Copy
MVT-nieuwsbrief nr. 16, februari 2023

Het team van Taalwijs.nu en het Meesterschapsteam Moderne Vreemde Talen stuurt je hierbij weer een nieuwsbrief met de laatste weetjes over het leren, onderwijzen en onderzoeken van talen. We hebben inmiddels al meer dan duizend abonnees en hopen nog verder te groeien. Wil je ons daarbij helpen? Verwijs je collega's of andere mogelijke belangstellenden dan naar de aanmeldpagina. Bijdragen voor de volgende editie zijn welkom via talenplatform@gmail.com

Interview

Hosni Dahmani: “Volgens mij heeft iedereen een talenknobbel. Het gaat vooral om je motivatie!”
Hosni Dahmani is geboren in Tunesië, maar belandde in 2016 via een omweg  in Nederland. Naast Tunesisch-Arabisch spreekt hij ook Nederlands, Engels, Frans en Spaans. Hosni is werkzaam als freelance programmeur. Hoe hij deze verschillende talen heeft geleerd en op welke manier hij ze gebruikt in zijn dagelijks leven, lees je in dit interview.



 
Vakdidactiek en onderzoek 

Duits leren met behulp van het Nederlands - kan dat?
Op 10 februari 2023 won Niklas Abel voor zijn scriptie (geschreven voor de MA Toegepaste Taalwetenschap aan de Rijksuniversiteit Groningen) de Jan Brouwer Scriptieprijs voor Taal- en literatuurwetenschappen. In zijn afstudeeronderzoek heeft hij gekeken of leerlingen, die impliciet erop gewezen worden om hun Nederlands en Duits naast elkaar te leggen, zinsconstructies in het Duits beter leren. Met data van honderd vwo-leerlingen uit Noord- en Oost-Nederland kon hij laten zien dat deze aanpak van pedagogical translanguaging werkt. Kortom, als je Duits leert, hoeft het Nederlands niet per se uit het klaslokaal verbannen te worden. Lees zijn blogbijdrage over dit onderzoek. 

Een dag voor talendocenten en ieder die werkt in de Droomfabriek die school heet 
De Dag van de Taal, Kunsten en Cultuur in Groningen, jaarlijks in januari, was een succes. Het programma bestond uit een plenaire lezing, vakbijeenkomsten, diverse inspirerende workshops en andere pareltjes. Joke Aartsen brengt op onze website verslag uit van deze dag.

Een mooie puzzel: hoe literaire teksten in te passen in de Spaanse les
Cristina Pascual Aibar is docent Spaans bij de bacheloropleiding Europese Talen en Culturen aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). In deze blog heeft ze haar workshop over literatuur in de taalles Spaans op papier gezet (met dank aan Gerdientje Oggel en Mark van Huizen voor de Nederlandse versie). Lees je liever het origineel in het Spaans, dan kun je hier terecht.

Francofone cultuur ervaren tijdens de Micro-folie
Een groep studenten Frans van de Rijksuniversiteit Groningen bracht recent een bezoek aan de Micro-folie: een digitaal museum dat in samenwerking met het Institut français en het Forum in Groningen plaatsvond. In deze blog lees je over de ervaringen van één van de studenten. 

Ook als polyglot kost de moedertaal wat minder cognitieve kracht
Wat is er bijzonder aan het brein van polyglots - mensen die vijf of meer talen spreken? Dat onderzochten cognitiewetenschappers Saima Malik-Moraleda en Ev Fedorenko. Zij lieten polyglots en hyperpolyglots (gemiddeld kenden hun deelnemers 16 talen, met uitschieters naar 54!) luisteren naar passages uit de Bijbel en Alice in Wonderland in hun moedertaal en zeven andere talen die ze meer of minder goed beheersten. Tijdens het luisteren werd hun breinactiviteit gemeten met fMRI’s. Wat blijkt? Ook bij polyglots neemt de moedertaal een apart plekje in, of eigenlijk minder plek: de moedertaal liet minder hersenactiviteit zien en luisteraars leken relaxter. Bij talen die op latere leeftijd geleerd waren, was het brein juist zeer actief. Wie de details wil weten, kan de preprint lezen of een minder technisch verhaal op Science.org.

Oproep Dudoc Alfa promotieplekken
In het najaar komt er een nieuwe oproep om een Dudoc Alfa promotieplaats te bemachtigen. Ben je docent MVT en zou je graag onderzoek willen doen? Schroom niet om contact te zoeken met de leden van het Meesterschapsteam MVT of andere collega's in den lande. Het is een goed idee om ruim op tijd te beginnen met het uitwerken van een voorstel. De deadline voor de uitgewerkte voorstellen zal waarschijnlijk in het begin van 2024 zijn.

