Copy
Verantwoord bewegen onder deskundige begeleiding & fysiotherapie onder één dak!
Fitplan nieuwsbrief Leeuwarden | Sneek
Nieuwsbrief maart 2023  |  Fitplan Sport-medisch centrum
Blog van Kim | Therapie uitgelicht: gefocusseerde shockwave | Feest: 10 jaar Fitplan | Suikervervangers | Nieuw: de Fitplan cadeaubon | Lunch recepten | Smartphone verslaving | Volop fijne weetjes

Mijlpalen!

“Tsja, als je iets heel vaak tegen jezelf zegt, ga je er vanzelf in geloven, denk ik?” hoor ik mezelf voor de zoveelste keer uitleggen waarom ik al 39 jaar leef met de gedachte dat ik niet ouder zal worden dan 40. Eigenlijk weet ik zelf ook niet zo goed waar dat onnozele idee vandaan is gekomen. Tenminste... ik hoop dat het een onnozel idee is, haha. Maar mocht ik toch nog komen te overlijden tussen nu en 14 april – want dan zal ik in principe mijn 40ste verjaardag vieren – dan heeft het toch ook nog iets komisch omdat ik dit nu zo heb opgeschreven. Dat doet het vast goed voor de verhalen op mijn crematie; jullie zijn bij deze uitgenodigd trouwens. 



Misschien zijn er dan ook wel vriendinnen van vroeger die sterke verhalen kunnen vertellen over ons roekeloze verleden. Waar wellicht het hele ‘ik-word-vast-niet-ouder-dan-40-jaar idee’ uit voort is gekomen. Zo tuften een vriendin en ik altijd op een opgevoerde Puch (oudere broer hè
🤷‍♀️) met 80 km/u naar ons bollenpel-adresje 15 km verderop. Zij op de fiets en ‘hing dan aan’ aan mij op de brommer. We moesten dan een aantal onoverzichtelijke, maar - om 6 uur ’s morgens - uitgestorven, kruispunten oversteken, welke ons onnodig extra reistijd opleverden. Het duurde namelijk immens lang voordat het Puchje, met aanhangsel, weer op stoom was en we onze weg weer konden vervolgen. Op een beste dag hadden we dan ook besloten om niet meer te remmen bij deze kruisingen: Mirjam liet mij dan vlak voor het kruispunt even los, deed deze hand voor haar ogen, prevelde een schietgebedje en staken over, met inderdaad 80 kilometer per uur. Niet best natuurlijk. Dat er echt nooit iets aan kwam, is bevestigd omdat ik anders nu niet deze blog aan het schrijven ben. 

Even voor de duidelijkheid: We waren toen 16 en zulke roekeloze acties heb ik tegenwoordig niet meer. Diezelfde dopamine-shotjes zoek ik tegenwoordig op wat meer verantwoorde manieren op, wees gerust. Desalniettemin zal mijn 40ste verjaardag wel een enorme mijlpaal zijn! Ennnnnnnn we hebben er nog een paar te vieren in april, namelijk dat onze collega Sander 50 jaar zal worden en dat Fitplan 10 jaar bestaat! Daar zijn we (ik praat voor het gemak ook even namens Ronnie) toch wel een beetje trots op
😊.

Trots, maar ook dankbaar, want het is fantastisch dat het ons gegund is om elke dag te kunnen doen waar we blij van worden. En dat hebben we aan een heleboel mensen te danken die op ons pad zijn gekomen afgelopen 10 jaren: Dank daarvoor met hoofdletter D! 

Liefs, Kim (en Ronnie)
Laatste oproep aan onze sporters om zich aan te melden voor het jubileumfeest op zaterdag 1 april. Nog niet aangemeld maar wel van plan om te komen?
Mail ons dan voor zaterdag 12 uur even! 😊
Shockwave therapie

Therapie uitgelicht: gefocusseerde shockwave 

Onlangs is er een aanvulling gekomen op therapie-mogelijkheden bij Fitplan door de komst van nieuwe shockwave apparatuur, namelijk; gefocusseerde shockwave therapie. Het breidt de mogelijkheden uit voor het behandelen van complexe klachten die bijvoorbeeld onvoldoende reageren op de radiale versie van shockwave therapie of op EPTE. Langdurige peesklachten, calcificaties (kalk) of andere chronische klachten. Maar ook kunnen we cellen stimuleren bij bijvoorbeeld slecht herstellende botbreuken, huidbeschadigingen/ wonden, dieper gelegen structuren die we niet goed kunnen bereiken met de radiale vorm, maar bijvoorbeeld ook erectiestoornissen.

