Copy
Nr. 20 - 7 maart 2023
View this email in your browser
Nieuwsbrief hbo KIC-inzet

Zoals jullie weten hebben de zes hbo-thematafels ieder een eigen dynamiek. Hierdoor is het een uitdaging om het overzicht te bewaren. Daarom versturen wij elke eerste dinsdag van de maand vanuit de Vereniging Hogescholen en Regieorgaan SIA een nieuwsbrief. Input hiervoor mag tussentijds gemaild worden naar veenstra@vh.nl
 
Update thematafels

Energie en Duurzaamheid
Het contact met de thematrekkers wordt onderhouden zodat alle inhoud betrokken is bij het formuleren van de nieuwe KIA’s in 2024. Verder wordt de volgende landelijke bijeenkomst voorbereid, op 22 juni in Groningen. Het programma wordt zo spoedig mogelijk bekend gemaakt via de mail en de online basecamp omgeving.

Landbouw Water Voedsel
Het voorstel ten behoeve van profilering op dit thema ontwikkelt zich positief. De drie onderdelen van dit thema worden hierin gecombineerd. Daarnaast is er netwerkvorming in gang gezet voor een icoonproject, met de optie op sediment-verwaarding. Alle Centres of Expertise op dit thema worden hierbij betrokken.

Gezondheid en zorg
De bijeenkomst op 17 maart wordt voorbereid. De uitnodiging hiervoor is verstuurd naar vertegenwoordigers van lectorenplatforms, SPRONG-programma’s en sectoraal adviescolleges. 
Daarnaast wordt er gewerkt aan een propositie op dit thema, in samenhang met het lobbytraject vanuit SIA in dit domein. 
Verder wordt gewerkt aan implementatie van de Human Capital agenda in de initiatiefgroep Onderwijs binnen de KIA Gezondheid en Zorg, het in verbinding daarmee aansluiten van de Vereniging Hogescholen (VH) bij het programma Toekomstbestendige arbeidsmarkt zorg en welzijn (TAZ) en via praktijkgericht onderzoek gericht op leernetwerken (NWO call). 
Tot slot is een evaluatie uitgevoerd van deelname van het HBO aan de ontwikkeling van het Nationaal Groeifonds (NGF) voorstel Preventiepromotor, ronde 3. Gespreksagenda hiervoor was a) vroegtijdige strategie, b) besluitvorming en informatievoorziening, c) zelforganisatie als HBO. De uitkomst en aanbevelingen worden meegenomen door de VH in de evaluatie alle NGF-aanvragen waarbij het HBO betrokken is in deze ronde. Dit is een basis voor gesprek in april van VH directie met directie NGF, de bestuurscommissie onderzoek van de VH en het overleg bestuurlijke bondgenoten waarin de voorzitters van alle HBO thematafels, SIA en programmabureau VH vertegenwoordigd zijn. 


Veiligheid
De bijeenkomst op 10 februari, over de strategische prioriteiten voor de hbo thematafel, was succesvol. De opbrengst daarvan wordt verzameld en geëvalueerd. Daarnaast is er een bijeenkomst geweest van het lectorenplatform op 17 februari. 

Sleuteltechnologieën en methodologieën
De landelijke bijeenkomst van de thematafel op 15 februari bij Fontys is goed bezocht door ruim 50 lectoren.  Het onderdeel van de tien samenwerkings-pitches was een succesvol experiment. Een volgend netwerkevenement wordt gepland in oktober; daarvoor wordt aansluiting gezocht met een inhoudelijke KIA. 
Bovendien worden de ambities voor 2023/2024 uitgewerkt, waaronder het standaardiseren van tools (KEM’s) voor solution en system design. Er worden ideeën gevormd over een nationale afbakening van de rollen van elke hogeschool in het ST-landschap. Door het maken van een overzichtskaart van lectoraten komen verschillende initiatieven bij elkaar zoals de inhoudelijke thematafels. Ook bouwt de thematafel aan een hechte aansluiting bij lectorenplatformen PRIO en DAS, en twee nieuwe platformen. 
Verder is de voorbereiding begonnen van het PIT-magazine op dit thema van Regieorgaan SIA. Naar verwachting verschijnt die in oktober.
Tot slot wordt er aansluiting en invloed gezocht bij de nieuwe Nationale Technologiestrategie (NTS).


Maatschappelijk Verdienvermogen 
Naast de nieuwe bestuurlijk trekker David van Traa, is Barbara Oomen eveneens nu bestuurlijk trekker. Zij neemt het voorzitterschap op zich. Daarnaast is er een mooi voorbeeld van Maatschappelijk Verdienvermogen in het hbo te zien bij de bijeenkomst op 12 maart: Opdracht Pilletje hier Pilletje daar. Hier wordt de impact gepresenteerd van projecten met studenten, van meerdere hogescholen.


 
Coördinatoren per thematafel

Voor meer informatie over ontwikkelingen en inhoudelijke verbinding, kan je terecht bij de volgende contactpersonen: 

Energie en Duurzaamheid - Frank Karelse
Landbouw Water Voedsel - Sharon Tienpond
Gezondheid en Zorg - Sandra Bolt
Veiligheid - Wilfried De Wever
Sleuteltechnologieën - Bernard de Groot
Maatschappelijk Verdienvermogen - Harry Kotey


Contactpersonen VH/SIA per thematafel

Voor aansluiting bij de online Basecamp-omgeving en procesmatige vragen, kan je terecht bij de volgende contactpersonen: 

Energie en Duurzaamheid - Dorien Veenstra en Annejet Spierenburg 
Landbouw Water Voedsel - Dorien Veenstra en Thijs Simons
Gezondheid en Zorg - Dorien Veenstra en Eras Draaijers
Veiligheid - Dorien Veenstra en Eras Draaijers
Sleuteltechnologieën - Dorien Veenstra en Erik Knol
Maatschappelijk Verdienvermogen - Dorien Veenstra en Mieke Dols
Evenementen

17 maart -  Brede bijeenkomst hbo-thematafel Gezondheid en Zorg 
Samenwerken aan een gezonde en actieve samenleving. De waardevolle én noodzakelijke samenwerking vanuit het hbo. Dit evenement is in Utrecht, locatie Domstad, voor de  bestuurders van de thematafel, lectorenplatforms en SPRONG-programmaleiders.
In de bijeenkomst staan de volgende thema’s op het programma: zichtbaarheid, robuuste programmering en leren werken en innoveren.


22 juni – Bijeenkomst hbo-thematafel Energie en Duurzaamheid
In de ochtend van 22 juni is een hbo brede bijeenkomst van de thematafel bij Centre of Expertise Entrance, Hanzehogeschool Groningen. In deze bijeenkomst zullen vooraanstaande beleidsmakers uit de missies en TKI’s van Energietransitie en Duurzaamheid spreken. Ook zullen de actuele groeifondsprogramma’s en -aanvragen bediscussieerd worden, inclusief de rol die hogescholen hierin kunnen spelen.
Deze bijeenkomst vindt plaats parallel aan het New Energy Forum– Breaking Barriers, een event over baanbrekende initiatieven in de energie- en mobiliteitstransitie.

 
Open calls

Er staan in het KIC momenteel verschillende calls open waar hogescholen kunnen indienen. Alle informatie over de KIC-calls van NWO is hier te vinden. 

Er zijn vier openstaande thematische calls in het missiegedreven topsectoren- en innovatiebeleid (NWO): 
-    KIC Mobiliteit in een duurzame toekomst. Hoe ziet mobiliteit er uit in een duurzame toekomst en hoe komen we daar? Het doel van de call ‘Mobiliteit in een duurzame toekomst (KIC)’ is het ontwikkelen van nieuwe toekomstvisies op mobiliteit in een duurzaam, toekomstig Nederland. Hiervoor is een innovatieve samenwerking tussen technische, sociale en geesteswetenschappen, het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties noodzakelijk. De deadline voor het indienen van vooraanmeldingen is 28 maart 2023, 14:00:00 CEST.  
-    KIC Human Capital Learning communities, essentieel voor het welslagen van maatschappelijke en technologische transities. Een versnelde uitbreiding van het innovatievermogen van de huidige en aankomende beroepsbevolking is nodig om antwoord te vinden op de maatschappelijke missies en het stimuleren van de economische groei. Het versterken van het leren, door en voor innoveren, (het zogenaamde proactief leren) en samenwerking tussen publieke en private partijen binnen learning communities biedt daarvoor kansen. Er is behoefte aan meer fundamentele én praktijkgerichte kennis over hoe met learning communities innovatieversnelling kan worden bereikt. De deadline voor het indienen van volledige aanvragen is 16 mei 2023, om 14:00:00 CEST.
-    KIC ReumaNederland: vroegtijdige opsporing van artrose – innovaties voor detectie en diagnose. Interdisciplinaire consortia bestaande uit onderzoekers, bedrijven, ervaringsdeskundigen en andere stakeholders worden uitgenodigd om onderzoeksvoorstellen in te dienen waarin de ontwikkeling en toepassing van nieuwe technologieën voor vroegtijdige opsporing van artrose, en de sociale en maatschappelijke aspecten die daarbij een rol spelen, centraal staan. De deadline voor het indienen van vooraanmeldingen is 11 april 2023, om 14:00:00 CET.
-    KIC Vraaggedreven Partnerschappen voor Consortia Ronde 2023. Binnen Vraaggedreven Partnerschappen voor Consortia biedt NWO ruimte aan consortia om zich te organiseren, ontwikkelen en uit te groeien tot een omvang waarvan maatschappelijke (waaronder economische) impact verwacht mag worden. Het projectvoorstel komt tot stand vanuit een zelfgekozen kennis- en/of ontwikkelvraag die past binnen één of meerdere Kennis- en innovatieagenda’s (KIA’s). De deadline voor het indienen van vooraanmeldingen is 11 april 2023, om 14:00:00 CE(S)T.  

Voor de andere openstaande calls het missiegedreven missie- en innovatiebeleid van NWO klik hier

Er zijn drie openstaande calls in hoofdlijn 4 praktijkgedreven (Regieorgaan SIA):
-    Voedsel en Groen: Thematische vraagstukken. Het groene domein kent tal van maatschappelijke relevante en urgente vraagstukken. Hoe zorgen we ervoor dat jongeren gezond en duurzaam eten? Hoe verbeteren we de inzameling van data van wildtellingen? Wat kunnen we doen om de dierlijke productieketen te verduurzamen? Met de regeling Thematische vraagstukken, onderdeel van het programma Praktijkkennis voor Voedsel en Groen, roept Regieorgaan SIA hogescholen op onderzoek te doen binnen een aantal vastgestelde thema’s in het groene domein. De call for proposals sluit op 20 april 2023.  
-    KIEM-groen pilotregeling practoraten. De KIEM-groen pilotregeling practoraten stimuleert onderzoek binnen de Kennis en Innovatie Agenda (KIA) op het thema Landbouw, Water, Voedsel. Er kan doorlopend ingediend worden.
-    KIEM-circulaire economie 2023. De regeling stimuleert het opzetten van nieuwe samenwerkingsverbanden op het gebied van circulaire economie tussen het mkb en/of praktijkpartners en hogescholen, universiteiten, of andere kennisinstellingen. De samenwerkingsverbanden doen verkennend praktijkgericht onderzoek naar (innovatie rondom) circulaire economie. De deadline voor het indienen van aanvragen is 14 maart 2023.  

Overige relevante calls die open staan voor het indienen van aanvragen/vooraanmeldingen:
-    Internationale call: Urban transformation capacity building through arts and design. Doel van de call is duurzame stedelijke ontwikkeling. Onderzoeksprojecten moeten kennis en impact bevorderen via de vorming en uitbreiding van netwerken van maatschappelijke en wetenschappelijke partners. Door de focus op de culturele en creatieve sector ontstaan nieuwe perspectieven op de implementatie en strategieën om om te gaan met adaptatie en mitigatie met betrekking tot klimaatverandering. Meer specifiek kan de focus liggen op het herontwerpen en herplannen van specifieke wijken en buurten. De call for proposals sluit op 25 april 2023.  

 
 
Vereniging Hogescholen Postbus 123 'S-GRAVENHAGE, Zuid-Holland 2501 CC Netherlands

Mijn verzendgegevens aanpassen 
Mij afmelden voor deze lijst