Copy
Nieuwsbrief Oud-Katholieke Parochie van de
H. Bartholomeus, Wal 30, 2871BC Schoonhoven
View this email in your browser
Eucharistie viering deze zondag!
Aanvang 10.45 uur.

Komende zondag

Zondag 19 maart, vierde zondag van de 40-dagen-tijd: Eucharistie viering!

De volgende zondagen en Goede Week:
  • Zondag 26 maart: nog onzeker
  • Zondag 2 april: Palmzondag, 10.45 uur
  • Donderdag 6 april: Witte Donderdag, 20.00 uur
  • Vrijdag 7 april: Goede Vrijdag, 20.00 uur
  • Zaterdag 8 april: Paaswake, 20.00 uur
*Vieringen beginnen om 10.45 uur, tenzij anders aangegeven.
Beste Parochianen, vrienden en belangstellenden,

Welkom lezers. Het is alweer de vierde zondag van de veertigdagentijd. Deze zondag gaat om weer zien en gezien worden. Dit doet ons denken aan de Franse filosoof Levinas. Het zien van de ander is een speerpunt in zijn denken. Ik vertel daar meer over aan het einde van de overweging op de tekst uit Johannes 9, 1-39.

Hopelijk kunnen we hier van gedachten over wisselen als we weer samenkomen in ons kerkje op zondag. Iedereen weer van harte welkom!

Alvast een gezegende zondag!

Richard.
Inhoudsopgave van deze nieuwbrief.

Welke zondag
Welkom
De lezingen
Een overweging
Online vieren
Online vieringen in de bisdommen
Collectes en giften
email adressen
De lezingen voor de komende viering zijn:

Liturgisch jaar: A

VIERDE ZONDAG VAN DE VEERTIGDAGENTIJD

Kerkboek blz. 73
Lectionarium (klein) blz. 68

Lezingen:
  • 1 Samuël 16, 1-3 (4-9) 10-13
  • Psalm 23
  • Efeziërs 5, 8-14
  • Psalm 125
  • Johannes 9, 1-13 (14-25) 26-39

Gebed van deze zondag

God, die de mensen liefhebt
en aanvaardt als uw kind
wie berouwhebbend tot U komt;
verlicht de harten van hen die U dienen.
Geef dat zij, door het vuur van uw Geest ontgloeid,
vast staan in hun geloof
en met blijdschap uw geboden onderhouden.
Door onze Heer Jezus Christus, uw Zoon,
die met U in de eenheid van de heilige Geest
leeft en regeert in de eeuwen der eeuwen.

Amen.

Waar gaat het over

Johannes 9, 1-39 (© NBV21)

Genezing van een blinde

In het voorbijgaan zag Jezus iemand die al vanaf zijn geboorte blind was. Zijn leerlingen vroegen: ‘Rabbi, hoe komt het dat hij blind was toen hij geboren werd? Heeft hij zelf gezondigd of zijn ouders?’ ‘Hij niet en zijn ouders ook niet,’ was het antwoord van Jezus, ‘maar Gods werk moet door hem zichtbaar worden. Zolang het dag is, moeten we het werk doen van hem die mij gezonden heeft; straks komt de nacht en dan kan niemand iets doen. Zolang ik in de wereld ben, ben ik het licht voor de wereld.’ Na deze woorden spuwde hij op de grond. Met het speeksel maakte hij wat modder, hij streek die op de ogen van de blinde en zei tegen hem: ‘Ga naar het badhuis van Siloam en was u daar.’ (Siloam is in onze taal ‘gezondene’.) De man ging weg, waste zich, en toen hij terugkwam kon hij zien.

Zijn buren en de mensen die hem kenden als bedelaar zeiden: ‘Is dat niet de man die altijd zat te bedelen?’ De een zei: ‘Ja, die is het,’ en de ander: ‘Nee, maar hij lijkt er wel op.’ De man zelf zei: ‘Ik ben het echt.’ 

Toen vroegen ze: ‘Hoe zijn je ogen opengegaan?’ Hij zei: ‘Iemand die Jezus heet, maakte wat modder, streek die op mijn ogen en zei: “Ga naar Siloam om u te wassen.” Ik ging erheen, en toen ik me gewassen had kon ik zien.’ Ze vroegen: ‘Waar is die man?’ ‘Dat weet ik niet,’ zei hij. 

Toen namen ze de man die blind geweest was mee naar de farizeeën. De dag dat Jezus modder gemaakt had en zijn ogen geopend had, was namelijk een sabbat. Ook de farizeeën vroegen hoe het kwam dat hij kon zien. En weer vertelde hij: ‘Hij heeft wat modder op mijn ogen gedaan, ik heb me gewassen en nu kan ik zien.’ Sommige farizeeën meenden: ‘Zo iemand komt niet van God, want hij houdt zich niet aan de sabbat,’ maar anderen zeiden: ‘Hoe zou een zondig mens zulke wondertekenen kunnen doen?’ Er ontstond verdeeldheid. Daarop vroegen ze aan de blinde: ‘Wat denk jij van die man? Het zijn immers jouw ogen die hij genezen heeft.’ ‘Hij is een profeet,’ was zijn antwoord.
Maar de Joden wilden niet geloven dat hij blind geweest was en nu kon zien. Ze riepen zijn ouders en vroegen hun: ‘Is dat uw zoon die blind geboren zou zijn? Hoe kan hij dan nu zien?’ ‘Dit is onze zoon,’ zeiden zijn ouders, ‘en hij is blind geboren, dat weten we zeker. Maar hoe hij nu kan zien, dat weten we niet, en wie zijn ogen geopend heeft, weten we ook niet. Vraag het hem zelf maar. Hij is oud genoeg om voor zichzelf te spreken.’ Dat zeiden de ouders omdat ze bang waren voor de Joden, omdat die toen al besloten hadden dat ze iedereen die Jezus als de messias zou erkennen uit de synagoge zouden zetten. Daarom zeiden de ouders dus dat hij oud genoeg was en dat ze het hem zelf moesten vragen.

Toen riepen ze de man die blind geweest was weer bij zich. ‘Geef Gód de eer,' zeiden ze, ‘die man is een zondaar, dat weten we toch.’ ‘Of hij een zondaar is weet ik niet,' zei hij, ‘maar één ding weet ik wel: ik was blind en nu kan ik zien.’ Ze drongen aan: ‘Wat heeft hij met je gedaan? Hoe heeft hij je ogen geopend?’ ‘Dat heb ik u toch al verteld,’ zei hij, ‘maar u luistert niet! Wat wilt u nog meer horen? Wilt u soms leerling van hem worden?’ Nu vielen ze tegen hem uit: ‘Je bent zelf een leerling van hem! Wij zijn leerlingen van Mozes. Van Mozes weten we dat God met hem gesproken heeft, maar van deze man weten we niet waar hij vandaan komt.’ De man antwoordde: ‘Wat vreemd dat u niet begrijpt waar hij vandaan komt, terwijl hij mijn ogen geopend heeft. We weten dat God niet naar zondaars luistert, maar wel naar iemand die vroom is en zijn wil doet. Dat de ogen van iemand die blind geboren is geopend worden - dat is nog nooit vertoond! Als die man niet van God kwam, zou hij dit toch niet hebben kunnen doen?’ Toen riepen ze: ‘Jij, sinds je geboorte een en al zonde, wil jij ons de les lezen?’ En ze joegen hem weg.

Jezus hoorde dat en zocht hem op. Hij vroeg: ‘Gelooft u in de Mensenzoon?’ ‘Als ik wist wie het was, heer, zou ik in hem geloven,’ zei hij. ‘U kijkt naar hem en u spreekt met hem,’ zei Jezus. Toen zei de man: ‘Ik geloof, Heer,’ en hij boog zich voor Jezus neer. Jezus zei: ‘Ik ben in de wereld gekomen om het oordeel te vellen. Dan zullen zij die niet zien, zien en zij die zien, zullen blind worden.’ 40 Een paar farizeeën die bij hem stonden en dat hoorden, zeiden: ‘Wij zijn toch zeker niet blind!’


 Overweging

Jezus zag in het voorbijgaan iemand, die van zijn geboorte af blind was. Wij zien ook in het voorbijgaan mensen, honderden mensen zelfs. Maar we zijn vaak zo met onze eigen zorgen bezig dat we ze niet echt zien als mensen, met hun bezigheden, hun verdriet, of hun vreug­de. Jezus kijkt naar de mensen om wat ze zijn, voor Jezus is ieder speciaal en uniek. Hij ziet ze niet zomaar, maar ziet ook wat eraan scheelt, waar het mis gaat met iemand. Jezus ziet de binnenkant van de mens. Dat is toch anders dan we denken. Angst heeft mensen God doen interpreteren als Degene, die alles ziet en onthoudt voor het laatste gericht, de God met de grote vinger. In België vind je vaak een schilderijtje in het café met een driehoek en een oog, symbool van de God die alles ziet. Ook hier is zoiets in veel kerken aanwe­zig. In een café staat er nog onder geschreven: "hier vloekt men niet". Velen heb­ben dit sym­bool als be­drei­ging ge­zien, en weten er verder geen raad mee. Willen we het dan ook begrijpen dan moeten we kijken hoe Jezus naar ons ziet.
 
