Copy

polychrome.nl | workshops | middelburg

Cyanotypie, caseine en kooldruk


Plus een spannend verhaal uit het lab



De lente wil nog niet echt komen maar hieronder volgt toch een voorjaarsoffensief van deze kant. De afgelopen weken ben ik intensief met een onderzoek bezig geweest naar een nieuwe schone techniek die naast caseïnedruk een waardige vervanger voor gomdruk kan zijn. Lees hieronder meer.

Eerst een overzicht van de cursusen voor het nieuwe seizoen en een oproep.


Zaterdag 15 april cyanotypie met digitale negatieven - last minute!

Leer in een dag zowel te werken met cyanotypie als met digitale negatieven. Een goed negatief zorgt zowel voor het wit, de maximale dekking en een mooi verloop van tussentinten in de afdruk. Op deze dag leer je deze drie zaken onder controle te krijgen.


Weekend 13 en 14 mei, caseïnedruk

Drukken met caseïne als binder en pigmenten. Caseïne hoort bij de schone zerochrome-technieken. Caseïne is een waardige vervanger voor gomdruk dat met giftige chroomzouten lichtgevoelig moet worden gemaakt.


Vrijdag 11 en weekend 12, 13 juni, kooldruk, nog drie plaatsen vrij!

Een driedaagse introductie tot de kooldruk. De workshop behandelt alle stappen in het proces zoals:


• voorbereiden en gieten van het pigmentpapier en overdrachtpapier.

• drukken van de kooldruk met enkele en dubbele overdracht

• drukken in meerdere lagen


Oproep

In de afgelopen jaren hebben meer dan honderdtwintig mensen hier in het atelier een workshop kooldruk gevolgd. Sommigen zelfs twee keer. Met een aantal deelnemers besprak ik onlangs het idee om voor deze groep een keer een vervolgworkshop kooldruk te organiseren. Hierin ligt de nadrk op het drukken zelf en dan vooral de twee- en driedubbele overdracht. Wie van de eerdere kooldrukkers heeft hier belangstelling voor? Laat het weten, en geef aan wat je zou willen doen. Dan plan ik één of meer workshops om deze wensen heen.



Meer informatie hieronder en op de site

met een hartelijke groet,

Kees Brandenburg


Uit het lab


De afgelopen weken ben ik intensief bezig geweest aan een onderzoek naar een nieuwe methode om met een binder en pigment te kunnen drukken. Technieken als gomdruk en caseïnedruk werken ook volgens dit principe. Bij gomdruk is gom de binder voor het pigment die met kaliumdichromaat lichtgevoelig wordt gemaakt. Door het dichromaat (chroom VI) is dit geen veilige en schone techniek. Caseinedruk is een grote stap voorwaarts omdat deze techniek werkt met DAS (diazidostilbeen) als lichtgevoelige component en caseïne als binder.


Nu wordt er bij het maken van zeefdruk-emulsies al een flink aantal jaren gebruik gemaakt van een vinding van de japanse chemicus Nichimura. Hij vond een techniek uit waarbij een polyvinylalcohol (PVA) met een eenvoudige reactie, lichtgevoelig wordt gemaakt. Na die reactie heeft het PVA een aantal lichtgevoelige groepen aan zich gebonden die door UV licht tot een hardingsreactie leiden. Het mooie daarvan is dat de PVA geen enkele verandering van eigenschappen ondergaat, het blijft even goed houdbaar. Bovendien ontstaat er geen geelzweem tijdens het drukken en blijft de stof afbreekbaar. Kortom een robuust drukmateriaal dat uiteindelijk wellicht gomdruk en de opvolgers ervan geheel zal kunnen vervangen. De afgelopen maanden heb ik dit materiaal samen met Simone Simoncini uit Volterra, Italie uitgebreid onderzocht en we zijn van plan de resultaten binnenkort te publiceren.

Wordt vervolgd!






Overzicht workshops



CYANOTYPIE en DIGITALE NEGATIEVEN met de inkjetprinter
zaterdag 15 april 2023

cursusprijs 175 euro


Naast de techniek van de blauwdruk leer je in deze workshop hoe je met een inkjetprinter negatieven kunt maken en welke stappen er nodig zijn om deze optimaal te maken voor het procédé van je keuze. Cyanotypie is één van de door Sir John Herschell halverwege de negentiende eeuw beschreven ijzerprocedés. Andere technieken gebaseerd op het werk van Herschell zijn: kallitypie, van dyke brown, chrysotypie en platina/palladiumdruk.


* * *


CASEÏNEDRUK (zerochrome)
weekend 13 en 14 mei 2023

cursusprijs 290 euro

Drukken met caseïne, gemaakt van gestremde melk en pigment. Een schone zerochrome techniek die geen gebruik maakt van chroomzouten. Een techniek die erg verwant is aan gomdruk.



* * *


KOOLDRUK workshop, drie dagen
De workshop kooldruk bestaat uit één blok van drie dagen.

vrijdag 9, zaterdag 10 en zondag 11 juni 2023
cursusprijs 475 euro, inclusief materiaal


De workshop kooldruk is het meest geschikt voor mensen die eerder workshops oude druktechnieken hebben gevolgd of op een andere manier hier ervaring mee hebben opgedaan.


Behandeld worden:

- 100% zerochrome, kooldrukken maken zonder dichromaat
- kooldruk met dubbele overdracht
- drukken in lagen op een tijdelijk drager
- overzetten van het beeld op de tijdelijke drager naar de definitieve drager
- werken met DAS als vervanger van chroomzouten
- werken met al vooraf lichtgevoelig gemaakt pigmentpapier, DAS heeft geen ‘dark effect’


Op de laatste dag worden alle voorbereidende stappen van het proces behandeld:

- pigmentpapier gieten en tegelijkertijd lichtgevoelig maken met DAS
- voorbereiden van de tijdelijke drager, met een dunne albuminecoating
- overdracht-papier coaten
- negatiefcallibratie
- korte inleiding op drukken in kleur


meer algemene informatie over kooldruk



• • •

privéworkshops, andere druktechnieken, groepscursussen op maat en samenwerkingsprojecten zijn in overleg mogelijk.

informatie over polychrome

opgave en inlichtingen:
T +31 (0)6 50900225
of per
email