Copy
Διαβάστε το αυτό εδώ στον browser

και τώρα, λίγα λόγια για το πώς χρησιμοποιώ τα social media σήμερα


εδώ και αρκετό καιρό δεν μπαίνω σχεδόν καθόλου στο Facebook. Oύτως ή άλλως δεν ήταν ποτέ μια πλατφόρμα που χρησιμοποιούσα πολύ, αλλά στο παρελθόν σποραδικά έμπαινα να δω τι γράφει ο κόσμος. Κάποια στιγμή, όμως, η τοξική καταιγίδα οργισμένων κατεβατών επί παντός επιστητού κατάντησε υπερβολική για τις αντοχές μου. Κάθε φορά που έμπαινα, έβγαινα εκνευρισμένος. Οπότε πλέον απλά ανεβάζω το άρθρο της Καθημερινής ή το τελευταίο podcast στο Facebook page (όχι στο προφίλ) και κλείνω το tab, ασφαλής ότι δεν χάνω τίποτε το χρήσιμο ή το σημαντικό. 

Χρησιμοποιώ, επίσης, ολοένα και λιγότερο το Instagram, ειδικά από τότε που άρχισε να δίνει μεγαλύτερη έμφαση στα βιντεάκια, ενώ ποτέ δεν χρησιμοποίησα πραγματικά το LinkedIn (και εκεί ανεβάζω τα άρθρα μου, ωστόσο). Αλλά εξακολουθώ να χρησιμοποιώ το YouTube (σχεδόν αποκλειστικά παθητικά) και πλέον και το TikTok (όπου ανεβάζω και αποσπάσματα από τηλεοπτικές εμφανίσεις και τα πόντκαστ), και βεβαίως τα chat apps (Messenger, WhatsApp και κάμποσα άλλα αντίστοιχα, καθότι διαφορετικοί άνθρωποι στη ζωή μου χρησιμοποιούν διαφορετικά apps, απ' ό,τι αποδεικνύεται). 

Αλλά τα τελευταία χρόνια το ΜΚΔ που χρησιμοποιούσα περισσότερο απ' όλα και η πηγή των περισσότερων από τα λινξ που διαβάζετε εδώ πέρα, ήταν το Twitter

από ό,τι φαίνεται, δεν θα είναι για πολύ ακόμα

η εμπειρία μου σε αυτό το σάιτ έχει χειροτερέψει πάρα πολύ από τότε που το αγόρασε ο Ήλον Μασκ. Μιλώντας εντελώς πρακτικά και ωφελιμιστικά, αδιαφορώντας για όλα τα ιδεολογικά/πολιτικά/συνωμοσιολογικά της υπόθεσης: το Twitter έχει γίνει ήδη πολύ χειρότερο για εμένα από ό,τι ήταν μέχρι πριν από λίγους μήνες. Να τι έγραψα στους αναγνώστες του 241020 Club σήμερα: 

"Δεν ξέρω πώς σας φαίνεται εσάς, αλλά εγώ διαπιστώνω ότι το Twitter σταδιακά μου γίνεται όλο και λιγότερο χρήσιμο. Κάθε μέρα η πρώτη είδηση στο δικό μου timeline είναι το ίδιο το Twitter. Τι καινούργια παλαβομάρα έκανε πάλι αυτός. Όταν το πρωτο-ανοίγω το πρωί τα πρώτα πρώτα tweets που μου δείχνει είναι ΟΛΑ τα tweets του ιδιοκτήτη του. Tweets και replies, όλα, στη σειρά. Μη χάσω καμιά Q-Anon μπούρδα και δεν τη δω. Βρίσκω ακόμα τα ενδιαφέροντα πράγματα που χρειάζομαι εκεί μέσα, αλλά πιο αραιά, σαν κάτι να έχει χαλάσει στον αλγόριθμο. Και βρίσκω όλο και λιγότερη αξία στο να γράφω εγώ ο ίδιος. Έχω να γράψω εκεί μέσα από την Τρίτη. Μπορεί να φταίει και το ότι έχω βρει άλλο, καλύτερο μέρος για να μοιράζομαι αυτά που βρίσκω 😉 Νομίζω όμως ότι εμείς, οι εθισμένοι στο Twitter, αντιμετωπίζουμε αυτό που συμβαίνει όπως αντιμετωπίσαμε ως ανθρωπότητα τον κορωνοϊό στην αρχή αρχή. Είναι σαφές το τι συμβαίνει, είναι προφανές το πού πάει το πράγμα, αλλά αργούμε να το αποδεχτούμε, σκεπτόμενοι "μήπως και γίνει κάτι" και επανέλθει η κατάσταση στην προηγούμενη κατάσταση. Δεν θα επανέλθει. Ας το πάρουμε απόφαση μια ώρα αρχύτερα". 

Τι θα έρθει μετά; Πού θα βρίσκουμε νέα και σχόλια για όσα συμβαίνουν στον κόσμο; Κόσμος έχει αρχίσει να το ψάχνει. Έχω ήδη φτιάξει κι εγώ λογαριασμούς στο Mastodon και στο Discord, έχω φτιάξει και στο Post, που μοιάζει πιο έτοιμο και απλό από όλα τα υπόλοιπα (είμαι εκεί).

Τι άλλο υπάρχει; Τι άλλο θα φτιαχτεί; 
αυτή είναι μια φωτογραφία που τράβηξα στο λόμπι ενός ξενοδοχείου στο Βερολίνο το 2016. Δείχνει ένα γιγάντιο, πενταώροφο ενυδρείο, γεμάτο με εκατοντάδες εξωτικά ψάρια, μέσα στο λόμπι. Ήταν πάρα πολύ εντυπωσιακό αξιοθέατο το οποίο, ωστόσο, μου προκαλούσε και λίγο άγχος. Πάρα πολύ νερό. Εχτές τα ξημερώματα, λοιπόν, συνέβη το εξής

αύριο στην Καθημερινή

γράφω ένα άρθρο εντελώς διαφορετικό από αυτά που γράφω συνήθως. Με αφορμή μια πρόσφατη έρευνα, απευθύνω ένα μήνυμα στους μπαμπάδες μικρών παιδιών που δεν παίρνουν γονική άδεια και γενικά δεν συμμετέχουν και πολύ ενεργά στην καθημερινότητα της ανατροφής των παιδιών τους. Είναι ένα άρθρο κάπως προσωπικό, με ύφος και τόνο ανοίκειο.
Δεν ξέρω πώς θα πάει αυτό. 

Θα ανέβει το Σαββατόβραδο εδώ

τα λινξ


πρώτα απ' όλα, καθότι έρχονται και γιορτές, να δυο λίστες με "τα καλύτερα" βιβλία της χρονιάς: από τον Economist και από το Atlantic

το άρθρο της προηγούμενης Κυριακής στην Καθημερινή για το ChatGPT (για την περίπτωση που δεν το είδατε).

τι γίνεται όμως όταν ένα AI chatbot, το οποίο χρησιμοποιείται για εμπορικές εφαρμογές, δεν είναι και πάρα πολύ καλό; Προσλαμβάνουν ανθρώπους για να κάνουν τη δουλειά

μετά τα χρόνια της Covid, η κατάσταση με τις αναπνευστικές λοιμώξεις δεν έγινε καλύτερη. Φέτος, λέει, που όλοι κολλάνε είτε γρίπη, είτε ξανά Covid είτε RSV, είναι χειρότερα τα πράγματα

Δοκιμάστε κι αυτό το ωραίο παιχνίδι από τους New York Times. Πόσα από τα δημόσια πρόσωπα που απεικονίζονται μπορείτε να αναγνωρίσετε; Εγώ βρήκα μόνο 36 στα 52. Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει στο τέλος η καταγραφή των προσώπων που αναγνώρισαν οι περισσότερες και οι περισσότεροι. Το #1 είναι ένα κάπως απίστευτο, απελπιστικό facepalm. 

όταν το AirBnB αφαίρεσε τη δυνατότητα των ιδιοκτητών να βλέπουν φωτογραφίες των υποψήφιων ενοικιαστών, οι μαύροι πελάτες άρχισαν ξαφνικά να βρίσκουν πιο εύκολα σπίτια να νοικιάσουν. Να ένα αφιέρωμα για το μεγάλο πρόβλημα του ρατσισμού σε τέτοιου τύπου υπηρεσίες

μια ενδιαφέρουσα έκθεση για την κατάσταση της startup οικονομίας στην Ευρώπη το 2022

μια άλλη τεράστια τεχνολογική πρόκληση: η προσπάθεια για την κατασκευή ενός κβαντικού υπολογιστή που κάνει λιγότερα λάθη.  

ένα αφιέρωμα στα λογισμικά παρακολούθησης κινητών τηλεφώνων, και στο πώς η βιομηχανία παραγωγής τους άνθισε μετά την "Αραβική άνοιξη", κυρίως για να εξυπηρετήσει τις αυταρχικές κυβερνήσεις της περιοχής, που είχαν φρικάρει με την ικανότητα των εξεγερμένων να αυτοοργανώνονται.

το τίζερ της ταινίας "Barbie". Δεν καταλαβαίνω τίποτε, πιθανότατα όμως αυτή η ταινία θα αποδειχτεί κάτι το σπουδαίο και το πολιτισμικά αξιοσημείωτο.  

και, τέλος

4 στους 10 αμερικανούς θεωρούν ότι η ανθρωπότητα είναι στα τελευταία της. Πώς να τους αδικήσεις, κι αυτούς. 

εν τω μεταξύ,

680 μέλη έχουν γραφτεί στο 241020 Club

χάρη σε αυτές και σε αυτούς παίρνετε κάθε Παρασκευή αυτό εδώ το δαπανηρό και χρονοβόρο γράμμα. Οπότε αφιερώστε ακόμα λίγα δευτερόλεπτα για να τους στείλετε μερικά μιλιλίτρ συμπυκνωμένης ευγνωμοσύνης μέσα από τα καλώδια του ίντερνετ. 

(στοιχείο σχετικό με όσα είπαμε στην εισαγωγή, ενδεικτικό) 
Tweets που έχω γράψει την περασμένη εβδομάδα: 8 
Μηνύματα που έχω στείλει στο 241020 Club την περασμένη εβδομάδα: 38  

αν θέλετε να συμμετάσχετε κι εσείς και να συνεισφέρετε στο γενικότερο όλον, ο τρόπος είναι τα δύο κουμπιά παρακάτω. Διαλέξτε όποιο θέλετε -δεν έχουν πρακτική διαφορά. 


 
  • το 241020 Club είναι ένα κλειστό, μονόδρομο WhatsApp group στο οποίο στέλνω μηνύματα, links, εικόνες, ιδέες και άλλα ενδιαφέροντα πράγματα που βρίσκω κάθε μέρα. 
  • Διαβάστε εδώ περισσότερα λόγια για το 241020 Club, αν χρειάζεστε τις πληροφορίες. 
κουμπί 5 ευρώ
κουμπί 50 ευρώ
https://twitter.com/tgeorgakopoulos
https://www.facebook.com/thodorisgeorgakopoulos/
https://www.instagram.com/tgeorgakopoulos/
https://www.linkedin.com/in/georgakopoulos/
Website
Email
Copyright © 2022 georgakopoulos.org, All rights reserved.


Θέλετε να αλλάξετε το πώς λαμβάνετε αυτά τα γράμματα;
Μπορείτε να αλλάξετε τις επιλογές σας ή να σβηστείτε από τη λίστα.