Wat we hier in de lezing van vandaag zien gebeuren is iets anders. Door zijn manier van handelen laat Jezus ons klaar en duidelijk zien dat God met een blik naar de mensen kijkt die er niet in de eerste plaats op gericht is ons te betrappen. De manier waarop Jezus naar de mensen kijkt is erop gericht te zien wat er niet goed gaat bij die mens. Maar dan niet in de zin van wat hij verkeerd gedaan heeft, maar in de zin van wat aan die mens scheelt, in welke moeilijkheden hij zich bevindt. Het is een liefdevolle blik. Een blik die vraagt: "Wat kan ik voor u doen?" Naastenliefde is omzien naar de ander, en zien wat hij nodig heeft. Zo is Jezus, zo is zijn Vader. Wanneer we langs de ander heen lopen zonder hem te zien, dan maken we ons zelf blind.

Een filosofische aanvulling zijn de gedachten van de de Franse filosoof Emmanuel Levinas. Hij had een complexe visie op het thema zien en gezien worden, die voortkwam uit zijn algemene filosofische benadering van het "anders-zijn" van de ander.

Een van de hoofdgedachten van Levinas was dat de ander ons in staat stelt om buiten onszelf te treden en ons bewust te worden van onze eigen beperkingen en conditioneringen. Door de ander te zien en gezien te worden, worden we geconfronteerd met het feit dat we niet autonoom zijn en dat ons bestaan niet alleen afhankelijk is van onszelf, maar ook van de ander.

Een andere belangrijke gedachte van Levinas was dat we in het zien van de ander, niet de ander moeten reduceren tot een object of een instrument om ons eigen doel te bereiken. In plaats daarvan moeten we de ander erkennen als een uniek en onvervangbaar individu, met een eigen subjectiviteit en waardigheid.

Levinas stelde ook dat het zien van de ander ons verantwoordelijkheid geeft. We hebben de verantwoordelijkheid om de ander niet te reduceren tot onze eigen belangen en doelen, maar om rekening te houden met hun behoeften en hun perspectieven te respecteren.

Ten slotte stelde Levinas dat het gezien worden door de ander ons kwetsbaar maakt, omdat het ons bewust maakt van onze afhankelijkheid van de ander.

Zondag verder.

Richard.

Hier meer informatie over deze activiteit:

https://mcusercontent.com/415d103c65e59215b7596cc35/files/4df53710-f878-133b-249b-b94bb5155a51/Uitnodiging_Steenovenherdenking_22_4_2023.pdf

Gewoon op klikken.

De Online Vieringen


Op de website van de Oud-Katholieke Kerk Nederland vindt u meer over deze vieringen. Deze informatie hieronder is nog niet volledig.

Vieringen

Zondag 19 maart 2023
Haarlem: 10.00 uur, voorganger pastoor Robert Frede (liturgiewijzer)
Utrecht: 10.00 uur, voorganger pastoor Hans de Rie (liturgiewijzer)

Zondag 26 maart 2023
Haarlem: 10.00 uur, voorganger pastoor Robert Frede (liturgiewijzer)
Utrecht: 10.00 uur, voorganger pastoor Henk Schoon (liturgiewijzer)

Nieuwsbrief van de Oud-Katholieke Kerk 

DIGITALE NIEUWSBRIEF


Via deze link kunnen jullie de laatste okk nieuwsbrief, februari/maart 2023, inzien. Veel leesplezier!

Collectes en giften

Beste allen,
 
De landelijke kerk wijst ons op iets dat we allemaal al weten: naast de via kerkbalans aan de parochies toegezegde bijdragen zijn ook de bijdragen die via de collecteschalen worden gegeven, nodig. Ook als er zondagen soms uitvallen. We zijn allen heel dankbaar voor uw bijdragen die we trouw mogen blijven ontvangen.

Het collectegeld dat u voor onze Schoonhovense parochie in gedachten heeft kunt u op de volgende manieren schenken door:

a. het collectegeld overmaken naar:
rekeningnummer NL 32 INGB 0000506948 t.n.v. OUD-KATH PAR VD H BARTHOLOMEUS TE SCHOONHOVEN, onder vermelding van de zondag waarop het collectegeld betrekking heeft,
 
of

b. het collectegeld opsparen en de eerstvolgende keer dat weer in de kerk gevierd kan worden, aan de parochie geven.
 
Ontzettend bedankt,

Namens het kerkbestuur.
 
Archief Archief Archief Archief Archief

Nieuwsbrieven Oud-Katholieke Parochie van de H. Bartholomeus, Wal 30, 2871BC Schoonhoven

Via deze link kunnen jullie de vorige nieuwsbrieven inzien.

Aanbeveling Vastenactie 2023

De opbrengst van de Vastenactie is bestemd voor het nieuwe gezamenlijke project van de IAKDM (internationale verband van oud-katholieke commissies en werkgroepen die zich met missie en diaconaat bezighouden waaronder Missie Sint Paulus). Het betreft het Tumaini-project voor de opvang van (wees)kinderen in Goma in Oost Congo.

In en rondom de stad Goma in het oosten van DR Congo leven veel vluchtelingen in kampen of geïmproviseerde onderkomens, sommigen al vele jaren. Zij zijn gevlucht voor gewelddadige aanvallen door gewapende groepen in Oost-Congo. Dorpen werden aangevallen, vee werd gestolen. In juli 2022 is er ook nog eens een vulkaanuitbarsting geweest die nog meer slachtoffers geëist heeft en mensen uit hun huizen heeft verdreven.

Onder de ontheemde vluchtelingen zijn veel getraumatiseerde vrouwen en (wees)kinderen. Omdat de mensen naar de steden gevlucht zijn, wordt het land niet meer bewerkt en is er gebrek aan voedsel. Ondervoeding is wijdverbreid: bijna de helft van de kinderen onder de 5 jaar in Goma lijdt aan chronische ondervoeding, 4,6% aan ernstige en levensbedreigende ondervoeding.

De organisatie ASDIG, opgericht door Claudaline Muhindo en haar man Desiré, een priester die later Anglicaanse bisschop werd, ondersteunt de vluchtelingen met verschillende projecten. Het doel is hen hoop te geven, perspectieven te openen door hen ambachten te leren en hen te ondersteunen met voedsel, medische zorg en advies. De eerste doelgroep waren verkrachte vrouwen, die via ASDIG de kans kregen om het vak van kleermaker te leren waardoor ze inmiddels een klein inkomen kunnen genereren. Ook het probleem van ondervoeding is aangepakt en er is een school voor (wees)kinderen gebouwd. Er is dus al veel gedaan maar er blijft nog veel te doen.

Het Tumaini-project steunt 75 (wees)kinderen zodat zij gratis naar school kunnen. In het Tumaini-centrum worden één keer per week maaltijden voor de kleinere kinderen gekookt en aan de moeders, die vaak ook honger lijden, worden pakjes met basisvoedingsmiddelen gegeven. Er wordt kleding beschikbaar gesteld en psychologische ondersteuning en gezondheidszorg gegeven. Sommige gezinnen kunnen een kleine bijdrage leveren in de kosten.

De vraag is groot en hulp is dringend nodig. De bestaande gebouwen zijn krap en aan renovatie en uitbreiding toe. De schaarse middelen en de stijgende prijzen voor bouwmaterialen vertragen de bouw van de broodnodige kamers voor de school. Maar ook de psychologische begeleiding, de medische zorg en het bereiden en bezorgen van voedsel aan de vele behoeftige kinderen en moeders kost geld. Claudaline leidt het project in Tumaini, ondanks dat haar man in 2020 overleden is. Gelukkig wordt zij ondersteund door vrijwilligers en leerkrachten.

Helpt u ook mee Claudaline te ondersteunen zodat zij haar belangrijke werk kan blijven doen?

Een filmpje dat wij vanuit Congo mochten ontvangen is helaas te groot om met deze brief mee te sturen maar dat kunt u vinden op de website van Missie Sint Paulus: https://stpaulus.oudkatholiek.nl/acties/2022/12/vastenactie-2023/
 
Uw bijdrage kan via de extra collecte in de kerk of op de gebruikelijk manier overgemaakt worden onder vermelding vastenactie 2023.

De eigen website is al in de lucht. Er is al het een en ander aan gedaan. Er wordt ook nog aangewerkt. U kunt alvast kijken op: http://schoonhoven.oudkatholiek.nl
Graag commentaar, aanpassingen en verbeteringen. Dank.

Voor allerlei nieuws en berichten verwijzen wij u graag naar de website van de Oud-Katholieke Kerk Nederland.
 
Copyright © Oud-Katholieke Parochie van de H. Bartolomeus Schoonhoven, All rights reserved.

Ons e-mail adres is:

Pastoor Richard Vroom: pastoor@schoonhoven.okkn.nl
Kerkmeester (vacant): secretaris@schoonhoven.okkn.nl

Telefoon Pastoor Richard Vroom: 06-29375958 / 0320854050

Website landelijke kerk: www.oudkatholiek.nl
Website eigen kerk: http://schoonhoven.oudkatholiek.nl

Wil je deze emails niet meer ontvangen of je instellingen veranderen?
Ga dan naar: instellingen wijzigingen or verwijderen van de mailinglijst.






This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Pastoor Oud-Katholieke Kerk Schoonhoven · Karveel 15 38 · LELYSTAD, Flevoland 8231 AX · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp