Copy
Nieuwsbrief Oud-Katholieke Parochie van de
H. Bartholomeus, Wal 30, 2871BC Schoonhoven
View this email in your browser
Helaas geen viering deze zondag!
 

Komende zondag

Zondag 26 maart, Vijfde zondag van de 40-dagen-tijd: Geen viering!

De volgende zondagen en Goede Week:
  • Zondag 2 april: Palmzondag, 10.45 uur
  • Donderdag 6 april: Witte Donderdag, 20.00 uur
  • Vrijdag 7 april: Goede Vrijdag, 20.00 uur
  • Zaterdag 8 april: Paaswake, 20.00 uur
*Vieringen beginnen om 10.45 uur, tenzij anders aangegeven.
Vergeet dat we dit weekeinde de zomertijd weer ingaan. De klok wordt verzet in de nacht van zaterdag op zondag.
Beste Parochianen, vrienden en belangstellenden,

Helaas, geen viering deze zondag. We hebben gewoon niet iemand die of een viering kan doen of een Dienst van Schrift en Gebed. We hebben wel besloten dat we iets gaan maken zodat de parochie zelf iets kan doen. Het samenkomen en even praten met elkaar is toch een belangrijk gebeuren. Zo houden we elkaar ook vast.

Het is alweer de vijfde zondag van de veertig-dagen-tijd de aankomende zondag. Ook hier staat een evangelie lezing waar we goed over na moeten denken. Het gaat om de opwekking van Lazarus uit de doden. Centraal staat de vraag "geloof je in de verrijzenis". Wat moeten we hieronder verstaan? We proberen in de overweging hierover van gedachten te wisselen.

Ja, en zondag 2 april is het alweer Palmzondag, het begin van de Goede Week. Ik hoop dat we dit met zoveel mogelijk mee kunnen maken.

Alvast een gezegende zondag en we zien allen hopelijk weer op 2 april.

Richard.
Inhoudsopgave van deze nieuwbrief.

Welke zondag
Welkom
De lezingen
Een overweging
Online vieren
Online vieringen in de bisdommen
Collectes en giften
email adressen
De lezingen voor de komende viering zijn:

Liturgisch jaar: A

VIJFDE ZONDAG VAN DE VEERTIGDAGENTIJD

Kerkboek blz. 75
Lectionarium (klein) blz. 71

Lezingen:
  • Ezechiël 37, 1-3 (4-10) 11-14
  • Psalm 130
  • Romeinen 8, 8-11
  • Psalm 129
  • Johannes 11, 1-4 (5-16) 17-44

Gebed van deze zondag

Barmhartige God,
om ons met U te verzoenen
hebt Gij ons uit liefde uw Zoon gegeven;
geef ons ook uw hulp
om naar het beeld van zijn offervaardigheid
ons leven voor anderen te geven.
Door onze Heer Jezus Christus, uw Zoon,
die met U in de eenheid van de heilige Geest
leeft en regeert in de eeuwen der eeuwen.

Amen.

Waar gaat het over

Johannes 11, 1-44 (© NBV21)

