Copy
Openbare werken & mobiliteit
Januari 2023

Zone 30 – Vredestraat

Op vraag van de inwoners en na positief advies van de mobiliteitsraad, heeft de gemeenteraad op 19 december 2022 beslist om de Vredestraat mee op te nemen in de zone 30 van centrum De Pinte.

De Vredestraat is immers een korte straat tussen de verkeerslichten en de rotonde van de post, waarop een schooltoegang is en waar veel zwakke weggebruikers gebruik van maken. Aansluitend werd ook een deel van de Kasteellaan, namelijk het deel van de fietsstraat tussen Vredestraat en Louis Paul Boonpark, opgenomen in de zone 30.

Om de zone 30 leesbaarder te maken werd de start ervan ook uitgebreid naar het plateau van de Bommelstraat (ter hoogte van Zwaluwlaan – Breughellaan), het plateau in de Pintestraat (ter hoogte van het Bospad) en naar de Baron de Gieylaan (ter hoogte van de rotonde aan bakkerij Van Hecke).

Plaatsing publieke laadpalen

Heb je een 100% elektrische auto? Maar kan je geen eigen laadpunt installeren en heb je er ook geen in de omgeving? Vraag dan een publieke laadpaal in je buurt aan op vlaanderen.be/laadpaal.

Voor de uitrol van de normale laadpalen op het openbaar domein worden drie strategieën gevolgd:

  • Paal volgt wagen: Elke burger die volledig elektrisch rijdt, thuis zelf geen laadpunt kan installeren en er ook geen in de directe omgeving heeft staan, kan sinds 1 september een publieke laadpaal aanvragen via een e-loket. Hierover gaat ook de campagne.
  • Paal volgt paal: Wanneer bestaande laadpalen zeer frequent gebruikt worden, dan komt er automatisch een nieuwe paal bij op die locatie.
  • Steden en gemeenten kunnen suggesties doen voor nieuwe laadpalen op hun grondgebied. Die aanvragen gebeuren ook via een digitaal loket.

De Lijn beweegt mee naar het nieuwe net

Vanaf januari start De Lijn met een eerste pakket aan wijzigingen aan haar busaanbod in het kader van basisbereikbaarheid, de vraaggestuurde Vlaamse visie op mobiliteit.

Het gaat om een 50-tal optimalisaties aan lijnen en halten. Op grondgebied De Pinte zijn nog geen optimalisaties voorzien. Op de website van De Lijn www.delijn.be/nieuwenet vind je een overzicht. Alle aangepaste reiswegen zijn vanaf vandaag ook vindbaar in de routeplanner als je zoekt op de juiste datum.

De Lijn zet zo concrete stappen richting basisbereikbaarheid. Doel is om vanaf 2023 twee keer per jaar, verspreid over Vlaanderen in alle regio’s met een pakket aan aanpassingen het aanbod beter af te stemmen op de vraag. De goedgekeurde vervoerplannen basisbereikbaarheid en de noden en verwachtingen van de reizigers vormen bij elke wijziging het kompas. Klik hiervoor meer info.

Fietsstraten

Er zijn ondertussen 3 fietsstraten in De Pinte:
  • In het eerste deel van de Oude Gentweg vanaf het Louis Van Houttepark
  • In de Kasteellaan, van de Vredestraat tot en met Louis Paul Boonpark
  • In de Nijverheidsstraat-Stationsstraat
Hoe gebruik je een fietsstraat?
  • Auto’s, andere motorvoertuigen én speed pedelecs* mogen er fietsers niet inhalen. Ze blijven dus te allen tijde achter de fietsers
  • Je mag er niet sneller rijden dan 30 km per uur
  • Fietsers mogen in een éénrichtingsstraat de hele breedte van de rijweg gebruiken, en in een tweerichtingsstraat de helft. Zij hebben altijd voorrang
 * Speed pedelecs zijn snelle elektrische fietsen waarmee je 45 kilometer per uur kunt halen.
 * Speed pedelecs zijn snelle elektrische fietsen waarmee je 45 kilometer per uur kunt halen.
De vermelde planning is steeds afhankelijk van onvoorziene (weers)omstandigheden. Hierdoor kan de uiteindelijke uitvoering anders verlopen. Met vragen kan u terecht bij de dienst Openbare Infrastructuur via infrastructuur@depinte.be of telefonisch via 09 280 80 20.
Facebook gemeeente De Pinte
Website Gemeente De Pinte
Email
Copyright © 2023 Lokaal bestuur De Pinte, Alle rechten voorbehouden.

Wilt u wijzigen hoe u deze e-mails ontvangt? U kan zich uw voorkeuren aanpassen of uitschrijven.

Email Marketing Powered by Mailchimp