Copy
View this email in your browser
Nieuwsbrief Lectoraat Employability
Academie voor Business Studies

maart 2023
Beste <<Last Name>>,

Krapte op de arbeidsmarkt is een groeiend probleem in Nederland. Bedrijven ondervinden grote problemen bij het aantrekken en behouden van gekwalificeerd personeel. Dit probleem is met name acuut in sectoren zoals de technologie, zorg en onderwijs. Het gebrek aan talent op de arbeidsmarkt kan leiden tot verhoogde concurrentie tussen bedrijven om de beperkte pool van beschikbare kandidaten.

Personeelsschaarste leidt ook tot een verhoogde werkdruk bij werknemers, waardoor de werk-privébalans wordt verstoord. Het gevolg is een verhoogd ziekteverzuim en burn-out onder werknemers. De impact van personeelsschaarste is dus niet alleen voelbaar voor bedrijven, maar ook voor werkenden en in de bredere samenleving. Het is dus noodzakelijk dat bedrijven steeds meer rekening houden met de wensen van medewerkers.

Daar waar steeds meer mensen kiezen voor een gezonde privé-balans, door bijvoorbeeld te kiezen voor een mooie woonplek op afstand van hun werk, wordt thuiswerken steeds belangrijker. Bedrijven die hier rekening mee houden en het bedrijf op inrichten zijn aantrekkelijker om voor te werken. Naast mogelijkheden om thuis te werken speelt ook de rol van de leidinggevenden een rol bij de keuze om te blijven bij de huidige werkgever, of toch op zoek te gaan naar een andere job (functie).
 
Kortom, er verandert veel op de arbeidsmarkt en in organisaties. Door praktijkgericht onderzoek dragen onze studenten bij aan het vergroten van kennis over deze en andere ontwikkelingen. Als lectoraat ondersteunen we hen graag bij het doen van dit onderzoek. In deze nieuwsbrief leest u hoe wij dat doen.

Veel leesplezier.

Met vriendelijke groeten,
Prof. dr. Jol Stoffers
Lector Employability
DE EUREGIONALE MINDSET
VAN ZUYD'S JONGE PROFESSIONALS
Het (eu)regionale kennisecosysteem staat onder andere door demografische krimp onder druk. Zuyd Hogeschool ligt in het hart van de internationale kennisregio Euregio Maas-Rijn (EMR). Met additionele financiering van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW), die middelen beschikbaar heeft gesteld voor praktijkgericht onderzoek, slaan het lectoraat Global Minds@Work en het lectoraat Employability de handen ineen.
In een gezamenlijk onderzoek wordt de Euregional mindset van Zuyd studenten in kaart gebracht. In het onderzoek wordt specifiek gevraagd naar de beleving van de Zuyd student aangaande wonen, werken en leven in de Euregio Maas-Rijn (EMR). Op deze manier kan Zuyd Hogeschool haar beleid aanscherpen om de kennisregio verder te ondersteunen. Begin maart zal gestart worden met de dataverzameling en graag houden we u in komende nieuwsbrieven verder op de hoogte van de ontwikkelingen.
EVEN VOORSTELLEN
Omar Habets is werkzaam bij het lectoraat Employability waar hij momenteel werkt aan zijn promotieonderzoek op het thema ‘employability’, waarbij nieuwe contextuele factoren en determinanten van employability onderzocht worden. Dit promotieonderzoek krijgt vorm vanuit het lectoraat Employability van Zuyd Hogeschool in samenwerking met het Institute for Management Research van de Radboud Universiteit in Nijmegen. Omar wordt hierin begeleid door prof. dr. Beatrice van der Heijden, prof. dr. Jol Stoffers en prof. dr. Pascale Peters. Inmiddels zijn twee artikelen gepubliceerd en een derde is onder review.
Naast zijn werkzaamheden bij het lectoraat werkt Omar bij de academie Business Studies waar hij verantwoordelijk is voor de onderzoeksleerlijn waarin studenten zich voorbereiden om zelfstandig een afstudeeronderzoek uit te voeren. Daarnaast begeleidt Omar gedurende het studiejaar verschillende afstudeerstudenten. Omar is lid van de curriculumcommissie en vertegenwoordiger van de academie bij het landelijk opleidingsoverleg van Business Studies en HRM.

Ook is Omar lid van de Ethische Commissie Onderzoek (ECO) van Zuyd Hogeschool en is hij verbonden aan Sociaal-economisch Kenniscentrum NEIMED, een samenwerkingsverband van de Open Universiteit, Zuyd Hogeschool en de Universiteit Maastricht.
QRM SESSIE
Begin maart was er een mooie interactieve sessie op de Brightlands Smart Services Campus, georganiseerd door de lectoraten Employability en Data Intelligence over Quick Response Manufacturing en de impact op HRM en bedrijfsprocessen.

Gemodereerd door Rik Loffeld, bestond deze dag onder andere uit een boeiende paneldiscussie met de Zuyd lectoren Jol Stoffers en Roger Bemelmans en presentaties van Erik Canisius en Sowande Boksteen. Hartelijk dank aan de studenten van de Zuyd opleidingen Business Studies en ICT voor hun deelname!
EXTRA ONDERSTEUNING VOOR AFSTUDEERDERS

Kun jij als afstuderend student Business Studies wel wat hulp gebruiken? Ook in maart kun je je aanmelden voor de extra ondersteuning verzorgd door het lectoraat Employability. Tijdens een individueel gesprek met één van onze docent-onderzoekers kun je vragen stellen en sparren over alle facetten van het schrijven van je scriptie en het doen van onderzoek. Inschrijven kan via deze link.

MEER NIEUWS UIT ZUYD
Na jaren leegstand, is in een voormalige wachtruimte van het NS-station in Weert ‘Zuyd Circulair Perron Weert’ officieel geopend. De opening werd verricht door staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat.

De ruimte huisvest een Circulair Living Lab en is een initiatief van het lectoraat Innovatief Ondernemen van Zuyd Hogeschool in samenwerking met NS en gemeente Weert, vanuit de overtuiging dat samenwerking tussen onderwijs, overheid, ondernemers én publiek essentieel is om de overstap naar een circulaire economie te kunnen maken.

De staatssecretaris opent Zuyd Circulair Perron Weert
In de ruimte worden workshops en voorlichting gegeven en kunnen bedrijven, gemeenten, designers en studenten er projecten uitvoeren, vergaderen of producten tentoonstellen.
INTERESSANTE LINKS
Morele zwijgzaamheid en destructief leiderschap
Waarom wijkt het normatief handelen van de leiding in organisaties vaak af van de verwachtingen die zij uitspreken? In dit interessante artikel bespreekt Joost Kampen dat wanneer je in gevallen van destructief leiderschap de collega-leidinggevenden persoonlijk spreekt, zij wel degelijk zien dat de acties van de 'destructieve leider' eigenlijk niet kunnen.
In deze organisaties zijn patronen van schadelijke interactie ontstaan, waardoor mensen zich niet meer (durven) uitspreken. Zij zeggen niet meer wat zij (niet) normaal vinden en iedereen doet wat hem of haar goed of veilig lijkt. Dat noemen we morele zwijgzaamheid.

Hoe maak je het morele kompas in de organisatie bespreekbaar? Natasja Verkooijen en Ernst Scipio bediscussiëren dit thema, en andere, in de Masterclass Persoonlijk Leiderschap (onderdeel van de Masteropleiding PLIC). 
Jobhoppen blijft populair
"De Nederlandse arbeidsmarkt blijft voorlopig krap, ondanks een dreigende recessie. Werknemers kijken dan ook nog volop uit naar de mogelijkheid om een andere baan te nemen: maar liefst 1 op de 5 mensen wisselde het afgelopen jaar van baan." Verder lezen doet u op Businessinsider.nl.
Thuiswerken en de werk-privébalans
In 2020 verhuisden meer mensen uit de Randstad dan ernaartoe. De trek uit de Randstad is niet nieuw, maar neemt de laatste jaren toe, vooral onder stellen zonder kinderen en dertigplussers. Daarnaast sleutelen steeds meer mensen aan de balans tussen privé en werk. Zij wisselen van baan, verhuizen verder van werk om meer ruimte en natuur te kunnen ervaren, en willen thuis werken om minder te hoeven reizen.
Mede dankzij de coronacrisis is thuiswerken helemaal ingeburgerd. In 2022 was het aantal uren dat mensen thuiswerkte verdubbeld en opzichte van voor de pandemie. Vooral hybride werken, zowel thuis als op kantoor, wordt als ideaal gezien.
Uit onderzoek van I&O ResearchThuiswerken en minder reizen: een blijvende wens van werkend NL, komen de volgende redenen om thuis te werken sterk naar voren: "Minder hoeven reizen" (54%) "Flexibeler met werktijden om kunnen gaan" (52%), en "Om werk en privé te kunnen combineren" (40%).

Thuiswerken biedt verschillende voordelen. Zo neemt de hoeveelheid reisbewegingen af, wat gunstig is voor het milieu én de werk-privé balans, aangezien de medewerker geen tijd hoeft te besteden aan reizen. Tegelijkertijd kan het door thuiswerken ook lastiger worden om werk en privé te scheiden, wat mogelijk juist extra belastend is.

Thuiswerkende medewerkers vragen wel een andere manier van aansturing. Uit het onderzoek van I&O Research komen de volgende adviezen van werknemers: "Meer en beter thuiswerkbeleid en een andere organisatiecultuur: een cultuur die uitgaat van vertrouwen, vrijheid en verantwoordelijkheid en niet van controle en dwang. Een shift dus van hiërarchische aansturing naar meer zelf organiserend." 

Ook is er bij thuiswerken minder sprake van spontane kennisoverdracht tussen medewerkers, waardoor het aan te raden is expliciet aandacht te besteden aan de employability van de medewerkers.

Op Arbeidsmarktinzicht.nl een verkenning van de huidige stand van zaken omtrent de ontwikkelingen en toepasbaarheid van skills op de arbeidsmarkt.

"Inzicht in iemands kennis, vaardigheden en skills helpt bij het vinden van een passende baan of het zetten van de juiste loopbaanstap én is waardevol bij de keuze voor om- en bijscholing. Er zijn verschillende instrumenten om te ontdekken welk werk het beste bij iemands skills past. Om de mobiliteit van mensen tussen en binnen sectoren te bevorderen, is een gemeenschappelijke skills-taal nodig."
Copyright © 2023 Zuyd Hogeschool, All rights reserved.


Indien u deze e-mails niet meer wilt ontvangen, kunt u zich hier uitschrijven. Let op: u ontvangt dan ook geen uitnodigingen voor de kenniskring.

Inschrijven voor deze nieuwsbrief kan hier.


Email Marketing Powered by Mailchimp






This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Zuyd Hogeschool · Ligne 1 · Sittard, 6131 MT · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp