Copy

jordskælv i Syrien og Tyrkiet

Er du i kontakt med nogen, der er berørt af jordskælvet? Her er fem gode råd

Jordskælvet i Syrien og Tyrkiet er en katastrofe og har kostet mange menneskeliv. Behovet for hjælp er stort. Mange i Danmark, der har familie eller venner i området, eller som får reaktiveret tidligere traumer, kan også været meget påvirket af situationen, og kan have brug for hjælp og støtte til at håndtere det.

Her er fem gode råd:

  • Mærk efter hvordan du har det
  • Tal med andre om, hvordan du har det
  • Hold pauser fra informationsstrømmen
  • Aktiver dig selv og dine børn, kom ud af hjemmet
  • Lav noget rart og hold så vidt muligt fast i dine rutiner

Er du i kontakt med personer, der kan være berørt, så ræk ud og spørg ind til, hvordan de har det, og tilbyd mulighed for adspredelse. Der kan desuden være behov for at være lidt ekstra tålmodig og fleksibel i disse dage. Afsøg muligheder for at etablere kontakt og samarbejde lokalt om psykosocial støtte.

Center for Udsatte Flygtninges rådgivning giver mulighed for rådgivning og sparring for professionelle og frivillige om håndtering af kriser og evt. retraumatisering.

Ring: 3373 5339 (kl. 9-16)

Det er også muligt at henvise berørte til DFUNK – Dansk Flygtningehjælps Ungdom, der tilbyder gratis samtaler med en psykoterapeut. 

Har du brug for nogen at snakke med?

DRC Dansk Flygtningehjælp er massivt til stede i både Syrien og Tyrkiet for at hjælpe de mange berørte. Støt DRC Dansk Flygtningehjælps katastrofeindsats.

Information om alkohol

Ny pjece om alkohol på dansk, ukrainsk og russisk 

Svære livsomstændigheder kan føre til et øget alkoholforbrug. Derfor har DRC Integration lavet en folder med gode råd om alkohol.  

Der kan være mange grunde til at ty til alkohol. Stress, savn og traumer, er nogle af dem. Og det er problematikker, som mange flygtninge oplever. Derfor har Center for Udsatte Flygtninge i DRC Integration udarbejdet folderen ”Alkohol – information om alkoholforbrug til dig, der har oplevet krig og flugt”.

I folderen finder man information om, hvordan man undgår at alkoholforbrug får negativ indflydelse på ens eget og sine børns liv. Og den giver gode råd til, hvordan man kan drikke mindre eller holde op med at drikke, og hvor man kan få hjælp. Pjecen findes på dansk, ukrainsk og russisk. Den kan rekvireres på tryk ved at skrive til udsatte@drc.ngo

Se pjecen her

hvordan går det?

Ny undersøgelse sætter fokus på ukrainske flygtninges mentale helbred 

I uge 7 får alle ukrainske flygtninge i Danmark et spørgeskema i e-boks. Spørgeskemaet kortlægger flygtningenes mentale helbred.
 
I uge 7 udsender Institut for Psykologi ved Københavns Universitet et spørgeskema til alle ukrainere, der er kommet til landet siden februar 2022. Spørgeskemaet sætter fokus på de oplevelser, de ukrainske flygtninge havde, før de forlod Ukraine, og på oplevelser og livsbetingelser i Danmark samt trivsel og mentalt helbred. Undersøgelsen skal give et overblik over, hvordan flygtningen har det, og i hvilken grad der er mentale sundhedsproblemer, som kan kræve en indsats. Sidst på året vil gruppen blive undersøgt igen. Dermed vil undersøgelsen følge udviklingen over tid, ligesom undersøgelsen vil kigge på, om man kan spore en udvikling hen i mod mistrivsel på et tidligt tidspunkt, som kan danne grundlag for forebyggende indsatser. Spørgeskemaet bliver udsendt af Danmarks Statistik via E-boks. Er du i kontakt med ukraisnke flygtninge, må du meget gerne hjælpe med at udbrede  kendskabet til undersøgelsen.

STATSBORGERSKAB

Kronik: Alt for få flygtninge med psykiske lidelser opnår det rødbedefarvede pas 


DIGNITY og Danske Handicaporganisationer har en god kronik i Information om de udfordringer og den vilkårlighed, der er i praksis for, at f.eks. flygtninge med PTSD kan få dispensation for et eller flere af de krav, der stilles for at få statsborgerskab.

Vi er enige i kronikkens pointe om, at der er behov for nogle faste kriterier for dispensation. Og at der er behov for større forståelse for mennesker, der på grund af alvorlige handicap ikke har en chance for at leve op til de krav, der stilles for at opnå indfødsret. 
Læs kronikken i Information
Skal du forbi Fyn i vinterferien, så kig forbi Egeskov Slot
DRC Dansk Flygtningehjælp og Egeskov Slot har givet ukrainske flygtninge mulighed for at skabe lyskunst til LUMINIS - Egeskov Light Castle Festival i skolernes vinterferie. Lysfestivallen LUMINIS er en sanselig oplevelse, hvor publikum møder lys- og lydinstallationer fra en række internationale lyskunstnere - heriblandt Oksana Vysotska-Krutieva, som er flygtet fra Ukraine til Danmark. Oksana bidrager til udstillingen med lysinstallationen ”Fairytale City”, som symboliserer hjem og det at forlade sit hjem og finde et nyt. Installationen er sammensat af små huse og elementer lavet i rørperler af ukrainske flygtningebørn tilknyttet DRC Dansk Flygtningehjælps frivilligtilbud for ukrainere i Odense. Se mere om lysfestivallen
LGBT+ personer med flugtbaggrund: Jubilæumsfest og boglancering
I ti år har organisationen LGBT Asylum støttet LGBT+ personer med flugtbaggrund i Danmark. Det bliver fejret med en 10-års jubilæumsfest d. 24. februar i København. Her lancerer LGBT Asylum også en ny bog – en antologi med interviews, artikler, digte og kunst, der giver indblik i tilværelsen som LGBTI+ person med flugtbaggrund i Danmark. Arrangementet er åbent for alle.
Læs mere om jubilæumsfesten 

Se også FAQ om LGBTI+ personer med flugtbaggrund. Hør podcasten ´Bagom Banneret´ med og om LGBT Asylum.
Vi håber, du synes om vores nyhedsbrev. Har du spørgsmål? Eller vil du give ris eller ros? Så hører vi gerne fra dig. Skriv direkte til nyhedsbrevets redaktør annemette.larsen@drc.ngo
 
Og modtager din gode kollega ikke allerede vores nyhedsbrev, så videresend det gerne.
 
Tilmeld dig DRC Integrations nyhedsbrev
DRC Integration leverer effektive og dokumenterede integrationsløsninger til flygtninge og etniske minoriteter i Danmark. Vi samarbejder med offentlige myndigheder, virksomheder og civilsamfundet om beskæftigelse, børn og familiers trivsel samt videnformidling.
Facebook
Website
LinkedIn
© 2023 DRC Dansk Flygtningehjælp

Opdater dine oplysninger | Frameld nyhedsbrevet
Email Marketing Powered by Mailchimp