Copy
גליון 188- כסלו התשפ"ג

בית ישיבת הכותל מאחל לכם


חג אורים שמח!
לשולחן השבת 

     
הרב ראובן רז שליט"א    
 
מדוע חנוכה דווקא בכה' בכסלו?  

בשמות לט, לב נאמר שמלאכת המשכן נסתיימה אולם לא נאמר באיזה תאריך נסתיימה המלאכה. לעומת זאת בשמות מ, יז נאמר שהמשכן הוקם בא' בניסן של השנה השנייה לצאתם ממצרים. האם המשכן הוקם מייד לאחר סיום המלאכה?
מובא בפסיקתא ו שהתאריך בו נסתיימה מלאכת המשכן היה כ"ה בכסלו. בפסיקתא שם נאמר שבני ישראל שאלו את משה מדוע אינו מקים את המשכן מייד, שמא אירע בו דופי? והתשובה של הפסיקתא היא שמשה המתין עד החודש שנולד בו יצחק, ולפי התנחומא (פקודי יא) יצחק נולד בא' בניסן, היום שבו הוקם המשכן. הקשר בין לידת יצחק להקמת המשכן הוא משום שיצחק היה היחיד שהסכים לעלות בגופו על המזבח כעולה בעקדתו, ולכן נחנך המשכן שמקריבים בו קורבנות ביום לידת יצחק, וכדי לפצות את יום כ"ה בכסלו שבו סיימו את מלאכת המשכן , נחנכה עבודת המקדש על ידי החשמונאים בבית שני בתאריך זה.
ידועים אומנם דברי תיקוני הזוהר (יג כט ע"א) שחנוכה הוא על שם "חנו-כה", כלומר שגברו על מלכות יוון במלחמה ביום כ"ה בכסלו, אולם לא מבואר שם מדוע אירע הניצחון דווקא בכ"ה בכסלו, ואת זה משלים הפסיקתא בהסברו הנ"ל (ראו "שם משמואל" תרע"ב בתחילתו: "בכ"ה בכסליו יומי דחנוכה. בודאי לא הי' הזמן במקרה").
ה"שפת אמת" עסק במדרש זה במקומות רבים בכתביו על חנוכה, והעמיק במשמעות העובדה שחנוכה באה כתשלומים לגמר מלאכת המשכן. בשנת תרמ"ח ד"ה "איתא במדרשים" הוא אומר שמהלך ההיסטוריה בעם ישראל פועל בשני מישורים – המישור הנגלה והמישור הסמוי. המישור הגלוי הוא הקמת המשכן והמקדשים, וכמו כן החורבנות והגלויות, אולם קיים במקביל מישור סמוי של הכנה ומחשבה: "שהמעשה הוא דבר בפני עצמו והכנה ומחשבה גם כן בפני עצמו".
המישור הסמוי ביחס למשכן הוא התאריך שבו נסתיימה מלאכת המשכן, אולם בפועל עדיין לא הוקם ולא שרתה עדיין השכינה. הבחינה הזו איננה הולכת לאיבוד אלא היא נותנת הארה גם לימים שפלים כשאין השראת שכינה, כדוגמת תקופת בית שני בחנוכת בית חשמונאי, וגם לימים שלאחר חורבן הבית.
הבחינה המיוחדת הזאת של חנוכה כ"הכנה" מרומזת בשלטי הגבורים על המרדכי (שבת סוף פ"ב) בפסוק (בראשית מג, טז) "וטבוח טבח והכן" – המילה "והכן" בתוספת הח' מהמילה "טבח" עולים יחד ל"חנוכה".
הבחינה של ההכנות להקמת המשכן היא בכוח השמחה וההתלהבות שבה עשו זאת. אומנם במהלך ההיסטוריה יש עליות וירידות הנובעות מחטאי ישראל, אולם במקביל ישנו כוח גנוז שלעולם אינו נעלם ועומד להם לישראל עד אחרית הימים, והוא כוח השמחה וההתלהבות.
 
