Copy
Transparency International Sverige
Nyhetsbrev #3 2023
Det har nu snart gått 14 månader sedan Rysslands avskyvärda invasion av Ukraina. Europeiska unionens råd beslutade den 13 mars att förlänga de restriktiva åtgärderna, dvs. sanktionerna, mot de som är ansvariga för att Ukrainas territoriella integritet, suveränitet och oberoende undergrävs eller hotas. Sanktionerna förlängs med ytterligare sex månader till och med den 15 september 2023.
 
Sanktionerna omfattar reserestriktioner för fysiska personer samt frysning av tillgångar och förbud mot att göra penningmedel eller andra ekonomiska resurser tillgängliga för de personer, företag och organisationer som är uppförda på förteckningen. Sanktionerna gäller i nuläget för 1 473 personer och 205 företag och organisationer. Vi uppmanar regeringen, i egenskap av EU:s ordförandeland, att aktivt följa upp sanktionernas påverkan och effekt, och att uppföljningen blir en del av regeringschefernas diskussion på Europeiska rådets möte i juni.
 
Mars och april är tid för årsstämmor och tid för reflektion samt återkoppling kring hur förra året gick både i bolag och organisationer. Vi noterar att medlemmar i vårt investerarforum, Investors Integrity Forum (IIF), aktivt tar upp frågor kring antikorruption på olika årsstämmor, vilket är ett sätt att konkretisera dialogen kring ett aktivt arbete mot korruption. Årsstämmor blickar ju också framåt och vi ser fram emot att berätta mer om TI Sveriges fortsatta arbete vid vår årsstämma i slutet av april.
 
Påsken står för dörren och påskäggen fylls med godsaker. Varför då inte passa på att ge bort just en god sak i årets påskägg - ett medlemskap i TI Sverige – och därmed stödja vårt fortsatta arbete mot korruption med fokus på transparens, integritet och ansvarsutkrävande.
 
Ulrik Åshuvud
Generalsekreterare
TI Sverige
Om TI Sverige
Kallelse till ordinarie föreningsstämma
Individuella medlemmar i den ideella föreningen Transparency International Sverige kallas till ordinarie föreningsstämma den 26 april. Vi har nöjet att välkomna Prof. Bo Rothstein, Quality of Government-institutet vid Göteborgs universitet som inleder årsstämman med ”Demokrati och korruption – en komplicerad affär”. Läs mer här och anmäl dig senast 19 april.
TI Sverige på QoG:s policydag
Quality of Government-institutet vid Göteborgs universitet arrangerade den 29 mars en heldag om korruption och kvalitet i välfärdsstaten, med fokus på det svenska systemets möjligheter och utmaningar. Ulrik Åshuvud, generalsekreterare, medverkade i två panelsamtal. Även Nils Resare, styrelsemedlem, medverkade i en paneldiskussion.
Bakgrundskontroller och due diligence
Årets första rundabordsmöte i TI Sveriges Business Integrity Forum gick av stapeln den 16 mars. Temat var compliance due diligence som även benämns integrity due diligence eller compliance audit. Oavsett vad man väljer att kalla bakgrundskontrollerna så är det inte bara att ställa frågor, det handlar även om att ställa rätt typ av frågor, att formulera dem så att mottagaren förstår och att följa upp svaret vid behov så att arbetet blir effektivt och ändamålsenligt i relation till korruption och oegentligheter. Vill du veta mer om vårt forum för affärsetik? Välkommen att kontakta oss!

TI Sverige besökte Polismyndigheten och Solna gymnasium
I slutet på mars deltog TI Sverige på såväl en konferens för Polismyndighetens nationella anti-korruptionsgrupp som i en föreläsning på Solna gymnasium. Välkommen att kontakta oss för föredrag, seminarier eller workshops.
Korruption i Sverige
Offentliga data ska bli mer lättillgänglig
Sverige ansluter sig till stadgeprinciperna i Open Data Charter (ODC) som verkar för att data från den offentliga förvaltningen ska vara mer öppna och lättillgängliga samtidigt som de enskildas rättigheter tillvaratas.
 
Pausa demokratin?
Den senaste SOM-undersökningen visar bland annat att det finns genomgående stöd för såväl yttrandefrihet som demonstrationsfrihet i Sverige, men att många ändå kan tänka sig att "pausa" demokratin genom att inskränka rättigheterna om det skulle krävas. Av de i undersökningen angivna anledningarna är det pandemi, klimat- och miljökris samt grov brottslighet som får flest svarande att vara villiga att inskränka demokratiska rättigheter.
Statskontoret kritiseras för rekrytering
Efter en omtalad rekrytering kritiseras nu Statskontoret av JO. Chefsjustitieombudsmannen menar att myndigheten inte har levt upp till grundlagens krav om saklighet och opartiskhet.

Korruption – ett hot mot svensk fotboll
Rapporten ”Brott och otrygghet inom svensk idrott – en lägesbild 2023” skildrar en utbredd tystnadskultur i svensk idrottsrörelse. Problemen innefattar bland annat matchfixning och otillåten påverkan. Det senare sker oftast genom agentverksamhet, bjudresor eller pengar till anhöriga. Fotbollen anses vara särskilt drabbad, och röster menar att det är ett stort hot mot sporten. Föreslagna åtgärder är ökad transparens och ett ledarskap som bryter tystnadskulturen.
Fler åtal för mutbrott i Sverige
Rättsfallssamlingen Mutbrottsdomar i Sverige 2022 visar att 77 personer åtalades för mutbrott under 2022, vilket är 16 fler än året innan. Under 2022 förekom flest antal mål inom sektorn Ordningsmakt, dessa mål har främst rört frihetsberövade personer som erbjudit en muta till en kriminalvårdare. Därefter följer sektorerna Transport och fordon samt Vård och omsorg.
 
Beloppen på enskilda mutor har under 2022 varierat mellan 450 kronor och närmare 6,2 miljoner kronor. Medelåldern på de som dömdes för mutbrott är lägre (42 år) än föregående år (45 år).

Ericssons ledning åter nekad ansvarsfrihet
Ericssons ledning nekades, likt föregående år, ansvarsfrihet vid företagets årsstämma. Den huvudsakliga anledningen uppges vara frånvaron av information gällande uppgifter om mutor i Irak.

Ökad medvetenhet ger fler rapporter om penningtvätt
Finanspolisens årsrapport visar att banker och andra verksamhetsutövare allt oftare rapporterar in misstankar om penningtvätt till Finanspolisen. Ökningen på runt 20 procent beror på att fler företag har blivit rapporteringspliktiga och att dessa företag satsat på att upptäcka och förhindra penningtvätt i det finansiella systemet. Det finns också en ökad medvetenhet kring kriminellas sätt att hantera brottsvinster.
TI Sverige i media
TV4: Vi kommenterar MUF:s misstänkta medlemsfusk.
Epoch Times: Om korruptionsindexet.
TI Sverige tipsar...
Riskmedvetenhet och collective actions
Företag som planerar att delta i projekt finansierade av några av de multilaterala utvecklingsbankerna, däribland Världsbanken, förväntas att följa nyligen publicerade riktlinjer för affärsetik och antikorruptionsprogram. Riktlinjerna, som inte är bindande, förespråkar bland annat riskmedvetenhet, rapporteringskanaler och utbildning.
 
Personliga kontakter i offentlig sektor
En ny avhandling från Linköpings universitet menar att personer med släktingar i offentlig sektor tenderar att dra fördel av detta, exempelvis genom förtur i kommunala bostadsköer eller tillgång till sommarjobb för ungdomar. Detta kan även ses i ljuset av Transparency Internationals korrruptionsbarometer där intervjuade svenskar uppgett att an av fem använt personliga kontakter för tillgång till tjänster inom offentlig sektor – främst inom vård och utbildning.
Lyckliga länder
World Happiness Report rankar länder efter bland annat nivån på inkomst, hälsa, frihet, generositet och avsaknad av korruption. Sverige kommer på en sjätteplats efter Nederländerna, Israel, Island och Danmark som landar på en andra plats. Etta, för sjätte året i rad, är Finland.
 
Senaste nytt om penningtvätt
Samordningsfunktionen mot penningtvätt och finansiering av terrorism vid Polismyndigheten har i en omvärldsbevakning samlat nyheter, artiklar och rapporter om arbetet mot penningtvätt.
Kalender
26 april
TI Sveriges ordinarie föreningsstämma
Stockholm och online
Läs mer.

5 maj
Möte inom Investors Integrity Forum
Online

11 maj
Rundabordsmöte med Business Integrity Forum
Stockholm och online
Instagram
LinkedIn
Twitter
Web
E-post
Copyright © 2023 All rights reserved.






This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Transparency International Sverige · c/o The Park · Magnus Ladulåsgatan 3 · Stockholm 11865 · Sweden