Copy
Încep cu o poveste personală.

Am început Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării în 2002. Marian Petcu era profesor și se purta mizerabil cu studenții. Dar noi veneam din orașele noastre de provincie, profesorul era profesor și nu știam că avem dreptul să nu fim umiliți. Aia se învăța în alt an, în altă viață. 20 de ani mai târziu, astăzi, studenții vorbesc și îl denunță pe Petcu. Facultatea convoacă Consiliu, face, drege. Facultatea știa și nu a făcut nimic până nu a fost expus public cazul. 

Lucrurile se schimbă când vorbim. 

 
Sau, poate, când dăm faliment?

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a supravegheat în ultimii opt ani trei falimente în piața de asigurări. Ai fi zis că învață ceva din primul. Sau poate din alt doilea. Sau. 

Astăzi, ASF anunță că a retras autorizația de funcționare a Euroins. Din ianuarie, Libertatea scrie aproape zilnic despre neregulile din companie. O parte dintre surse sunt din ASF. De ce Autoritatea nu a reacționat, dacă știa? De ce e nevoie din nou de intervenția statului pentru cei 2.8 milioane de asigurați?

Ministrul de Finanțe a spus că trebuie să. La orice dezastru e chemat în ajutor colegul SăSe. Să Se facă, să se dreagă. 
 
Aur

 


Nu suntem chiar singuri pe lume. Autoritățile federale americane au văzut semnale îngrijorătoare la SVB de mai bine de un an.  

Astăzi piețele internaționale au avut din nou o zi proastă. Deși ai zice că lucrează cu bani, lucrează cu încredere.  Tot zic de 2008, pentru că e momentul în care s-a produs cealaltă criză financiară. Și la noi era nimic și liniște. Și apo a ajuns și aici și nu a fost ușor. Poate nu înțelegem marile și micile fluctuații, poate n-avem milioane de gestionat, dar orice se întâmplă în sistemul financiar global e puțin și al nostru.
dusmani
Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare pentru Vladimir Putin și unul pentru Comisarul pentru Drepturile Copiilor, pentru deportările ilegale ale ucrainenilor. Moscova nu recunoaște Curtea, dar mandatele au valoare simbolică.

Un consorțiu jurnalistic a obținut un document ce conține un plan de destabilizare a Republicii Moldova pe 10 ani. El ar fi scris de FSB în 2021 și câteva dintre punctele lui sunt deja aplicate, tăierea gazelor naturale și folosirea Bisericii Ortodoxe. 

Maia Sandu spune însă că țara sa nu e în pericol de război, dacă Ucraina rezistă. 
iordania
Aceasta este curtea regală hașemită, care a avut o nuntă weekendul trecut, s-a măritat fata mare, a fost frumos. Ieri a ajuns și ministrul român al Apărării, poate mai era ceva din tort. Angel Tîlvăr s-a remarcat de la preluarea mandatului cu vizitele sale externe. S-a remarcat în sensul în care e într-o continuă excursie. La începutul săptămânii a fost în Qatar, unul dintre câștigătorii neți ai războiului, acum în Iordania. Nu putem decât să ne bucurăm ca mai sunt două luni până la rotativă și câteva țări de vizitat.
Dar trebuie să îi dau dreptate lui Marcel Ciolacu. Aproape dreptate: Este insuficient să scădem TVA la alimentele de bază. Vom avea o reducere de preţ doar pentru o lună, pe urmă el va urca din nou. 

Asta era o măsură PSD. Bine că au văzut că e proastă.

Vox zice că inflația e cel mai bun lucru care li s-a întâmplat companiilor producătoare de mâncare. A fost scuza perfectă.
Macron

Cum se zice la pensie în franceză?

300 de oameni au fost arestați după protestele violente de ieri seara din Franța.  Ele vor continua, pentru că deși diferența de doi ani pe care o vrea Macron nu pare mare lucru, pentru francezi pensia e parte din stilul de viață. Chiar vor să se bucure de ea. 

Coaliția de guvernare ia în calcul încă o amânare a reformei pensiilor de serviciu chiar dacă asta ar pune în pericol banii din PNRR. Potrivit unor surse politice, decidenții de la București înclină mai degrabă ca România să piardă fonduri decât să lase fără privilegii pensionarii „speciali”, zice Europa Liberă. 
 

Usefully wrong


Așa zic eu de unele relații de ale mele, așa zice și Microsoft despre greșelile pe care le face AI-ul lor. Trebuie să fim și noi un pic responsabili. 
 
Dacă vrei să primești în fiecare zi știrile, abonează-te
Nasa
Uită-te în urmă. E un vulcan acolo, pe Venus.
Cererea de apă curată va fi cu 40% mai mare decât resursele până în 2030. “The scientific evidence is that we have a water crisis. We are misusing water, polluting water, and changing the whole global hydrological cycle, through what we are doing to the climate. It’s a triple crisis.”

Suplimente de informație

Trimite newsletterul prietenilor

Odaia cu mături

Să vă bucurați de ce aveți. Ne revedem duminică în newsletterul Pressone și luni, după 19, aici, în inbox.
Facebook
Twitter
Link
LinkedIn
Copyright © 2023, Bianca Oanea și prietenii ei, All rights reserved.


Our mailing address is:
bianca.oanea@gmail.com

Dacă nu mai vrei să primești aceste emailuri, poți da unsubscribe, dar mi-ar plăcea să nu renunți așa ușor. Mai bine mă critici pe mail sau dai newsletterul mai departe prietenilor și dușmanilor.