 
מתוך הספר החדש - 'המדרש לאור השפת אמת - מועדים', שיצא לאור ממש זה עתה!  
לבניינה של תורה  

     מרן רה"י הרב ברוך וידר שליט''א   
 
"וַיִּתְעָרְבוּ בַגּוֹיִם וַיִּלְמְדוּ מַעֲשֵׂיהֶם"
 
מלמדנו הרב זצ"ל ב'אורות התשובה' (יג,ג) שעל אדם להיות תמיד מחובר אל כנסת ישראל ואל הטוב האלוקי השורה בה. הטוב הפנימי בכלל ישראל יציב ועוצמתי גם כאשר כלפי חוץ אנו פוגשים תופעות קשות – "אף על פי שבהסתעפות הענפים הפרטיים נמצאים גם כן רשעים וגסים, אין זה מגרע במאומה את האור הטוב האלוקי של כללותה". למרות הכל, "ניצוץ נשמת אלוק שרוי הוא גם בכל הנפשות הפרטיות היותר נפולות". כך הרי אומר הפסוק"כֻּלָּךְ יָפָה רַעְיָתִי וּמוּם אֵין בָּךְ". כנסת ישראל שלימה, גם אם בין הפרטים מצויים נפילות ודברים לא מתאימים.
מבואר במקומות רבים – וביניהם בדברי הרב זצ"ל, הרב חרל"פ, בכתבי חסידות ובמשנת רבי צדוק הכהן מלובלין – שכוונת הגמרא בסנהדרין (מד,א)"אסא דקאי ביני חילפי אסא שמיה ואסא קרו ליה" (כלומר: הדס העומד בין הקוצים השוטים נותר הדס, למרות שהוא נדקר בקוציהם) היא למשל לעם ישראל, השרוי בין הגויים, בפרט לאחר שיצאנו לגלות, ובפרט כיום שכל העולם מחובר ככפר גלובלי אחד. כאשר עם ישראל חי בין הגויים הוא אף מחובר אליהם ומושפע מהם. זהו אינו חיבור של אמת, כי הוא נותר "הדס", שהלוא קדושת ישראל אינה יכולה להיפגם. עם זאת, הוא לוקה בדקירות רבות, הוא נפגע  בהשפעות מרובות מהתרבות הנוכרית האופפת אותו.

זהו דבר הנוגע לכולנו. כולנו שותים מבאר המים הסרוחים של התרבות הקלוקלת הנוכרית, הספוגה ברצח, ניאוף ושאר מרעין בישין. כולנו צורכים את התכנים הללו החורטים בקרבנו את רישומם. אם אדם ילמד את כל הש"ס לפנים ולאחור מאה פעמים, עדיין יוותרו הרשמים הללו במוחו ובנפשו ויהיו שותפים בעיצוב אושיות נפשו. התרבות הקלולקלת הזו פוגעת בנו וזורעת בנו זרעים של מידות רעות.