Er was iemand ziek, een zekere Lazarus uit Betanië, het dorp waar Maria en haar zuster Marta woonden - dat was de Maria die Jezus met olie gezalfd heeft en zijn voeten met haar haar heeft afgedroogd; de zieke Lazarus was haar broer. De zusters stuurden iemand naar Jezus met de boodschap: ‘Heer, uw vriend is ziek.’ Toen Jezus dit hoorde zei hij: ‘Deze ziekte loopt niet uit op de dood, maar op de eer van God, zodat de Zoon van God geëerd zal worden.’ Jezus hield veel van Marta en haar zuster, en van Lazarus. Maar toen hij gehoord had dat Lazarus ziek was, bleef hij toch nog twee dagen waar hij was. Daarna zei hij tegen zijn leerlingen: ‘Laten we teruggaan naar Judea.’ ‘Maar rabbi,’ protesteerden de leerlingen, ‘de Joden wilden u stenigen, en nu wilt u daar toch weer naartoe?’ Jezus zei: ‘Telt een dag niet twaalf uren? Wie overdag loopt, struikelt niet, want hij ziet het licht van deze wereld, maar wie ’s nachts loopt, struikelt doordat hij geen licht heeft.’ Nadat hij dat gezegd had zei hij: ‘Onze vriend Lazarus is ingeslapen, ik ga hem wakker maken.’ De leerlingen zeiden: ‘Als hij slaapt, zal hij wel beter worden, Heer.’ Zij dachten dat hij het over slapen had, terwijl Jezus bedoelde dat hij gestorven was. Toen zei hij hun ronduit: ‘Lazarus is gestorven, en om jullie ben ik blij dat ik er niet bij was: nu kunnen jullie tot geloof komen. Laten we dan nu naar hem toe gaan.’ Tomas (dat betekent ‘tweeling’) zei tegen de anderen: ‘Laten ook wij maar gaan, om met hem te sterven.’
Toen Jezus daar aankwam, hoorde hij dat Lazarus al vier dagen in het graf lag. Betanië lag dicht bij Jeruzalem, op een afstand van ongeveer vijftien stadie, en er waren dan ook veel Joden naar Marta en Maria gekomen om hen te troosten nu hun broer gestorven was. Toen Marta hoorde dat Jezus onderweg was ging ze hem tegemoet, terwijl Maria thuisbleef. Marta zei tegen Jezus: ‘Als u hier was geweest, Heer, zou mijn broer niet gestorven zijn. Maar zelfs nu weet ik dat God u alles zal geven wat u vraagt.’ Jezus zei: ‘Je broer zal uit de dood opstaan.’ ‘Ja,’ zei Marta, ‘ik weet dat hij bij de opstanding op de laatste dag zal opstaan.’ Maar Jezus zei: ‘Ik ben de opstanding en het leven. Wie in mij gelooft zal leven, ook wanneer hij sterft, en ieder die leeft en in mij gelooft zal nooit sterven. Geloof je dat?’ ‘Ja Heer,’ zei ze, ‘ik geloof dat u de messias bent, de Zoon van God die naar de wereld zou komen.’
Na deze woorden ging ze terug, ze nam haar zuster Maria apart en zei: ‘De meester is er, en hij vraagt naar je.’ Zodra Maria dit hoorde ging ze naar Jezus toe, die nog niet in het dorp was, maar op de plek waar Marta hem tegemoet was gekomen. Toen de Joden die bij haar in huis waren om haar te troosten, Maria zo haastig zagen weggaan, liepen ze achter haar aan, want ze dachten dat ze naar het graf ging om daar te weeklagen.
Zodra Maria op de plek kwam waar Jezus was en hem zag, viel ze aan zijn voeten neer. Ze zei: ‘Als u hier was geweest, Heer, zou mijn broer niet gestorven zijn!’ Jezus zag hoe zij en de Joden die bij haar waren weeklaagden, en dat ergerde hem. Diep bewogen vroeg hij: ‘Waar hebben jullie hem neergelegd?’ Ze zeiden: ‘Kom maar kijken, Heer.’ Jezus begon ook te huilen, en de Joden zeiden: ‘Wat heeft hij veel van hem gehouden!’ Maar er werd ook gezegd:
‘Hij heeft de ogen van een blinde geopend, hij had nu toch ook de dood van Lazarus kunnen voorkomen?’ Ook dit ergerde Jezus. Hij liep naar het graf, een spelonk met een steen voor de opening. Hij zei: ‘Haal de steen weg.’ Marta, de zuster van de dode, zei: ‘Maar Heer, de stank! Hij ligt er al vier dagen!’ Jezus zei tegen haar: ‘Ik heb je toch gezegd dat je Gods grootheid zult zien als je gelooft?’ Toen haalden ze de steen weg. Daarop keek hij omhoog en zei: ‘Vader, ik dank u dat u mij hebt verhoord. U verhoort mij altijd, dat weet ik, maar ik zeg dit ter wille van al die mensen hier, opdat ze zullen geloven dat u mij gezonden hebt.’ Daarna riep hij: ‘Lazarus, kom naar buiten!’ De dode kwam tevoorschijn, zijn handen en voeten in linnen gewikkeld, en zijn gezicht bedekt door een doek. Jezus zei tegen de omstanders: ‘Maak de doeken los, en laat hem gaan.’


 Overweging

            
In het oude Testament horen we een echo van de Evangelielezing van vandaag. Juist uit de profetie van Ezechiël, waarin we het verhaal horen van een dal vol beenderen die weer samengevoegd en tot levende mensen worden opgewekt. Ook daar klonk de vraag van tevoren: “Mensenkind, kunnen deze beenderen herleven?” (Ezechiël 37, 3)
 
Eenzelfde vraag klinkt uit de mond van Jezus als hij Marta aanspreekt: “Ik ben de verrijzenis en het leven; wie in mij gelooft zal leven, ook al is hij gestorven; en al wie leeft en in mij gelooft, zal in eeuwigheid niet sterven; gelooft gij dat?”
 
Beiden spreken over dood, leven of herleven in verrijzenis. Beide keren hebben we met de vraag om geloof te maken, geloof dat iets teweegbrengt, namelijk leven. In Ezechiël zijn het de verdorde beenderen van het volk Israël, dat zich van God verlaten denkt, kunnen zij herleven? In het Johannes Evangelie is het Marta aan wie de vraag wordt gesteld of zij gelooft in de verrijzenis. Het gaat om de verrijzenis dat direct betrekking heeft op haar broer Lazarus. Maar Marta denkt nog aan het einde der tijden, dan pas. Maar Jezus roept in dit verhaal direct uit de dood, hij doet direct opstaan uit zijn graf.
 
Jezus spreekt zich nog meer uit over geloof en leven. In Johannes 3, 36 lezen we bijvoorbeeld: “Wie in de Zoon gelooft, heeft eeuwig leven.” Ook in Johannes 5, 24 zegt Jezus: “Wie naar mijn woord hoort en gelooft in Hem, die mij gezonden heeft, heeft het eeuwige leven en hij komt niet in het oordeel, maar is van de dood overgegaan naar het leven.
 
Blijkbaar is leven meer dan we denken en strekt dit uit over de grens van de dood heen. Eeuwig leven is niet iets dat na de dood komt, maar nu al begint, zich nu al voltrekt aan ons. Blijkbaar kun je in dit leven al overgaan naar het eeuwige leven, dat klinkt heel vreemd! Een paradox kietelt onze ervaring van het mysterie.
 
Laten we eens kijken wat dit verhaal uit het Johannes Evangelie met ons doet, en wat het ons niet doet.
 
We zien dat het erg om geloven gaat. Je kunt geloof hebben in iemand en dat is zoveel als vertrouwen, je vol vertrouwen kunnen overgeven aan iemand omdat je hem of haar als betrouwbaar hebt leren kennen. Dat doet goed, dat geeft rust, dat geeft vrede. Het is goed te weten dat er iemand voor je is, waar je op terug kunt vallen, iemand die je steunt die jou begrijpt, respecteert en waardeert, iemand die jou ziet. Geloven in iemand is nauw verwant aan vertrouwen en liefhebben. Geloven betekent het leven aandurven, de toekomst tegemoet zien. Het is leven met een gevoel van geluk, van genade.
 
De ontmoeting met Jezus riep dit geloof op. Het ging zelfs verder dan dat, men had vertrouwen in Hem. Ook hier betekent geloven in hem tot leven komen. Jezus was voor degenen die hem toen ontmoetten leven en dat is hij nog. Geloven en leven blijken in Jezus dus onlosmakelijk met elkaar verbonden. Jezus zelf is hierin de spil.
 
Wat is dat leven dan, dat hij schenkt? Bij het begrip leven hebben we een idee, als we naar onszelf kijken zien we een voortdurend stroom van actie en interactie, oorzaak en gevolg, van voelen, horen, ruiken en zien. Veel beweging, langzaam en heel snel. Maar is dat leven of is leven eigenlijk meer dan al wat we zo meemaken? Je kunt het ook anders vragen. Op welke momenten in ons leven hadden we de ervaring dat alles op zijn plaats viel, dat alles goed was, dat alles in vrede was in ons en buiten ons? Hoe we ook proberen die momenten onder worden te brengen, het lukt ons nauwelijks. Zulke momenten zijn de antwoorden op de vraag wie ik ben, waarom ik ben, waartoe ik ben. Antwoorden die we niet kunnen verwoorden, maar een diepe laag raken waar we normaal niet zo bij kunnen. We proberen zo’n ervaring te duiden. Schijnbaar hebben we daar een sterke behoeft aan. Maar het lukt ons niet. We duiden op zeer gebrekkige wijze, elk woord schiet ernaast. Zelfs het gebruik van poëzie en symbolen roepen slechts schaduwen op van wat het echt is (is dit de invloed van Plato?). Ik moet altijd denken aan Lucky Luck die met zijn revolver zo snel was dat hij een gat schoot door zijn eigen schaduw… Waar slaat dit nu weer op?
 
Dus die bijzondere momenten leggen een ‘laag’ bloot als het ware. In deze ‘laag’ gaat het om de beleving van de ware betekenis van leven. Niet het weten, niet alle ideeën, niet wat we hebben of niet hebben, maar gewoon er zijn. Op die laag wordt pas duidelijk dat God er is, en dat wij door Hem zijn, heel dichtbij en tegelijkertijd ongrijpbaar. We krijgen een glimp van wat het leven overstijgt bij wijze van spreken. Leven, niet dood, leven dat er nu en altijd is, ‘ongevangen’, ongrijpbaar vast.
 
Door geloven kom je dit op het spoor, door met vertrouwen en moed te leven wordt het dieper en hechter. We doen dit beetje bij beetje, we oefenen dat vertrouwen in God, dan komen we tot leven.

Richard.

Hier meer informatie over deze activiteit:

https://mcusercontent.com/415d103c65e59215b7596cc35/files/4df53710-f878-133b-249b-b94bb5155a51/Uitnodiging_Steenovenherdenking_22_4_2023.pdf

Gewoon op klikken.

De Online Vieringen


Op de website van de Oud-Katholieke Kerk Nederland vindt u meer over deze vieringen. Deze informatie hieronder is nog niet volledig.

Vieringen

Zondag 19 maart 2023
Haarlem: 10.00 uur, voorganger pastoor Robert Frede (liturgiewijzer)
Utrecht: 10.00 uur, voorganger pastoor Hans de Rie (liturgiewijzer)

Zondag 26 maart 2023
Haarlem: 10.00 uur, voorganger pastoor Robert Frede (liturgiewijzer)
Utrecht: 10.00 uur, voorganger pastoor Henk Schoon (liturgiewijzer)

Nieuwsbrief van de Oud-Katholieke Kerk 

DIGITALE NIEUWSBRIEF


Via deze link kunnen jullie de laatste okk nieuwsbrief, maart 2023, inzien. Veel leesplezier!

Collectes en giften

Beste allen,
 
De landelijke kerk wijst ons op iets dat we allemaal al weten: naast de via kerkbalans aan de parochies toegezegde bijdragen zijn ook de bijdragen die via de collecteschalen worden gegeven, nodig. Ook als er zondagen soms uitvallen. We zijn allen heel dankbaar voor uw bijdragen die we trouw mogen blijven ontvangen.

Het collectegeld dat u voor onze Schoonhovense parochie in gedachten heeft kunt u op de volgende manieren schenken door:

a. het collectegeld overmaken naar:
rekeningnummer NL 32 INGB 0000506948 t.n.v. OUD-KATH PAR VD H BARTHOLOMEUS TE SCHOONHOVEN, onder vermelding van de zondag waarop het collectegeld betrekking heeft,
 
of

b. het collectegeld opsparen en de eerstvolgende keer dat weer in de kerk gevierd kan worden, aan de parochie geven.
 
Ontzettend bedankt,

Namens het kerkbestuur.
 
Archief Archief Archief Archief Archief

Nieuwsbrieven Oud-Katholieke Parochie van de H. Bartholomeus, Wal 30, 2871BC Schoonhoven

Via deze link kunnen jullie de vorige nieuwsbrieven inzien.

Aanbeveling Vastenactie 2023

De opbrengst van de Vastenactie is bestemd voor het nieuwe gezamenlijke project van de IAKDM (internationale verband van oud-katholieke commissies en werkgroepen die zich met missie en diaconaat bezighouden waaronder Missie Sint Paulus). Het betreft het Tumaini-project voor de opvang van (wees)kinderen in Goma in Oost Congo.

