Copy












 

 

Føljeton-  Del I : Samtidens idéhistorie
Dannelsesrejse: Idéhistorie - Forstå din samtid 
Peloponnes, Grækenland, 13.-19. oktober 2023

Med professor i idéhistorie Ph.D. Mikkel Thorup & filosof Ph.D. Anders Fogh Jensen

 

Tag med professor i idéhistorie Mikkel Thorup og filosof Anders Fogh Jensen på Dannelsesrejse i efterårsferien. Når regn og gråvejr sætter ind, sætter vi mod syd til et mildt og solrigt klima. Her inviterer vi et hold videbegærlige og nysgerrige mennesker med til at opleve og nyde en uge fyldt med idéer og hyggelige stunder. Vi skal have skovlen under vores tid og forstå, hvad det er for en tid vi lever i.
På rejsens første dag giver vi dig en rammesætning for forståelsen af tidslighed og historie for resten af ugen. Vi skal beskæftige os med, hvad samtiden er for en størrelse, hvordan vi som mennesker forstår fortid, nutid og fremtid, og hvilke idéer og forståelser af verden, vi har som moderne nutidige mennesker. Og vi skal diskutere, om vi overhovedet har en fælles opfattelse af disse? Hvilke drømme og håb, hvilke længsler har formet os, og hvordan bruger vi dem til at skabe fremtiden? Læs mere her i brevet og bestil din plads på rejsen. 

De kan reservere en plads allerede nu og spare 1.300 kr..

Bestil nu og spar op til 1.300 kr.
1. pas  - Samtidens idéhistorie
Formiddagspas - Samtidens idéhistorie

På rejsens første dag har du måske ikke kunnet lade være med at stå tidligt op og gå på opdagelse nede ved stranden. Måske har du set dit snit til rejsens allerførste badetur i de dybblå bølger. Eller også har du sovet lidt længe og nydt at være trådt ud af den danske efterårsbobles grå trummerum og benytter dig af muligheden for at smyge dig lidt længere i hotelværelsets hvide lagner med en kop kaffe og et syn ud over morgensolen. Efter en rolig og behagelig morgen er du frisk og oplagt til rejsens første pas, hvor vi skal dykke ned i samtidens idéhistorie. Hvad vil det sige at være nutidig? Er vi enige om den fortid, vi har? Og er vi enige om, hvad fremtidsudsigterne er? Endnu voldsommere sagt: Lever vi overhovedet i en fælles samtid? Her vil vi bruge idéhistorien til at sætte os ind i og forstå samtiden, og som afsæt skal vi tale om, hvad det overhovedet vil sige at være nutidig, og hvordan vores nutid er orienteret mod nutid og fremtid. Vi lægger ud med at sætte en ramme for hele ugen om fremtidshåb og –angst, om nostalgi og revolutionær begejstring, om forudsigelser, katastrofer, kriser, men også muligheder, håb, drømme. I dette første pas spørger vi til, hvordan vi som mennesker orienterer os mellem fortid, nutid og fremtid, og hvordan den orientering ser ud for os i dag.
FIRE TIMERS SIESTA
Nu er det tid til den fire timers lange siesta, hvor du helt selv kan råde over din tid. Vil du snuppe en lur ved stranden for dig selv, eller vil du lade dig invitere med af de andre deltagere ud til frokost og udforskning af den hyggelige lille by Tolo? Ingen siesta er ens i løbet af ugen, det eneste, der ikke ændrer sig, er, at du kan indrette den efter dit humør, forgodtbefindende, energi og lyst - og at den varer fire timer.
2. pas -  Styresystemernes idéhistorie
Eftermiddagspas - Styresystemernes idéhistorie

Efter den første siesta, hvor du har ladet op i eget selskab eller lært de andre deltagere lidt bedre at kende, skal du nu høre om styresystemernes idéhistorie.
En epidemi viste os for nyligt, at staten var meget bevidst om, hvordan den skulle organisere sig ud af en sådan krise. Vi var alle uerfarne med epidemier, men staten var erfaren, fordi den igennem mere end tusind år havde gjort sig erfaren med epidemier. Epidemierne har fungeret som en katalysator, der har fremkaldt nye måder at organisere befolkningsmasser på, og den har virket som fremkaldervæske for sin tids organiseringsformer.
Med afsæt i epidemiernes håndteringshistorie vil vi se på, hvordan forskellige systemer for styring og organisering af individer og populationer gradvist har ført til mere nuancerede kontrol- og optimeringsformer. Vi vil se på, hvordan et liberalt styresystem har udviklet sig, der ikke er mindre intervenerende, men som gør det ud fra andre ideer og principper.
Efter dette pas skulle en ny synlighed gerne træde frem, hvor det viser sig hvilke lag af styring, der samarbejder efter forskellige principper mod samme mål, og som vi vil påstå enhver kan genkende fra sin hverdag.

 
”Idet det lykkes at kombinere disse samspil – samspillet af byen og borgeren og samspillet af hyrden og flokken – i det, vi kalder de moderne stater, har vores samfund vist sig virkeligt dæmoniske.” (Michel Foucault)
 
”I tusindvis af år forblev mennesket, hvad det var for Aristoteles:  et levende dyr, der også har evne til politisk eksistens. Det moderne menneske er et dyr, hvis politik handler om dets liv som levende.” (Michel Foucault)
Bestil nu og spar op til 1.300 kr.
Hvor skal vi hen? 
Dannelsesrejsen finder sted i den lille hyggelige fiskerby Tolo på halvøen Peloponnes i Grækenland. Halvøen er indhyllet i myter, historie og kultur og byder derudover også på et dejligt solrigt klima. 
Vi bliver indlogeret med halvpension på det trestjernede hotel John & George, som er beliggende tæt på stranden, og som har værelser med havudsigt, balkon, wifi, samt eget badeværelse. 
BESTIL REJSE
Hvorfor tage på dannelsesrejse?
 

At være dannet vil sige, at man, som Shakespeare skrev, godt ved, at ’der findes en verden uden for Verona’. For den dannede hænger verden sammen, den er et kosmos og ikke et kaos. I en tid præget af fordummende medier, fagidioti og enøjede effektmålinger kan det være godt at komme væk og få det store overblik. Vi lover, at du kommer hjem som et mere dannet menneske uden at læse lektier. 
- Og dermed også, at du får noget med dig, som er uvurderligt og brugbart i enhver profession. Du kan endda trække Dannelsesrejseopholdet fra via dit arbejde eller som selvstændig. Angiv det blot i bestillingen.
 
Deres undervisere
Anders Fogh Jensen (f.1973) er forfatter, dramatiker og selvstændig filosof. Han holder foredrag, filosofiske samtaler, supervision, filosofisk konfirmation og dannelsesrejser.
Anders har speciale i det 20. århundredes franske filosofi og har bl.a. skrevet ni bøger om hhv. metaforer, Foucault, epidemier, Kierkegaard, projektsamfundet, pseudoarbejde, og senest en bog om narrative samtaler. Han deltager hyppigt i den trykte presse og i Tv-debatter om vores samtid, og har derudover skrevet teaterstykket De danser alene (Rialto 2017).
Mikkel Thorup (f. 1973) er Phd i Idéhistorie fra Aarhus Universitet og i dag professor samme sted. Hans speciale er den politiske og økonomiske tænkning historie, og han er forfatter til en lang række bøger indenfor det samme, bla. om staten, terrorisme, fjendskab, kapitalisme, konspirationsteorier og meget andet. Han har senest udgivet bøgerne Fællesøkonomi (Informations forlag 2022), Kampen om identitetspolitik (Klim 2022) og Humaniora (Aarhus Universitetsforlag 2022), og han er fast anmelder på Information og klummeskribent bag 'Idéhistorien bag' på netmediet Vid&sans.
Bestil i dag og spar op til 1.300 kr.
Næste del af føljetonen
Træk rejsen fra som arbejdsudgift
Læs hvad andre siger om deres ophold
BESTIL REJSE
Lyt til podcasten om Dannelsesrejser
FLY TUR/RETUR - HALVPENSION - HOTELOPHOLD -  UNDERVISNING
   
 Efterårsferien 12.-19.oktober 2023


Læs mere på www.dannesesrejser.dk
BESTIL REJSE
Del
Tweet
Videresend
Copyright © 2023 Filosoffen, All rights reserved.