Copy
Beste <<First Name>>,
 
Het is even stil geweest, maar vanaf nu sturen we je weer maandelijkse een nieuwsupdate over alle ontwikkelingen op en rond onze boerderij. We hebben de laatste maanden alles behalve stil gezeten en kunnen je dan ook met trots melden dat ondertussen 183 huishoudens lid zijn, wekelijks zo'n 400 mensen verse groenten, vlees en eieren van de boerderij eten en we nog steeds groeien.

Benieuwd naar wat er zoal gebeurt op onze boerderij? Hieronder lees je het laatste nieuws:

ZOO… TOP

Omdat de aanhanger vol met compost lag, moesten we de laatste boerenkolen ditmaal met een bolderkar vervoeren en de preien met kruiwagens. Ondanks de redelijk sterke wind en af en toe een bui was de stemming opperbest. Direct na de oogst kwamen er meer dan 30 mensen opdagen voor de meewerk zaterdag en hebben we met zijn allen van alles geplant: kapucijners, knoflook, en heel veel gele uien. De activiteiten commissie zorgde vervolgens voor een overheerlijke lunch met koffie, thee, preisoep, boterhammen en snoep. Top-ochtend.


TIERELIER

De eerste rijen staan weer in de grond: veldsla, ijsbergsla, spinazie, koolrabi, winterpostelein, rucola, uitjes en nog het een en ander. De plantmachine en wij werkten weer als een tierelier, zodat we ‘s middags in een paar uur alles verwerkt hadden. Al met al een kratje of 25 waar we over een aantal weken weer volop oogst van gaan krijgen. Niet slecht voor een dag werk; want ‘s ochtends heeft Bram natuurlijk wel eerst de stroken grond moeten voorbereiden, zodat het meeste onkruid weg is en de kleine plantjes er netjes in vallen.


ZOO… LEKKER

Het is die tijd van het jaar, dus we hebben voor het eerst weer wat geplant. Prei en peultjes om precies te zijn. Lekker in het zonnetje wroeten in de aarde. Weer eens wat anders voor de oogstgroep.


KLUWEN

Op de eerste mooie lentedag van het seizoen hebben we onder andere de eerste hekken neergezet om bonen langs omhoog te laten groeien. De eerste bonenplantjes kunnen dan zaterdag in de volle grond. Het zetten van het hekwerk is tegenwoordig snel gepiept, dankzij de automatische gatenboor die we tegenwoordig hebben. Voor je het weet zit er een gat van 60 cm diep in de grond en staat het frame van grote palen overeind. Het meeste werk is nog om het ijzerdraad dat er overheen gespannen moet worden uit de knoop te halen. Want hoewel dat draad het eind van het vorig seizoen natuurlijk netjes was opgerold, wordt het nu als je het uitrolt voor je het weet een immense kluwen. Zoals dat gaat met los opgerolde oordopjes, touwen, waterslangen, elektrische snoeren, en wat dies meer zij. Dat is geheel volgens de regels van de natuurwetenschap, maar daarmee niet minder lastig.


BIODIVERSITEIT OP ONZE BOERDERIJ

Dat was het thema van een lezing op 9 maart jl. in Maarheeze. De bijeenkomst o.l.v. Martin Daudey, was georganiseerd door de werkgroep Monitoring, bestaande uit Maartje Bleeker, Heidi Huijbers en Annelies Balkema. Joke Stoop van Herenboeren Nederland (HBNL) was uitgenodigd om het thema  biodiversiteit toe te lichten in het kader van de bredere doelstellingen van HBNL.

Een van de drie pijlers van een herenboerenboerderij is natuurgedreven productie. Het vergroten van biodiversiteit is daarbij een belangrijk element. Volgens Joke Stoop levert de infrastructuur van onze boerderij de juiste randvoorwaarden voor een grote biodiversiteit: de kruidentuin en de vele kruiden- en bloemenrijke randen, twee boomgaarden, diverse bosjes en houtwallen en de overgang van bos naar akker. Verder zijn de strokenteelt, het gebruik van groenbemesters en de aanwezigheid van nestkasten belangrijk voor het vergroten van de biodiversiteit.

Meten is weten
Voor het monitoren van de biodiversiteit gebruiken alle herenboerderijen RISE, een internationaal erkende methode om de duurzaamheid te beoordelen van landbouwactiviteiten o.a. op het gebied van milieu.

Ook onze werkgroep Monitoring maakt gebruik van deze methode om de diversiteit op de boerderij vast te leggen en te evalueren. De werkgroep had zich voor 2022 als doel gesteld om 100 soorten te registreren; dat waren er uiteindelijk 134, waarmee de doelstelling ruimschoots is gehaald. Hieronder zijn o.a. 13 soorten dagvlinders, 9 soorten wantsen, 8 soorten kevers en 6 soorten bijen en wespen.

Na deze succesvolle start van de monitoring wil de werkgroep doorpakken. Voor het komend jaar staan de volgende activiteiten op het programma:   
de aanleg van kleine routes over verschillende delen van het terrein voor het tellen van dagvlinders;
het plaatsen van LED-emmers op verschillende plekken voor het tellen van nachtvlinders;
het tellen van wormen op verschillende vastgestelde plekken.

Iedereen kan meedoen
Zie je een interessant beestje of plant tijdens het werken of tijdens een wandeling op de boerderij? Zet hem op de foto! Download hiervoor de app Obsidentify op je smartphone. Bij gebruik van deze app wordt de foto automatisch doorgestuurd naar de website waarneming.nl, waar de waarnemingen worden geregistreerd. Je kunt natuurlijk ook elke 3de zaterdag van de maand samen met leden van de werkgroep een rondje monitoring maken over de boerderij!

 


ZOO …MOOI

Het land levert naast groente ook hele mooie vergezichten op. Nu de zon zich weer meer laat zien, ziet ons land er toch nog kleurig uit, ondanks dat bijna alles geoogst is. Vandaag hebben we mooie volle struiken boerenkool van het land gehaald, en weer een lading prei. Vele handen maakten het weinige werk licht.

De Zaterdag Ochtend Oogstploeg


TAPIJTTEGELS?

Vorige week hebben we met Bram een grote partij tapijttegels opgehaald. Tapijttegels? Jazeker, in de hoop dat we daarmee een deel van onze fruitboompjes kunnen redden. We zijn op het moment ook volop bezig om de boomspiegels van de boompjes geheel gras- en onkruidvrij te maken. Daardoor moeten de jonge wortels van de boompjes minder concurrentie krijgen in het opnemen van water en voedingsstoffen. Ook hopen we zo de kans op schimmels die via lang gras de boompjes aantasten te verminderen, en de vraat aan de wortels van de boompjes door muizen (die dol zijn op lang gras) terug te dringen. Maar de grond van onze boomgaard is nu al jaren één groot grasveld, dus onkruid en gras groeit heel snel weer terug. Dat moeten de tapijttegels in het komende seizoen voor een groot deel voorkomen. Een gat in het midden voor de stam en een snede zodat de tegel makkelijk rond het boompje neergelegd kan worden. We gaan bij zo’n 800 boompjes kijken of het werkt, want hopen, proberen, zouden moeten… ook dit is een experiment.

 

 


ZOO …VEELZIJDIG

Vandaag is een veelzijdige dag. We oogsten prei, boerenkool en palmkool. Het gemalen meel wordt in kilo-zakken gedaan. En we maken boomspiegels vrij met een nieuw stuk gereedschap om er vervolgens een beker meststrooisel bij te gooien. Al met al heel dynamisch, op naar het zaaien en planten.


GIFT

Van een bevriende ondernemer in de buurt hebben we een speciaal machientje gehad dat hij heeft ontwikkeld en waarmee je makkelijk het onkruid in de grond los kunt maken. We gebruiken het om de boomspiegels van de fruitbomen (meer dan 1500 stuks!) onkruidvrij te maken. Want door hoog opgroeiend onkruid blijft de onderkant van de stam van jonge boompjes vochtig en daardoor is de boom extra kwetsbaar voor ziektes. De procedure moet over een paar weken herhaald worden (weer meer dan 1500 stuks) en daarna hopen we de bladspiegel af te dekken zodat er geen nieuw onkruid opkomt. Wordt vervolgd.


DE KOP IS ER AF…

…en het ijzeren hekwerk ook. Eindelijk is er afgelopen week een begin gemaakt met de werkzaamheden aan de schuur. De koeienhekken zijn afgezaagd en weggehaald en de asbestdelen in de vloer zijn ook verwijderd. Volgende week wordt begonnen met het dak. Daarom hebben we zelf het opschot aan boompjes dat de afgelopen jaren aan de achterkant langs en uit de muur was gegroeid helemaal verwijderd, zodat het dak goed bereikbaar is.


HET HELE DAGBOEK BEKIJKEN >>>

Recente artikelen:

Faceboek
Website
Instagram
Twitter
Vimeo
Copyright © 2023
Herenboeren De Groote Heide


Je  ontvangt deze mail omdat je bent ingeschreven op de mailinglijst van Herenboeren De Groote Heide.

INSTELLINGEN WIJZIGEN | AFMELDEN | PRIVACYVERKLARING

Email Marketing Powered by Mailchimp