statliga förvaltningen och i förvaltningspolitiken ur ett rättsligt perspektiv. 
 
Risken för penningtvätt högre i utsatta områden
Finanspolisen har analyserat penningtvätt i, av Polismyndigheten bedömda, utsatta områden i syfte att reducera sårbarheter som utnyttjas för att tvätta, dölja eller överföra brottsvinster. Utsatta områden är överrepresenterade i penningtvättsregistret och är mer kontantintensiva än andra områden. Som åtgärder föreslås bland annat vägledning till verksamhetsutövarna för att stärka kundkännedomsprocessen.
TI Sverige i media
Studio Ett: Ulrik Åshuvud kommenterade att EU:s öppenhetsregistret även borde omfatta representanter från tredjeländer. Speciellt då riskerna för och förekomsten av påverkan på de demokratiska institutionerna diskuteras allt mer.
ETC: EU-parlamentet skakas av en omfattande mutskandal. TI Sverige har länge påtalat att EU behöver bättre verktyg till att förebygga korruption. ”Det handlar om systematik och här brister parlamentet.”
TI Sverige tipsar...
Qatargate – ökad transparens och ansvarsskyldighet krävs
Efter korruptionsanklagelserna mot parlamentariker och personal i Europaparlamentet kräver nu ledamöterna i Europaparlamentet reformer för ökad transparens och ansvarsskyldighet. Ledamöterna begär bland annat att EU:s öppenhetsregister görs obligatoriskt och utvidgas till att även omfatta företrädare för tredjeländer och före detta ledamöter. Vilket är i linje med Transparency International EU:s krav på förbättringar.
 
“The Washington Declaration”
Vid den internationella antikorruptionskonferensen, IACC, i Washington formulerades en deklaration med fokus på de växande korruptionshoten: från framväxten av kleptokrati och auktoritarism till klimatkrisen; från korruptionsbaserade politiska beslut till kränkningar av mänsliga rättigheter.
EU fryser utbetalningar på grund av korruption
EU-kommissionen stoppar utbetalningar av drygt 130 miljarder kronor till Ungern på grund av risk för korruption och brister i domstolarnas oberoende.
 
Finland: Kommuner måste bli bättre på riskmedvetenhet
Enligt en utredning av finländska Justitiedepartementet saknar många kommuner en förståelse för att korruptionsbegreppet sträcker sig längre än mutor. Utredningen presenterar en modell för att förebygga, identifiera och effektivt bekämpa korruption och en kultur av att inte ingripa. Svenska Statskontoret presenterar en liknande utredning sommaren 2023.
 
Ställningstagande för företagsgranskning
EU:s ministerråd har antagit ett gemensamt ställningstagande om det föreslagna EU-direktiv om due diligence i syfte att motverka och begränsa företags negativa påverkan på mänskliga rättigheter och miljö. Förslaget innehåller en stärkt riskhantering, fokus på leverantörskedjan och kan även inkludera finansiella aktörer om medlemsstaterna önskar.

Rekordmånga fängslade journalister
Enligt Reportrar utan gränsers årliga sammanställning av våld och övergrepp mot journalister är 533 journalister fängslade runtom i världen. Antalet dödade journalister har också till 57 vilket är en ökning med 18,8 % från 2021. Detta efter två år av historiskt låga siffror. Kriget i Ukraina är en anledning till ökningen - åtta journalister dödades under krigets första sex månader.
Biståndskvarten – myter om korruption
Går det att säga hur stor andel av biståndet som försvinner i korruption? Hur bra är vi på att förebygga och upptäcka korruption inom det svenska biståndet? ForumCiv pratar om korruption med Expertgruppen för biståndsanalys, EBA.
 
Exempel från verkligheten kring brott och oegentligheter
SKR har tagit fram en animerad film som diskussionsunderlag i syfte att förebygga och begränsa välfärdsbrottslighet i en organisation. Filmen innehåller exempel som olaglig förskrivning av läkemedel, ramupphandling och leverantörer och ansökan om hemtjänstföretag.
Kalender
31 januari
Årets korruptionsindex publiceras

22 december - 8 januari
Vårt kansli håller stängt över helgerna.
För brådskande ärenden vänligen se Kontakt.
Instagram
LinkedIn
Twitter
Web
E-post
Copyright © 2022 All rights reserved.






This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Transparency International Sverige · c/o The Park · Magnus Ladulåsgatan 3 · Stockholm 11865 · Sweden