Copy
Διαβάστε το ετούτο εδώ στον browser

αυτό είναι το τετρακοσιοστό πεντηκοστό έβδομο γράμμα που σας στέλνω

Σε κάθε ένα από αυτά τα γράμματα, που σας έρχονται κάθε Παρασκευή (προς Σάββατο) τα τελευταία εννέα χρόνια (!) σας έχω βάλει μέσα διάφορα πράγματα, αλλά σχεδόν πάντα και πολυάριθμα λινξ από ενδιαφέροντα πράγματα που βρίσκω στο ίντερνετ. Είναι πάρα πολλά τα ενδιαφέροντα πράγματα που βρίσκω στο ίντερνετ. Θέλω να σας πω σήμερα εδώ, ότι αυτά που βρίσκω είναι πολύ περισσότερα από όσα σας βάζω μέσα στα γράμματα. Κάποια από αυτά που περισσεύουν τα στέλνω στα μέλη του 241020 Club, πλέον. Αλλά πολλά περνάν, δεν προλαβαίνω να σας τα δείξω κι έτσι νιώθω, κάπως, ότι χάνονται. 

Μια από τις ανάγκες που ικανοποιούν αυτά εδώ τα γράμματα είναι ακριβώς αυτή η διαχρονική μου: να δείχνω σε άλλους αυτά που μου αρέσουν. Μπορείτε να με φανταστείτε σαν τον ενοχλητικό καλεσμένο στα πάρτι που, κάθε φορά που κάποια ή κάποιος του μιλάει, αρχίζει να αραδιάζει ειδήσεις, στοιχεία και trivia, αντί να κάνει ό,τι κάνουν κανονικά οι φυσιολογικοί άνθρωποι στις κοινωνικές συνευρέσεις. Κάπως έτσι είμαι. 

Ούτε ξέρω πόσα λινξ σας έχω στείλει αυτές τις τετρακόσιες πενήντα επτά Παρασκευές -σχεδόν σίγουρα πάνω από πέντε χιλιάδες κατά τη γνώμη μου ενδιαφέροντα, αστεία, χρήσιμα ή και συναρπαστικά πράγματα. Ξέρω επίσης ότι δεν προλαβαίνετε να τα ανοίγετε όλα -έχω και στατιστικά που μου λένε ότι πατάτε δύο ή τρία από κάθε γράμμα κατά μέσο όρο. Κι αυτό το καταλαβαίνω απόλυτα (το ίδιο κάνω κι εγώ με τα γράμματα που παίρνω -πόσα να προλάβουμε) αλλά με στενοχωρεί κιόλας.

Δυο σκέψεις έκανα ξεδιαλέγοντας τα σημερινά λινξ, τώρα δα. 

Η πρώτη, ότι θα πρέπει να βρω έναν τρόπο να σας τα δείχνω κάπως όλα. Ή σχεδόν όλα. Πάντως περισσότερα. Με καλύτερο τρόπο. Αυτή ήταν η μία σκέψη. 

Η δεύτερη ήταν ότι ειδικά για αυτή τη φορά, υπάρχουν κάποια λινξ που θέλω να τα πατήσετε οπωσδήποτε. Όπως πάντα, έχω κι άλλα παρακάτω (18 τον αριθμό, σήμερα) με σχολιασμό και ενδεικτικά στοιχεία και απ' όλα. Αλλά θα σας φέρω εδώ πιο πάνω, στην αρχή του γράμματος, τα πέντε που αξίζει οπωσδήποτε να πατήσετε απόψε. Ή αύριο. Ή όποτε σας βολεύει, τέλος πάντων. Είναι τα εξής: 

