Copy
Διαβάστε το αυτό εδώ στον browser
Σαν σήμερα το 2022 η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία. Σαν μεθαύριο το 2020 ανακοινώθηκε το πρώτο κρούσμα Covid στην Ελλάδα. Τα κοσμοϊστορικά γεγονότα (για να μην πω "οι τραγωδίες") γίνονται πια τόσο πυκνά που σύντομα θα έχουμε κάθε μέρα και μια επέτειο. Και μετά, παραπάνω από μια. "22 Μαρτίου", θα λέμε, "ημέρα μνήμης για τη γενοκτονία των Τελούγκου, το σεισμό της Τζαμάϊκας, την καταστροφή της Υεμένης και την wet bulb εκατόμβη στη Τζέντα". Παρακάτω θα έχουμε μερικά απαραίτητα λινξ για τις τρέχουσες, αληθινές επετείους, αλλά κατά τα άλλα, ακολουθώντας την πεπατημένη αυτού του νιουζλέτερ, θα αγνοήσουμε όλο το θόρυβο του zeitgeist περί επετείων, απατεώνων, ειδικών δικαστηρίων και αθλητικών αγώνων, και θα πούμε πράγματα άσχετα και παράταιρα, μα ενδιαφέροντα. Συγκεκριμένα: 

1. η περίπτωση του Τσαρλς Ντιουκ

μια από τις πρώτες αναμνήσεις του Τσαρλς Ντιουκ ήταν η πτήση των αδερφών Ράιτ. Είχε συγκλονιστεί από αυτή την εκπληκτική εξέλιξη, από αυτό το μαγικό επίτευγμα της ανθρώπινης δημιουργικότητας. Μα ο Τσαρλς Ντιουκ δεν ήταν κανένας διάσημος, σπουδαίος ή αξιομνημόνευτος άνθρωπος. Ένας ασφαλιστής ήτανε, στη Βόρεια Καρολίνα των ΗΠΑ. Γιατί σας τον αναφέρω εδώ πέρα; Επειδή αυτός ο ίδιος άνθρωπος μέσα στην κανονική, ήρεμη και συνηθισμένη του ζωή, εκτός από την πρώτη πτήση αεροπλάνου από ανθρώπους, πρόλαβε να δει και κάτι άλλο: το γιο του, Τσαρλς Ντιουκ Τζούνιορ, να γίνεται ο δέκατος άνθρωπος στην ιστορία του κόσμου που πατάει το πόδι του στη Σελήνη. 

Το είδος έφτασε από την πρώτη πτήση με μηχανικά μέσα μέχρι το ταξίδι στο διάστημα μέσα σε λιγότερο χρόνο από όσο διαρκεί μια ανθρώπινη ζωή. Πρόσφατα το ξανασκέφτηκα αυτό το πράγμα, ακούγοντας ομιλητές σε κάποια εκδήλωση να μιλάνε πάλι για όλες τις θαυμαστές και υπέροχες τεχνολογικές εξελίξεις που θα κάνουν τον κόσμο καλύτερο και θα αλλάξουνε τα πάντα για πάντα και έλεγα, μια στιγμή. Τι είναι αυτά που λέτε. Για συνέλθετε λίγο. Ο κόσμος μας σήμερα βασίζεται σε θεμελιώδεις επιστημονικές ανακαλύψεις που συνέβησαν όλες στο διάστημα 1880-1930. Τα αεροπλάνα σήμερα πετάνε όσο γρήγορα πετούσαν το 1980. Υπάρχουν τομείς της επιστήμης όπου δεν έχει υπάρξει ουσιαστική πρόοδος εδώ και 50 χρόνια. Τα περισσότερα επιστημονικά και τεχνολογικά προβλήματα που έχουν μείνει (όχι όλα, αλλά τα περισσότερα) είναι πάρα πολύ μεγάλα και πάρα πολύ δύσκολα. Η ραγδαία τεχνολογική εξέλιξη ήταν κάτι που έγινε, όχι κάτι που γίνεται. Ο Τσαρλι Ντιουκ πήγε στη Σελήνη το 1972, ναι. Αλλά ήταν ο προ-προτελευταίος άνθρωπος που πήγε εκεί. Ως είδος δεν έχουμε ξαναφύγει από την τροχιά του δικού μας πλανήτη από τότε. 
on the moon
o Τσάρλι Ντιουκ, 68 χρόνια και 126 ημέρες μετά
από την πτήση των αδερφών Ράιτ

2. το "σημείο Μέλντριου" 

στις 4 Ιανουαρίου το 1990 προβλήθηκε στη βρετανική τηλεόραση το πρώτο επεισόδιο μιας σειράς με τίτλο "One Foot In The Grave". Ήταν μια κωμωδία καταστάσεων με πρωταγωνιστή έναν γρουσούζη συνταξιούχο ονόματι Βίκτωρ Μέλντριου, ο οποίος έμπλεκε σε παρεξηγήσεις και προβλήματα στην επαρχιακή πόλη όπου ζούσε με τη γυναίκα του. Το ρόλο του Μέντριου έπαιζε ο σκοτσέζος ηθοποιός Ρίτσαρντ Γουίλσον. Κοιτάξτε να δείτε τώρα το κρίσιμο σημείο αυτής της ιστορίας: όταν άρχισε να προβάλεται αυτή η σειρά, ο Ρίτσαρντ Γουίλσον ήταν 53 χρονών. Ο άνθρωπος αυτός έπαιζε το ρόλο ενός κακοβαλμένου δύστροπου συνταξιούχου, "με το ένα πόδι στον τάφο". Και ήταν 53 χρονών. 

το φαινόμενο αυτό είναι πολυσυζητημένο και καλά τεκμηριωμένο: οι άνθρωποι παλιά έμοιαζαν πολύ πιο ηλικιωμένοι από ό,τι οι άνθρωποι σήμερα. 

υπάρχει ένας λογαριασμός στο Twitter που παρουσιάζει όλους τους διάσημους που περνούν το "σημείο Μέλντριου". Το "σημείο Μέλντριου" είναι η ηλικία των 19,537 ημερών -η ηλικία, δηλαδή, που είχε ο Ρίτσαρντ Γουίλσον την ημέρα που προβλήθηκε το πρώτο επεισόδιο του "One Foot In The Grave". Τους προηγούμενους μήνες, το "σημείο Μέλντριου" το πέρασαν, μεταξύ άλλων, η Τζένιφερ Λόπεζ, ο Έντουαρντ Νόρτον, η Κέιτ Μπλάνσετ, ο Πολ Ραντ, η Μαράια Κάρεϊ, η Τζένιφερ Άνιστον, ο Χιου Τζάκμαν και ο Γουίλ Σμιθ. Καμία και κανένας τους δεν μοιάζει 53. 

σήμερα στην Καθημερινή

ναι, σήμερα, ένεκα του τριημέρου. Γράφω δέκα ενδιαφέροντα πράγματα που βρήκα ξαναδιαβάζοντας το Σύνταγμα της Ελλάδας πρόσφατα. Η αφορμή ήταν εκείνο το επεισόδιο της σειράς των podcasts, στο οποίο έκανα ερωτήσεις για το Σύνταγμα σε κάποιον που έχει συμμετάσχει στη συγγραφή του. Έχει μέσα, ομολογουμένως, πολύ περίεργα και ενδιαφέροντα πράγματα. Ρουσφέτια, για παράδειγμα. Αξίζει να το διαβάσετε (μπορείτε να το βρείτε εδώ). 

Το άρθρο μπορείτε να το διαβάσετε εκεί.  

και τώρα, τα λινξ 


τρία χρόνια μετά, ακόμα δεν έχουμε καταλάβει πώς πρέπει να μιλάμε για αυτό που μας συνέβη. Ωραίο αφιέρωμα στην πανδημία από τους New York Times. 

Με αφορμή την άλλη επέτειο: ιστορίες φρίκης από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Επίσης: η ιστορία της πτώσης της Μαριούπολης. Επίσης: ένας χρόνος πολέμου σε 10 νούμερα

τι μας διδάσκει για τη γεωπολιτική και τις διεθνείς σχέσεις το Marvel Cinematic Universe. Ναι, έχει γραφτεί αυτό το βιβλίο. Να και σχετικό άρθρο

Ένα άλλο βιβλίο που δεν είχα πάρει αρκετά στα σοβαρά, αλλά τις προάλλες έπεσε στα χέρια μου και το είδα, και διαπίστωσα ότι μοιάζει εξαιρετικά ενδιαφέρον: το βιβλίο που έφτιαξε η Γκρέτα Τούνμπεργκ για το θέμα της κλιματικής αλλαγής. Έχει συγκεντρώσει τους καλύτερους και τις καλύτερες από όλο τον κόσμο για να γράψουν για τα διάφορα επιμέρους θέματα, από τον Ντέιβιντ Γουάλας Γουελς και την Κάθριν Χέιχοου μέχρι τον Αμιτάβ Γκος και τη Μάργκρετ Άτγουντ. 

άλλο ένα βιβλίο που δεν ήξερα και έβαλα στα υπόψιν είναι αυτό, το οποίο βρήκα στο καλύτερο άρθρο που διάβασα αυτή την εβδομάδα. Το θέμα και του βιβλίου και του άρθρου είναι οι άντρες (αυτή η μάστιγα), το πώς τόσοι από εμάς ζορίζονται πάρα πολύ για να καταλάβουν τι συμβαίνει και να βρουν τη θέση τους σε έναν κόσμο που αλλάζει, και στην πορεία γίνονται έρμαια στους Τσόρταν Πέτερσον και τους άλλους τέτοιους παρόμοιους. Είναι πολύ ενδιαφέρον το άρθρο γιατί είναι ζυγισμένο και ψύχραιμο, χωρίς χαρακτηρισμούς και πολύ κούνημα του δαχτύλου.  

αυτή η ιστορία έσκασε πριν από λίγες ημέρες αλλά μοιάζει σα να ξεχάστηκε κιόλας: το αφιέρωμα για την ισραηλινή εταιρεία που πουλάει μια στρατιά δεκάδων χιλιάδων online bots σε εταιρείες και κυβερνήσεις από το Spiegel, τώρα και στα αγγλικά. 

εδώ και λίγο καιρό είναι διαθέσιμα τα "μπλε tick" στο Twitter (αυτά που παλιά έπαιρναν οι διάσημοι ή αξιοσημείωτοι λογαριασμοί -γκουχ γκουχ- με μια ακατανόητη κι αδιαφανή διαδικασία) σε όσους πληρώνουν συνδρομή κάθε μήνα. Από ότι φαίνεται, ελάχιστοι έχουν γραφτεί ως τώρα. Πραγματικά όμως, ποιοι είναι αυτοί που πληρώνουν λεφτά στον Ήλον Μασκ γι' αυτό το πράγμα; Εσείς τι φανταζόσασταν;  

μια θεωρία: μήπως οι μαύρες τρύπες είναι κβαντικοί σκληροί δίσκοι εξωγήινων

σχετικό με το "σημείο Μέλντριου" που είπαμε παραπάνω: το δραματικό κενό ανάμεσα στην ηλικία που έχεις και την ηλικία που νιώθεις ότι έχεις

αυξάνεται, λέει, το ποσοστό των ανθρώπων που δεν παντρεύονται ποτέ. Τα τελευταία 20 χρόνια στο UK έχουν παει από 3 στους 10 σε 4 στους 10. 

"γράψε μου, Chat GPT, τους στίχους του "Yesterday" των Beatles, όπως θα το έγραφε ο Σλαβόι Ζίζεκ". Αυτή ήταν η ερώτηση. Κι αυτή είναι η απάντηση

εν τω μεταξύ, η βαριά συνέπεια που περιμένουν όλοι από τα μηχανήματα τύπου GPT είναι η ανεργία δημοσιογράφων και συγγραφέων επειδή όλα θα τα γράφουν οι ΑΙ. Προς το παρόν το πρόβλημα εμφανίζεται με αλλιώτικο, εξίσου δραματικό τρόπο: εκδοτικός οίκος σταμάτησε να δέχεται χειρόγραφα επίδοξων συγγραφέων, επειδή άρχισε να λαμβάνει πολλαπλάσιες προτάσεις από ό,τι στο παρελθόν, γραμμένες από ΑΙ, και μπούκωσε το σύστημα καθώς κανείς δεν προλαβαίνει να τα αξιολογήσει όλα αυτά.  

εδώ και μερικά χρόνια δεν σας γράφω πολλά νέα για γκάτζετ, αυτό όμως μοιάζει αληθινά ενδιαφέρον: η Apple ετοιμάζει ένα μετρητή του επιπέδου γλυκόζης στο αίμα ο οποίος θα λειτουργεί πάνω από το δέρμα, χωρίς λήψη δείγματος δηλαδή. Αυτό ως τώρα ήταν αδύνατο. Η εταιρεία σκοπεύει να το βάλει στο Apple Watch στο μέλλον. 

μήπως είστε digital hoarder; Εγώ ναι. Έχω μια ένσταση ως προς τον όρο, βεβαίως, καθότι στον ψηφιακό κόσμο ο χώρος είναι σχεδόν απεριόριστος, οπότε το hoarding δεν είναι η μάστιγα, η πληγή και ο πόνος που είναι στον κανονικό κόσμο. Αλλά φευ. 

τι φταίει για τη ραγδαία επιδείνωση της ψυχικής υγείας των νέων -και ειδικά των κοριτσιών- την τελευταία δεκαετία; Υπάρχουν έρευνες με αντικρουόμενα αποτελέσματα, αλλά εδώ ο κύριος υποστηρίζει ότι ένας είναι ο μεγαλύτερος φταίχτης: τα social media

τέλος, μιας και έχει ήδη ξεκινήσει το τριήμερο, να ένα ρετρό παιχνιδάκι Star Trek (αν το πληκτρολόγιό σας έχει κουμπιά F). 

μην ξεχνάτε ότι:
840 άνθρωποι έχουν γραφτεί ως τώρα στο

https://twitter.com/tgeorgakopoulos
https://www.facebook.com/thodorisgeorgakopoulos/
https://www.instagram.com/tgeorgakopoulos/
https://www.linkedin.com/in/georgakopoulos/
Website
Email
Copyright © 2023 georgakopoulos.org, All rights reserved.


Θέλετε να αλλάξετε το πώς λαμβάνετε αυτά τα γράμματα;
Μπορείτε να αλλάξετε τις επιλογές σας ή να σβηστείτε από τη λίστα.