Copy


  Nyhetsbrev mars  

Home Start - en hjelp i hverdagen til familier som trenger det 
I denne månedens nyhetsbrev tar vi turen til Frelsesarmeen i Arendal for å høre mer om prosjektet Home Start. Frelsesarmeen var en av organisasjonene som var med på å starte Med Hjerte For Arendal for over ti år siden.

Det er ganske vårlig denne mandagen, selv om vinteren stadig viser seg frem med litt snø i ny og ne. Men våren er i anmarsj, klokka er stilt frem og det er lysere om morgenen. Fuglekvitter varsler også om varmere dager får vi håpe.

Vi kommer inn til Frelsesarmeen hvor det skal være samling i Home Start denne mandagskvelden. Her treffer vi koordinator for Home Start i Arendal, Liv Kristin Larsen, som skal ha samling for dem som er familiekontakter i prosjektet.
 

Lisbeth Iversen fra Med Hjertet For Arendal, og Liv Kristin Larsen (t.h), koordinator for Home Start i Arendal.

Kan du fortelle litt om hva Home Start er og når det startet her i Arendal?
- Jeg har jobbet som koordinator og drevet avdelingen i Arendal siden vi startet for snart 9 år siden. Home Start er ett tilbud til småbarnsfamilier som har en ekstra utfordring i hverdagen, hvor frivillige er ute i familiene 2-4 timer i uken i en halvårsperiode. Tilbudet fra Home-Start Familiekontakten (HSF) er et supplement til det offentlige hjelpeapparatet. Hensikten er å forebygge utvikling av belastninger og stress, støtte familien på det de mestrer, og avlaste etter familiens behov. Behovene til familiene som får hjelp er ulike, avhengig av livssituasjon. Det overordnede motivet er å gi barna en god barndom, gjennom å styrke foreldrene. HSF er et lavterskeltilbud som bidrar til forebyggende barnevern, psykisk helsevern og dernest skape god samfunnsøkonomi. Vår visjon er at alle småbarnsfamilier som er i en sårbar fase, skal få den støtten de trenger for å gi barna trygge og gode oppvekst vilkår, sier Liv Kristin.
 

Hva er din bakgrunn og hvor lenge har du jobbet her?
Jeg er utdannet sosionom og har gjennom årene jobbet med mennesker i ulike livssituasjoner. Jeg begynte som koordinator da avdelingen startet for 9 år siden, legger hun til.
 
Hvor mange familier har dere samarbeidet med og bistått disse årene?
- Det er vanskelig å si eksakte tall – men jeg tror det blir ca. 200 familier på de årene. Da gjelder det kun Home Start. I tillegg til det har vi fra året etter vi startet også holdt på med nettverkssamlinger for familiene hver uke, samt hatt ferie samlinger og annet. Så det reelle tallet på familier vi har nådd blir en del høyere enn det. Dette fordi det også kommer med andre familier som ikke har kontakt med Home Start, men som likevel ønsker å være med på å bygge sitt nettverk og ha det sosialt sammen med andre, sier Liv Kristin.

 
Hvordan kommer dere i kontakt med familiene som trenger litt avlastning og støtte i hverdagen?
- Vi samarbeider med de ulike instansene i kommunen- hvorav de fleste henvendelsene kommer fra Helsestasjonen- men også fra Arendal Voksenopplæring, NAV, Barnevernet, sykehuset. Innimellom tar familiene selv kontakt, og det kan de selsvsagt gjøre – men det skjer allikevel ikke så ofte. Jeg tar kontakt med familien i løpet av noen dager etter henvendelsen. Her besøker jeg dem for en kartlegging ved å informere om hva vi kan tilby, og de forteller hvordan vi kan være til hjelp for deres familie. Så snart vi har en ledig familiekontakt som passer godt med familien, har vi ett såkalt “koblingsmøte” hvor familien og familiekontakten treffes for første gang. De har deretter kontakt hver uke i ett halvt år, forteller hun.
 

Har dere mange samarbeidspartnere og støttespillere i denne satsingen?
- Samarbeidspartnerne er frivilligheten og de fleste instansene i kommunen, legger Liv Kristin til.
 

Alle familiekontaktene samlet under fellesmøte med Home Start.

I kveld er det samling for familiekontaktene. Hvem kan bli familiekontakt, og hvordan kommer dere i kontakt med dem som vil bli med på dette?
- Ja i kveld (mandag 27.3) har vi en av flere samlinger som vi har gjennom året. Det er viktig for de frivillige å kunne treffes for å både dele erfaringer, ha felleskap, og noen ganger samles rundt et tema eller faglig innhold. Akkurat som i dag i har hvor vi har invitert Lisbeth Iversen for å snakke litt til oss. De frivillige får vi gjennom diverse markedsføring. Det kan være sosiale medier, avis, stands, jungeltelegraf og informasjonsmøter rundt forbi. Er det noen som leser dette nyhetsbrevet og har lyst til å bli frivillig, eller kjenner noen aktuelle, er det bare å ta kontakt med undertegnede, sier hun.
 

Det er å besøke familiene, være der på deres premisser og støtte der hvor det trengs er intensjonen med Home Start. Familiekontaktene er hos familiene på ett frivillig grunnlag som medmennesker, og ikke som fagpersoner. Mange trenger noen som forstår, «hvor bare ett ekstra voksent menneske inn i familien kan se hvor skoen trykker», og er en støtte der det trengs.
 

Har dere et fast opplæringsprogram før man kan starte som familiekontakt?
- Ja familiekontaktene må gjennom ett kurs på ca. 20 timer, de må leverer politiattest og skrive under taushetserklæring, sier Liv Kristin.
 

Samles dere jevnlig til samtaler og erfaringsdeling?
- Ja, det er viktig for de frivillige å kunne treffes for å både dele erfaringer, ha felleskap og noen ganger med et tema eller litt faglig innhold som i kveld. Jeg tror at det å kjenne samhørighet ved det å være frivillig i Home Start er viktig. Mange av familiekontaktene har holdt på i flere år, og de gir tilbakemelding på at det er viktig og fint å kunne treffes noen ganger i året med de andre som gjør det samme som dem. I mai hvert år har vi også en samling som kalles Familiekontaktens dag i Oslo hvor Home Start Norge inviterer til samling for familiekontakter i hele landet. EN dag med foredrag, god mat og mer, er satt av kun for å gjøre stas på familiekontaktene og det flotte arbeidet de gjør. Uten dem har vi ingen Home Start, legger hun til.

Leder for Home Start, Liv Kristin, sier noen ord før hun presenterer andre frivillige som deler av det flotte arbeidet de gjør.
Jacobina Ovadottir Heinesen, forteller om arbeidet som kapelan på fengselet i Froland og Mandal, sammen med mannen, Finnbogi Olsen, som er Oberst hos Frelsesarmeen i Arendal.

Hvor mange familier er med i programmet nå, og har det blitt større behov de senere årene?
- Akkurat nå er vi ute i ca. 20 familier og det har vært ganske stor pågang nå etter jul, sier Liv Kristin.
 
 
Hvordan er Home Start finansiert?
60 % av driften i avdelingen er finansiert av Arendal kommune. Ytterligere 40% er finansiert av Home Start Norge og Frelsesarmeens Barne- og familievern. I tillegg søker vi ulike midler gjennom året for å kunne bistå familiene enda bedre. Da arrangerer vi turer, drar på Vitensenteret, gårdsbesøk, bowling, julefester med utdeling av gaver osv. Til sommeren har Home Start fått midler til å ta med flere familier til overnatting i Dyreparken, for nevne et eksempel, sier Liv Kristin entusiastisk.
 
 
Hva er de største utfordringene knyttet til å sikre at dette arbeidet kan pågå kontinuerlig?
- Det er viktig at det er et godt samarbeid med Arendal kommune. Vi er heldige da politikerne i kommunen ser viktigheten av tilbudet Home Start kan gi til Arendals innbyggere, og det har de gjort de ni årene vi har vært her. Tilbudet Home Start gir, fyller ett behov som familiene ikke får andre plasser. Det er frivillige som gir av sin tid fordi de er genuint interessert i å være en støtte for sårbare familier. Kommunen har mange gode offentlige tiltak – men ingen andre frivillige tilbud som dekker det behovet som nettopp Home Start gjør. Nå er det snart kommunevalg, og jeg håper at også de nye politikerne ser hvor viktig dette arbeidet er for noen av kommunens sårbare innbyggere. Home Start har foreløpig 50 avdelinger rundt i landet, og jeg mener det er noe alle kommuner skulle hatt. Da ville de «fått igjen mer enn de gir» som våre frivillige pleier å si, forteller hun.
 

Hvordan jobbes det med å videreutvikle satsingen og eventuelt skape mer felles aktiviteter for familiene som deltar?
- Felles aktiviteter for familiene er noe vi mener er viktig siden mange enten har lite eller ikke noe nettverk. En del av våre familier har svak økonomi og dermed ikke mulighet til å gjøre så mye utover det hverdagslige. Men økonomi er også en utfordring for oss, og vi trenger midler til å arrangere diverse aktiviteter for familiene, sier Liv Kristin.
 

Har du noen oppfordringer å komme med i tilknytning til arbeidet til folk i Arendal?
- Kjenner du at du vil bidra med å være familiekontakt (frivillig) i Home Start, eller om du er en familie som kjenner du trenger litt støtte-avlastning, så ta kontakt. Om du er næringsdrivende og har lyst til å støtte /gjøre noe for familiene så bare ta kontakt med oss. Det er mange behov vi ser vi gjerne skulle ha dekket, men ikke alltid kan gjøre fordi vi mangler midler, forteller hun.

 

Hva er drømmen din for videre satsing?
- Det jeg håper for Home Start fremover er at vi kan fortsette det gode arbeidet som blir gjort av alle de frivillige og at flere ønsker å bli familiekontakt slik at vi kan hjelpe enda flere småbarnsfamilier.Om vi kan være ett bidrag på veien for en enklere hverdag for sårbare familier - så har vi gjort mye, avslutter Liv Kristin.

Home Start: Familiekontaktene, Hanne Grønberg og Britt Merete Hansen, under samlingen for familikontakter i lokalene til Frelsesarmeen i Arendal.
Intervju med noen familiekontakter
 
Hanne Grønberg er familiekontakt i Home Start, og begynte dette meningsfylte arbeidet for litt over ett år siden.
 
Hvordan fikk du vite om tilbudet, og hvor startet det?
- Jeg leste om tiltaket i Agderposten og tenkte dette kunne være et fint avbrekk fra hverdagen som økonom. Derfor bestemte jeg mer i januar i fjor for å ta et seks ukers kurs for å bli familiekontakt i Home Start, sier Hanne.
 
Hva er det du bidrar med inn i familien, og hvordan har de opplevd hjelpen du har kommet med?
- Som familiekontakt skal du bistå familien og være til nytte og avlastning i hverdagen. Du skal leke med barnet og ha samtaler med foreldrene. Jeg bidro i hjemmet hos en familie i 6 måneder ved siden av min fulltidsjobb som økonom, fordi det var et meningsfylt og godt avbrekk i hverdagen. Det er litt spennende å gå inn i nye familier, men jeg har alltid følt meg veldig velkommen i alle hjem, sier Hanne.
 
Britt Merete Hansen er også familiekontakt. Før hun ble pensjonist jobbet hun selv i Arendal kommune hvor hun har rekruttert en rekke familiekontakter før hun selv ble med. Nå når hun har bedre tid tiden, har hun selv valgt å gå inn i programmet for å bidra til familier som trenger det.
 
Hva trenger familiene du jobber med, og hvordan fungerer det å være familiekontakt i praksis?
- Det å rekruttere familekontakter var en viktig del av min tidligere jobb, men nå har jeg selv blitt en familiekontakt. Jeg jobber med familier som sliter, barn med utfordringer, nytilflyttede og de som trenger hjelp med språk eller andre ting. Akkurat nå har jeg en familie jeg jobber med, og jobber her i 6 måneder i 2 til 4 timer per uke, sier Britt Merete.
 
 
Med Hjerte For Arendal takker for en hyggelig kveld hos Home Start i Frelsesarmeen, takker for 9 år med fantastisk innsats, og ønsker lykke til med det videre arbeidet. Husk å ta kontakt dersom du ønsker å bli familiekontakt eller vil støtte arbeidet på andre måter.
 
Vi gratulerer igjen Frelsesarmeen som har markert sitt 135 års jubileum i vinter! Vi er stolte over å ha dere med som samarbeidspartner i Med Hjerte For Arendal!
Norsk Folkehjelp Arendal som markerte 70-års jubileet i mars.
Med Hjerte For Arendal vil benytte anledningen til å gratulere Norsk Folkehjelp Arendal som markerte 70-års jubileet i Arendal Gamle Fengsel 25.mars De har vokst kraftig, fått med ungdommen, og er i fremmarsj på alle måter. De er til stor inspirasjon i nettverket Med Hjerte For Arendal, og har mange spennende tilbud som dere bør se nærmere på. Sjekk gjerne litt av aktivitetene på deres Facebook-side.
 
Med Hjerte For Arendal ønsker dere alle sammen en riktig god og fredfylt påske! Ta vare på hverandre, og kontakt gjerne noen dere vet er ensomme i høytiden. Det kan bety mye! Takk for all innsats så langt i år. Nå er det tid for litt hvile og påfyll, for dem som har muligheten!
Del på Facebook Del på Facebook
Tweet Tweet
Videresend til en venn Videresend til en venn
Copyright © 2023 Med Hjerte For Arendal, All rights reserved.