Copy

Nyhetsbrev mars 2023
ASSITEJ Sverige

Läs nyhetsbrevet i webbläsaren

Årsmöte och seminarium om internationellt utbyte

Du har väl inte glömt att anmäla dig till  ASSITEJ Sveriges årsmöte med efterföljande samtal om internationellt utbyte inom scenkonst för barn och unga?

Kom och låt dig inspireras till internationella utbyten och samarbeten tillsammans med kollegor med erfarenhet av gästspel och turnéer!

Vi berättar om vårt internationella arbete och presenterar internationella nätverk. Teater Pero och Zebradans delar med sig av sina erfarenheter. Kulturrådet och Konstnärsnämnden berättar om sina olika bidrag.

Vi avslutar med samtal, diskussioner och mingel med mat och dryck. Både medlemmar och icke medlemmar är välkomna (och det går alltid bra att bli medlem)!

Årsmötet hålls den 20 mars, samtidigt som vi firar International Day of Theatre for Children and Youth.

Plats: Teaterverket Svea, Sveavägen 114 i Stockholm
Tid: Årsmötet börjar kl 17 och efter en kort paus (kl 18:15) fortsätter vi med samtal om internationellt utbyte och rundar av med mingel till kl 20:00.

Ur programmet:
  • Presentation av vårt internationella arbete
  • ASSITEJs internationella nätverk
  • Erfarenheter från fältet
  • Bidrag för internationellt utbyte
  • Diskussion och synpunkter
  • Mingel och samvaro

Varmt välkommen!

OSA senast den 17 mars via länken nedan.
Årsmöteshandlingar finns tillgängliga här!

För dig som inte kan vara med på plats i Stockholm livestreamar vi samtalen om internationellt utbyte från kl 18:15. Livestreamingen sker i samarbete med Bibu - scenkonstbiennalen för barn och unga - och kan följas via Bibus och ASSITEJ Sveriges facebooksidor.

 
OSA till årsmötet

Young Swedstage på Krokusfestival

När krokusarna blommar hålls den årliga scenkonstfestivalen Krokusfestival för barn och unga i Hasselt, Belgien. I år var flera av våra utvalda Young Swedstageföreställningar inbjudna att delta i programmet. Claire Parsons Co.s ”Lilla Svansjön” och Dockteatern Tittuts ”Snö” spelades för festivalbesökarna och Bobbi Lo produktion höll en workshop baserad på föreställningen ”Do as I say”.

Att intresset för Svensk scenkonst för barn och unga är stort märktes inte minst under vår  välbesökta presentation av Young Swedstage på festivalen. Representanter från fem av våra Young Swedstageföreställningar fanns med på plats för att berätta och svara på frågor om produktionerna. Det är tydligt att den finns ett uppdämt behov och en längtan efter fysiska träffar såsom festivaler och seminarium nu efter pandemiårens digitala varianter och abrovinker. Att få möjlighet att tala med varandra och dela tankar och erfarenheter i realtid i samma rum ger så mycket mer. Med den positiva respons vi mötte på presentationen av våra utvalda föreställningar hoppas vi att fler i världen snart kommer få ta del av den fantastiska och högkvalitativa scenkonst för barn och unga som produceras i Sverige.

Vi tackar Krokusfestival i Hasselt för fint mottagande och intressanta möten!
Den svenska delegationen: ASSITEJ Sverige, Big Wind, Bobbi Lo Produktion, Johanssons pelargoner och dans, Dockteatern Tittut samt Claire Parsons Co.
Liselotte Lindahl och Tanja Mangalanayagam. Foto: Jenny Baumgartner.
 

Bibu får två nya verksamhetsledare!


Styrelsen för Bibu AB har utsett Tanja Mangalanayagam och Liselotte Lindahl till nya verksamhetsledare i ett delat ledarskap. De tillträder den 1 juli 2023.


- Det är med stor förväntan vi välkomnar Tanja och Liselotte som verksamhetsledare. Det är två erfarna projektledare och festivalkreatörer som med kompletterande kompetenser kommer lyfta Bibu både som festival och verksamhet. Fast förankrade i Region Skåne och med en bred erfarenhet av hela scenkonstfältet tar de över en festival i stark utveckling. Det ska bli väldigt intressant att få följa deras arbete de kommande åren, säger Måns Lagerlöf ordförande för Bibu. 
 

