Copy
Nieuwsbrief Oud-Katholieke Parochie van de
H. Bartholomeus, Wal 30, 2871BC Schoonhoven
View this email in your browser
Geen viering deze zondag!

Komende zondag

Geen viering deze zondag 29 januari 2023: Opdracht van de Heer in de Tempel

De volgende zondagen:
  • Zondag 29 januari: geen viering (vijfde zondag v.d. maand)
  • Zondag 05 februari: eucharistieviering (5e zondag na Epifanie)*
  • Zondag 12 februari: eucharistieviering (6e zondag na Epifanie)*
  • Zondag 19 februari: eucharistieviering (7e zondag na Epifanie)*
*Vieringen beginnen om 10.45 uur, tenzij anders aangegeven.
Beste Parochianen, vrienden en belangstellenden,

Helaas, er zal geen viering zijn in ons kerkje deze zondag. Het is de vijfde zondag en we houden ons aan deze traditie van een vijfde zondag dat we op eigen houtje, thuis of elders, kerken.

Het was een beetje een gedoe bij ons thuis. We hebben bijna twee weken werkzaamheden gehad in ons huis. We wilden extra isolatie, sauzen van de ruw-stenen wanden en reparatie van een daklekkage. Het is nu allemaal zo wit en licht dat we eraan moeten wennen. Het klinkt ook holler, maar dat zal weer de betere weerkaatsing zijn van de witte muren (?). In ieder geval, minder stof, meer licht en lekker schoon. Nu de rest nog.

Ons leven staat vaak ook in de stijgers, maar dat merken we niet altijd op. Er is altijd wel werk aan de winkel. De lezing uit het Evangelie van Lukas voor het feest van de Opdracht van de Heer in de Tempel is ook het begin van een groot project. Jezus werd opgedragen aan God, hij werd in Gods lichtende liefde geplaatst. Hij was daar al in natuurlijk, maar het werd bevestigd en erkend. We zoeken ook steeds weer die bevestiging in ons leven. Leven we in Gods Licht en Liefde, of kijken we de andere kant op naar de schaduwen van het leven? In ieder geval, werk aan de winkel om het te laten gebeuren in ons eigen leven met een groot voorbeeld.

Allen een goede zondag toegewenst!

Richard.
Inhoudsopgave van deze nieuwbrief.

Welke zondag
Welkom
De lezingen
Een overweging
Online vieren
Online vieringen in de bisdommen
Oecumene Schoonhoven
Collectes en giften
email adressen
De lezingen voor de komende viering zijn:

Liturgisch jaar: A

OPDRACHT VAN DE HEER IN DE TEMPEL

Kerkboek blz. 252
Lectionarium (klein) blz. 508

Lezingen:
  • Maleachi 3, 1-4
  • Psalm 84 [2-10]
  • Hebreeën 2, 14-18 428
  • Lucas 2, 22-32 (33-40)

Gebed van deze zondag

Eeuwige God,
heden is uw eniggeboren Zoon
in ons menselijke lichaam voor U verschenen
en in de tempel opgedragen.
Geef dat wij met een zuiver hart
hem mogen ontmoeten:
onze Heer Jezus Christus, uw Zoon,
die met U in de eenheid van de heilige Geest
leeft en regeert in de eeuwen der eeuwen.

Amen.

Waar gaat het over

 Lukas 2, 22-40 (© NBV21)

De toewijding van Jezus in de tempel
 
     Toen de tijd van hun onreinheid volgens de wet van Mozes ten einde was, brachten ze Hem naar Jeruzalem om Hem aan de Heer aan te bieden, zoals is voorgeschreven in de wet van de Heer: Elke eerstgeboren zoon moet aan de Heer worden toegewijd. Ook wilden ze het offer brengen dat de wet van de Heer voorschrijft: een koppel tortelduiven of twee jonge gewone duiven.
     Er woonde toen in Jeruzalem een zekere Simeon. Hij was een rechtvaardig en vroom man, die uitzag naar de tijd dat God Israël vertroosting zou schenken, en de heilige Geest rustte op hem. 26 Het was hem door de heilige Geest geopenbaard dat hij niet zou sterven voordat hij de messias van de Heer zou hebben gezien. Gedreven door de Geest kwam hij naar de tempel, en toen Jezus* ouders hun kind daar binnenbrachten om met Hem te doen wat volgens de wet gebruikelijk is, nam hij het in zijn armen en loofde hij God met de woorden:
Nu laat U, Heer, uw dienaar in vrede heengaan, 
zoals U hebt beloofd.
Want met eigen ogen heb ik de redding gezien
die U bewerkt hebt ten overstaan van alle volken:
een licht dat geopenbaard wordt aan de heidenen 
en dat tot eer strekt van Israël, uw volk.
Zijn vader en moeder waren verbaasd over wat er over Hem werd gezegd. Simeon zegende hen en zei tegen Maria, zijn moeder: ‘Weet wel dat velen in Israël vanwege Hem ten val zullen komen of juist zullen opstaan. Hij zal een teken zijn dat weersproken wordt, en zelf zult u als door een zwaard doorstoken worden. Zo zal de gezindheid van velen aan het licht komen.
     Er was daar ook een profetes, Hanna, de dochter van Fanuel, uit de stam Aser. Ze was hoogbejaard; vanaf haar huwbare leeftijd had ze zeven jaar met haar man geleefd, en ze was nu al vierentachtig jaar weduwe. Ze was altijd in de tempel, waar ze God dag en nacht diende met vasten en bidden. Op dat moment kwam ze naar hen toe, bracht hulde aan God en sprak over het kind met allen die uitzagen naar de bevrijding van Jeruzalem.
     Toen ze alles overeenkomstig de wet van de Heer hadden gedaan, keerden ze terug naar Galilea, naar hun woonplaats Nazaret. 40 Het kind groeide op, werd sterk en was vervuld van wijsheid; Gods genade rustte op Hem.

 
 Overweging

Deze zondag viert de Kerk een bijzonder feest, namelijk “de opdracht van de Heer in de Tempel”. Dit feest heet ook wel “Maria Lichtmis.” Hoewel het voorchristelijke wortels heeft, namelijk het feest van het al terugkerende licht, tussen winter (wintersolstitium) en lente (lente-equinox), waarin nieuw leven (lentelammeren!) ons nieuwe hoop geven. In de Keltische tijd heette dit feest ‘Imbolc,’ “in de buik” of “in melk”, en verwijst naar het zogen van die lentelammeren... 
 
Volgens het boek Leviticus (12) moest een vrouw na de geboorte van een kind zich weer reinigen en een reinigings- en verzoeningsoffer brengen in de tempel. Een ram (brandoffer) en een duif (reinigingsoffer). Als men arm was twee gewone duiven. Dit deed de vrouw 40 dagen na de geboorte van een zoon en 80 dagen na de geboorte van een dochter... (bespeur ik hier een schaduw van discriminatie, en dubbel als je een meisje kreeg?)
 
Eigenlijk is het pas op 2 februari dat we dit vieren, we zijn nu dus paar dagen te vroeg. Deze dag markeert tevens het afsluiten van de Kersttijd. (Nu mogen de kerstbomen echt de deur uit…)
 
Simeon, de profeet die we in het evangelieverhaal ontmoeten, staat centraal. Hij was geen wetenschapper, niet iemand die ons belangrijke literatuur heeft nagelaten. Wat ons opvalt zijn eigenlijk zijn geduld en hoop. Hij was er diep van overtuigd, dat aan hem, als aan één van de eersten, de grote ommekeer in de wereld bekend gemaakt zou worden.  Hij zag de oude profetieën vervuld, hij die zelf een profeet was, doordrongen van Gods Geest. Het was zijn voorrecht een omwenteling in de wereld te aanschouwen. Hij zag nog niet alles, hij zag slechts het prille begin, zoals het eerste licht in de morgen de nacht verdrijft, de eerste tekenen van een ander jaargetijde. Voor dit unieke moment stond hij op een keerpunt in de wereldtijd.
 
In zijn handen nam hij een klein kind, klein en kwetsbaar. En het moet met een onbeschrijfelijke verwondering geweest zijn dat hem was geopenbaard dat dit kind het heil, de verlossing van de wereld zou zijn. Zo klein nog, het leven van een pasgeboren mensenkind, slechts 40 dagen oud.  Hij hield het in zijn handen en had een visioen van Gods onmetelijk licht. De wereld zou niet meer dezelfde kunnen zijn, nu dit kind, Jezus de Christus gekomen was. En net zoals de zon niet weg te denken is uit ons leven, zo is ook de Zoon van God niet meer weg te denken uit de wereld, niet van de wereld, maar wel in de wereld. Licht dat wij ontvingen en nog steeds ontvangen, licht waarin wij ons koesteren, licht dat ons verlicht. 
 
De eerstgeboren zoon werd aan de Heer toegewijd, eigenlijk voor de Heer gereserveerd, apart gezet, Gods eigendom. Niet als bezit, maar geheel gebracht in Gods liefde, op God betrokken: God die zich zonder voorbehoud verbindt. Hetzelfde gebeurde ons bij de doop, gebeurt als wij onze kinderen laten dopen... God, die zich zonder voorbehoud aan elk mens afzonderlijk verbindt en al heeft verbonden met zijn liefde en zijn barmhartigheid. Gods handen zullen ons dragen. Een mooi beeld dat inspireert.
 
Rusten in Gods handen, soms zou je willen dat je dit altijd kon ervaren, kon waarmaken in je leven. Het is misschien het blote ervaren van ons zijn… We rusten in Gods handen, maar we ervaren vaak donker en koude, pijn en verdriet. Beelden schieten altijd te kort, vooral als we de beelden ombuigen naar wat wij zouden willen en verwachten. Zeker, we hebben soms bijzondere ervaringen van Gods aanwezigheid, maar die ervaring is God niet. Soms mogen wij stapje voor stapje God ontdekken, als we met Hem op weg gaan, we plaatsen ons in Zijn licht, op weg zijn we er al.
 
Paulus in zijn brief aan de Korintiërs spreekt over God, die we gaandeweg ontdekken: “Nu zien we God nog niet. We merken wel dat hij er is, maar we zien hem niet. Maar straks, in de nieuwe wereld, zullen we God zien met onze eigen ogen. Nu weten we nog lang niet alles over God. Maar dan zullen we hem echt kennen, zoals hij ons nu al kent.” (Kor. 12, 13).
 
Geloven is kijken naar het licht, zodat het licht ons gaat verlichten. Het is net als met het lezen van het Evangelie, het evangelie gaat ons lezen. Het is het verhaal van Jezus, maar een verhaal dat ook ons verhaal wordt. Het zijn niet alleen wij die betekenis en inspiratie vinden, maar de evangeliën vinden ons. Licht van het Woord, dat ons verlicht.
 
Simeon profeteert: 
‘Weet wel dat velen in Israël vanwege Hem ten val zullen komen of juist zullen opstaan.’, (Lucas 2, 34) Een heel sterk beeld wordt ons gegeven, een beeld dat suggereert dat er een hindernis op onze weg is, een moeilijk te ontwijken struikelblok, onontkoombaar. Een struikelblok, of juist een middel om hoger op te gaan staan! Ik denk altijd om overheen te springen…
 
Simeon zegt dat Jezus onvermijdelijk is en Simeon gaf aan dat de wereld voorgoed veranderd was door de komst van de Messias. Deze Messias is niet meer weg te denken, zoals de zon in ons leven. 
 
Op dit feest worden in de katholieke traditie kaarsen gezegend, er is een processie met de brandende kaarsen in onze handen als teken van licht. We dragen dat licht en willen dat licht ook verder dragen. Moge deze lichten, teken van ons geloof zijn, geloof dat toegekeerd is naar het licht, dat wij belijden dat lichtende liefde overal mag schijnen, ook daar waar we verzet, onwetendheid en onwil weten. En dan kunnen we gaan ontdekken wie wij zijn in de ogen van God, in de lichtende liefde van God.
 
Richard.
 

 

Vanuit de Parochie

Zoals jullie inmiddels gehoord hebben, Hans Camfferman zal begin februari een operatie ondergaan. We vragen jullie gebed en hopen op een goed herstel. We wensen hem veel sterkte toe!

De Online Vieringen


Op de website van de Oud-Katholieke Kerk Nederland vindt u meer over deze vieringen. Deze informatie hieronder is nog niet volledig.

Vieringen

Zondag 29 januari 2023
Haarlem: 10.00 uur, voorganger pastoor Robert Frede (liturgiewijzer)
Utrecht: 10.00 uur, voorganger pastoor Henk Schoon (liturgiewijzer)

Zondag 5 februari 2023
Haarlem: 10.00 uur, voorganger pastoor Robert Frede (liturgiewijzer)
Utrecht: 10.00 uur, voorganger pastoor Henk Schoon (liturgiewijzer)

Zondag 12 februari 2023
Haarlem: 10.00 uur, voorganger bisschop Dick Schoon (liturgiewijzer)
Utrecht: 10.00 uur, voorganger pastoor Louis Runhaar (liturgiewijzer)

Zondag 19 februari 2023
Haarlem: 10.00 uur, voorganger priester Peter-Ben Smit (liturgiewijzer)
Utrecht: 10.00 uur, voorganger aartsbisschop Bernd Wallet, en pastoor Henk Schoon (liturgiewijzer)

Zondag 26 februari 2023
Haarlem: 10.00 uur, voorganger pastoor Robert Frede (liturgiewijzer)
Utrecht: 10.00 uur, voorganger pastoor Henk Schoon (liturgiewijzer)

Nieuwsbrief van de Oud-Katholieke Kerk 

DIGITALE NIEUWSBRIEF


Via deze link kunnen jullie de laatste okk nieuwsbrief, januari 2023, inzien. Veel leesplezier!

Collectes en giften

Beste allen,
 
De landelijke kerk wijst ons op iets dat we allemaal al weten: naast de via kerkbalans aan de parochies toegezegde bijdragen zijn ook de bijdragen die via de collecteschalen worden gegeven, nodig. Ook als er zondagen soms uitvallen. We zijn allen heel dankbaar voor uw bijdragen die we trouw mogen blijven ontvangen.

Het collectegeld dat u voor onze Schoonhovense parochie in gedachten heeft kunt u op de volgende manieren schenken door:

a. het collectegeld overmaken naar:
rekeningnummer NL 32 INGB 0000506948 t.n.v. OUD-KATH PAR VD H BARTHOLOMEUS TE SCHOONHOVEN, onder vermelding van de zondag waarop het collectegeld betrekking heeft,
 
of

b. het collectegeld opsparen en de eerstvolgende keer dat weer in de kerk gevierd kan worden, aan de parochie geven.
 
Ontzettend bedankt,

Namens het kerkbestuur.
 
Archief Archief Archief Archief Archief

Nieuwsbrieven Oud-Katholieke Parochie van de H. Bartholomeus, Wal 30, 2871BC Schoonhoven

Via deze link kunnen jullie de vorige nieuwsbrieven inzien.



Extra Collecte januari 2023: oecumenisch werk

Aanbeveling

Voor oud-katholieken is de kerk niet een wereldwijde uniforme eenheid, maar eerder een netwerk van lokale kerken. Die kunnen op verschillende punten van elkaar verschillen, maar blijven toch met elkaar in gemeenschap staan. En zo kan het een vreugde zijn om je eigen geloof in de ontmoeting met iemand van een andere kerk te verdiepen en te verrijken. Het oecumenische werk waarbij onze kerk op verschillende niveaus en manieren betrokken is, bouwt aan deze ontmoetingen en daarmee aan de eenheid van de kerk. Voor dit werk vraagt het Collegiaal Bestuur in deze maand uw bijzondere en met de collecte van vandaag uw financiële bijdrage.




Missie Sint Paulus


Graag wordt uw aandacht gevraagd voor de Kerkelijke Commissie Missie Sint Paulus. Deze commissie ondersteunt namens de Oud-Katholieke Kerk van Nederland kerken in het buitenland bij hun missionaire en diaconale activiteiten, bijvoorbeeld op het gebied van gehandicaptenzorg, jongerenwerk, onderwijs en gemeenschapsopbouw. Zo krijgt de wereldwijde verbondenheid vanuit Nederland met Afrikaanse en Aziatische kerken in bijvoorbeeld Congo, Egypte, Mozambique en de Filipijnen concreet gestalte. Wij werken daarbij nauw samen met andere oud-katholieke kerken in Europa. Ook zijn wij lid van de Nederlandse Zendingsraad.

De projecten die Missie Sint Paulus ondersteunt, worden gefinancierd uit giften. Twee keer per jaar vinden speciale collectes plaats, waarbij één of meerdere projecten centraal staan. En elk jaar is de opbrengst van de Vastenactie bestemd voor een project van Missie Sint Paulus.

Het bestuur van Missie Sint Paulus, onder wie een vertegenwoordiger van de anglicaanse kerken, bestaat uit vrijwilligers.

U bent van harte uitgenodigd eens een kijkje te nemen op de vernieuwde website: stpaulus.oudkatholiek.nl.

 
De eigen website is al in de lucht. Er is al het een en ander aan gedaan. Er wordt ook nog aangewerkt. U kunt alvast kijken op: http://schoonhoven.oudkatholiek.nl
Graag commentaar, aanpassingen en verbeteringen. Dank.

Voor allerlei nieuws en berichten verwijzen wij u graag naar de website van de Oud-Katholieke Kerk Nederland.
 
Copyright © Oud-Katholieke Parochie van de H. Bartolomeus Schoonhoven, All rights reserved.

Ons e-mail adres is:

Pastoor Richard Vroom: pastoor@schoonhoven.okkn.nl
Kerkmeester (vacant): secretaris@schoonhoven.okkn.nl

Telefoon Pastoor Richard Vroom: 06-29375958 / 0320854050

Website landelijke kerk: www.oudkatholiek.nl
Website eigen kerk: http://schoonhoven.oudkatholiek.nl

Wil je deze emails niet meer ontvangen of je instellingen veranderen?
Ga dan naar: instellingen wijzigingen or verwijderen van de mailinglijst.






This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Pastoor Oud-Katholieke Kerk Schoonhoven · Karveel 15 38 · LELYSTAD, Flevoland 8231 AX · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp