Copy












 
Føljeton del IV -
Lidenskabernes raseri

Dannelsesrejsen Mennesket mellem himmel og helvede
Lidenskab og længsler i filosofien og litteraturen 

Peloponnes, Grækenland, Påsken 2023 

 

På Dannelsesrejsens fjerde pas skal vi gå på opdagelse i den del af længslerne og lidenskaber, der raser indenfor galskabens og vanviddets arena. Hvad får menneskets lidenskab og drift til at forvandle sig fra en ulmende glød til en altfortærende, utæmmelig brand? Det skal vi med Shakespeares evigt relevante persongalleri i baghånden diskutere på fjerde pas. Kong Lear, MacBeth, Romeo og Julie, Othello og Hamlet skal blandt andre beskæftige os, for at vi kan forstå, hvordan raseriet og galskabens væsen giver sig til udtryk hos dem såvel som hos os, fordi de er væsenstræk for mennesket. Vi skal også se på, hvordan den vanvittige igennem tiden ikke bare har været en anderledes, men har fået transformeret sin anderledeshed igennem historien til et anderledes anderledes.
Kom med på en rejse, du sent glemmer, og hvor du vender hjem med mere end sand og souvenirs i kufferten. Du vender nemlig hjem med et udvidet verdensbillede og en bedre forståelse for menneskets mange fascinerende facetter.  Kom med på rejsen her, og reserver en af de sidste billetter. Bestil inden d. 1. februar. Der er mulighed for at tilvælge eget værelse og havudsigt. 

Bestil her og reserver din billet
4. Rejsepas

Shakespeare og dramatiseringen af de store lidenskaber

FORMIDDAGSPAS :
SHAKESPEARE OG DRAMATISERINGN AF DE STORE LIDENSKABER

Denne morgen spadserer du måske en tur på stranden og ser solen farve havet rødt. Måske tager du en kort dukkert eller vælger at tage morgenkaffen for dig selv med notesbogen og gøre dig tanker om dagens pas. Har du nogensinde stiftet bekendtskab med lidenskabernes raseri? Det spørgsmål får du hjælp til at dykke mere ned i til formiddagens udlægning af Shakespeares karakterer:

Om den engelske dramatiker William Shakespeare er det blevet sagt, at han opfandt ’det menneskelige’. I hvert fald kan man med fuld ret hævde, at Shakespeare er en af de første forfattere, der giver en psykologisk indtrængende beskrivelse af ’det moderne menneske’, udspændt og spaltet som dette er mellem himmel og helvede, lys og mørke, godt og ondt. I Shakespeares skuespil skæres der helt ind til benet mht. dramatiske udfoldelser af, hvad et menneske dybest set er, nemlig først og fremmest et sammensat væsen, som indeholder et virvar af modsatrettede kræfter, der truer med at splitte det ad. Hos Shakespeare er der ingen ende på drabelige konflikter mellem mennesker – men individet er også i splid med sig selv. Vi zoomer ind på den psykologiske dybde, der kommer til udtryk i de mesterlige dramatiseringer af menneskenaturens stærke sindsbevægelser: den vanvittige forelskelse i Romeo og Julie, det maniske magtbegær i Macbeth, den altfortærende jalousi i Othello og den sygelige selvoptagethed i Kong Lear.

SIESTA 

Nu er det tid til den fire timers lange siesta, hvor du kan gå på opdagelse i Tolo, tage på marked, nyde at du måske ikke har nogen planer, at du ikke skal kalenderkoordinere dit samvær med andre, men blot foreslå noget, du har lyst til, og sammen med dine rejsefæller spadsere i de græske gader og stræder. Måske finder I en lokal gemt perle af et frokoststed. Eller også tager  du alene ud og mærker de græske blå og grønne vidder. Det er helt op til dig.

Se et udvalg af alle de seværdigheder, du kan opleve på hvile- eller turdagen her.

EFTERMIDDAGSPAS:
GALSKABENS LOGIK - FORNUFTENS SKØRE TVILLING

Udhvilet eller mæt af oplevelser og indtryk fra siestaen finder du tilbage til eftermiddagens undervisning, hvor du kommer til at beskæftige dig med galskabens væsen og et historisk overblik:
Filosofien har tilladt sig den frækhed ikke at udelukke noget og dermed tænke lige så vanvittigt som galskaben, men uden at miste besindigheden. Som galskaben kan ligne en rablende form for filosofi uden at være det, sådan kan filosofien også ligne en systematisk forpligtet form for galskab. Allerede her får vi et billede af et tilsyneladende slægtskab, der undertiden har bibragt den afsindige meget lidelse, men heller ikke den besindige er gået ram forbi. Og stadig den dag i dag synes filosoffens tale at være at sammenlignelig med hofnarrens og den vanvittiges, så kryptisk at ingen kan forstå den bogstaveligt, og så latterlig at den ikke behøver at blive taget alvorligt. I relation til dagens første pas er den figur, der formår at integrere galskab og filosofiens kompromisløse forhold til sandhed, titelpersonen i Shakespeares Hamlet (1601). Vi vil anvende Hamlet som et eksempel på dette vanviddets kontaktflade til sandheden og se på, hvordan det sande kan tone frem, når man bliver så vred, at man bliver … gal. Efter Hamlet begynder vanviddet – og de lidelser af tankemæssig og følelsesmæssig karakter, der følger med – mere og mere selvfølgeligt at havne på lægens bord. Igennem forskellige rationaliseringsprocesser har man forsøgt at forstå, forklare og behandle galskaben som et medicinsk og terapeutisk anliggende. Sådan er det stadig i dag, om end man ser opblødninger og protestbevægelser af antimedicinsk karakter. I dette pas vil vi søge det historiske overblik over de væsentligste milepæle i den afvigendes og sindslidendes lange historie. De mange forskellige ord, der er brugt, afslører, hvordan man har tænkt og begrundet, hvad man har gjort, dvs. hvad man tænkte med det, man gjorde, og hvordan man stadig tænker det, man gør.
BESTIL REJSEN INDEN D. 1. FEBRUAR
Hvor skal vi hen?
Vi bliver indlogeret på det trestjernede hotel John & George, som er beliggende tæt på stranden, og som har værelser med havudsigt, balkon, wifi, samt eget badeværelse.
Vi skal til den lille hyggelige by Tolo på halvøen Peloponnes i Grækenland. Halvøen er indhyllet i myter, historie og kultur og byder derudover på et dejligt solrigt klima. 
Undervisere
Anders Fogh Jensen (f.1973) er forfatter, dramatiker og selvstændig filosof. Han holder foredrag, filosofiske samtaler, supervision, filosofisk konfirmation og dannelsesrejser.
Anders har speciale i det 20. århundredes franske filosofi og har bl.a. skrevet ni bøger om hhv. metaforer, Foucault, epidemier, Kierkegaard, projektsamfundet, pseudoarbejde, og senest en bog om narrative samtaler. Han deltager hyppigt på TV, i radio og i den trykte presses debat om vores samtid, og har derudover skrevet teaterstykket De danser alene (Rialto 2017).

"Her er value for money. Undervisningsniveauet var helt i top og atmosfæren var god. Stedet var dejligt, afslappet og stimulerende. Der var stor generøsitet og opmærksomhed på alle måder fra værter, underviser, rejseleder og deltagergruppen. Jeg vil klart anbefale turen til andre." Benedicte Achen - tidligere rejsedeltager

Morten Dyssel forsker og underviser i tysk og europæisk litteratur- og identitetshistorie ved Københavns Universitet og er desuden en efterspurgt forelæser og underviser ved bl.a. Folkeuniversiteterne i Danmark. Han er formand for Det Danske Thomas Mann Selskab, som han var med til at stifte i 2012. For tiden arbejder han på en afhandling om Thomas Manns forfatterskab og på en bog om ’skæbne’ i europæisk litteratur fra antikken til i dag. Morten Dyssel har hidtil udgivet en række bøger og artikler om tysksprogede intellektuelle, forfattere og teologer fra især det 20. århundrede.
Næste og sidste afsnit i føljetonen 
Bestil plads er inden d. 1. februar og kom med på rejsen
Træk rejsen fra som kursus eller uddanelse
Læs hvad andre siger om deres ophold
BESTIL REJSE
Lyt til podcasten om Dannelsesrejser
FLY TUR/RETUR - Flyv fra Billund, flyv direkte fra Kastrup
 HALVPENSION - HOTELOPHOLD -  UNDERVISNING

   
 Påsken 5.-12. april 2023


Læs mere på www.dannesesrejser.dk
BESTIL REJSE
Del
Tweet
Videresend
Copyright © 2023 Filosoffen, All rights reserved.