Copy
View this email in your browser
NYHETSBREV
2023:1

Till våra följare
 
Innehåll
  • Ordföranden har ordet...
  •  EXTRA:  SLFK ZOOM lunchseminarium
    Energiförsörjning vid kris - se den här!
  • Du kan bli enskild medlem!
  • Tema för Krisberedskapsveckan 2023: Öva!
  • Civilområdenas uppdrag
  • Seminarium: dricksvatten vid kris
  • Aktivitet: Information om beredskap
  • Köp jubileumsboken!
  Johan René
  
Ordföranden har ordet....

Kära medlem!

Några tankar för dagen: Det är ett år sedan Ryssland angrep Ukraina. Innan dess hade landets ledare mycket tydligt ifrågasatt – för att inte säga åsidosatt – de avtal och rättesnören, som väglett internationell politik i Europa och dess närhet sedan slutet av 1970-talet.

Helsingforskonferensen visade sig vara en murbräcka för att lösa upp diktaturerna i Central- och Östeuropa. Det trodde nog få, när det skrevs under. Nu fick detta avtal hjälp av ekonomiska och moraliska sammanbrott i kommunistländerna. För dessa var denna utveckling förvånande och oväntad – för den ledande klassen var det kommunistiska paradiset redan förverkligat.



Även i Väst blev man nog förvånad, framför allt över att det gick så fredligt till. Och trots neutralister och traditionalister i alla läger så dröjde det inte mer än ca 10 år förrän det gamla östblocket sugits upp i den europeiska gemenskapen. Inte för att de tvingades, utan för att de ville tillhöra.

Lockelsen från Väst

Kvar på sin kant, surmulet betraktande de egna illusionernas sammanbrott, stod Rysslands nomenklatura och kunde förskräckt konstatera, att lockelsen från Väst på den egna befolkningen var ett hot mot dem själva. Ukraina och Vitryssland/Belarus hotade att lämna den ryska sfären, den ryska storhetsdrömmen.

Medan Väst hängav sig åt ”Historiens slut” och ”Den tusenåra freden” började den ryska eliten under ledning av säkerhetsapparaten och dess hastigt uppkomna miljardärer ett revanschistiskt projekt för att återskapa Rysslands storhet och tidigare egenmäktiga säkerhet. Helst inom, ja varför inte bortom, det gamla tsardömets gränser.

Var vi blinda?

I Väst ville vi inte se att fundamentet för vår eviga fred var både skakigt och kunde hotas av ryska återställare. Hellre blunda, hålla för öronen och prata om något annat. Totalförsvar kostar pengar. Putin och hans ryska hejdukar måste ha sett tiden som mogen för att ta ett initiativ och riva ner det som raserat den ryska hegemonin.

Är kriget omodernt?

Krig har varit ett omodernt sätt att lösa konflikter stater emellan, åtminstone efter Första världskriget. Men det blev krig i alla fall, både världskrig, storkrig, småkrig, gerillakrig och strategiska överfall. Sovjetunionens (Rysslands !) sätt att – i Ungern, Tjeckoslovakien, Polen och Afghanistan – hålla ordning bland sina ”allierade” är ju tydliga krigshandlingar. Och det är krig nu – i Europa. Den eviga freden varade från 1991 till 2008. En livstid för en innekatt (hon ligger just nu på tangentbordet), ett andetag för mänskligheten.

En dagdröm

Kanske ändå bra att förbereda sig för det omoderna, även det som helst inte ska inträffa. I varje fall är det bättre än att dagdrömma.

 
Med vänlig hälsning,

Johan René
 EXTRA!  

SLFK ZOOM lunchseminarium:
Energiförsörjning vid kris - se den här!


Inte mindre än 120 intresserade var anmälda till vårt lunchseminarium från onsdag den 22 februari 2023. Missade du den? Inga problem!

Vi är stolta att för första gången kunna erbjuda våra medlemmar möjligheten av att via vårt medlemsbrev och hemsida få se detta intressanta seminarium. Se nedan. Vi planerar även att utveckla denna medlemsservice vidare i anslutning till kommande seminarier.


Bakgrund:


Samhället ska och behöver alltid ha tillgång till el och annan energi. Hur klara Sveriges och Stockholmsregionens energiförsörjningen i en större kris. Hur robust är vår infrastruktur för el och värme? Vad görs för att höja beredskapen mot bakgrund av erfarenheterna från kriget i Ukraina? Hur kan det civilförsvaret hjälpa till?

Efter välkomst- och introduktionsanförande av SLFK:s styrelseordförande Johan René där han lämnade information om SLFK:s verksamhet, medverkade följande sakkunniga i panelen:

Alexander Öjelid Handläggare, Enheten för civilt försvar och krisberedskap Länsstyrelsen i Stockholms län;
Kalle Sjöblom Handläggare, krisberedskap, Enheten för trygg energiförsörjning Energimyndigheten;
Kent M Andersson var moderator. Han är styrelseledamot och skattmästare i SLFK. Han har tidigare varit anställd i Fortum AB.

Nästa SLFK seminarium är den 11 maj och kommer hantera ett hett ämne nämligen kommande Natomedlemskapet. Håll uppsikt på kommande inbjudan via våra digitala kanaler.

 
Här kan du se SLFK:s lunchseminarium hållet
22 februari 2023. Klicka på pilen
Du kan bli enskild medlem!

Medlemmar i SLFK är verksamma i länet och har krisberedskap som gemensam nämnare. Bland våra medlemmar kan nämnas bland andra Länsstyrelsen, Landstinget, Polisen, Försvarsmakten, frivilliga försvarsorganisationer, politiska partier och kommuner i Stockholms län. Vi välkomnar även företag som medlemmar och enskilda medlemmar.

Detta är vårt medlemserbjudande:
 
■  Vara ett kontaktforum för våra medlemmar inom frivilliga försvarsorganisationer, kommuner och näringsliv.
 
Organisera seminarier och regiondagar syftande till att ge medlemmar tillfällen att samverka med andra medlemmar.
 
Kommunicera förändringar av betydelse för krisberedskapen genom regional omvärldsbevakning.
 
■  
Uppmuntra våra medlemmar till utbildning och utveckling inom krisberedskapen.
 
■  Verka för opinionsbildning syftande till att beslutsfattare lyfter totalförsvarsfrågor på lokal nivå.
 
Om din organisation/myndighet/företag inte redan är medlem kan ni enkelt dra nytta av den erfarenhet och samlade kompetens som finns inom förbundet genom att ansöka om medlemskap

Enskild medlem

Enskilda kan, efter prövning av styrelsen, bli associerade medlemmar utan rösträtt vid förbundsmötet. Här har du en LÄNK

Medlemsavgifter

Medlemsavgifterna bestäms årligen av Förbundsmötet och debiteras i december före verksamhetsåret.

Kontakta kansliet om du har några frågor kansliet@slfk.se

För att gå vidare gå in på länkarna nedan

Medlemskap och avgifter 2023

Medlemsansökan

       

           Tema för Krisberedskapsveckan 2023: Öva!


Krisberedskapsveckan genomförs i höst för sjunde året. MSB kommer i år att erbjuda enkla krisövningar som passar hemma, i bostadsföreningar och på arbetsplatser.

Ofta lyfts vikten av att myndigheter, organisationer och företag övar för att stärka sin krisorganisation, men det är ovanligt att vi pratar om betydelsen av att allmänheten övar. Det vill vi ändra på under årets arbete med Krisberedskapsveckan.

HÄR kan du läsa mer.
 

Civilområdenas uppdrag

Bildkälla: Tjugofyra7

Landets länsstyrelser är indelade i sex civilområden. Genom indelningen ska Sveriges civila försvar stärkas. Indelningen ger förutsättningar för att strukturera arbetet med en tydlig rollfördelning, stark samordning och möjlighet till riktade geografiska insatser.
 
Här är landets sex civilområden:
 
  Norra civilområdet  
  Mellersta civilområdet  
  Östra civilområdet  
  Sydöstra civilområdet  
  Västra civilområdet  
  Södra civilområdet  

Den civilområdesansvariga länsstyrelsen har ett antal uppgifter utöver uppgifterna som varje länsstyrelse har inom civilt försvar. Den ska verka för att det civila försvaret inom civilområdet har en enhetlig inriktning genom att:
  • samordna planeringen mellan statliga myndigheter
  • samordna planeringen mellan de statliga myndigheterna och Försvarsmakten
  • samverka med Försvarsmakten i frågor som rör totalförsvaret
  • stödja länsstyrelsernas planering och förberedelser inom respektive län
  • ta initiativ till åtgärder och hålla samman planering och förberedelser av civila aspekter av värdlandsstöd
Hur ser civilområdets ansvar för civil beredskap vid höjd beredskap?

Under höjd beredskap ska civilområdet verka för att största möjliga försvarseffekt uppnås genom att:
  • samordna åtgärderna inom det civila försvaret
  • sammanställa samlade lägesbilder och hålla regeringen informerad
  • samordna den civila delen av värdlandsstödet
  • i samråd med Försvarsmakten samordna det civila och militära försvaret
Den civilområdesansvariga länsstyrelsen ska också vägleda länsstyrelserna inom civilområdet i deras samordningsarbete.

Höjd beredskap

Vid höjd beredskap ska den civilområdesansvariga länsstyrelsen ha förbindelse med regeringen, relevanta myndigheter, länsstyrelser inom civilområdet och med övriga civilområdesansvariga länsstyrelser.


Källa: Länsstyrelsen i Stockholms län
 


Seminarium: dricksvatten vid höjd beredskap

Länsstyrelsen bjuder in till kunskapshöjande seminarium och dialog om dricksvattenförsörjning under höjd beredskap, onsdag 29 mars.

Anmäl dig här:

 
Säker dricksvattenförsörjning under höjd beredskap | Länsstyrelsen Stockholm (lansstyrelsen.se)
 
Målgrupp för seminariet är i första hand kommunala beredskapssamordnare (el. motsvarande), säkerhetschefer, VA-chefer, driftchefer för vatten och ledningsnät samt andra befattningar inom kommun och VA-verksamhet som berörs av planering för dricksvattenförsörjning under höjd beredskap.
 
Välkomna!

Oskar Wallgren
Uppdragsledare, Länsstyrelsen i Stockholms län

 
Aktivitet: Information om beredskap

                                          Hemvarnsbefalets-Riksforbund     Stockholm
 

Veteranföreningen/Hemvärnsföreningen - HBR Stockholm
inbjuder till 

”Information om beredskap” 


Onsdagen den 22 mars 2023 kl 19.00 på Försvarsgården i Sollentuna.

Beredskapen i civilt avseende är aktualiserad i hög grad under nuvarande omständigheter. Det är viktigt att, inom totalförsvarsramen, känna till hur den utformas, byggs upp samt finns till vid sidan om den militära verksamheten.

Peter Åström

Chef inom FAK (Försvarets Automobilkår) och MET (Materieltransportenheten) och engagerad i uppbyggnad av beredskapscenter, informerar om pågående arbeten. 

På grund av platsdisponering behövs uppgift om ditt deltagande
senast fredag 17-mars.
 


BILAGA: orginalinbjudan med karta
 

ANMÄLAN

till Christer Rydén
Mobil: 0708 257 987, e-post: oce.ryden@fvgsol.org 
eller post: Norrvikenleden 10, 191 49 Sollentuna.

Enklare förtäring (dryck och smörgås) serveras från kl 18.00

Transport: Pendeltåg till Häggviks stn + gångväg cirka 10 minuter eller Norrvikens stn + gångväg cirka 10 minuter.

Bil: Från söder: till 10 Norrvikenleden cirka 800 m norr Nya Brandstationen/Bränslestation K vid Trafikplats Häggvik.

Från norr: cirka 200 m söder om gamla brandstation/OKQ8-macken i Norrviken före transformatiorstationen. Försvarsgården är en gul byggnad cirka 50 m från vägen på en liten höjd.

Har du svårt att ta dig från Häggviks station kan transport anordnas från 18.30. Meddela det i så fall vid anmälan. Samåk gärna!
 

Välkomna!

Enligt uppdrag
Irma Palm
Förbundssekreterare
Försvarsutbildarna Stockholm och Södermanland
e-post: stockholm@forsvarsutbildarna.se


SLFK på Linkedin fortsätter att öka!
 
Under året har SLFK:s plattform på Linkedin
fortsätter att expandera:
I dag har vi inte mindre än 382 kontakter!




LÄS MER HÄR

Under året har en stor mängd nyheter och notiser laddats upp
på hemsidan och på facebook.


Välkommen att följa våra sociala medier då vi fortlöpande lägger upp information av aktuellt intresse inom totalförsvar och krisberedskap.
 

Köp jubileumsboken!
 


SLFKs 80-årsjubileumsbok är författad av Leona Jäger Clarstedt
färdigställdes till jubileet.

Boken är på 90 sidor och rikt illustrerad.
Den panorerar över SLFK:s fascinerande historia och skiftande verksamhet genom decennierna.

Boken kostar 150 kronor inklusive porto.

Vid intresse beställ boken på kansliet@slfk.se
med angivande av din adress.

SLFK:s nyhetsbrev

  Redaktör: Richard Nyström

Om du har synpunkter, önskemål, förslag eller frågor är du välkommen kontakta mig på mobilnr 070-292 28 10 eller kansliet@slfk.se
 
Stockholms länsförbund för krisberedskap (SLFK)
är en regional samarbetsorganisation för totalförsvar och krisberedskap.

Vi vill stödja samhällets aktörer och våra medlemmar.

Organisationen är partipolitiskt och religiöst obunden. 

 
Facebook
Website
Email
YouTube
LinkedIn



För våra medlemmar i regionen Stockholm


Ansvarig utgivare: Johan René, Styrelseordförande SLFK
Redaktör: Richard Nyström, ledamot SLFKs styrelse


Our mailing address is:
kansliet@slfk.se

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list
 






This email was sent to <<E-postadress>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Stockholms Länsförbund för Krisberedskap · Teatergatan 3, 1 tr · Stockholm 11148 · Sweden

Email Marketing Powered by Mailchimp