Wij zijn heel enthousiast dat we deze investering hebben kunnen doen en denken daarmee nog efficiënter complexe aandoeningen te kunnen aanpakken en een grote groep mensen die met onbehandelbare klachten rondloopt wél te kunnen helpen. Meer details over shockwave therapie? Lees vooral verder op onze website of check de blog over de verschillende vormen van shockwave therapie.

Shockwave therapie
Smartwatch gebruik
Wist-je-dat...
  • Er voorzichtigheid geboden is bij het dragen van een smartwatch als je een pacemaker hebt?
  • Statines, cholesterolverlagers, extreem effectief blijken te zijn bij het verlagen van de kans op overlijden, met name bij vrouwen, zelfs zonder dat er sprake is geweest van een hartinfarct of stent?
  • LDL het cholesterol is welke we graag laag willen hebben? We zien dat volkeren die nog leven als jager-verzamelaar een zeer laag LDL-cholaterol hebben en tot op hoge leeftijd brandschone slagaderen hebben.
  • Onderzoekers momenteel werken aan een futuristische ‘biocomputer’, waarbij laboratorium gekweekte ‘hersentjes’ fungeren als biologische hardware? En dat dat zomaar eens een ware revolutie teweeg kan brengen?
  • Volgens het RIVM vooral 12 tot 17-jarigen te weinig bewegen?
  • Vrouwen van boven de 55 dubbel zoveel mantelzorg ontvangen dan mannen?
  • Er bijzonder veel knie-trauma’s zijn op de wintersportvakanties dit jaar?
  • De voorbereidingen voor het Fitplan festival op 1 april in volle gang zijn?
Vervangende suikers

Wat is het effect van suikervervangers op je gezondheid? 

Zijn zoetstoffen zo ongezond? Een ijskoud blikje cola zero, een zoetje in je koffie, suikervrije kauwgom of je favoriete caloriearme ijs uit de supermarkt. Al deze producten bevatten minder suiker dan het origineel dankzij het gebruik van zoetstoffen. Zo zit in een blikje cola zero minder dan één calorie terwijl zo’n zelfde blikje mét suiker 139 calorieën bevat. Minder suiker en minder calorieën, dat klinkt goed. Toch is er veel discussie over het gebruik van zoetstof. Is het dan toch te mooi om waar te zijn? Wij hebben het voor je uitgezocht.

Suiker in producten kan gedeeltelijk of helemaal worden vervangen door zoetstoffen. De meeste zoetstoffen zijn zoeter dan suiker en bevatten minder calorieën. Hierdoor is het mogelijk om een product dat minder of geen suiker bevat, toch heel zoet te maken. Zoetstoffen kunnen worden verdeeld in twee soorten: intensieve zoetstoffen en polyolen.
Er gaan veel geruchten rond over zoetstoffen. Vaak wordt er gedacht dat ze slecht zijn voor de gezondheid. Hierdoor is er regelmatig onderzoek gedaan naar zoetstoffen en keer op keer blijkt daaruit dat zoetstoffen niet schadelijk zijn. Alle zoetstoffen in Europa zijn goedgekeurd door de European Food and Safety Authority (EFSA). Fieuw, je kunt dus zonder gevaar dat suikervrije kauwgompje nemen onderweg naar je date.

Het gebruik van zoetstoffen is geen probleem zolang je het met mate doet. Maar hoeveel is te veel? Om daar duidelijkheid over te kunnen geven is de algemene dagelijkse inname (ADI) van alle verschillende soorten zoetstoffen onderzocht. De ADI laat zien hoeveel van een bepaalde soort zoetstof je per kilo lichaamsgewicht mag binnenkrijgen op dagelijkse basis. En dat is best veel! Hoeveel zoetstoffen jij maximaal binnen mag krijgen kun je hier berekenen.

Ben jij de afgelopen tijd een beetje te hard gegaan met de cola zero? En kwam de bodem van die bak suikervrij ijs sneller in zicht dan verwacht? Geen reden tot paniek. Het komt niet vaak voor dat je boven de ADI zit. Zo zit iemand van 60 kilo, na ruim negen liter cola zero nog steeds niet aan de maximale inname. Maar overdrijven is ook een vak, hoewel light-frisdrank geen suiker bevat is het namelijk nog steeds geen ‘gezond product’. De zuren in frisdrank zijn namelijk niet bepaald goed voor je tanden. Daarnaast kunnen zoetstoffen, wanneer je hier veel van neemt een laxerend effect hebben. Houd ook in gedachte dat het vervangen van suiker voor zoetstoffen je craving naar zoetigheid niet vermindert. Net als suiker houdt ook zoetstof die drang naar zoet in stand. Helemaal wat afkicken van het zoete zou nog beter zijn natuurlijk!

Hulp nodig? Overweeg een abonnement voor leefstijl coaching!

Fitplan leefstijl coaching
En wist-je-dat...
  • Mensen die vapen of elektronisch roken het risico lopen om de nieuwe longziekte EVALI op te doen? Dat staat voor ‘E-cigarette or vaping use-associated lung injury’, oftewel: longziekte veroorzaakt door een e-sigaret of vape.
  • Het echt poepsimpel is om een stoelgangtest te doen en op tijd darmkanker op het spoor te komen?
  • Goede voeding helpt om het risico op vallen te verlagen?
  • Fysio Wytse tegenwoordig ook twee dagen in Sneek aan het werk is?
  • Bijna driekwart van alle Nederlanders gezondheidsinformatie online zoekt?
  • Uit onderzoek blijkt dat vooral oefenen het beste werkt bij schouderklachten.
  • De kans op dementie afneemt bij het zetten van >10.000 stappen per dag?
  • Corona uiteindelijk 24x dodelijker is geweest dan het griepvirus?

Lekkere lunch recepten

Eet jij altijd een boterham met kaas met de lunch of varieer je regelmatig met een salade, soep of iets anders warms? Vijf tips voor een lekkere en gezonde lunch!

Lunchidee 1: Geroosterde broodjes met hüttenkäse

  • 2 sneetjes (geroosterd) volkorenbrood; 1 met hüttenkäse en sla, augurk en radijs en 1 met hüttenkäse en honing
  • 1 appel
  • thee of koffie zonder suiker

Voedingswaarde: 340 kcal, 13 g eiwit, 60 g koolhydraten, 4 g vet, waarvan 1 g verzadigd vet, 8 g vezel, 50 g groente.

Lunchidee 2: Tosti kaas en knäckebröd

  • tosti van 2 sneetjes volkorenbrood dun besmeerd met halvarine
  • 1 met 1 plak belegen 30+ kaas en met 1 tomaat in plakken of een lepel preiringen
  • 1 sneetje volkoren knäckebröd met halvarine en gebraden kipfilet
  • glas halfvolle melk (1½ dl)
  • thee of koffie zonder suiker

Voedingswaarde: 425 kcal, 27 g eiwit, 43 g koolhydraten, 15 g vet, waarvan 6 g verzadigd vet, 7 g vezel, 50 g groente.

Lunchidee 3: Snelle bonensoep (voor 2 personen)

  • 1 eetlepel olie
  • 300 gram groenteroerbakmix
  • 1 teentje knoflook
  • 2 theelepels oregano
  • 100 gram gezeefde tomaten (pak)
  • 6 dl (groente)bouillon
  • 1 blik of grote pot bruine bonen

Bereiding:

  1. Verwarm de olie in een soeppan en roerbak hierin de groente enkele minuten.
  2. Pers het teentje knoflook er boven uit.
  3. Voeg de oregano, de gezeefde tomaten, de bouillon en de uitgelekte bruine bonen toe.
  4. Breng dit aan de kook. Kook de soep nog 10 minuten. Maak de soep op smaak met wat peper.

Voedingswaarde per persoon: 420 kcal, 23 g eiwit, 52 g koolhydraten, 9 g vet, waarvan 2 g verzadigd vet, 21 g vezel, 150 g groente.

Fitplan cadeaubon

Nieuw: de Fitplan cadeaubon

Sportief of juist heel relaxed, we geven je graag de keuze met onze cadeaubon. Kies bijvoorbeeld een proefmaand sporten of een fijne sportmassage. Vanaf nu verkrijgbaar aan de balie in Sneek en Leeuwarden.

Tips voor onze cadeaubon

Afkicken van je smartphone verslaving – need tips?

Ben je verslaafd aan je telefoon en wil je minder op je scherm kijken? Deze tips helpen je afkicken van je smartphone verslaving. Afkicken van je smartphone verslaving maakt je leven beter – echt waar. En geen zorgen, we gaan geen hevige ontwenningsverschijnselen ervaren. Hooguit het vreemde en vrolijke gevoel van: wauw, ik heb ineens zoveel tijd over – wat zal ik eens gaan doen?

