Copy

Scriptieprijs Leesbevordering bekroont scriptie over visuele romans

PERSBERICHT 9 februari - onder embargo tot 9/2 - 23u59

De Nederlandse Marie Buesink heeft de Scriptieprijs Leesbevordering 2020-2022 gewonnen. De laureaat deed in haar masterscriptie onderzoek naar otome, Japanse visuele romans die je leest op een spelcomputer of smartphone. De toevoeging van beeld en geluid maakt de leeservaring bij visuele romans ‘hyperimmersief’ en toegankelijk voor minder ervaren lezers, concludeert Buesink. Zij ontvangt met deze prijs 1000 euro.


‘De hulpmiddelen in de vorm van beeld en geluid maken lezen toegankelijker voor kinderen en jongeren die weinig lezen.’


Laureaat Marie Buesink

De Scriptieprijs Leesbevordering is een gezamenlijk initiatief van Iedereen Leest en Stichting Lezen Nederland om onderzoek naar lezen en leesbevordering te stimuleren. De jury, onder leiding van professor Eliane Segers (Radboud Universiteit) en met leden van verschillende onderzoeksinstellingen, ontving 24 inzendingen uit verschillende disciplines en met uiteenlopende onderzoeksthema’s.

Een multimodale leeservaring

Hyperimmersief lezen

Visuele romans lees je op een spelcomputer of smartphone, het zijn een soort digitale romans waaraan visuele en audio-elementen zijn toegevoegd. Ze zijn ook interactief: de lezer kan keuzes maken in wat een personage zegt of doet. In haar scriptie onderzoekt Buesink hoe dit de leeservaring van het mediagenre kleurt. ‘Je wordt enorm in het verhaal getrokken omdat je in 3D omgevingsgeluid hoort, er is achtergrondmuziek, je hoort mensen tegen je praten en je wordt aangemoedigd om jezelf te projecteren op de hoofdpersoon,’ vertelt Buesink. ‘Het spel is ervoor gemaakt om het zo immersief mogelijk te maken. In mijn scriptie noem ik dat “hyperimmersief lezen”.’ Ze denkt dan ook dat visuele romans in het bijzonder relevant kunnen zijn voor kinderen en jongeren die weinig lezen of hier moeite mee hebben. ‘De hulpmiddelen in de vorm van beeld en geluid die helpen te snappen wat er wordt verteld, maken lezen toegankelijker. Dat kan een opstapje geven naar de traditionele literatuur.’

Een verrassend onderwerp

De jury looft de wetenschappelijke kwaliteit en interessante invalshoeken van Buesinks onderzoek. ‘De onderzoeker weet de jury te verrassen en te bekoren met dit originele onderwerp, met de boeiende conclusie dat de multimodaliteit van otome de immersie van de lezer niet in de weg hoeft te staan, en met de waardevolle suggestie dat het genre inspeelt op de korte aandachtspanne van jongere generaties.’ Buesink hoopt het prijzengeld van 1000 euro te kunnen besteden aan vervolgonderzoek. ‘Als ik het voor een PhD zou kunnen gebruiken, dat is wel het mooiste doeleinde, want er is nog zoveel te ontdekken aan dit thema.’

Twee eervolle vermeldingen

—EINDE PERSBERICHT—

Info voor pers

Iedereen Leest en Stichting Lezen interviewden de winnaar en eervolle vermeldingen van de scriptieprijs en maakten filmpjes van de drie genomineerden.


Bekijk hier het filmpje met laureate Marie Buesink.


Voor een interview met de laureaat, neem je contact op met Iedereen Leest/Stichting Lezen.

Copyright foto’s: © Michiel Devijver


CONTACT


Voor Vlaanderen:

Simon Bequoye | Iedereen Leest

Onderzoek en beleid

simon.bequoye@iedereenleest.be
T +32 475 48 11 28


Voor Nederland:

Jette van den Eijnden | Stichting Lezen

Onderzoeksspecialist

JvandenEijnden@lezen.nl


Desiree van der Zander

Coördinator Communicatie en PR

dvanderzander@lezen.nl

T +31 6 41 42 02 84