1) Ακούστε να δείτε: το προσδόκιμο ζωής στις ΗΠΑ πέφτει δραματικά, και η αιτία δεν είναι η Covid, η κακή υγειονομική περίθαλψη των γηραιότερων, ή οι "deaths of despair" των αμόρφωτων μεσήλικων λευκών, αλλά σχεδόν αποκλειστικά κάτι άλλο, πολύ ανησυχητικό: η αύξηση της θνησιμότητας των νέων. Αυτό το πολύ ενδιαφέρον άρθρο έχει μέσα πάρα πολλά πολύ τρομακτικά στοιχεία, όπως ότι 1 στα 25 πεντάχρονα παιδιά δεν θα ζήσει για να δει τα τεσσερακοστά του γενέθλια σε εκείνη τη χώρα, ότι οι μαύροι αμερικανοί άνδρες έχουν χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής από τους άνδρες στη Ρουάντα, το Λάος και τη Βόρεια Κορέα και, το πιο τρομαχτικό ως στατιστικό στοιχείο που έχω διαβάσει τελευταία: ότι σε κάθε μέσο παιδικό σταθμό των ΗΠΑ υπάρχει ένα παιδάκι που θα το θάψουν οι γονείς του. Τα αίτια της αύξησης της παιδικής θνησιμότητας έχουν να κάνουν κυρίως με τα όπλα: οι δολοφονίες και οι αυτοκτονίες παιδιών αυξάνονται ραγδαία. Προειδοποίηση: το άρθρο βρίσκεται πίσω από το paywall των New York Times. Αν δεν έχετε συνδρομή, ίσως χρειαστεί να κάνετε κάποια ταρζανιά για να το διαβάσετε.   

2) Η απανταχού ακροδεξιά έχει βρει ένα καινούργιο θέμα για να λυσσάξει, ένα νέο μπαμπούλα για να κάνει ότι πολεμάει: τα τρανς άτομα και, βασικά, το δικαίωμά τους να υπάρχουνε. Επειδή είναι ένα θέμα που πολλούς μας μπερδεύει, αν θέλετε να μάθετε μερικά βασικά πράγματα για το τι ισχύει, τι δεν ισχύει, πώς απαντάμε στους υστερικούς και τι πρέπει να σκέφτεται για όλα αυτά ο μέσος άνθρωπος που μέχρι πρόσφατα νόμιζε ότι το πιο απαίσιο πράγμα που είχε βγάλει από το μυαλό της η Τζ.Κ. Ρόουλινγκ ήταν το κουίντιτς, σας προτείνω αυτή τη συνέντευξη που έδωσε τρανς συγγραφέας από τη Ρωσία στον New Yorker. Σας προτείνω επίσης δύο άλλα πράγματα σχετικά με το θέμα (αυτά δε μετράνε στα 5 λινξ): ετούτο το ντοκιμαντέρ στο Netflix και αυτό το συγκλονιστικό βιβλίο για τη Ρωσία

3) Καθώς πλησιάζουν οι ελληνικές εκλογές και βουλιάζουμε στο βούρκο της ελληνικής μικροπολιτικής του κουτσομπολιού και του γηπεδικού επιπέδου οπαδισμού, να ένα σύντομο και νηφάλιο άρθρο για την πραγματική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Μας θυμίζει ένα διακύβευμα με το οποίο κανείς δεν ασχολείται, σαν να μην τους νοιάζει. Τους ψηφοφόρους εννοώ. 

4) Το πιο τρομαχτικό βίντεο που είδα αυτή την εβδομάδα ήταν αυτό εδώ. Είναι τραβηγμένο από την κάμερα που είχε στην κάσκα του ένας σκιέρ ο οποίος, κατεβαίνοντας, είδε ένα σνόουμπορντ να εξέχει δίπλα σε κάτι δέντρα και, κάτω από το σνόουμπορντ, δυο πόδια. 

