Copy

Butlletí quinzenal #127
24 de febrer de 2023

Què s’amaga darrere un got de llet? GO RUMPRINT EU CAP Network events on innovation knowledge exchange & EIP-Agri

Durant el primer semestre del 2023 se celebraran més de deu esdeveniments sobre innovació, intercanvi de coneixements i EIP-AGRI, entre els quals hi ha grups temàtics, seminaris, tallers, visites de camp i esdeveniments d’intermediació.
L’EIP-AGRI Support Facility llança regularment convocatòries per a experts i participants, i els convida a participar en aquests esdeveniments de networking. Mireu aquest vídeo per conèixer totes les activitats de primavera d’innovació, intercanvi de coneixements i EIP-AGRI.
Subscriviu-vos al butlletí de la xarxa de PAC de la Unió Europea sobre innovació, intercanvi de coneixements i EIP-AGRI per estar al dia de la informació més recent sobre els nostres esdeveniments. 
 
Dossier Tècnic, núm. 120: Canvi climàtic i la seva incidència en el sector primari

Aquest monogràfic fa un pas més per ampliar el coneixement de com el canvi climàtic afecta diferents àmbits del sector primari. Amb la col·laboració d’experts en la matèria, entre els quals hi ha Josefina Plaixats, Robert Savé i Joan Girona, es presenten diversos articles que exposen el context actual de la pesca, l’agricultura, la ramaderia, la gestió forestal i l’alimentació. La seva opinió, elaborada a partir de dades objectives, identifica les mancances del model de producció actual i quines modificacions serien òptimes. Els coneixements dels experts que hi han col·laborat promouen la informació, la formació i el debat, i no s’allunyen del compromís polític pactat a la Cimera de Glasgow (COP26): reduir els gasos amb efecte d’hivernacle per mantenir l’escalfament per sota d’1,5 graus Celsius i arribar al zero net el 2050. Accedir al monogràfic

Notícies breus

Premien un treball de fi de màster sobre el control de males herbes en soja

El treball de final de màster (TFM) titulat Control de males herbes en soja a través de diferents tècniques de maneig del cultiu, de Genís Simon Miquel, graduat en enginyeria agrària i alimentària i màster en protecció integrada de cultius per la Universitat de Lleida (UdL), es va endur un dels tres premis que atorga anualment la Sociedad Española de Malherbología (SEMh).

llegir més >>



 

La primera poma adaptada als climes més càlids arriba al mercat

Amb el nom comercial de Tutti, aquesta poma és fruit del Hot Climate Partnership, un programa de millora de varietats iniciat el 2002 per l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA).
Aquesta varietat s’ha presentat a la fira internacional Fruit Logistica, a Berlín, junt amb el programa de millora, l’únic al món dissenyat per a produir fruita de llavor adaptada a uns estius cada cop més calorosos.

llegir més >>

Vint anys de RuralCat: el 2012 es posa en marxa l'Oficina del Regant

Aquest 2023 RuralCat celebra el seu vintè aniversari. En aquests anys ha posat en marxa diverses iniciatives, entre elles l’Oficina del Regant (2012), que es va crear per a la promoció, la coordinació i l’organització d’actuacions de formació i transferència tecnològica en reg, així com per proporcionar eines de suport a la presa de decisions i assessorament al regant.
llegir més >>




 

«El aislamiento de Europa en temas de edición genética en plantas»

Aquest article parla de l’edició genètica en plantes a la Unió Europea, un tema complex que costa d’entendre i que sovint genera confusions i debats, sense que aparentment aconseguim avançar en la incorporació de les noves tècniques d’edició genètica a la nostra agricultura, com ja s’està fent de manera majoritària a la resta del planeta.

llegir més >>

Adaptació o col·lapse: com fomentem la resiliència davant la crisi ecosocial

La jornada conjunta entre el CREAF, la SCB i la ICHN ha arribat a la dinovena edició i ho ha fet parlant de la importància d’adaptar-se a les crisis ecològiques i socials que vivim ara mateix, una adaptació necessària per fer front a un futur incert. Com es pot fer? Diverses persones convidades van parlar de diferents accepcions de la paraula resiliència, així com de mesures d’adaptació en els camps de l’agricultura, els boscos, la salut humana, els rius, els sòls, el mar, etc. 
llegir més >>

On posem les plaques solars? Un estudi proposa on instal·lar-ne amb mínim impacte ambiental

Un estudi de l’Observatori de la Sostenibilitat assenyala que a Catalunya hi ha prop de 34 000 hectàrees en zones degradades, que, si s’aprofitessin, generarien prou energia solar per a abastir vuit milions de persones. Estudi

llegir més>>
Observatori rural europeu Les confraries i germandats de treballadors del camp de Catalunya a través de l'Expediente general de cofradías (1769-1784)

El 1769 Pedro Rodríguez de Campomanes inicià un procés reformista que anava destinat a conèixer el total de confraries, gremis i germandats existents als territoris peninsulars de la monarquia espanyola. El procés culminà el 1784 amb una reial ordre que suprimia bona part d’aquests col·lectius, a partir dels informes que es reberen i que foren remesos a l’autoritat central per part de les autoritats civils locals. L’Archivo Histórico Nacional (AHN) conserva els informes tramesos pels corregidors destinats a Catalunya. Aquests informes han estat la base sobre la qual hem treballat per detectar la presència de confraternitats en què s’agrupessin llauradors, jornalers i altres oficis vinculats al treball del camp per veure quines eren les seves advocacions, quines festivitats organitzaven i quins mecanismes de finançament tenien.
Llegir informació

AGENDA DE LA ICEA

ALTRES AGENDES

SEMINARIS WEB

la-vanguardia
Les claus de futur del sector agrari català, a debat a 'Encuentros en La Vanguardia'

El sector agroalimentari és absolutament estratègic per al futur i el benestar de Catalunya. Més enllà de la seva importància per a l’economia, l’activitat vinculada al sector primari té un gran impacte en la distribució de la població al territori, el paisatge, la gestió dels recursos naturals i, entre molts altres aspectes, la salut de les persones. En un moment de transformació profunda, la transcendència de tot el que afecta el món agrari es pot mesurar de moltes maneres, però, per a entendre’n el valor estratègic, cal aportar una mirada global. Aquest és, precisament, el propòsit d’aquest debat organitzat pel cicle Encuentros en La Vanguardia.
Présentation de quelques derniers avis du Conseil national de l'alimentation (CNA)

L’Acadèmie d’Agriculture de França, en el seu format de debat 13/14, va acollir el 15 de febrer passat tres representants del Consell Nacional de l’Alimentació (CNA): Sylvie Vareille, Marianne Lachaise i Juliette Lebourg.
Podeu veure el vídeo de la sessió, així com la presentació.
 
Copyright © 2023 Institut d'Estudis Catalans, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.