− Vi är otroligt glada och stolta över att ha fått styrelsens förtroende att få leda denna fina verksamhet! Vi har följt Bibu under många år och vet vilken fantastisk plattform det är för att utveckla och synliggöra scenkonst för barn och unga.


Tanja Mangalanayagam och Liselotte Lindahl tar över tjänsten som verksamhetsledare efter Niklas Borefors, som efter en mycket väl genomförd festival och ASSITEJ Artistic Gathering, lämnar Bibu för annat uppdrag.

Läs mer om de nya verksamhetsledarna här!

Kulturpolitiska diskussioner under  Folk & Kultur

På årets Folk & kultur medverkade ASSITEJ Sverige med två programpunkter som båda lyfte vårt kulturpolitiska arbete.

I det första samtalet ”Hur kan kultursamverkansmodellen garantera alla barns rätt till kulturupplevelser?” pratade Michael Cocke med utredaren Erica Månsson om hur utredningen ser på ansvarsfördelningen mellan stat, regioner och kommuner för att nå de kulturpolitiska målen avseende barn och unga.

I det  andra samtalet, ”Jag har aldrig sett teater eller dans, säger 18-årig gymnasist”, som ägde rum på stora scen i Stiga Sport Arena medverkade ledamöter från Riksdagens kulturutskott där vår fråga till politikerna var: hur kan vi få ett effektivt och fungerande system som garanterar det barn och unga har rätt till scenkonst och kultur i skolan?

Vi vill rikta ett stort tack till alla medverkande och besökare som fyllde lokalerna och tog del av våra arrangemang och som bidrog till givande diskussioner!


Den 20 mars firar vi "International Day of Theatre for Children and Youth" genom kampanjen "Take a child to the Theatre". Kampanjen genomförs via ASSITEJ center över hela världen för att påminna om vikten av kultur i barn och ungas liv.

Ta med ett barn på teater den 20 mars!
Så att de får se, höra, känna, tänka och fantisera.

 

Förfrågan till teatergrupper att sätta upp ukrainsk pjäs

Efter att nyligen deltagit i det konstnärliga residenset med stöd av SWAN (artists at risk) i Sverige söker den ukrainska dramatikern Iryna Serebriakova nu en teatergrupp som vill ta sig an hennes pjäser City Where Hares Live och/eller Three Days with Yoshi
 
Iryna söker möjlighet att översätta texterna från engelska till svenska, tillfälle att göra readings (möjligen regisserat av Iryna själv) samt en värdscen för en av eller båda föreställningarna. Irynas tidigare verk har satts upp i Kiev, Narva, Almaty, Paris och Prag. 
 
Kort beskrivning av texterna på originalspråk:
City where Hares Live is a collection of short tales about the inhabitants of a Swedish city: hares, lizards, squirrels, birds, and also humans interacting with each other and the world. 

Three Days with Yoshi is a play about a Ukrainian girl taking care of the cat belonging to a relative who left because of the war. The cat and the girl become friends and help each other.  
 
Kontakta Iryna här om du är intresserad eller har några frågor.  

Varmt välkommen till barnkultursymposium 2023!


Den 30-31 mars är det dags för Centrum för barnkulturforsknings årliga symposium med temat

Konsten att beröra - känslor i barnkulturen

Läskigt, pirrigt, härligt eller sjukt kul? En ilning av ilska eller kanske glädjefnatt? Vad kan egentligen barns möten med barnkultur ge för känslor och vad vill vuxna med barnkulturen?

På barnkultursymposiet medverkar både forskare och barnkulturutövare med föredrag, samtal pch presentationer om barnkultur som känns. Årets symposium pågår i två dagar med efterföljande mingel dag 1.

Symposiet är kostnadsfritt, föranmälan krävs.
Klicka HÄR för att läsa mer och anmäla dig.

Varmt välkomna till Aula Magna, Stockholms universitet.
Illustration: Stina Wirsén.

Facebook
Instagram
ASSITEJ Sweden · Kaplansbacken 2 · Stockholm 112 24 · Sweden
www.assitej.se · info@assitej.se
Du som får detta nyhetsbrev är medlem, har samtyckt eller så har vi registrerat dig via så kallad intresseavvägning. Läs vår integritetspolicy.

Vill du ändra något kring hur du får dessa mejl kan du antingen uppdatera dina inställningar eller avprenumerera från den här listan.


Email Marketing Powered by Mailchimp