5) Το πιο εντυπωσιακό βίντεο που είδα αυτή την εβδομάδα ήταν αυτό εδώ. Γενικά δεν μου αρέσουν τα βίντεο με πλάνα από drones. Είναι σχεδόν όλα εντυπωσιακά, αλλά έχουν δύο προβλήματα. Το πρώτο είναι ότι μου δείχνουν τον κόσμο από μια γωνία στην οποία σχεδόν ποτέ δεν μπορούν να βρεθούν τα μάτια μου, οπότε κατά μία έννοια είναι εικόνες άπιαστες, ψυχρές, "τεχνητές". Δεν ξέρω αν το εξηγώ καλά. Δεν ξέρω, επίσης, γιατί με ενοχλεί αυτό, γιατί με κάνει να τις βλέπω ως υποδεέστερες. Το δεύτερο είναι ότι πλέον αυτά είναι πλάνα  κοινότοπα και συνηθισμένα. Έχουμε γκώσει στα drone shots. Μοιάζουν όλα ίδια. Εκτός από αυτό. Αυτό εδώ είναι άλλη περίπτωση. Βλέπουμε όσα βλέπει ένα drone που πετάει πάνω στο φρύδι του Μάτερχορν, ανεβαίνοντας μέχρι την κορυφή -και μετά πάλι κάτω. Δεν ξέρω τι εξοπλισμό διαθέτετε, αλλά σας προτείνω να δείτε αυτό το βίντεο στη μεγαλύτερη οθόνη που έχετε στο σπίτι, χρησιμοποιώντας το ταχύτερο wifi που μπορείτε να βρείτε, για να σηκώσει το 4Κ.
Κρατάει μόνο τρία λεπτά.   

αυτά ήταν. Πάμε τώρα, αν έχετε χρόνο, και στα υπόλοιπα θέματά μας.

στην Καθημερινή του Σαββάτου

γράφω για τη δημογραφική συρρίκνωση των χωρών της ανατολικής Ευρώπης η οποία, όπως αναλύεται σε αυτό το πολύ ωραίο βιβλίο, έχει άμεση σχέση με την καταβύθιση πολλών από αυτές στον απολυταρχισμό. Μέσα γράφω και τη δική μου γνώμη για το ότι η δικιά μας χώρα, που επίσης συρρικνώνεται (και θα συρρικνώνεται) διαφέρει σε ένα κρίσιμο, πολύ σημαντικό τομέα από όλες αυτές. 

το κείμενο μπορείτε να το βρείτε στο φύλλο του Σαββάτου (τη συνοπτική του έκδοση, τουλάχιστο) ενώ η πλήρης του μορφή θα ανέβει το Σαββατόβραδο εδώ

και τώρα, ακόμα περισσότερα πλούσια λινξ από τις εσχατιές του ίντερνετ

Την προηγούμενη εβδομάδα είδαμε την αποκάλυψη της δράσης μιας εταιρείας που εξυπηρετεί τις κυβερνοεπιθέσεις της Ρωσίας, αυτήν έχουμε μια σειρά από νέα τεράστια σκάνδαλα που σε άλλες εποχές θα γίνονταν πρωτοσέλιδα και θα απασχολούσαν την ειδησεογραφία για πολλές ημέρες, αλλά στη δική μας απλά περνάνε από τα timelines φευγαλέα και χάνονται στον ορυμαγδό της υπερπληροφόρησης, στην καταιγίδα των εικόνων, των μηνυμάτων και των βίντεο. Το ένα είναι η αποκάλυψη ότι ο ακραία υπερ-συντηρητικός Κλάρενς Τόμας, ισόβιο μέλος του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, απολάμβανε δωράκια, ταξίδια και διακοπές από έναν φίλο/χορηγό δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία χωρίς να το δηλώσει πουθενά. Τεράστιο σκάνδαλο με σοβαρές προεκτάσεις. Πιθανότατα δεν θα γίνει τίποτε. 

Το άλλο μεγάλο σκάνδαλο: η δράση της μαφίας της Μυκόνου. Τα έχει όλα, απάτες, διαφθορά, χρήμα, ακόμα και ναρκωτικά. Θα έπρεπε να είναι το νούμερο ένα θέμα στη χώρα. Αλλά δεν είναι. Η Καθημερινή και το insidestory το παλεύουν, με ενδιαφέροντα άρθρα. Πιθανότατα δεν θα γίνει τίποτε. 

Τι έγινε όταν ο CEO της Uber πήρε το αυτοκίνητο και άρχισε να κάνει κούρσες, για να δει πώς είναι. Μεταξύ άλλων, διαπίστωσε κάποια από τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετώπιζαν οι οδηγοί (και για τα οποία δίκαια διαμαρτύρονταν για πολύ καιρό) και τα διόρθωσε. 

Μάθαμε επίσης ότι υπάλληλοι της Tesla βλέπουν τα βιντεάκια που τραβάνε οι κάμερες που έχουν πάνω τους τα αυτοκίνητα, και τα μοιράζουν μεταξύ τους για να γελάσουν.

Μια έρευνα τεκμηρίωσε κάτι που όλες και όλοι φανταζόμασταν: 4 στους 10 επιστήμονες που μιλάνε δημόσια για το θέμα της κλιματικής αλλαγής υφίστανται συντονισμένες και διαρκείς επιθέσεις στα social media, με βρισιές και απειλές. Όσο πιο συχνά δημοσιεύουν επιστημονικά άρθρα ή μιλάνε στα ΜΜΕ, δε, τόσο πιο πολλή παρενόχληση υφίστανται. Και, βέβαια, οι γυναίκες υφίστανται περισσότερες επιθέσεις από τους άντρες. 

Πόσο κοστίζει το σπίτι των Simpsons; Κάτσανε και υπολόγισαν ότι κάνει περίπου μισό εκατομμύριο δολάρια -θα ήταν εντελώς αδύνατο να το αγοράσει μια οικογένεια με τρία παιδιά και μόνο ένα (χαμηλό) εισόδημα ανειδίκευτου εργάτη σε (πυρηνικό) εργοστάσιο. Θα μου πείτε, οι Simpsons πρωτοπροβλήθηκαν το 1989 (!). Τότε η κατάσταση στο real estate ήταν πολύ, πολύ διαφορετική. 

Κάποια στιγμή στο μέλλον οι τεχνητές νοημοσύνες θα μας πάρουν τις δουλειές και θα μας υποδουλώσουν, αλλά προς το παρόν αντιμετωπίζουν κάποια προβλήματα, όπως για παράδειγμα το ότι δεν μπορούν με τίποτε να καταλάβουν πώς οι άνθρωποι τρώνε τα μακαρόνια

Σχετικό: the state of AI in 14 charts

Καταπληκτικό: το σπίτι του σχεδιαστή μόδας Κένζο Τακάντα στο Παρίσι πωλείται. Για την περίπτωση που ενδιαφέρεστε για μια τεράστια, ιαπωνικής αισθητικής μονοκατοικία (ανακαινισμένη από τον Κένγκο Κούμα) στην καρδιά της πόλης. Θα μου πείτε, εκεί που έχουν πάει τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων, τέτοια ώρα τέτοια λόγια. Δίκιο θα έχετε. Εδώ ούτε το σπίτι των Simpsons δεν θα μπορούσαμε να πάρουμε. 

Επίσης στο Παρίσι: έκαναν δημοψήφισμα για το αν θέλουν να απαγορεύσουν τα ηλεκτρικά πατίνια. Αποφάσισαν πως ναι
accurate
αυτή η ακριβής και εύστοχη εικονογράφηση
μπορεί να χρησιμέψει το επόμενο διάστημα
ας ελπίσουμε πως δεν θα χρειαστεί 
Ένα είδος καπουτσίνων μαϊμούδων χρησιμοποιεί λίθινα εργαλεία εδώ και 3.000 χρόνια

Ένα χιονοδρομικό κέντρο στην Ιταλία δαπάνησε 5 εκατομμύρια ευρώ για να φέρει μια μηχανή τεχνητού χιονιού, καθότι φέτος δεν έπεσε καθόλου χιόνι. Η μηχανή δεν δούλεψε, γιατί οι θερμοκρασίες δεν έπεσαν ποτέ κάτω από το μηδέν. Πλέον, λέει, το 90% των χιονοδρομικών στην Ιταλία εξαρτώνται από το τεχνητό χιόνι για να λειτουργήσουν κάθε χρόνο. Το ποσοστό θα αυξάνεται διαρκώς, και αυτό είναι μη-ανατρέψιμο. 