In en rondom de stad Goma in het oosten van DR Congo leven veel vluchtelingen in kampen of geïmproviseerde onderkomens, sommigen al vele jaren. Zij zijn gevlucht voor gewelddadige aanvallen door gewapende groepen in Oost-Congo. Dorpen werden aangevallen, vee werd gestolen. In juli 2022 is er ook nog eens een vulkaanuitbarsting geweest die nog meer slachtoffers geëist heeft en mensen uit hun huizen heeft verdreven.

Onder de ontheemde vluchtelingen zijn veel getraumatiseerde vrouwen en (wees)kinderen. Omdat de mensen naar de steden gevlucht zijn, wordt het land niet meer bewerkt en is er gebrek aan voedsel. Ondervoeding is wijdverbreid: bijna de helft van de kinderen onder de 5 jaar in Goma lijdt aan chronische ondervoeding, 4,6% aan ernstige en levensbedreigende ondervoeding.

De organisatie ASDIG, opgericht door Claudaline Muhindo en haar man Desiré, een priester die later Anglicaanse bisschop werd, ondersteunt de vluchtelingen met verschillende projecten. Het doel is hen hoop te geven, perspectieven te openen door hen ambachten te leren en hen te ondersteunen met voedsel, medische zorg en advies. De eerste doelgroep waren verkrachte vrouwen, die via ASDIG de kans kregen om het vak van kleermaker te leren waardoor ze inmiddels een klein inkomen kunnen genereren. Ook het probleem van ondervoeding is aangepakt en er is een school voor (wees)kinderen gebouwd. Er is dus al veel gedaan maar er blijft nog veel te doen.

Het Tumaini-project steunt 75 (wees)kinderen zodat zij gratis naar school kunnen. In het Tumaini-centrum worden één keer per week maaltijden voor de kleinere kinderen gekookt en aan de moeders, die vaak ook honger lijden, worden pakjes met basisvoedingsmiddelen gegeven. Er wordt kleding beschikbaar gesteld en psychologische ondersteuning en gezondheidszorg gegeven. Sommige gezinnen kunnen een kleine bijdrage leveren in de kosten.

De vraag is groot en hulp is dringend nodig. De bestaande gebouwen zijn krap en aan renovatie en uitbreiding toe. De schaarse middelen en de stijgende prijzen voor bouwmaterialen vertragen de bouw van de broodnodige kamers voor de school. Maar ook de psychologische begeleiding, de medische zorg en het bereiden en bezorgen van voedsel aan de vele behoeftige kinderen en moeders kost geld. Claudaline leidt het project in Tumaini, ondanks dat haar man in 2020 overleden is. Gelukkig wordt zij ondersteund door vrijwilligers en leerkrachten.

Helpt u ook mee Claudaline te ondersteunen zodat zij haar belangrijke werk kan blijven doen?

Een filmpje dat wij vanuit Congo mochten ontvangen is helaas te groot om met deze brief mee te sturen maar dat kunt u vinden op de website van Missie Sint Paulus: https://stpaulus.oudkatholiek.nl/acties/2022/12/vastenactie-2023/
 
Uw bijdrage kan via de extra collecte in de kerk of op de gebruikelijk manier overgemaakt worden onder vermelding vastenactie 2023.

De eigen website is al in de lucht. Er is al het een en ander aan gedaan. Er wordt ook nog aangewerkt. U kunt alvast kijken op: http://schoonhoven.oudkatholiek.nl
Graag commentaar, aanpassingen en verbeteringen. Dank.

Voor allerlei nieuws en berichten verwijzen wij u graag naar de website van de Oud-Katholieke Kerk Nederland.
 
Copyright © Oud-Katholieke Parochie van de H. Bartolomeus Schoonhoven, All rights reserved.

Ons e-mail adres is:

Pastoor Richard Vroom: pastoor@schoonhoven.okkn.nl
Kerkmeester (vacant): secretaris@schoonhoven.okkn.nl

Telefoon Pastoor Richard Vroom: 06-29375958 / 0320854050

Website landelijke kerk: www.oudkatholiek.nl
Website eigen kerk: http://schoonhoven.oudkatholiek.nl

Wil je deze emails niet meer ontvangen of je instellingen veranderen?
Ga dan naar: instellingen wijzigingen or verwijderen van de mailinglijst.






This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Pastoor Oud-Katholieke Kerk Schoonhoven · Karveel 15 38 · LELYSTAD, Flevoland 8231 AX · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp