Copy
Eerste telperiode halverwege
View this email in your browser




Nieuwsbrief Meetnet Urbane Soorten (MUS)

april 2023

Beste MUS-teller,

De eerste telperiode (1-30 april) is nu op de helft. Er zijn nu meer dan 260 tellingen ingevoerd en dat houdt in dat een aanzienlijk deel de telling nog moet doen. We hebben nog drie weekenden te gaan, maar in sommige telgebieden kun je ook doordeweeks tellen. In de komende periode wordt het fantastisch weer met weinig wind en een lage neerslagkans. Belangrijk is dat je alle drie de tellingen doet en dan minimaal twee jaar (hoeft niet per se achter elkaar). Plan je bezoek en laat je verrassen!

Het veld in

Eind maart was er de digitale startavond van MUS. Om het terug te kijken vind je hierbij een link. De presentatie is ook als pdf te bekijken. Op de MUS-pagina op onze website kun je de gratis online cursus doen met uitleg over het tellen en herkenning van soorten op uiterlijk en geluid. Op ons YouTube-kanaal kun je de Online workshop: lastige geluidenduo's tijdens je MUS-telling nog bekijken. Zoogdieren tellen ook (facultatief) mee, inclusief de Huiskat.

Jaar van de Scholekster

Het seizoen voor deze soort is ook begonnen en je hoort ze nu ook weer in onze woonomgeving. Naast de nationale pechvogel wordt die lokaal ook de ‘buurtterrorist’ genoemd, zoals je hieronder kunt lezen. Dit broedseizoen is er een extra telling voor de Scholekster in stedelijk gebied. Een mooie aanvulling op je MUS-tellingen! Lees meer over deze soort en de tellingen die je kunt doen op: Jaar van de Scholekster | Sovon

Scholeksters broeden steeds vaker op platte daken in stedelijk gebied. In het Jaar van de Scholekster proberen we te achterhalen hoeveel het er inmiddels zijn. 

Enkele veldervaringen van MUS-tellers

  • Voor het eerst Birdnet gebruikt. Prima bevallen.
  • Op drie locaties (rond de haven van Scheveningen) zwarte roodstaarten, zingend. Niet eerder zo gezien.
  • Echt, die paasvuren, wie dat bedacht heeft... dat er nog vogels zijn die durven te zingen in die rook, respect. Geen roodborsten, maar wèl de eerste boeren- en huiszwaluw van het jaar!
  • De 2 kneutjes die ik bij de eerste ronde heb geteld leken mij gebiedsgebonden vanwege het telpunt met struiken en bomen. Ze vlogen niet het buitengebied in, maar gewoon in de wijk.
  • bij telpunt 11 werden in de tuin waar ik voor stond paaseieren verstopt. De waargenomen gb specht roffelde tegen iets metaligs.
  • Bij punt 6 zat een kat in de boom en een kraai probeerde hem te verjagen. Hij zat op 50 cm afstand van de kat luid te roepen, maar als de kat zich omdraaide, sprong hij 50 cm hoger. De kraai werd aangemoedigd door alle kauwen uit de wijde omgeving. Prachtig schouwspel.
  • Iets vertraging tussen twee telpunten door een gesprekje met een voorbijganger. Die wist me te vertellen dat er verderop scholeksters op het dak van een appartementencomplex broeden (en dat ze de buurtterroristen genoemd worden ivm de herrie die ze maken).
  • 2 scholeksters op het dak, luidruchtig aanvliegend, naast elkaar staand aan de dakrand.
  • ik heb sinds eind vorig jaar een gehoorapparaat, dus hoge tonen gaan weer beter
  • 7 kleine mantelmeeuwen cirkelden laag boven een aantal telpunten. Ik vond ze terug op het dak van de lokale supermarkt net buiten het telgebied.
  • Waar zijn de tjiftaffen gebleven? Normaal op meerdere telpunten, nu maar 2 x. Verder gewone telling, onderweg 10 blikjes opgeraapt, waarvan 9 nog zonder statiegeld. Op telpunt 7 weer het nijlganzenpaar met deze keer 3 jongen.
  • Wat een heerlijke ochtend. Fris en als de wekker gaat, wil ik me eigenlijk omdraaien. Maar aangekomen bij telpunt 1, roept daar gewoon de Bosuil!!! Wow, die heb ik daar eerder nog niet gehoord. Wat een cadeautje (en meteen is het vroege opstaan alweer vergeten).
  • Bij telpunt 6 zie ik een grotere roofvogel aankomen. In eerste instantie denk ik aan een Buizerd, maar bij beter kijken, blijkt het gewoon een Zwarte Wouw te zijn. De staart is langer en niet rond, maar meer in driehoek vorm, onderkant vleugels veel donkerder, lichtere staart. Omdat ie overvliegend is, kan ik hem niet tellen. Jammer!
  • Braakliggend landje bij punt 7 is nu echt weg, dus tabee kievit en welkom scholekster? (weer een plat dak erbij).
Heb je een vraag mail of bel me gerust. Veel plezier in het veld!

Met vriendelijke groet,
Jan Schoppers
jan.schoppers@sovon.nl

Voor in je agenda: drie telrondes in 2023

 
Ochtendronde 1: periode 1 - 30 april (eerste weekend 1 en 2 april)
Ochtendronde 2: periode 15 mei - 15 juni (eerste weekend 20 en 21 mei)
(telpunten in omgekeerde volgorde tellen)
Avondronde 3: periode 15 juni - 15 juli
 
Insturen resultaten voor 15 september

Belangrijk is voor het meedoen in de trend dat alle drie tellingen gedaan worden en dan minimaal twee jaar (niet perse achter elkaar). De ochtendrondes starten een half uur voor en eindigen tot maximaal twee uur na zonsopkomst en de avondronde doen vanaf 19.00 uur (bij voorkeur later beginnen) tot zonsondergang.
Copyright © 2023 Sovon Vogelonderzoek Nederland, Alle rechten voorbehouden.


Wil je deze e-mails niet langer ontvangen? Meld je dan hier af van onze mailinglijst.

Kreeg je deze mail doorgestuurd van een vriend en wil je de nieuwsbrief vaker ontvangen?
Meld je dan aan voor de verzendlijst.

Email Marketing Powered by Mailchimp