אנו צורכים אפילו תכנים הלוקים בזילות של איסור רציחה, שהוא הדבר החמור ביותר. כל אחד מבין את חומרת שפיכות דמים ואיסורה הוא אחת משבע מצוות בני נח ואין לו כפרה. למרות זאת ילדים גדלים כיום על משחקי מחשב רוויי אלימות והרג. זוהי תרבות של רציחה. אף על פי שאיש מהיושבים כאן לא יקום וירצח נפש, חלילה, מכל מקום תופעות קצה שכאלו, בהן יהודי נוטל סכין והורג את זולתו, נובעות מהתרבות הסובבת אותנו בסרטים, בסדרות וכיוצא באלו. תכנים אלו השטופים באביזרייהו דרציחה ודגילוי עריות, מחלחלים לקרבנו ופוגעים בנפשנו הטהורה. קוצים אלו דוקרים את ההדס. אמנם תחלואים אלו אינם מסוגלים לשנות את קדושת ישראל, כפי שמלמדנו הרב קוק, אך על כל פנים הם פוגעים בנפש הישראלית הטהורה, עליה אנו אומרים מידי בוקר: "אֱלֹקַי, נְשָׁמָה שֶׁנָּתַתָּ בִּי טְהוֹרָה הִיא".
התוצאה מכך היא שתיתכן מציאות של אדם הלומד תורה, אך הוא בעל מידות לא ישרות - דוחף בתור בחדר האוכל, דוחף בתור לאוטובוס, עלול להעליב את אשתו. גם העלבת הזולת היא רציחה. בתרבות שאנו חיים בה אדם עלול להעליב את החבר, מבלי לחוש בכלל שהוא רצחו נפש. כיום ניתן לעשות זאת בתפוצה אדירה בהיקף העצום של הרשתות החברתיות. אפשר לעקוץ אותו ובכך להורגו ולרוצחו. כן, זהו ממש רצח. עלול להיות מצב בו אדם לומד ש"ס, מעיין ושקוע בתורה, אך בשיח בין הורים וילדים הוא נוהג בתרבות גסה שבאה מהגויים. בטוחני שאברהם אבינו לא דיבר כך אל אשתו. ברור לי שכך לא נוהג איש מרבותינו, אין לי שום ספק בכך. תרבות זרה זו פוגעת ברבדים רבים בחיינו.
השפעת הסרטים עלינו היא רחבה. לדוגמה, אנשים מתחתנים ומגדלים את משפחתם כמו בסרטים. הצעות נישואין למיניהן מתנהלות היום כמו בסרטים, שהרי מניין ידוע כיצד לעשות זאת? וכי ראו איך הרב נבנצל שליט"א עשה זאת? ודאי שלא מיניה ולא מקצתיה. צורת החיים אותה אנו פוגשים בסרטים חודרת לקרבנו ומשפיעה על הדרך בה אנו חיים ועל הדרך בה נדבר כלפי נשותינו וילדינו ועינו להיזהר ולהישמר מפניה.
הדרך בה יש להתקדם היא באופן של "סוּר מֵרָע וַעֲשֵׂה טוֹב". דיברנו היום קצת על ה"סור מרע", אולם זוהי עבודת לב לא פשוטה ועבודת מעשה קשה עוד יותר. עלינו לסור מרע ולהידבק בטוב – היינו להידבק בתורה ובדרכיה; לדבוק בתלמידי חכמים, בדרך שיחם ובדרך לימודם. "וְאַתֶּם הַדְּבֵקִים בַּה' אֱלֹקֵיכֶם" – היינו בתורה – "חַיִּים כֻּלְּכֶם הַיּוֹם". חיים מסוג אחר - חיים עליונים יותר, שלמים יותר ומרוממים יותר. חיים במובנם האמיתי.
 
מתוך השיחה השבועית

       מו"ר הגאון הרב אביגדר נבנצל שליט"א        
 
חומר העניין של ביוש הזולת

התורה מספרת: "וַיֻּגַּד לִיהוּדָה לֵאמֹר זָנְתָה תָּמָר כַּלָּתֶךָ וְגַם הִנֵּה הָרָה לִזְנוּנִים, וַיֹּאמֶר יְהוּדָה הוֹצִיאוּהָ וְתִשָּׂרֵף. הִוא מוּצֵאת, וְהִיא שָׁלְחָה אֶל חָמִיהָ לֵאמֹר לְאִישׁ אֲשֶׁר אֵלֶּה לּוֹ אָנֹכִי הָרָה... הַכֶּר נָא, לְמִי הַחֹתֶמֶת וְהַפְּתִילִים וְהַמַּטֶּה הָאֵלֶּה" (בראשית לח, כד-כה).
מה פירוש "הִוא מוּצֵאת"? בפשטות, הכונה היא, שהוציאוה מביתה כדי להובילה אל מקום השרפה, כמו שאמר יהודה: "הוֹצִיאוּהָ וְתִשָּׂרֵף". וכך פירש רש"י.
אבל התוספות כתבו פירוש אחר. שהיות והאל"ף של תיבת "מוצאת" היא נחה, הרי זה כאילו נכתב "מוצֵת" בלי אל"ף, והוא לשון הצתת אש, כמו "וַיַּצֶּת אֵשׁ בְּצִיּוֹן" (איכה ד, יא). והיינו, שלא רק שהוציאוה אל מקום השרפה, אלא כבר הציתו את האש כדי לשרפה, ובעוד רגע היתה נשרפת(עי' תוס' ב"מ נט, א ד"ה דכתיב).
ואף על פי כן, למרות שהיתה קרובה כל כך להשרף (כל מר כדאית ליה), היא לא מגלה כלום ממה שבאמת קרה, אלא "הִיא שָׁלְחָה אֶל חָמִיהָ לֵאמֹר, לְאִישׁ אֲשֶׁר אֵלֶּה לּוֹ אָנֹכִי הָרָה. וַתֹּאמֶר: הַכֶּר נָא, לְמִי הַחֹתֶמֶת וְהַפְּתִילִים וְהַמַּטֶּה הָאֵלֶּה".
למה לא גילתה לכולם מה באמת קרה, וממי היא מעוברת? אומר רש"י: "לא רצתה להלבין פניו ולומר ממך אני מעוברת, אלא לאיש אשר אלה לו. אמרה: אם יודה מעצמו - יודה; ואם לאו - ישרפוני, ואל אלבין פניו. מכאן אמרו, נוח לו לאדם שיפילוהו לכבשן האש ואל ילבין פני חבירו ברבים".
הפוסקים נחלקו, האם דברי חז"ל אלו מתפרשים כפשוטם, שאדם חייב באמת ליהרג כדי לא להלבין פני חבירו ברבים (כן דעת התוס' סוטה י, ב ד"ה נוח, ורבינו יונה ב"שערי תשובה" שער ג' אות קלט), או שאין כוונת הדברים כפשוטם, ונאמרו רק "דרך צחות" (מאירי ברכות מג, ב) "ודרך הערה" (מאירי כתובות סז, ב, וכן נראה דעת הרמב"ם שלא הביא דין זה בספרו). אמנם הגמרא מביאה מעשה במר עוקבא שנכנס ממש לתוך כבשן האש כדי שלא לבייש עני אחד, אבל שם הרי לא נשרף ממש, רק נכוו רגליו מעט (כתובות סז, ב). אבל לאבד עצמו לדעת ממש, להפיל עצמו לכבשן האש כדי לא להלבין פני חברו ברבים - מחלוקת הראשונים אם באמת אדם חייב בזה.
ובכל זאת, אם יש ראשונים שסוברים שצריך ליהרג ולא לעבור על זה, רואים כמה הדבר חמור. הגמרא אומרת שיש כאן כעין שפיכות דמים. "כל המלבין פני חבירו ברבים, כאילו שופך דמים" (ב"מ נח, ב). למה? כי "אזיל סומקא ואתי חוורא" (שם). תחילה הוא מסמיק, ואח"כ מחויר, וכאילו נשפך הדם מפניו. הרי, שהמלבין פני חבירו ברבים, כאילו שופך דמים. האיסור לבייש את חבירו או לפגוע בו בכל צורה שהיא הוא חמור ביותר. צריך א"כ להזהר מאד בזה, לא לבייש ולא לפגוע בחבירו לא ברבים, וגם לא בינו לבינו.
 