Γιατί γίνονται τόσα ατυχήματα με τρένα στις ΗΠΑ; Οι λόγοι είναι διαφορετικοί από όσα ισχύουν εδώ. Εκεί τα προβλήματα προκαλούνται κυρίως από τις εμπορικές αμαξοστοιχίες, οι οποίες γίνονται ολοένα και μακρύτερες. Όπως λέει αυτό το συναρπαστικό αφιέρωμα, είναι θέμα απληστίας, ανεπαρκών ελέγχων και ελλιπούς ρύθμισης της αγοράς. Εγώ το βρήκα συναρπαστικό, τουλάχιστο. Τέτοια πράγματα με συναρπάζουν, τι να κάνουμε. 

Τα τελευταία θύματα του καθεστώτος του Μάο στην Κίνα που έχουν απομείνει στη ζωή προσπαθούν για δεκαετίες τώρα να επανορθώσουν αδικίες και να διεκδικήσουν μια κάποια εξιλέωση. Σε αυτό το άρθρο μια σπαραχτική ιστορία ενός τέτοιου ανθρώπου, που υπέφερε από ένα απάνθρωπο σύστημα χωρίς να φταίει σε τίποτε. 

Στο Ηνωμένο Βασίλειο επέβαλαν πρόστιμο 13 εκατομμυρίων λιρών στο TikTok, επειδή αποδεικνύεται ότι πάνω από 1,4 εκατομμύρια παιδάκια ηλικίας κάτω των 13 ετών χρησιμοποιούν την εφαρμογή. 

Στο Twitter άλλαξαν την περιγραφή των μπλε τικ δίπλα από τα ονόματα κάποιων χρηστών, έτσι ώστε να μην μπορεί κανείς να καταλάβει αν είναι οι παλιοί "αξιοσημείωτοι" λογαριασμοί, ή αυτοί που πληρώνουν συνδρομή στον Ήλον Μασκ. Ποιοι είναι αυτοί, όμως, που πληρώνουν συνδρομή στον Ήλον Μασκ; Αυτοί που φαντάζεστε είναι. Απατεώνες κρυπτονομισμάτων, ακροδεξιά τρολ και "αυγουλάκια". Λιγότερο από 0,2% των χρηστών του Twitter πληρώνουν συνδρομή. 

Θυμάστε, παρεμπιπτόντως, το Groupon; Εκείνη την υπηρεσία με προσφορές, που έκανε ντόρο και χλαπαταγή πριν από περίπου 10 χρόνια; Μπήκε και στο χρηματιστήριο με κεφαλαιοποίηση 17 δισεκατομμύρια. Σήμερα έχει χάσει το 99,4% της αξίας του, και εξακολουθεί να φυτοζωεί

Συμβαίνουν αυτά. 

Καλή και μεγάλη Μεγάλη Εβδομάδα να έχετε. 

υπενθύμισις: 
872 άνθρωποι λαμβάνουν κάθε μέρα μηνύματά από εμένα στο WhatsApp.
Κάτι ξέρουν. 

γραφτείτε
https://twitter.com/tgeorgakopoulos
https://www.facebook.com/thodorisgeorgakopoulos/
https://www.instagram.com/tgeorgakopoulos/
https://www.linkedin.com/in/georgakopoulos/
Website
Email
Copyright © 2023 georgakopoulos.org, All rights reserved.


Θέλετε να αλλάξετε το πώς λαμβάνετε αυτά τα γράμματα;
Μπορείτε να αλλάξετε τις επιλογές σας ή να σβηστείτε από τη λίστα.