Er zijn twee aspecten aan je telefoon verslaving waar we aan gaan werken:

  1. De verslavende dingen die je smartphone doet.
  2. Het junkie gedrag dat jij vertoont.

We gaan er in de eerste plaats voor zorgen dat je telefoon simpelweg minder verslavend wordt. Een beetje alsof je décafe bijmengt bij het koffiezetten of alsof je overstapt op ‘light’ bier. Het is nog steeds een beetje verslavend – maar niet zoals een driedubbele espresso of een tripel speciaalbiertje. Mooi spul.

Daarnaast gaan we werken aan jouw afgeleide brein. Want je kunt die smartphone wel de schuld geven – maar jij bent degene die hem steeds oppakt. Terwijl je ook de keuze hebt om dat niet te doen. We gaan uitzoeken hoe je hier beter in kunt worden.

Gebruik je smartphone als gereedschap
Weet je wat het is – vrijwel niemand is verslaafd aan Google Maps, de calculator, de camera app of de notities app. Waarom niet? Omdat deze apps gewoon gereedschappen zijn. Het zijn middelen om een doel te bereiken. Als je niets hoeft te berekenen dan hang je niet rond in de calculator app. En als je niets hoeft op te schrijven hoef je ook geen notities te maken.

Toch zijn deze apps super handig op het moment dat je ze wél nodig hebt. Sterker nog – dit zijn de momenten waarop je smartphone je leven écht beter maakt.
Hoe laat gaat de trein? Moet ik een regenjas meenemen? Hoeveel is 9% over dit bedrag? Staan er files? Hoe lang is dat rijden? Hoe lang moet lasagne in de oven? Hoeveel gram is 1 cup?

Handige dingen waar je smartphone je mee kan helpen. Je smartphone is de supercomputer van tien jaar geleden. En je kunt je leven er op talloze manieren mee verrijken.

Dit zijn de productieve en verrijkende manieren waarop ik mijn smartphone gebruik:

  • Ik luister muziek via Spotify.
  • Ik luister podcasts.
  • Ik luister audioboeken.
  • Ik maak notities zodat ik dingen niet vergeet.
  • Ik krijg notificaties als er na openingstijd beweging is in het bedrijfspand.
  • Ik maak en bekijk foto’s.
  • Ik navigeer.
  • Ik zoeken dingen op via Google.
  • Ik boek theatertickets.
  • Ik bankier.
  • Ik bestuur mijn rituals-geur-ding in huis.
  • Ik houd mijn agenda bij.
  • Ik check de temperatuur buiten.
  • Ik reken via de calculator.
  • Ik gebruik de zaklamp.
  • Ik deel mijn locatie.
  • Ik bestel boodschappen.
  • Ik stel herinneringen in die ik niet mag vergeten.
  • Ik film mooie momenten voor later.
  • Ik boek hotels.
  • Ik communiceer met andere zorgverleners via beveiligde chats
  • Ik app, bel en FaceTime met vrienden en familieleden.

Stuk voor stuk nuttige dingen die mijn leven veel beter maken. Dit zijn de dingen waarom ik een smartphone heb. Niet-verslavende functies die mijn leven verrijken. Beschouw je smartphone in de eerste plaats als een gereedschap dat je leven beter, makkelijker en leuker maakt. Want dat is waar de kracht van het apparaat in schuilt. De rest is afleiding.

Lazer de verslavende ellende van je telefoon af
Je telefoon kan je leven beter maken op een heleboel manieren. Maar het kan je leven ook slechter maken. En het is aan jou om ervoor te zorgen dat jij je telefoon gebruikt, in plaats van andersom. Dus schoon je telefoon op. Maak het weer dat apparaat dat je leven echt beter maakt, en laat de rest achterwege.

Welke zaken wil je van je telefoon gooien?

  • De meeste social media apps.
  • De meeste games – met name de online games met in-app-purchases. Games die dagelijks je aandacht vragen. Ze mogen dan leuk zijn – ze maken je leven niet echt beter en ze kosten vooral heel veel tijd.
  • De meeste nieuws apps.
  • De meeste media apps die je veel tijd kosten (zoals YouTube en Netflix).

Wat gebeurt er als je al die ellende van je telefoon gooit? Precies – dan wordt het weer een stuk gereedschap. Een saai ding dat super handig is wanneer je iets wilt doen. En tot die tijd gewoon niet zo interessant is. Ik begrijp het als je het moeilijk vindt om helemaal aan dit lijstje te voldoen. Maar onderzoek eens hoe ver je op dit moment kunt en wilt gaan. Misschien kun je een paar stappen zetten in deze richting. Jij kunt zelf bepalen welke apps voor jou het meest verslavend zijn.

Ik ken mensen die zichzelf helemaal verliezen in Instagram, en anderen die al hun vrije tijd besteden aan één of ander woordspelletje. Bedenk maar zo: vrije tijd is niet echt vrij als je verslaafd bent. Let op het woord ‘slaaf’ dat erin verstopt zit. Je bent alleen vrij als je niet verslaafd bent. Onthoud dat goed.

Voer een 0-notification-policy
Oké – mooi. Je telefoon is een stuk minder verslavend geworden zonder al die apps. Maar als je bent zoals de meeste mensen – als je bent zoals ik – heb je nog wel een paar verslavende apps op je smartphone staan. Wat kun je doen om de schade te beperken? Precies – een zero-notifications-policy. Gebruik deze regel als uitgangspunt: ik laat me alleen storen door echte mensen die direct contact met mij zoeken.

Wat betekent dit? Dit betekent dat je alleen notificaties doorlaat van:

  • Telefoontjes.
  • Berichten die alleen aan jou gericht zijn.

Het betekent dat je géén notificaties doorlaat voor:

  • Groepsapps.
  • Social media apps.
  • Spelletjes.
  • Gereedschappen.

Hoe stel je dit handig in? Simpel: schakel de notificaties voor ALLE apps helemaal UIT. En zet ze vervolgens heel selectief weer aan. Je kunt dit doen in de instellingen van je smartphone, en vaak kun je ook nog specifieke instellingen aanpassen in de apps zelf.

Activeer automatische niet-storen-modus
Stel je telefoon in zodat je ’s avonds en ’s ochtends niet wordt gestoord door notificaties en telefoontjes. Zo wordt het makkelijker om je telefoon ’s avonds met rust te laten en hem niet meteen op te pakken nadat je wakker wordt.

Verplaats apps
Verplaats de ‘verslavende’ apps die je wel op je smartphone laat staan. Zelf heb ik op mijn eerste scherm alleen ‘gereedschappen’ staan. Instagram heb ik verstopt op het tweede scherm in een mapje. Zo zie ik het icoontje minder vaak en word ik minder snel verleid om eventjes te kijken. Dit werkt best goed. Verander meteen even je achtergrond naar een nieuwe, rustige foto. Zo herinner je jezelf eraan dat er ‘iets’ is veranderd, en kun je jezelf herinneren aan de intentie om van je smartphone verslaving af te kicken.

Observeer je drang naar nieuwigheid
Voel je – na al deze stappen – nog steeds die drang om je smartphone te checken? Geef dan niet toe aan de drang, maar observeer dit verlangen in jezelf.
Observeer wat je precies hoopt te bereiken, hoe irrationeel dit gedrag is en hoe het voortkomt uit je smartphone verslaving.
Hoe vaker het je lukt om niet te handelen naar deze impuls, des te sterker je wordt in het weerstaan van die verleiding.

Ga iets doen met je leven! Besteed je normaal gesproken uren per dag achter je smartphone scherm? Dan heb je nu ineens een heleboel tijd over. Bedenk wat je met deze tijd wilt doen. Want als je geen afleiding zoekt, zul je makkelijker terugvallen in je oude gedrag.

Heb een beetje geduld met jezelf. Ja – je zult terugvallen in je oude gedrag. Maar je zult, met een beetje aandacht en geduld, steeds beter worden. Je zult nog steeds teveel tijd doorbrengen op je smartphone, maar het zal een stuk minder worden. Zolang je geduld en liefde voor jezelf hebt, kun je gewoon kleine stappen blijven zetten. 

Net zolang totdat het geen probleem meer voor je is. Zodra je bent afgekickt van je smartphone verslaving kun je zelfs overwegen om bepaalde apps weer op je telefoon te zetten. Want zodra je bewuster bent geworden van je gedrag – en dus sterker bent geworden – kun je jezelf beter in de hand houden in de toekomst.

Facebook
Instagram
Website
Nieuwe behandelkamer in wording!
#fitplansneek #multifunctionelepilateszaal #creatiefmetruimte


Fitplan Sport-medisch centrum
Orionweg 47, 8938 AG Leeuwarden
T: 058 266 83 20
E: info@fitplan.nl
Fitplan Sport-medisch centrum
Simmerdyk 2, 8601 ZP Sneek
T: 0515 785 647
E: info@fitplan.nl
Copyright © 2023 Fitplan Leeuwarden | Sneek. Alle rechten voorbehouden.
uitschrijven uit deze lijst | wijzigen van uw contactgegevens

Email Marketing Powered by Mailchimp