Copy
NIEUWSBRIEF DECEMBER 2022
  • Duurzame Inzetbaarheid
  • Keurmerk- en licentiehouder in beeld: MEPD
  • Vooruit''blik'' op het domein Arbeid
  • Maak kennis met: Jeanine van Dalen (jurist bestuursrecht)
  • Monitorende rol Loonwaarde: vijf feiten op een rij

Duurzame Inzetbaarheid

Belang van voorkomen uitstroom medewerkers 

Met de schaarste en toenemende vergrijzing op de arbeidsmarkt zijn de instroom van nieuwe werknemers en het (voorkomen van) uitstroom van bestaande werknemers belangrijke thema’s voor werkgevers. Als (nieuwe) medewerkers via de achterdeur sneller dan voorzien het bedrijf verlaten is naast de focus op bevorderen van de instroom het ook belangrijk om medewerkers te behouden. Maar, hoe zorg je ervoor dat je medewerkers gezond en gemotiveerd houden aan werk blijven? 

Twee soorten uitstroom

Uitstroom van medewerkers is onder te verdelen in twee soorten, te weten onvoorziene en voorziene uitstroom. Van voorziene uitstroom is sprake wanneer medewerkers met pensioen gaan. Onvoorziene uitstroom betreft medewerkers die hun werk niet meer (kunnen) volhouden vanwege bijvoorbeeld een te hoge werkdruk. Een belangrijk verschil tussen de soorten uitstroom is dat werkgevers beleid kunnen voeren om onvoorziene uitstroom te beperken. Maar, wat is het startpunt voor beleid? En hoe weten werkgevers wat er speelt binnen hun organisatie en daarmee waar hun beleid rondom duurzame inzetbaarheid zich op moet richten? 
 

Duurzame inzetbaarheid als preventiemiddel voor uitstroom

Met de Work Ability Index kunnen werkgevers inzicht verkrijgen het werkvermogen van hun medewerkers. Dit betreft de mate waarin werknemers lichamelijk en geestelijk in staat zijn om hun werk te kunnen doen. Zo voorspelt de Work Ability Index welke (groepen) werknemers meer kans lopen om in de (nabije) toekomst uit te vallen. Op basis van de uitkomsten kunnen werkgevers gericht sturen op het werkvermogen van medewerkers en de organisatie als geheel.
 

Meten van werkvermogen

Blik op Werk biedt werkgevers via licentiehouders de mogelijkheid om het werkvermogen van hun medewerkers te laten meten met de Work Ability Index (WAI). Benieuwd hoe dat werkt en welke partijen u daarbij kunnen helpen? Kijk op www.blikopwerkvermogen.nl voor meer informatie!

KEURMERK- EN LICENTIEHOUDER IN BEELD


"Van faciliteren naar activeren"


''Onze ervaring is dat medewerkers goede voornemens hebben als het om duurzame inzetbaarheid gaat. De uitdaging is om ze zover te krijgen dat ze daadwerkelijk in beweging komen.''



De uitdaging zit volgens Jan Rozema in het concretiseren van stappen die gezet kunnen worden. Het maken van een persoonlijk actieplan daagt de medewerker uit om na te denken over hoe die acties er uit kunnen zien. ‘'In de training van Blik op Werk (Werkscan en Motivational Interviewing) leer je om via de techniek van Motivational Interviewing het zetten van stappen minder vrijblijvend te maken.


Jan Rozema, senior loopbaanadviseur bij MEPD, vertelt over de organisatie, haar uitdagingen en successen. 
Lees hier het hele interview

 

Vooruit’blik’ op het domein Arbeid


Per direct gaat het domein Re-integratie onder de naam Arbeid verder. Met deze naam denken wij beter aan te kunnen sluiten bij de veelzijdigheid aan diensten die onze Keurmerkhouders binnen dit domein aanbieden.

Onlangs hebben wij een tevredenheidsonderzoek uitgevoerd onder de groep Keurmerkhouders die onder het domein Arbeid vallen. Hartelijk dank aan iedereen die hieraan heeft meegewerkt en de tijd heeft genomen om ons van input te voorzien. De belangrijkste uitkomsten delen wij graag met u.

 

Vindbaarheid via opdrachtgevers
Een meerderheid van de Keurmerkhouders Arbeid geeft aan dat (potentiële) opdrachtgevers hen niet beter vinden door het Keurmerk Arbeid en dat het hen nog niet vaak helpt bij het verkrijgen van opdrachten of het winnen van aanbestedingen. Daarbij komt als aandachtspunt naar voren dat onze website nu onvoldoende een middel is om opdrachtgevers de weg naar onze Keurmerkhouders te wijzen wat kan resulteren in nieuwe opdrachten. 

Gebruiksvriendelijkheid Handleiding
De Handleiding wordt momenteel door het merendeel van de Keurmerkhouders niet als gebruiksvriendelijk ervaren. Zoals eerder aangekondigd krijgt u volgend jaar de nieuwe Handleiding toegestuurd. Wij denken hiermee al deels in de wensen van de Keurmerkhouders tegemoet te komen.

Meerwaarde
Naast de bovengenoemde aandachtsgebieden, gaven Keurmerkhouders Arbeid positief te zijn over de snelheid en inhoud bij het beantwoorden van vragen. Ook gaf een meerderheid aan dat het Keurmerk ervoor zorgt dat er continu gewerkt wordt aan het verbeteren van de kwaliteit van hun organisatie. 

Wij zien dit als waardevolle input voor de plannen en ontwikkelingen die wij nu en in de toekomst willen realiseren. 
 

MAAK KENNIS MET

Jeanine van Dalen

Jeanine van Dalen is jurist bestuursrecht bij Blik op Werk. In die rol is zij voornamelijk betrokken bij verschillende (besluitvormings)-processen omtrent het Keurmerk Inburgeren.  

Actief op het snijvlak tussen twee rechtsgebieden

Op 1 september 2022 startte Jeanine van Dalen bij Blik op Werk. De uitspraak van de Raad van State, waarbij Blik op Werk voor het domein Inburgeren werd aangemerkt als bestuursorgaan, was reden genoeg om te solliciteren: ‘’Het is voor een jurist bestuursrecht onwijs interessant om te werken bij een organisatie die zich bevindt op het snijvlak tussen bestuurs- en privaatrecht. Het is een unieke situatie en werkomgeving, waardoor ik ontzettend veel leer.’’ 


Een hele weg sinds de uitspraak

Dat ze veel leert komt deels omdat er na de uitspraak veel uitgezocht moest worden. Welke veranderingen moet Blik op Werk doorvoeren met betrekking tot be(z)waartermijnen? En is de huidige aanmeldprocedure voor Aspirant- Keurmerkhouders in lijn met de vereisten die gelden vanuit de Algemene wet bestuursrecht? Over dergelijke zaken is de afgelopen tijd intensief nagedacht. ‘’Er is heel veel kennis en kunde in de organisatie en je ziet dat het een hele weg is geweest sinds de uitspraak tot nu. Er moet veel gebeuren, maar iedereen zet met goede moed de schouders eronder.’’ 

Monitorende rol Loonwaarde

Vijf feiten op een rij

1. Loonwaarde voor een inclusieve arbeidsmarkt

Loonwaarde, en de daaraan gekoppelde loonkostensubsidie of loondispensatie, is bedoeld om de drempel voor werkgevers om werknemers met een arbeidsbeperking in dienst te nemen te verlagen en te zorgen voor een inclusievere arbeidsmarkt. 
 

2. Blik op Werk als monitor

Blik op Werk monitort de uitvoeringspraktijk van de methodiek om tot een loonwaarde komen, de Uniforme Loonwaarde Methodiek (ULM). Wij spreken daarbij van waarderend toezicht: in dialoog met de sector zorgen we voor een uniforme loonwaardebepaling en werken we samen aan verbetering van de uitvoering.
 

3. De ULM is werk in uitvoering

Uit onze monitoring blijkt dat de geaudite loonwaarde-instrumenten en opleidingsorganisaties de ULM hebben geïmplementeerd. Ook loonwaardedeskundigen werken volgens de ULM, maar we zien dat het voor sommige deskundigen nog wennen is aan de nieuwe werkwijze.
 

4. De ULM kan wringen in de praktijk

De methodiek wringt in sommige praktijken, bijvoorbeeld bij het bepalen van de normfunctie binnen sociale ontwikkelbedrijven. Blik op Werk deelt deze signalen met het College van Deskundigen Uniforme Loonwaardebepaling (CvD-UL), dat verantwoordelijk is voor de doorontwikkeling van de methodiek. 
 

5. Continueren monitorende rol

De aankomende drie jaar zal Blik op Werk haar monitorende rol continueren. Samen met onze partners, werken wij aan een inclusievere arbeidsmarkt. 
 

Een inclusieve samenleving waarin iedereen deelneemt - daar geloven wij in en daar werken wij aan. Dat doen we door dienstverleners te ondersteunen die zich richten op inburgering, arbeid, werkvermogen en loonwaarde.

 

LinkedIn
Website
Copyright © 2022 Blik op Werk.

Ons postadres:
Postbus 2707, 3500 GS Utrecht

Voeg ons toe aan uw adresboek
Afmelden van deze mailinglijst    Werk uw mailinglijstvoorkeuren bij 






This email was sent to <<Emailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Blik op Werk · Vliegend Hertlaan 61 · Utrecht, UT 3526 KS · Netherlands