Copy
Astăzi e Ziua Internațională a Fericirii. Fericirea e un fel de a vedea lucrurile, un unghi de abordare, cum s-ar zice într-o redacție, așa că încerc să vă arăt partea bună a lucrurilor.
Titlu frumos, mult mai frumos

Un studiu publicat de Nature arată că expresiile negative din titlurile de știri au crescut ratele de consum (iar cuvintele pozitive au scăzut ratele de consum). Pentru un titlu de lungime medie, fiecare cuvânt negativ suplimentar a crescut rata de click cu 2,3%. 
 
Măritișul forțat a două bănci elevețiene nu a făcut pe nimeni fericit și asta s-a văzut. Dar era despre liniște, nu despre fericire. 
Vestea bună e că conducerea ASF s-a prezentat astăzi în fața Parlamentului, pentru a da explicații. Într-o democrație funcțională, mecanismele de control sunt esențiale. Și într-o economie. 

Șefii ASF și-au apărat salariile, au spus că nu au nicio vină în falimente, deși știau că aceste companii nu-s Albă ca Zăpada, iar analiștii spun că plafonarea prețului RCA la nivelul de anul trecut e fără logică și se va întoarce împotriva consumatorilor. A fost un spectacol al aroganței și al lipsei de responsabilitate. 

Pentru că nu reușește să facă reforma pensiilor, așa cum s-a angajat, Guvernul voia să mai adauge o categorie de speciali, măcar să știe că a făcut-o lată: civilii care lucrează în armată, poliție și servicii secrete să se poată pensiona anticipat. Proiectul era elaborat de MApN, MAI, SRI, SIE, Ministerul Justiției și STS. În câteva ore după ce planul a fost făcut public a fost retras. Deocamdată, pentru că aștia sunt oameni care luptă pentru drepturile lor. 
Paradoxul Legumelor de la Panorama: Într-o țară care, cel puțin pe hârtie, are un potențial agricol uriaș, România nu reușește să își acopere consumul intern. Chiar și acolo unde e mic. Așa se întâmplă, de exemplu, în cazul legumelor. De ce nu mai produc românii destule și cum cele de import sunt chiar mai ieftine decât ale noastre.
Prietenia începută cu clătite, caviar și vodka între XI și Putin continuă nestingherită în sunetul neliniștii occidentale. Sunt trei zile în care acesta va fi principalul subiect. 

Și un subiect de follow up. 

Vi-l amintiți pe tatăl acuzat că și-a crescut prost fiica pentru că aceasta a desenat un steag ucrainean când profesoara îi ceruse să deseneze ceva care să susțină armata rusă. Dacă până la un moment dat doar l-au hărțuit cu serviciile secrete, cu serviciile sociale, cu tot ce puteau, după ce și-a spus povestea, e separat complet de fiica lui și probabil o va pierde definitiv. 
Copernicus

Ultimul avertisment

Acum sau niciodată, spune The Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC), care a lansat astăzi un nou raport. Trebuie luate măsuri drastice, iar țările bogate și mari poluatoare trebuie să-și asume primele aceste măsuri și să compenseze și pentru săracii care nu fac rău nimănui. 
 
  • Emisiile trebuie să scadă cu  48% până în 2030 
  • Riscurile climatice fac pandemiile și conflictele și mai rele. 
  • Emisiile de la infrastructura bazată pe combustibili fosili ar provoca doar ele depășirea țintei de 1.5 grade. 
  • Nivel mării a crescut deja cu 20 de cm în medie. 
  • 3.3 miliarde oameni sunt extrem de vulnerabili 
  • Căldura extremă ucide oameni în toate regiunile

În imagine, Râul Vjosa din Albania și delta lui. 

Take it easy


 
Donald Trump își anunța duminică susținătorii că va fi arestat săptămâna asta, în cazul plății făcute către un star porno cu care avusese o aventură. Victimizarea asta e o unealtă politică și un fel de a-și strânge armata. Politic și juridic. 
Dacă vrei să primești în fiecare zi știrile, abonează-te
Ziua Internațională a Broaștelor. Nobel Prize
Deși profesorul său a zis că nu e în stare să învețe biologie și e o pierdere de vreme să-l înveți ceva, John Gurdon a primit un premiu Nobel pentru experimentul său cu broasca.

Suplimente de informație

Trimite newsletterul prietenilor

Aș da zile de la mine


Unesco celebrează astăzi Ziua Limbii Franceze. Dacă sunteți ca mine și nu știți exact cum să o traduceți, aflați că Annie Ernaux are al doilea volum tradus în română, în colecția Anansi. Anii e una dintre cele mai celebrate volume ale câștigătoarei premiului Nobel. 
Asta e parte din comanda mea de astăzi la Elefant, că erau reduceri și e păcat.  Mai am și din obsesiile mele în ea.

Despre ce ne pasionează și ce ne afectează vorbim și mâine, după 19, în inbox. Dacă aveți plăceri de împărtășit, dați reply la acest email.
Facebook
Twitter
Link
LinkedIn
Copyright © 2023, Bianca Oanea și prietenii ei, All rights reserved.


Our mailing address is:
bianca.oanea@gmail.com

Dacă nu mai vrei să primești aceste emailuri, poți da unsubscribe, dar mi-ar plăcea să nu renunți așa ușor. Mai bine mă critici pe mail sau dai newsletterul mai departe prietenilor și dușmanilor.