Oproep: enquête bovenbouwdocenten Frans en Duits
Docent Duits Jaron Toonen doet aan de Universiteit Utrecht promotieonderzoek naar het MVT-onderwijs. Voor een eerste deelstudie wil hij de huidige praktijk in kaart brengen. Docenten Duits en Engels die lesgeven in de bovenbouw havo/vwo worden van harte uitgenodigd om deze korte vragenlijst in te vullen over spreken en literatuur.

Uit Levende Talen Magazine

Informatievaardigheden in het MVT-onderwijs
Anno 2023 is digitale geletterdheid een belangrijk onderwerp in het onderwijs: hoe krijgen we onze leerlingen informatievaardiger? Josien Boetje reikt in dit artikel uit het nieuwste nummer van Levende Talen Magazine verschillende strategieën aan die leerlingen helpen om vertaalmachines effectief in te zetten.

Tips en tools

Le Français facile avec RFI 
Radionetwerk Radio France Internationale (RFI) biedt voor leerders van het Frans onder meer een Journal en français facile: een radiojournaal waarin actuele gebeurtenissen worden uitgelegd in een ietwat gesimplificeerd Frans. Ook is er het bulletin mot du jour, waar elke dag een actueel woord wordt toegelicht en zijn er vele gratis (luister)oefeningen te vinden. Neem vooral een kijkje op de website.

Vernieuwde CEFR website
Eind 2022 is de CEFR-website herontworpen om meer nadruk te leggen op de belangrijkste aspecten van de ERK-visie, de descriptoren en ideeën voor implementatie. Je vindt er nu, naast de informatie over het Europese referentiekader die eerder al op de site beschikbaar was, de belangrijkste concepten gepresenteerd via video's, artikelen en opnames van webinars. De sectie ideeën voor implementatie biedt suggesties voor curriculumplanning, onderwijs en toetsing. Je vindt er ook alle eerdere workshop- en seminarreeksen (video's, powerpoint presentaties en hand-outs) in de sectie nieuws en evenementen.

Multilingual tongue twister challenge
Hoeveel tongbrekers, in minstens drie verschillende talen, kun jij in één minuut uitspreken? Kijk eens wat deze leerlingen kunnen in drie en zelfs zeven talen! Je kunt op de website van de European Day of Languages inspiratie opdoen en laten zien hoe goed je bent door individueel of met je klas/vrienden een video in te sturen.

Revista Mosaico 
In het laatste nummer van het tijdschrift van de Spaanse delegatie in de Benelux vind je twee interessante taken. De eerste gaat over het gebruik van reclame in de Spaanse les en werkt met drie verschillende advertenties. De tweede, die gaat over de Camino de Santiago, is een reeks activiteiten waarmee de leerlingen zowel hun Spaanse taalvaardigheid in de praktijk kunnen brengen als kennis kunnen maken met een belangrijk element van de Spaanse cultuur. Het tijdschrift bevat onder meer ook een interview met Sven Tuytens.

Podcast: How languages shape our world and the point of view 
In deze aflevering van de SciLang Podcast spreekt de presentator met Dr. Francesca Citron. Zij is psycholinguïst en cognitief neurowetenschapper aan de faculteit Psychologie van Lancaster University en doet onderzoek naar het verband tussen emoties en taal. Ze praten over hoe talen culturele archetypes creëren, over Francesca's onderzoek naar schoonheid in talen en hoe het leren van talen je een nieuwe, misschien wel eerlijkere, kijk geeft op je eigen cultuur en moedertaal.

Video: What constitutes task complexity? A pre-service teacher perspective
Op het YouTube-kanaal van ESRC-JSLARF Applied Linguistics vind je een reeks lezingen waarin wereldberoemde wetenschappers hun inzichten delen over succesvol tweedetaalleren. In de onderstaande video bespreekt dr. Parvaneh Tavakoli (Reading University) het concept taakcomplexiteit en de rol ervan in Task Based Language Teaching (TBLT). Ze deelt ook de resultaten van een studie waarin werd gemeten hoe leraren in opleiding een taak en de moeilijkheidsgraad ervan opvatten.

Nieuws en media

AIM Conferentie
In 2022 heeft Project Frans de AIM-basistrainingen overgenomen van de Vrije Universiteit en toegevoegd aan het programma van AIM extended trainingen. Na een jaar dat volop in het teken stond van nieuwe ontwikkelingen kan het weer: bijeenkomen voor de AIM Conferentie! Deze vindt plaats op 10 maart in Amersfoort. Wendy Maxwell, de bedenkster van de AIM-methodiek, zal een forse bijdrage leveren in de vorm van twee workshops en een keynote speech over de ontwikkeling van de spreekvaardigheid. Daarnaast kun je kiezen uit verschillende workshops, zowel voor beginnende als gevorderde AIM-docenten. Er is nog plek voor een paar na-aanmeldingen. Meer info.

In dialoog: tien jaar Vakdidactiek Geesteswetenschappen 
Na tien jaar Vakdidactiek Geesteswetenschappen is het tijd voor een onderwijsfeestje: op 6 april is er op het Hermann Wesselink College in Amstelveen een programma boordevol interessante workshops en posterpresentaties voor en door vo-docenten, docent-onderzoekers en wetenschappers op het gebied van talen, geschiedenis, erfgoededucatie en filosofie. De opening is door theatergroep Aluin en we sluiten af met een paneldiscussie over de vakvernieuwing. Klik hier voor het programma en aanmelding.

Oproep voor congresbijdragen
Het Leiden University Language Learning Resource Centre (LLRC) organiseert op 23 juni een eendaagse conferentie met als thema Curriculum and course design for language teaching. Marjon Tammenga-Helmantel (SLO) zal de keynote verzorgen. Stuur jouw voorstellen in voor een workshop, een presentatie van voorbeelden uit de praktijk, of onderzoek over het thema; de deadline is 15 maart. Kijk op de website voor meer informatie.

Profielwerkstukprijzen: inschrijving geopend!
Hebben jouw leerlingen een prijzenswaardig profielwerkstuk geschreven op het gebied van taal, cultuur, geschiedenis, kunst of communicatie? Zend deze dan in voor de Nescioprijs 2023 van het Radboud Pre-University College of Society of voor de Marie Lokeprijs van de Rijksuniversiteit Groningen. Voor profielwerkstukken specifiek over Frans organiseert Levende Talen Frans een eigen wedstrijd, voor Duits wordt een verkiezing verzorgd door het Duitsland Instituut. Zie de links naar de websites voor de verschillende deadlines voor het insturen van de werkstukken. Begeleid je nog geen profielwerkstukken, maar zou je hier wel meer over willen weten? Op pws-wereld.nl vind je een scala aan onderwerpen voor Duits, Engels, Frans en Spaans.

De teloorgang van taalvaardigheid?
Eens in de zoveel tijd vlamt het weer op: bezorgdheid over de (slechte) taalvaardigheid van leerlingen en studenten. Zo was Vlaanderen in rep en roer naar aanleiding van een opiniestuk over schrijfvaardigheid van studenten. Een verhelderende reactie daarop leverde Elke Peters van de KU Leuven, die in een Twitterdraadje gerelateerde onderzoeksbevindingen op een rijtje zet en remedies (en mythes) voor de praktijk benoemt.
Agenda

15 februari - 17 mei | Expertisetraject Vakdidactiek Havo voor docenten Duits en Frans (Den Haag en online)
9 maart | Vakbijeenkomst Gevoelige onderwerpen in de klas (Amsterdam)
10 maart | AIM Conferentie (Amersfoort)
10 maart - 14 april | Leesdagen voor docenten Duits (Utrecht)
11 maart | researchED Nederland (Nijkerk)
17 maart | Nascholingsdag Talen (Leiden)
18 maart | Jornada Didáctica Difusión (Utrecht)
18 maart | El otro lado de la gramática. VIII Jornada para profesorado de ELE (online)
6 april | In dialoog: tien jaar Vakdidactiek Geesteswetenschappen (Amstelveen)
6 en 20 april | Klimaatkwesties in literatuur en poëzie (Amsterdam)
15 april | Congres Levende Talen (Amsterdam)

Taalwijs.nu is een initiatief van het Nationaal Platform voor de Talen voor ondersteuning bij de vernieuwing van het talencurriculum. De inhoud van deze nieuwsbrief wordt verzorgd door het Meesterschapsteam Moderne Vreemde Talen
Facebook
Twitter
Website
Copyright © 2023 Taalwijs.nu, Alle rechten voorbehouden.


Wil je deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? 
Je kunt je hier afmelden.

Email Marketing Powered by Mailchimp