Copy
2023/4

Merhaba Sevgili Okurumuz,

6 Şubat günü Kahramanmaraş’ta, 20 Şubat günü Hatay'da meydana gelen depremlerin birçok farklı alanda etkileri devam ediyor, uzun bir zaman da süreceğe benziyor. Bu süreyi mümkün olduğunca kısaltmak, birlik olup afet bölgesine ihtiyaç duyulan desteği sunmak, bu desteği sürdürülebilir kılmak ve ülkece yaşadıklarımızdan öğrenmek zamanındayız. 

Bültenimiz deprem üzerine.

Deprem Sonrası Duygularla Baş Etme

İnsanların mental dayanıklılığını korumasına ve iç huzurunu arttırmasına destek olmak amacıyla çevrim içi bir meditasyon uygulaması olarak yaratılan Meditopia, deprem sonrasında uygulamadaki tüm kaynakları erişime açtı. Aynı zamanda tavsiyeler ve rahatlatıcı egzersizlerin olduğu bir sayfa hazırladı. Bu sayfada duyguları tanımadan nefes egzersizlerine, yas duyan birine destek olmaktan uyku meditasyonlarına birçok kaynağı bulmak mümkün.

📖 Oku (TR)

Çocuk Merkezli Afet Yönetimi

Çok sevdiğimiz Aposto yayını eğitim hâli, ülkemizi ve Suriye’yi etkileyen depremlerin ardından çocuk merkezli afet yönetimi üzerine özel bir bülten hazırladı. Çocuk haklarının öncelikli olarak gözetildiği içeriklerde ihtiyaç duyabileceğiniz kaynaklar bulabilir, bir sonraki olası afete hazırlanırken çocukları neden ve nasıl önceliklendirmemiz gerektiğini keşfedebilirsiniz.

📖 Oku (TR)

Video İllüstrasyon: Instagram/ @terapotikisler

Uzun Vadeli Destek Şart: Nereden Başlamalı?

Deprem olur olmaz ülkece afet bölgesindeki temel ihtiyaçların giderilmesi için destek olduk. Bir gecede resmen yok olan bölge için sürecin ilerisinde desteğin devam etmesi çok önemli. İnsanların ailelerini, dostlarını, gelir kapılarını, eğitim yuvalarını, ait hissettikleri yeri kaybettikleri bu afetin ardından onların istihdam edilmesine öncelik vermek, uzun vadeli bir çözüm. Japonya’nın afetlerle baş etme politikalarından öğrendiğimiz üzere, “bir felaketten kurtulan insanın kıyafet, yiyecek veya geçici barınma gibi ihtiyaçlarından hemen sonra, yardıma muhtaçlık hâlinin giderilmesi gerekir. Bunun için hem felakete bağlı travmayı atlatmasında hem de toplumsal yaşama yeniden katılmasında istihdam edilmesi en önemli husustur. Bir işle meşgul olma hâli travma ve acı ile başa çıkmanın en iyi yollarından birisidir.”

📖 Oku (TR)

Japonya’dan Neler Öğrenmeliyiz?

Evlerin yıkılmasına sebep olan şey deprem değil, zemine uygun yapılmayan binalardır. Yılda büyüklü küçüklü neredeyse 2000 depremin gerçekleştiği Japonya, işini şansa bırakmıyor. Anaokulundan itibarenle “depremle yaşamak” konusunda eğitim veriyor, deprem olduğunda evden çıkmayın uyarısı yapılıyor (zira yapılarına güveniyorlar), depremden bir iki dakika önce tüm vatandaşların telefonuna bildirim gönderen bir uygulamaları var, herkesin evinde bir deprem çantası bulunuyor ve çantanın içeriği bizimkilere hiç benzemiyor. Onlardan öğrenecek çok şey var.

📖 Oku (TR)

Daha İyi Bir Barınak Vakfı

İsveçli bir tasarım ekibi, Birleşmiş Milletler Mülteci Yüksek Komiserliği ve IKEA Vakfının destekleriyle 2010 yılında Better Shelter Foundation'ı (Daha İyi Bir Barınak Vakfı) kurdu. Tasarladıkları portatif, kolay kurulabilen, güvenli ve sert hava koşullarına dayanıklı barınaklar, çeşitli nedenlerden dolayı evinden uzaklaşmak zorunda kalan insanlara geçici yuva oluyor. Kurulduğundan beri yaklaşık 80 ülkede mültecilere, savaş mağdurlarına ve afetzedelere destek olan vakıf, "Avrupa'da Yüzyılın En Büyük Doğal Afeti" olarak tanımladıkları Kahramanmaraş depremlerinin ardından Türkiye ve Suriye'ye 5000 adet barınak gönderdi. Lojistiği IKEA tarafından sağlanan bu destek, bağışçılarını bekliyor: Bu sayede daha fazla depremzedeye sağlam ve güvenli bir geçici çatı ulaştırabilecekler.

🔍 İncele (ENG)

Depreme Dayanıklı Binalar Nasıl Tasarlanır?

Tarih boyunca etkileyici yapılar ve şehirler inşa edildi. Fakat bu yapılar çoğu zaman dünyanın yıkıcı güçleri olan doğal afetlere karşı koyamıyor. Son birkaç yıldır binaları depreme dayanacak şekilde donatmak için yeni tasarımlar ve yapı malzemeleri geliştirildi. Peki günümüzde depreme dayanıklı binaların nasıl tasarlanıyor? Deprem sırasında taban hareket ettiğinde yapının kendisini sabit tutmaya yarayan sismik taban izolatörleri, şok dalgaların büyüklüğünü azaltan amortisörler ve daha birçok tasarım binalardaki yıkımı ve can kaybını en aza indirgeme konusunda yardımcı olabilir. 

🔍 İncele (ENG)

Bi' Podcast: Yrd. Doç. Dr. Fatih Sütçü ile Deprem

İTÜ Afet Yönetimi Enstitüsünde ve İnşaat Fakültesinde öğretim üyesi olarak görev yapan Yardımcı Doçent Dr. Fatih Sütçü, Nilay Örnek’in “Nasıl Olunur?” podcast serisine konuk oldu. Kahramanmaraş depremini, bize öğretmesi gerekenleri ve olası diğer büyük depremlere karşı nasıl binalar yapılması gerektiğini anlatırken, “Hayatın en hızlı şekilde geri dönebilmesi için önce kamu binalarının, özellikle okul ve hastanelerin hızlı bir şekilde kullanılabilir ya da kullanılamaz olduğuna bakılması gerekiyor,” dedi. Doktorasını Japonya’da tamamlayan ve araştırmalarını binaların sismik izolasyon ve enerji sönümleyici gibi yenilikçi önlemlerle dayanıklı hâle getirilmesi üzerine yürüten Sütçü, özellikle bu dönemde hepimizin aklında olan soruları aydınlatıyor.

🎧 Dinle (TR)

"Bir Hayalimiz Var" Depremzedeler İçin Çalışıyor

Eylül 2022'de eğitimde fırsat eşitliğini sağlamak üzere oluşturulan öğrenci dayanışması projesi "Bir Hayalimiz Var", Afyonkarahisar bölgesinden iletişime geçtikleri 40 muhtar aracılığıyla 400 öğrencinin eğitim materyallerinin temin edilmesi konusunda çalışıyorlardı. Kahramanmaraş ve Hatay'da meydana gelen depremlerin ardından topladıkları bağışları afet bölgesindeki öğrencilerin yararına kullanmaya ve bu desteği sürdürülebilir kılmak için projeler geliştirmeye karar verdi. Sezin Lisesli üç arkadaşın, Asım Özgür Pekmezci, Rana Kechriotis ve Pelin Düvenci'nin hayaliyle ortaya çıkan projeyi koordinatörleri anlattı.

📖 Keşfet (TR)

Hayat Kurtaran Uygulamalar

Deprem gibi doğal afet durumlarında yaşanan en büyük problemlerden biri de iletişimin kesilmesidir. Oysa bu gibi durumlarda hayat kurtaran ve haberleşmeyi kolaylaştıran birçok farklı mobil uygulama mevcut. İnternetin kullanıma kapalı olduğu anlarda bile konum paylaşılmasını kolaylaştıran, tek tuşla acil çağrı yapmayı sağlayan bu mobil uygulamaları telefonlarımızdan eksik etmeyerek belki de bir sonraki afete hazırlıklı olabiliriz.

🔍 İncele (TR)
 
  • "Umudun Sesleri" Podcasti
  • "Deprem Sonrasında Sınıfımızda Duygusal Sağlığı Korumak" Blog Yazısı
Podcast
Eğitim ve Ötesi Podcast, Ekim 2021'de yayınladığı bölümde Sezinlilerin umudunun sesi oldu. Umuda en çok ihtiyacımızın olduğu bugünlerde bir öğrencimizin "Umut bir çiçek olsaydı ayçiçeği olurdu çünkü o, yüzünü güneşe dönüyor," dediğini duymak bize çok iyi geldi.
👂🏼 Dinle (TR)
Blog
Bir ayın ardından okula döndük. Bu süreç hem öğrencilerimiz hem öğretmenlerimiz için zorlayıcı olabilir. Velimiz Uzm. Psk. Dan. Seçil Cüntay'ın anlatımı ve tavsiyeleriyle "Deprem Sonrasında Sınıfımızda Duygusal Sağlığı Korumak" başlıklı yazı yayında.
📖 Oku (TR)
Tuzu Biberi🧂
Umut Sineması

Diyarbakır’ın Sur ilçesinde Kumrucuk İlkokulu müdürü ve öğretmeni Hasan Kartal, 34 öğrencili okulda yaptıklarıyla sürekli medyanın gündeminde. Finlandiya eğitim modelinden ilham alarak öğrencilerin yaşayarak öğrendiği bir program tasarlayan Hasan Öğretmen, depremden etkilenen şehirlerinde bizi gülümsetmeye devam ediyor. Diyarbakır-Sur, Kurşunlu Çadır Kenti’nde kurduğu Umut Sineması’nda çocuklar önce ateş üstünde kazanlarda mısır patlattı, daha sonra sinema salonunda çizgi film seyretti.

Abone değil misiniz? Bu link sizin için!

Buradan bize ulaşın.
Website
Facebook
Twitter
Instagram
Spotify
LinkedIn
YouTube
RSS
Copyright © 2023 Özel Sezin Okulu, Tüm hakları saklıdır.






This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Özel Sezin Okulu · Hamidiye Mah. · Ulubatli Hasan Caddesi No:18 · Çekmeköy 34782 · Turkiye