 
'ופניהם איש אל אחיו'

    
הרב נעם לייקח

--- נר איש וביתו --- 

חורף... קר בחוץ וחם בפנים. זוהי תקופה שאנחנו שמים דגש על הבית.
היוונים ניסו להחשיך עיניהם של ישראל, כשקשה וחשוך, צריך לחפש את פך השמן, את נק' האור שתאיר לנו את הדרך. לאדם יש כמה נק' אור, בחרנו להתמקד בנקודה אחת מרכזית - בבית, הבית הוא פך השמן שלנו.
איך בחרו חז"ל לפרסם את נס החנוכה? ע"י הדלקת מנורות בחוצות העיר? ע"י פרסומות ענק? שלטי חוצות?
חכמינו בחרו לפרסם את הנס על ידי הדלקת נרות בפתח הבית, בחג החנוכה אנחנו מפרסמים את הבית, שמים פרוז'קטור על הבית. נס פך השמן מבטא את ניצחון הרוח של עם ישראל, נצחון הרוח בא לידי ביטוי בייחוד בבית הישראלי.
מובא במדרש שהיוונים רצו לפגוע דווקא בבית – "עמדו וגזרו כל בן ישראל שעושה לו  בריח או מסגור לפתחו ידקר בחרב, וכל כך למה כדי שלא יהיה  לישראל כבוד ולא רשות (צניעות), שכל בית שאין לו דלת אין לו כבוד  ולא צניעות וכל הרוצה ליכנס נכנס בין ביום ובין בלילה..." (אוצר המדרשים, עמ' קפה).  
מהו תפקידו של המנעול של הבית? למה בכלל לנעול? והרי "יהי ביתך פתוח לרווחה" אומרת המשנה באבות. אכן, חשוב מאוד לדעת לפתוח את הבית לעניים ולכל נצרך אבל חשוב אולי יותר לדעת מתי לסגור את הבית. מי שלא יודע לסגור את הבית עדיף שלא יפתח אותו. נעילת הבית מאפשרת לכל הפנים להתעורר ולהופיע, בית שבנוי ופועל נכון מהווה מנוע לכל החיים מסביב. היוונים הבינו את הכח הזה של הבית הישראלי, לכן דווקא בו הם רצו לפרוץ פרצות. הם הבינו שמה שנותן את הכח ליהודי זה הבית שלו, גם אם חושך בחוץ והדרך מעורפלת, בבית יש אור גדול שמאיר ומדליק את החושך. הבית זה המקום הבטוח שאליו אני שב וממנו אני יוצא, אם הבית פרוץ אז הוא מאבד את הייחודיות שלו. בתוך הבית יש את חדר ההורים שהוא קודש הקודשים של הבית, הוא צריך להיות מקום מאיר במיוחד שנותן כוחות ושאפשר לנעול כשצריך.
הדברים מוארים בדבריו של הרב קוק בעין איה על מסכת שבת – "היוונים בקשו לא רק לעקור את עם ישראל ממעמדם החומרי, כי אם לעקור את תכונת החיים שישראל מודיעים בעולם וכו'. הטהרה והצניעות, המטרה הראשית בחיי המשפחה, ואחריהן ימשכו יתר המדות והדעות הישראליות. [את] זה שנאו היוונים, וראו בזה צר ואויב לתרבותם הם, שהעמידו לנס [את] עליצות החיים והנאותיו הגופניות והדמיוניות, על כן היתה שנאת היוונים רבה מאד לתורת ישראל..." (פרק שני, אות ז')
בחג החנוכה, יושבים כל המשפחה ביחד ומביטים אל הנרות, מתבוננים בהם, במשמעות שלהם. הם מספרים לנו את הסיפור שלהם, את המאבק על קדושת הבית הישראלי ועל הניצחון. המאבקים עוד ישנם והמבט אל הנרות מחזק אותנו אל הניצחון. כשמביטים בצורה כזאת דברי רב הונא בגמרא מתבקשים -  "אמר רב הונא - הרגיל בנר הויין ליה בנים תלמידי חכמים" (שבת כג:) ואומר רש"י במקום "על ידי נר מצוה דשבת וחנוכה בא אור דתורה". נח חנוכה עניינו הבית ונר שבת עניינו שלום בית. נפתח את לבנו וניתן מקום לנרות הללו שיאירו לנו את דרכנו.
שבת שלום וחנוכה שמח!   
 
פינת גדולי ישראל  

 

