Copy

Aanmelden

U kunt zich op de website aanmelden voor een cursus. Kunt of wilt u zich niet aanmelden via de website dan is aanmelding per e-mail of brief mogelijk. Zie hier.

Voor de werkwijze en de algemene voorwaarden waaronder de cursussen worden gegeven klikt u hier.

Contact met U3L

Heeft u vragen of opmerkingen dan kunt u een e-mail sturen naar adm@u3l.nl of per post naar U3L Van Pallandtmarke 101 8016 CV Zwolle.

Stichting Vrienden van U3L

Deze stichting ondersteunt het werk van U3L onder meer door het vergroten van de bekendheid van U3L en denkt mee over een goed en gevarieerd cursusprogramma.

Nieuwsbrief 19 december 2022

Beste belangstellenden van U3L
Bij deze vindt u in uw mailbox de allerlaatste nieuwsbrief van U3L van het jaar 2022. Een behoorlijk lang epistel deze keer, want wij hebben namelijk weer heel wat moois voor u in petto het komende voorjaar! Maar eerst trapt Andries Oosterkamp als vaste columnist van U3L af. In zijn column geeft hij alvast een kijkje in een aantal cursussen die u de tweede helft van dit seizoen kunt verwachten. Ik wens u heel veel leesplezier en ik hoop u het volgende jaar terug te zien bij onze activiteiten.

Mij rest mij nog slechts één ding en dat is u allemaal, namens bestuur, programma adviescommissie en medewerkers van U3L heel gezellige kerstdagen te wensen en een gelukkig, gezond en vooral leerzaam 2023!

Met vriendelijke groet,

Tine Zevenhuizen, cursuscoördinator

Column Andries Oosterkamp
Docent Jaap Gruppelaar leidt u binnen bij filosoof, auteur en pedagoog Jean-Jacques Rousseau over de thema's "authenticiteit, opvoeding en politiek". Ten tijde van de Romantiek maakte Rousseau zich er druk over dat zijn generatie zich vervreemde van de eigen natuurlijke achtergrond en de genealogische eigen voetafdruk en toekomstkoers. De authenticiteit van de eertijdse gebonden samenleving verviel tot een anonieme civilisatie met onderling verzakelijkte ongebonden interesses en een ieder-voor-zich mentaliteit. De daar uit ontstane sociaal-maatschappelijke kortsluiting stond haaks op het beeld dat de gevoelsmens Rousseau voor ogen stond.
Wellicht staat u uw columnist toe om, vanuit de 18e eeuw met Rousseau, een passend uitstapje te maken naar de 21e eeuw met Peter Sloterdijk? Hij schetst als Duitse filosoof en internationaal vermaarde cultuurcriticus een deprimerend toekomstbeeld in "Die schrecklichen Kinder der Neuzeit". Waarin de eertijdse genealogische binding met het daarop aansluitende levenspad van de generaties plaats heeft gemaakt voor de "Kinder der Neuzeit". Die het spoor van hun erfenis bijster zijn geraakt en vanuit een gekapitaliseerd maatschappelijk aanbod iedere keer opnieuw een onafzienbare toekomst moeten uitvinden.

"Sparen doet garen"! De aloude Nederlandse deugd om wat opzij te zetten, "sparen voor een regenachtige dag"! Dat vindt Hemmo Plas niet verkeerd. Maar overdaad schaadt, zegt hij in zijn voordracht over "De prikkelende kijk op economie". En wanneer alle politici voor de tigste keer roepen dat de staatsschuld veel te hoog is en naar beneden moet, roept iedereen van yes! Maar onze inleider vindt dat -terecht- ongefundeerd en ongenuanceerd en hij vertelt u hoe de vork aan de steel steekt.
Nu lees ik met mijn boerenverstand het alarm over het inflatiespook -dat trouwens nu al heel wat genuanceerder in de krant staat.
Herinnert u zich nog, by the way, het doemdenken post corona van het economische professoraat en de onheil aan-roepende krantenkoppen? De huizenprijzen zouden kelderen, de economie zou een zware terugslag ondervinden en de werkeloosheid zou dramatisch toenemen (Prof. Bas Haring e.a.) Niets van dat alles. De kerngezonde economie bewees het volstrekte tegendeel. Je vraagt je af of het paradigma uit de professorale klassieke welvaarts- economie niet een opknapbeurtje nodig heeft van de welzijns- economie. Benieuwd wat onze inleider daarvan vindt.
Uw dienaar heeft, à propos, destijds met veel interesse een cursus van Hemmo Plas gevolgd. Die stond als een huis en was helder als glas. Beleefd aanbevelend! ☺

In het grijze verleden zongen wij al over al Johan Strauss' "An der schönen blauen Donau". Die Donau was eeuwen geleden al een troebele bruine rivier die noch "schön" noch "blau" was. Maar toen maakte niemand zich daar echt druk over. En toen Marsman dichtte "denkend aan Holland zie ik breede rivieren traag door oneindig laagland gaan", toen waren die rivieren wel breed, maar verre van schoon. Dat was de kijk op de wereld van toen.
In achterliggende decennia hebben we best wel grote milieu sprongen gemaakt. Maar dat vinden we nu eigenlijk heel normaal en vanzelfsprekend. Vandaag de dag wordt al luid aan de publieke bel getrokken, als er ergens wat waterigs of gortdroogs aan de hand is dat niet zou deugen. In "WiJzer over waterschapswerk" krijgt u in een driedelige cursus van het RWZI (Rioolwater Zuivering Installatie) van alles over natjes en droogjes te horen. Dat is quasi bij u om de hoek in uw provinciale regio. Dus wat let u om wijzer van water te worden?
Andries Oosterkamp

Hulp gevraagd in Zwolle
Zoals u als belangstellende van U3L weet, brengen wij folders en flyers uit om onze activiteiten onder de aandacht van een breed publiek te brengen. Op dit moment hebben wij dringende behoefte aan een enthousiaste vrijwilliger die het leuk vindt om een aantal keren per jaar een rondje te maken langs verschillende verdeelpunten in Zwolle om daar onze folders en flyers neer te leggen.
Mail naar cursuscoordinator@u3l.nl of bel met 06-21315361. Wij horen graag van u.

Cursussen voorjaar
Onderstaand vindt u een opsomming van de cursussen in het voorjaar. In deze nieuwsbrief houd ik het noodgedwongen kort, maar kijk vooral op onze website www.u3l.nl voor een meer uitgebreide beschrijving van de cursussen. En natuurlijk kunt u zich via de website ook opgeven als u iets gevonden heeft dat u interesseert. Maar wat u ook kiest, ik wens u alvast heel veel plezier!

Zwolle: Reizen naar God

De aftrap voor het voorjaarsseizoen wordt gegeven door Gregor Dijkhuis. Deze vijfdelige cursus gaat over pelgrims, pelgrimstochten en pelgrimsoorden.

Aanvang: maandag 6 februari,
5 lessen, 13.30 – 15.30 uur

Docent: Gregor Dijkhuis
Locatie: Jeruzalemkerk, Zwolle

Hengelo, Sicilië – Schoonheid en tragiek

Sicilië, in het hart van de Middellandse Zee, was eeuwenlang een politiek en cultureel centrum. In zijn cursus vertelt Gregor Dijkhuis u hoe het het eiland door de eeuwen heen verging.

Aanvang: dinsdag 7 februari,
5 lessen, 13.30 – 15.30 uur

Docent: Gregor Dijkhuis
Locatie: Museum Hengelo

Zwolle, Dichter bij dichters

In de cursus van Jan-Peter Schouten vertelt hij u alles over Nederlandse dichters als Hendrik de Vries, Vasalis, Neeltje Maria Min en Ramsey Nasr.

Aanvang: dinsdag 7 februari,
4 lessen, 13.30 – 15.30 uur

Docent: Jan-Peter Schouten
Locatie: Jeruzalemkerk, Zwolle

Hengelo, J.J. Rousseau (1712-1778) over authenticiteit, opvoeding en politiek

Jaap Gruppelaar geeft de cursus 'J.J. Rousseau (1712-1778) over authenticiteit, opvoeding en politiek. U maakt uitgebreid kennis met de civilisatie-kritiek en de politieke filosofie van Rousseau.

Aanvang: woensdag 8 februari 2023,
5 lessen, 10.00 – 12.00 uur

Docent: Jaap Gruppelaar
Locatie: Museum Hengelo

Zwolle, Zin in ouder worden

Deze cursus van Etje Verhagen gaat over ouder worden. Aan de hand van verschillende thema's licht zij het onderwerp toe. Je bent immers zo oud als je je voelt.

Aanvang: woensdag 15 februari,
5 lessen, 10.00 – 12.00 uur

Docent: Etje Verhagen
Locatie: Jeruzalemkerk, Zwolle

Enschede, Wijzer over waterschapswerk

Water: het is overal om ons heen en we hebben er allemaal me te maken. Tijdens deze cursus wordt u meegenomen in het waterschapswerk. Het RWZI neemt u letterlijk me de rioolwaterzuivering over en de natuur in.

Aanvang: donderdag 16 februari,
3 lessen, 10.00 – 12.00 uur

Docent: RWIZ
Locatie: RWIZ, Enschede

Zwolle, Twintig jaar euthanasiewet, twintig jaar discussie: Twintig jaar 'goede dood'

Twintig jaar gelden werd in Nederland de 'euthanasiewet' van kracht. In die periode stond de wet permanent ter discussie. In zijn cursus probeert Ton Vink deze discussie te verhelderen.

Aanvang: maandag 20 februari,
5 lessen, 13.30 – 15.30 uur

Docent: Ton Vink
Locatie: Jeruzalemkerk, Zwolle

Zwolle, Studiedag Onze omgang met oorlog en ander pijnlijk verleden

Thomas von der Dunk is een bekend cultuurhistoricus, zelfstandig publicist en politiek commentator. Op deze studiedag stelt hij de vraag hoe wij omgaan met pijnlijke hoofdstukken in ons Nationale verleden.

Aanvang: maandag 21 februari 2023,
studiedag van 10.30 – 15.30 uur

Docent: Ton Vink
Locatie: Stadkamer, Zwolle

Zwolle, Perspectieven op geluk: Over genieten, zelfontplooiing, zingeving en liefde

Edward van der Tuuk onderzoekt in zijn cursus het thema geluk. Vanuit filosofische en psychologische invalshoeken zoekt hij antwoord op de vele vragen rond dit thema.

Aanvang: dinsdag 21 februari 2023,
5 lessen van 11.00 – 12.00 uur

Docent: Edward van der Tuuk
Locatie: Jeruzalemkerk, Zwolle

Zwolle, De levenskunst van dankbaar en liefdevol ouder worden

Op ieders levenspad komen vroeg of laat moeilijkheden en zijn er beperkingen door het ouder worden. Bram Bregman laat in zijn cursus zien hoe we een levenshouding van acceptatie, levensmoed en -vreugde kunnen leren om daar me om te gaan.

Aanvang: woensdag 22 februari 2023,
4 lessen van 14.00 – 16.00 uur

Docent: Bram Bregman
Locatie: Jeruzalemkerk, Zwolle

Zwolle, Vier bijzondere culturele vrouwen, deel 2

In haar cursus besteedt Lisette Le Blanc weer aandacht aan vier bijzondere culturele vrouwen: Vanessa Bell, Leonora Carrington, Edith Auerbach en Sonia Delaunay.

Aanvang: woensdag 24 februari 2023,
4 lessen van 10.00 – 12.00 uur

Docent: Lisette Le Blanc
Locatie: Jeruzalemkerk, Zwolle 

Zwolle, Grensland Oekraïne: een geschiedenis in het hart van Europa

In februari 2022 stond Oekraïne plots vol in de aandacht. Wie meer wil begrijpen over de achtergronden van deze oorlog, moet de geschiedenis in. Nicolaas Kraft van Ermel ontrafelt de zéér complexe historische relatie tussen Oekraïne en Rusland

Aanvang: vrijdag 24 februari 2023,
4 lessen van 10.00 – 12.00 uur

Docent: Nicolaas Kraft van Ermel
Locatie: Jeruzalemkerk, Zwolle

Enschede, De Geschiedenis van de Jazz

Jazz is een invloedrijke muzieksoort met een intrigerende geschiedenis. Tibor Elferink gaat in zijn cursus in op de historische ontwikkeling en achtergronden van deze veelzijdige en interessante kunstvorm.

Aanvang: vrijdag 10 maart 2023,
4 lessen van 10.00 – 12.00 uur

Docent: Tibor Elferink
Locatie: Bibliotheek Enschede

Hengelo, Dames met klasse

Jeanne van der Stappen heeft een zwak voor Margaretha van Oostenrijk en haar stief- grootmoeder Margareta van York. In haar cursus komt u alles te weten over deze Dames met klasse.

Aanvang: woensdag 15 maart 2023,
3 lessen van 14.00 – 16.00 uur

Docent: Jeanne van de Stappen
Locatie: Museum Hengelo

Hengelo, Pasen en Pinksteren op een dag? Nee dus ..

Pasen en Pinksteren waren ooit Israëlische oogstfeesten. In de loop der eeuwen zijn daar betekenissen aan toegevoegd. In zijn cursus onderzoekt Frans Wiersma de vele lagen waaruit Joodse en Christelijke feesten bestaan.

Aanvang: dinsdag 28 maart 2023,
3 lessen van 14.00 – 16.00 uur

Docent: Frans Wiersma
Locatie: Museum Hengelo

Zwolle, Van heelal tot leven, kantelpunt in de evolutie

Waar komen wij vandaan en hoe is dat zo gekomen? In zijn cursus gaat John Heisse terug in de tijd, via biologische- naar chemische evolutie.

Aanvang: vrijdag 10 maart,
5 lessen van 13.30 – 15.30 uur

Docent: John Heisse
Locatie: Jeruzalemkerk, Zwolle

Zwolle, De prikkelende kijk op economie

Heeft u ook altijd geleerd dat sparen een deugd is? In zijn cursus 'De prikkelende kijk op economie' legt Hemmo Plas onder meer uit waarom te veel sparen leidt tot macro-economische problemen.

Aanvang: dinsdag 14 maart 2023,
4 lessen van 10.00 – 12.00 uur

Docent: Hemmo Plas
Locatie: Jeruzalemkerk, Zwolle 

Zwolle, Veelzijdig Amerika

Maria Driessen belicht in haar cursus het werk van o.m. Jasper Johns, Andy Warhol en Roy Liechtenstein en dat van vele andere Amerikaanse kunstenaars.

Aanvang: vrijdag 17 maart 2023,
5 lessen van 14.00 – 16.00 uur

Docent: Maria Driessen
Locatie: Jeruzalemkerk, Zwolle

Zwolle, Vrouwen die (kunst)geschiedenis maakten

Tijdens deze cursus beziet Mieke Mulders de kunstgeschiedenis vanuit het perspectief van de vrouwelijke kunstenaar.

Aanvang: woensdag 4 april 2023,
4 lessen van 10.00 – 12.00 uur

Docent: Mieke Mulders
Locatie: Jeruzalemkerk, Zwolle

Nieuwsgierig geworden? Neem dan gauw een kijkje op www.u3L.nl en geef u op.



 
Copyright © U3L Univerisiteit Leven Lang Leren 2020, All rights reserved.
U ontvangt dit bericht, omdat u eerder hebt aangegeven informatie te willen ontvangen over onze colleges.
Ons mailadres is:
adm@u3l.nl
Van Pallandtmarke 101
8016 CV Zwolle







This email was sent to <<Uw e-mailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
U3L, Universiteit Leven Lang Leren · van Pallandtmarke 101 · Zwolle, Ov 8016 CV · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp