Copy

Butlletí quinzenal #128
9 de març de 2023

«Les autoritats de la conca mantenen les substàncies perilloses en valors inferiors als màxims autoritzats per la legislació europea»

La ICEA entrevista Ángel López (Múrcia, 1940), enginyer industrial, doctor pel Departament d’Enginyeria Mecànica i de la Construcció Industrial de la Universitat de Girona, pel Departament d’Infraestructures del Transport de l’ETSICCP de la Universitat Politècnica de Catalunya i pel Departament de Geografia de la Universitat de Barcelona. Ha desenvolupat la seva activitat com a enginyer en la indústria i com a docent en la universitat, activitats que ha exercit simultàniament amb les de consultor.
El 22 de febrer va impartir una xerrada per als socis de la ICEA al restaurant Antic Forn de Barcelona sobre la seva tesi doctoral, que es basa en l’activitat agroramadera a les comarques de ponent i sobre com aquesta afecta les aigües. Llegir entrevista
 
Presentació del Portal Agrari de la Generalitat Valenciana

Dins de les iniciatives per a la modernització i digitalització de l’Administració en l’àmbit agrari i amb l’objectiu d’apropar l’Administració a la ciutadania, neix el Portal Agrari, que pretén ser un nou canal d’interacció amb els actors del sector i erigir-se com un punt unificat de contacte amb l’Administració. Algunes de les seves característiques són:
  • Simplicitat per a trobar la informació i accedir als tràmits del sector
  • Nous serveis per als actors del sector
  • Servei d’assessorament en línia
  • Àrea privada (espai personal per a accedir a informació present en registres)

Notícies breus

Una granja porcina té una renda deu cops més alta que un oliverar i cinc més que els cereals

Una granja porcina o avícola té una renda neta d’explotació que arriba a multiplicar per deu la mitjana que es registra en el cas d’una finca d’oliverar i per cinc la registrada per una explotació de cereals, segons es desprèn d’un informe que acaba de fer públic el Ministeri d’Agricultura (informe Red Contable Agraria Nacional 2021, resultats provisionals

llegir més >>

El segrest de carboni està en risc de desestabilitzar-se a grans regions del planeta

Un estudi publicat a la prestigiosa revista Nature ha detectat signes clars que el segrest de carboni està en risc de desestabilitzar-se a grans regions del planeta. L’estudi demostra que, en algunes zones, el segrest de carboni (la diferència entre el CO2 que capturen i alliberen els ecosistemes a l’atmosfera) ha variat molt en els darrers anys: hi ha hagut anys amb molta productivitat vegetal (molt segrest) i anys amb poca (poc segrest). Els autors alerten que aquesta variabilitat és un senyal que els ecosistemes podrien estar en risc de desestabilitzar-se i entrar en una espiral que els allunyés de la situació actual i els portés a canvis bruscos.

llegir més >>

Andreu Escrivà: «La sostenibilitat aguanta un sistema insostenible»

L’ambientòleg valencià Andreu Escrivà publica Contra la sostenibilitat, una provocació per a qüestionar els dogmes ambientals establerts: «La neutralitat climàtica és un obstacle per a la descarbonització real».
llegir més >>








 

Isaura Navarro presenta a Brussel·les la marca agroalimentària Molt de Gust per a estimular mercats europeus

La consellera d’Agricultura de la Generalitat Valenciana, Isaura Navarro, juntament amb el director general de Desenvolupament Rural, David Torres, han presentat la marca valenciana Molt de Gust davant del Comitè Europeu de les Regions, amb la finalitat de promocionar els productes de qualitat diferenciada i ecològics de la Comunitat Valenciana i atreure possibles nous mercats internacionals.

llegir més >>

El futur de l’agricultura

La preocupació pel deteriorament del medi ambient i per una alimentació amb productes més saludables és cada dia més present. Hem visitat una escola universitària en què es graduen els futurs enginyers agrònoms, forestals i veterinaris. A través del següent reportatge de RTVE (en castellà), coneixerem algunes de les principals investigacions per a aconseguir una agricultura més sostenible.
llegir més >>




 

Agricultura vertical, genètica per a la sostenibilitat econòmica

En un entorn controlat, en què les plantes es cultiven a l’interior, els beneficis són nombrosos, però l’altra cara de la moneda són els alts costos i una gamma limitada de cultius. Cal, doncs, seleccionar plantes adequades per a aquest tipus de cultiu i innovar en la tecnologia (en italià).

llegir més>>
Les cases caent als pobles

Gent il·lusionada per deixar la ciutat pel poble com a opció vital. I polítiques que castiguen els habitants que resisteixen en el món rural. Accedir a l'article

AGENDA DE LA ICEA

ALTRES AGENDES

SEMINARIS WEB

L’Académie de l’Agriculture us porta al Saló Internacional de l’Agricultura (SIA) de París (segon dia)

Amb el minisimposi «Difusió del coneixement a la societat» al complet.


Canvi climàtic, adaptació, mitigació i ecologia global

Es tracta d’un acte organitzat conjuntament per la Societat Catalana de Biologia (SCB) i la Societat Catalana d’Economia (SCE) que tenia per objectiu el tractament interdisciplinari d’un fenomen essencialment transversal com és el canvi climàtic. Per part de la SCB hi va intervenir el professor d’ecologia de la Universitat de Barcelona i membre del Panell Intergovernamental del Canvi Climàtic (IPCC), Jofre Carnicer, amb la conferència «Canvi climàtic, adaptació, mitigació i ecologia global: un repte sense precedents». Per part de la SCE, el consoci i president del GEEPA, Joan Martínez-Alier, catedràtic i investigador de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB), va presentar el seu llibre Land, water, air and freedom. L’acte va tenir lloc el 2 de juny de 2022 a l’IEC.

 
Copyright © 2023 Institut d'Estudis Catalans, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.