Copy

Hallo <<Je voornaam>>,

Onze droom? Dat álle nieuwkomers kunnen meedoen in de samenleving en hun talenten benutten. Dat kan alleen als je de taal beheerst en sociale contacten hebt. Maar op welke manier doen nieuwkomers sociale contacten op? En hoe helpt taalcoaching daarbij? Lees meer in deze nieuwsbrief.


Hartelijke groet, 
Team Het Begint met Taal

INTERVIEW - Je bent in Nederland. En dan?

Op welke manier bouwen nieuwkomers een nieuw leven op in Nederland? En welke tips hebben zij voor anderen die nog niet bekend zijn met de Nederlandse taal en voor jou, als taalcoach? Dana’s verhaal is het eerste in een serie portretten over nieuwkomers en taal.

“Ik voel me een vrij en gelukkig mens. Zonder de Nederlandse taal te leren had ik dit niet kunnen bereiken.” -Dana

Op je 45ste een nieuw bestaan opbouwen in een onbekend land waarvan je de taal niet spreekt. Hoe doe je dat? Inmiddels, vijftien jaar later, heeft de Poolse Dana de Nederlandse taal aardig onder de knie. Dit heeft niet alleen haar contact met vrienden en familie verdiept, maar stelt haar ook in staat anderen te helpen. 

Lees het verhaal van Dana

TIP - (vrijwilligers)werk

Stimuleer deelnemers om op zoek te gaan naar (vrijwilligers)werk.

“Ik wilde me verder ontwikkelen en een leven voor mezelf opbouwen, inclusief vrienden en werk. Thuis zitten zonder dat je iets te doen hebt: daar word je ook niet gelukkig van!”- Dana


Bekijk de tips over (vrijwilligers)werk op het extranet voor vrijwilligers (log in, e-learning 'Extra tips en informatie', hoofdstuk 'Tips voor ná taalcoaching'). Vraag naar de inloggegevens bij je coördinator. 
Lees meer in de e-learning

PODCAST - Hoe kunnen nieuwkomers het beste Nederlands leren?

Wat is voor nieuwkomers in Nederland nou de meest effectieve manier om de taal te leren? En waarom zijn vrijwilligers juist zo belangrijk voor nieuwkomers om Nederlands te oefenen? In 'de Meneer Van Dale-podcast' van Van Dale Uitgevers, bespreekt Jaap Parqui met onze directeur Sylvia de Groot Heupner deze vraagstukken.

Beluister de podcast

Veel behoefte aan contact

Nieuwkomers hebben vaak weinig tot geen contact met Nederlanders. Door het gebrek aan contact missen ze het gevoel écht deel uit te maken van onze samenleving.

Zo vertelt Nazire: “Ik woon tien jaar in Nederland, maar ik heb helemaal geen contact met Nederlandse mensen. Ik heb contact met de buurvrouw, maar niet zoveel. Ik ben heel blij met mijn kletsmaatje. De eerste Nederlandse vrouw met wie ik contact heb en met wie ik over alles kan praten.”

Veel nieuwkomers zijn op zoek naar een taalvrijwilliger. Ken jij iemand die taalcoach wil worden? Verwijs diegene dan door naar je eigen organisatie of naar het online taalcoach-programma Kletsmaatjes. 

Bekijk de mogelijkheden

NIEUW! - Webinar Sociale Veiligheid

Is het handig om een VOG aan te vragen voor alle vrijwilligers? We vertrouwen toch iedereen? Grensoverschrijdend gedrag gebeurt op veel plekken in de samenleving…helaas ook wel eens bij vrijwilligersorganisaties. Welke maatregelen kun je als taalcoachorganisatie nemen om grensoverschrijdend gedrag te voorkomen? 

Heb jij een coördinerende functie (beroepskracht of vrijwilliger)? Meld je dan aan voor deze nieuwe webinar op 22 maart 2023. 

Meld je aan

TIP - Fouten maken hoort erbij

Geef deelnemers de ruimte om fouten te maken. 

Tip van Dana aan nieuwkomers: “Streef niet naar perfectie, fouten maken hoort er gewoon bij. Hoewel ik al zestig ben, leer ik iedere dag nog bij. Pak alle kansen aan die je krijgt om de taal te leren: het helpt je niet alleen om beter contact met mensen te krijgen maar ook om een mooier leven te krijgen.”

Hoe geef je als taalvrijwilliger (goede) feedback? Lees hier meer over 
op het extranet voor vrijwilligers (log in, e-learning 'Basisinfo voor taalvrijwilligers', hoofdstuk 4). Vraag naar de inloggegevens bij je coördinator. 
Lees meer in de e-learning

MATCH - Hoe meet je de impact van taalcoaching?

Als coördinator steek je veel tijd in het slim organiseren van taalcoaching. Maar hoe krijg je nu inzichtelijk wat die taalcoaching oplevert voor de deelnemers die jullie begeleiden? En hoe rapporteer je hierover naar bijvoorbeeld de gemeente? De handige tool MATCH helpt je hierbij! 

Lees meer

ACADEMIE - Agenda

Team van Taalhuis Brummen-Voorst en Team van Taalhuis Lochem-Zutphen over het aanbod Het Begint met Taal:

"Stichting Het Begint met Taal biedt zowel ons, docenten en coördinatoren van het Taalhuis, als onze vrijwilligers ondersteuning en inspiratie in begeleiding van processen en in taalcoaching van NT2-ers. Dit doen ze door het aanbieden van regelmatige webinars, nieuwsbrieven, workshops, trainingen, materialen en de tool MATCH. Deze tool gebruiken wij ook voor de aanmeldingen van NT1-ers.” 

Maak jij al gebruik van ons aanbod? 
Taalvrijwilligers:
15-03 - Webinar Taalcoaching voor praktijkleerders
30-03 - Webinar Taalcoaching in groepen

Coördinatoren
08-03 - Online workshop voor MATCH-gebruikers
13-03 - Regiobijeenkomst coördinatoren Amsterdam
14-03 - Online demo MATCH
22-03 - Webinar Sociale Veiligheid
04-04 - Online Infosessie aanbod Het Begint met Taal
06-04 - Regiobijeenkomst coördinatoren Delft

Bekijk de volledige agenda
Website
LinkedIn
Facebook
Link
Twitter
YouTube