Copy
Dragnea
Avem, mulțumim. 

Și domnului Predoiu, ministrul Justiției, care știa că în deciziile CCR se spune negru pe alb că e nevoie de prag valoric pentru abuz în serviciu, dar a trimis în Parlament proiectul de lege de modificare a codului penal fix fără asta ca să-și asume colegii din PNL, PSD și UDMR creșterea la 50.000 de euro, observă jurnalista Clarice Dinu. Dacă se greșește sub, norocul funcționarului public. 

Ce au făcut senatorii astăzi e ceva mai rău decât era în OUG 13, când premier era Sorin Grindeanu și ministru al Justiției Florin Altă Întrebare Iordache. Atunci era frig, astăzi e frig, meteosensibili la bani publici acești politicieni. De fapt, au depășit pragul de la OUG 13 din cauza inflației, explică ei. 
 
Ni s-au pus la dispoziție amendamentele care trebuiau însușite

Au votat toți, frumos și acum își dau cu poșetele în cap. Rareș Bogdan zice că PNL nu susține acest prag, iar Marcel Ciolacu îi cere lui Predoiu să vină cu o soluție, că doar el e ministrul Justiției. 

Ministrul Digitalizării, Tianu Burduja, în drum spre fotoliu. Foto, Doru Oprișan
Și asta nu ar fi singura problemă, că mai avem pensiile speciale, mai avem pomeni de făcut și ritmul de creștere al cheltuielilor bugetare a fost aproape dublu față de cel al veniturilor în primele două luni ale acestui an, reiese din execuția publicată de Ministerul Finanțelor Publice (MPF), zice Curs de Guvernare. 

Legile Educației au fost adoptate de Guvern și intră în Parlament în procedură de urgență. Asta după ce acum două zile Executivul primise peste 400 de pagini de amendamente la proiectele legilor Educației de la ministere și instituții obligatorii în procesul de avizare. Erau ssemnalate inclusiv greșeli de scriere, erori gramaticale, dezacorduri și virgule între subiect și predicat. Poate au dat cu autocorrect.

Examenul de admitere la liceu pentru 60% dintre locuri este “o formulă la care am ajuns tocmai în urma feedback-ului primit”  spune Ligia Deca, întrebată de ce păstrează examenul în ciuda opoziției exprimate de părinți, elevi, profesori față de admiterea diferențiată.

Încă una și trecem la lucruri serioase. Sper. Elon Musk și prietenii lui au făcut o petiție prin care cer oprirea dezvoltării AI pentru câteva luni, că există riscul ca aceasta să o ia razna. Pe prietenii lui i-aș crede, dar el nu mai departe de acum câteva luni căuta să-și angajeze oameni să concureze cu OpenAI. 

Premierul estonian Kaja Kallas și alți 7 ca ea au trimis o scrisoare companiilor Big Tech. Ghiciți cine nu e printre ei. "Subliniem necesitatea urgentă de a lua măsuri mai eficiente împotriva dezinformarii. Rețelele sociale nu ar trebui folosite pentru a destabiliza democrațiile. Platformele tehnologice au și responsabilitatea de a se asigura că nu se întâmplă." Corect, Nicolae ION Ciucă. 

 
FMI e temător
De pe front
cioran
UBS Group AG l-a angajat din nou Sergio Ermotti ca CEO, ca să facă mai ușoară preluarea Credit Suisse. "We felt we had a better horse," said UBS chairman Colm Kelleher of the decision to replace current CEO Ralph Hamers after less than three years in charge.

Frica de recesiune e tot aici

Cum să lași o ușă deschisă când pleci dintr-un loc de muncă, de la Harvard Business Review. Nu știi când au nevoie iar de un CEO. 
Cum ar arăta mondialele, văzute de diverși regizori, powered by AI. Ăsta ar fi un Tarantino. Restul sunt aici. 
Luați cu pâine, nu mâncați gol. 

Medicamentele pentru obezitate ar putea fi incluse din septembrie pe lista medicamentelor esențiale ale Organizației Mondiale a Sănătății. Puteți cumpăra acțiuni la Eli Lilly și Novo Nordisk în loc de pâine. 

Agenția Europeană pentru Siguranța Alimentară spune că 10 substanțe folosite în o varietate de alimente procesate sunt cancerigene. Nitrosaminele sunt noul dușman. 

Am zis cancer? Pressone ne arată cum, deși România are cea mai mare rată a mortalității din cauze tratabile din UE, investigațiile decontate de stat rămân o loterie. „Nu lucrăm cu bilet de trimitere”. De ce mor femeile din România din cauze care ar putea fi tratate 

Nature are un text despre durerea cronică și despre lungul drum spre a găsi medicamente care chiar funcționează, fără să facă mai mult rău. 

O nouă gripă trece de la vaci la oameni în SUA. Cât e de periculoasă. 
Prosciutto, Pasta, Amore

Guvernul de extremă dreapta italian susține o lege care interzice carnea produsă în laborator și alte mâncăruri sintetice, pentru a sprijini tradiția italienească și siguranța alimentară. 

Gazonul artificial e pe cale de dispariție, pentru că e dăunător tuturor. Mă rog, asta încearcă o nouă campanie de conștientizare. 

Poluarea duce și la o criză a fertilității masculine. Cam 7% din populația masculină suferă de asta. Terminați cu glumele și reciclați. 
Dacă vrei să primești în fiecare zi știrile, abonează-te

Suplimente de informație

  • Ce face și ce nu face puiul ăla de somn de la prânz pentru sănătate, de la The New York Times. 
  • Doamnelor, îmi cer mii de scuze, am alunecat pe derdelușul cu democrația și am uitat să vă spun lucrurile care contează. Știm toți că Gwyneth Paltrow a lovit un om pârtie și s-a dus mai departe. A trebuit să se prezinte la instanță și asta e un generator de știri. În primul rând, ce înseamnă garderoba ei în sala de judecată, de la The Guardian. Și de bogații nu sunt ca noi, de la Vox. E absolut minunat articolul. Și ratasem și mostra de empatie a doamnei când a fost întrebată cum a afectat-o accidentul: Am pierdut jumătate de zi de ski.
Rainbowland a fost scoasă din repertoriul unei serbări de clasa I, pentru că ar fi putut fi controversată. Dacă subversivii ăia mici ar fi vrut să cânte Jolene, nu-i mai cenzura nimeni. 
Trimite newsletterul prietenilor
Supunere

Soția lui Michel Houellebecq s-a gândit că un film cu sex ar mai echilbra întunericul autorului, într-o discuție cu un regizor. Omul a fost receptiv, s-a semnat un contract, care prevedea ca singură condiție să nu îi fie organele genitale și capul în același cadru, s-a strigat REC. Apoi s-a răzgândit și a dat în judecată producătorii încercând să oprească lansarea filmului și spunând că era depresiv și băuse prea mult. Să mănânce ceva înainte, că instanța a decis că filmul poate fi lansat. 

17 cele mai sexy filme de pe Netflix, ca să nu așteptăm după fantezii. 
Vineri începe festivalul de film documentar One World. În deschidere, All the Beauty and the Bloodshed, un film pe care abia îl aștept. Nu voi ajunge la deschidere, așa că îl aștept în cinematografe.  Despre Purdue și Oxycontin, recomand Empire of Pain, care e o bijuterie de non ficțiune, sau În sevraj, pe Disney. Nu e spectaculos, dar îți faci treaba cu el. 

Pe 3 aprilie o să fiu la Cinemateca Eforie, pentru că Centrul pentru Jurnalism Independent, pentru care am bucuria să lucrez, a adoptat ETILAAT ROZ, un film care surprinde căderea progresivă a Afganistanului în haos. La final, o să vorbim și o să ne tânguim despre jurnalism. Găsiți bilete pentru toate filmele din festival, Aici. 
Caut ceva bun și mă întorc și mâine la dumneavoastră în inbox. Pe curând. 
Facebook
Twitter
Link
LinkedIn
Copyright © 2023, Bianca Oanea și prietenii ei, All rights reserved.


Our mailing address is:
bianca.oanea@gmail.com

Dacă nu mai vrei să primești aceste emailuri, poți da unsubscribe, dar mi-ar plăcea să nu renunți așa ușor. Mai bine mă critici pe mail sau dai newsletterul mai departe prietenilor și dușmanilor.