ה'פחד יצחק' - הרב יצחק הוטנר


השבוע חל יום פטירתו של הרב יִצְחָק הוּטְנֶר (אדר ה'תרס"ו, 1906 - כ' בכסלו ה'תשמ"א, 28 בנובמבר 1980), שהיה מוכר גם בכינוי הפחד יצחק (על שם ספריו), היה ראש ישיבת רבינו חיים ברלין בברוקלין, וחבר מועצת גדולי התורה בארצות הברית.
קורות חייו
נולד בוורשה שבפולין לרב חיים יואל הוטנר סוחר אמיד ולמדן ליטאי, ולחנה שהגיעה ממשפחה של חסידי גור. למד והתחנך בישיבת סלובודקה בעיר קובנה בליטא, היה תלמיד של "הסבא מסלבודקה" והוכר כ"עילוי". בשנת ה'תרפ"ה נשלח לחזק את הישיבה אשר הוקמה בארץ ישראל, בעיר חברון. בשהותו בארץ ישראל התוודע לרב הראשי של ארץ ישראל באותם ימים, הרב אברהם יצחק הכהן קוק, שהשפיע על דרכו הרעיונית והרוחנית. במכתב לרב צבי יהודה קוק הוא כותב כי כעבור ארבעים שנה מאז שלמד אצל הרב קוק האב הוא מבין עד כמה הוא תלמיד שלו. בחורף תרפ"ט (חודשים מספר לפני הטבח בחברון) חזר לוורשה ולמד במשך זמן קצר פילוסופיה באוניברסיטת ברלין. שם הכיר את הרב מנחם מנדל שניאורסון והרב יוסף דוב סולובייצ'יק ושמר על קשרים איתם גם לאחר מכן.
בתרצ"ב הוציא את ספרו "תורת הנזיר", חידושים על מסכת נזיר. על ספרו זה קיבל את הסכמת הרב חיים עוזר גרודזנסקי, הרב אברהם דוב כהנא-שפירא והרב קוק. בהוצאות האחרונות הושמטו ההסכמות. בה'תרצ"ה (1935), לאחר שנה נוספת שבה שהה בארץ ישראל, עבר הרב הוטנר להתגורר בברוקלין שבניו יורק. בה'תרצ"ט (1939) מונה לראש ישיבת רבינו חיים ברלין, הישיבה הוותיקה ביותר בברוקלין. הוא שילב בישיבה מוטיבים חסידיים, במיוחד בשבתות ובחגים, שבהם נהג לשלב דרשה תלמודית ופילוסופית בטיש חסידי ובשירה.
בה'ת"ש (1940) הקים ישיבה נוספת לצעירים בוגרי תיכון. הרב הוטנר תמך בשילוב לימודי הקודש בלימודי חול ובהשתלבות התלמידים בעולם העבודה הכללי, ואף ניסה להקים קולג' המשלב לימודי תעודה עם לימודים ישיבתיים. בנושא זה נתקל בהתנגדויות של רבנים, בפרט של הרב אהרון קוטלר.
בסוף שנות ה-60 (בין ה'תשכ"ה לה'תש"ל) החל לתכנן הקמת ישיבה בישראל, ועל כן ביקר בארץ לעיתים תדירות. באלול ה'תש"ל, בדרכו מהארץ, נחטף לירדן המטוס שבו טס עם אשתו, בתו וחתנו הרב יונתן דייויד על ידי מחבלים מארגון החזית העממית לשחרור פלסטין, בהיכלי התורה החלו בעריכת תפילות מרובות לשלומו, ומכתבים רבים נשלחו על ידי גורמים שונים לנשיא ארה"ב ואחרים, ללחוץ עליהם לדאוג לשלומו של הרב. לאחר שבוע שוחררו הנשים והילדים, ביניהם רעייתו ובתו, ונשלחו לקפריסין. הגברים החטופים הוחזקו בעמאן בירת ירדן, ולבסוף שוחררו בניקוסיה וחזרו לניו יורק ללילה הראשון של ראש השנה ה'תשל"א.
באמצע שנות ה-70 הצטרף לרב דב שוורצמן ויחד עמדו בראשות ישיבת בית התלמוד שנוסף לה השם "גור אריה". בתקופה זו היה הרב הוטנר מבקר בישיבה, לצד ראש הישיבה הרב שוורצמן. כעבור כשנתיים פסק הקשר והישיבה שבה להיקרא "ישיבת בית התלמוד" בלבד.
בשנת ה'תשל"ט עבר להתגורר בירושלים. שימש נשיא מכון ירושלים והיה מעורכי אוצר מפרשי התלמוד.
בחשוון ה'תשמ"א (1980) לקה בשיתוק חלקי עד לפטירתו בליל שישי כ' כסלו באותה שנה, ונקבר בחלקת הנביאים שבבית הקברות בהר הזיתים בירושלים. בשכונת הר נוף שבעיר הוקמה על שמו "ישיבת פחד יצחק" וכן כולל "אור אליהו", המבוססים על מורשתו. בראשות "ישיבת פחד יצחק" עומד חתנו ותלמידו, הרב יונתן דייויד, הנשוי לבתו היחידה, ברוריה.
יצירתו
מלבד "תורת הנזיר", שנזכר לעיל, פרסומו העיקרי הוא סדרת הספרים 'פחד יצחק' - המשלבת דרוש ורעיונות הגותיים בסגנונו של המהר"ל מפראג. הספר כתוב בעברית עשירה ופיוטית, על אף שהדרשות עליהן הוא מבוסס נאמרו ביידיש. בתו ברוריה דייוויד כתבה את רוב המאמרים משמיעה מפיו, והרב הוטנר תיקן והגיה, היא תרגמה אותם לעברית ויחד עם בעלה הרב יונתן דייוויד ערכה אותם להוצאה לאור.
חידושיו על הספרא נדפסו במהדורת הספרא עם פירוש רבינו הלל, כ"קובץ הערות" בסוף הכרך. בתחילה נדפסו בעילום שמו, על פי בקשתו, ולאחר פטירתו נדפסו שוב (ירושלים ה'תשנ"ב) בציון שם המחבר.
הרב הוטנר חיבר את הפיוט "בלבבי משכן אבנה", בהשראת אחד משיריו של רבי אלעזר אזכרי:
"בלבבי משכן אבנה להדר כבודו,
ובמשכן מזבח אשים לקרני הודו,
ולנר תמיד אקח לי את אש העקידה,
ולקרבן אקריב לו את נפשי היחידה".
 
מתלמידיו
  • הרב ישעיהו שטיינברגר
  • הרב שלמה וולבה.
  • רבי יונתן דייויד.
  • הרב אהרן פלדמן.
  • הרב אהרן שכטר.
  • הרב משה שפירא.
  • הרב שמואל יעקב בורנשטיין
  • הרב חיים יצחק קפלן משגיח ישיבת חברון.
  • הרב יצחק יחיאל ארנפלד.
 
 
 
 מתוך אתר המכלול
 

 

 


חדשות, אירועים

ועדכונים חמים חמים!!

 

שימו לב! חדש!!
השיחות הקצרות והנפלאות של מו"ר הגר"א נבנצל שליט"א - מעתה עם כתוביות!

שיעור א בסיור ושיעור עם סולי אליאב במנהרות הכותל

חיילי השריון בטקס סוף מסלול ברכות!

תודה לדוד שלאכט על התמונה

גאים בחיילי הישיבה של חיל ההנדסה על סיום מסע הכומתה

ברכות לחיילי הישיבה המשרתים בהנדסה קרבית לרגל הענקת הסיכה 

שיעור א' בפעילות גיבוש עם צוות הרבנים של השיעור
 

שבתות שיעור משולבות עם בני חו"ל ברחבי הארץ

שיעור ומפגש עם הרב רוני קלופשטוק בענייני חנוכה עם בוגרי הישיבה באזור חיפה

שבת אברכים בפרשת ויצא - שבת מרוממת ונפלאה בהובלת מו"ר ראש הישיבה שליט"א ורעייתו שתחי'

אירוח בשבת של בני הישיבה את בני חו"ל בביתם, מה שיצר גיבוש וחוויה לכולם

ראש הישיבה, הרב וידר, בסיור עם מנכ"ל החברה בבית הכנסת תפארת ישראל שנמצא כעת בתהליכי בנייה ושחזור, סמוך לישיבה

שר וגדול נפל בישראל.
בית ישיבת הכותל כואב ובוכה את הסתלקות הרב מרדכי שטרנברג זצ"ל ראש ישיבת הר המור.
ענק בתורה ענק במידות. שיראתו קודמת לחכמתו.
וכל בית ישראל יבכו את השרפה אשר שרף ה'
ולא נוסיף לדאבה עוד.

עצרת הספד במלאת השבעה להילקח מאיתנו הרב מרדכי שטרנברג זצ"ל ראש ישיבת הר המור | י"ט כסליו ה'תשפ"ג

מפגש ראשון בתכנית ירושמימה עם הרב גדי לתלמידי הישיבה בהר הזיתים
התוכנית כוללת סיורים בירושלים שכוללים שיעורי עומק, והכשרה מול קבוצות.

"ותבנהו מהרה ותגדל כבודו"
ר' סולי אליאב מנכ"ל הקרן למורשת הכותל, העביר מצגת מוזיקלית חדשה, לתלמידי והורי שיעור א' בנוכחותם של ראש הישיבה, ורבני הישיבה והשיעור.
הליווי המוזיקלי עם ישי לפידות, הוסיף הרבה רגש ועוצמות לחוויה הכוללת שכולם הרגישו היטב

הישיבה מתפללת לרפואתו השלימה של מו"ר הרב חיים דרוקמן שליט"א ברחבת הכותל המערבי

א. מערכת - זיו ששון ארזי
שיחת מו"ר הגר"א נבנצל שליט"א - עם כתוביות!!
הספד לרב מרדכי שטרנברג זצ"ל- מפי מו"ר ראש הישיבה שליט"א
שיתוף שיתוף
ציוץ ציוץ
העברת המייל לחברים העברת המייל לחברים
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Email
Email
YouTube
YouTube
אתר הישיבה
אתר הישיבה
דף תרומה מאובטח לישיבת הכותל
דף תרומה מאובטח לישיבת הכותל
Yeshivat Hakotel Website
Yeshivat Hakotel Website
Secure Online Donations
Secure Online Donations
Copyright ©ישיבת הכותל תשפ"ב All rights reserved.
לעדכון העדפות/ הסרה
unsubscribe from this list    update subscription preferences 
 






This email was sent to <<כתובת מייל>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
ישיבת הכותל · רח' המקובלים 7 · ירושלים 9100601 · Israel

Email Marketing Powered by Mailchimp