Nieuwsflash

Aikido Stichting Arnhem “Jiki Shin Kan”


25 april 2023

Eetgewoonten van de Samoerai

door Gertjan Boks


Voeding is een hot topic, nu en altijd al geweest. Er is een gedeelde geschiedenis tussen aikido en de samoerai. In een eerdere Nieuwsflash hebben wij gekeken naar de ethische code, de waarden, van de samoerai. Zouden wij ook inspiratie kunnen halen uit hun eetgewoonten?


Wat eten betreft was er weinig verschil in de eetgewoonten van de samoerai en andere Japanse stadsbewoners in die tijd. Er waren twee of drie maaltijden per dag en wat je at werd vooral bepaald door je positie in de maatschappelijke rangorde.


Eten naar je ‘stand’


Er was zeker geen sprake van luxe. Hoofdgerechten waren ongeraffineerde of bruine rijst (zilvervliesrijst, maar van een veel lagere kwaliteit dan tegenwoordig) en miso soep (miso wordt gemaakt door het fermenteren van sojabonen, koji rijst [rijst gefermenteerd met aspergillius oryzae] en veel zout). Witte, geraffineerde rijst was een luxe product en voor veel samoerai alleen beschikbaar op het slagveld. Als er bijgerechten waren, dan waren dat groenten en fruit voor zover ze die zelf verbouwden.

De lunch bestond uit wat er overbleef van het ontbijt. En een (late) avondmaaltijd was er alleen als je als samoerai moest wachtlopen voor je landheer.


Boeren aten gerst, gierst en knollen als hoofdgerecht in plaats van rijst en nauwelijks bijgerechten. Lagere samoerai, die als voetsoldaten net iets hoger geplaatst waren dan boeren, aten miso soep als ontbijt en tofu [opgestijfde sojamelk], al of niet gebakken, als lunch. Een derde maaltijd was er vaak niet.


De wat hoger geplaatste samoerai aten als bijgerechten bij de rijst en miso soms vis en klein gevogelte, groenten, tofu, natto [gefermenteerde sojabonen, nu gefermenteerd met bacillis subtillis] en kamaboko [een soort gezouten viscake, zoals surimi].


Vlees en gevogelte was er als hoofdgerecht alleen voor de hogere klasse. Als bijgerechten bij vlees waren er: umeboshi [gezouten Japanse pruimen] en zeewier. Vis en klein gevogelte waren als bijgerechten voor hen ook zeldzaam.


Behalve..


Er is wel een aantal visgerechten die altijd gemeden werden door de samoerai, maar wel om verschillende redenen:


Fugu - kogelvis. Lange tijd is fugu al een delicatesse in Japan, maar het dient heel goed klaargemaakt te worden want de vis bevat een dodelijk gif. Samoerai zijn bereid te sterven voor hun taak, maar zeker niet door zoiets oneervols als een verkeerd klaargemaakte kogelvis.


Maguro - tonijn. De bijnaam voor tonijn was ‘shi bi’ dat wat klank betreft lijkt op ‘shi no hi ‘, sterfdag. Vanuit bijgeloof rond deze overeenkomst was tonijn eten voor de samoerai een taboe.



Konoshiro (nu: kohada) - sardientjes. Bijgenaamd ‘hara kiri zakana’, voortgekomen uit de techniek voor het schuin aansnijden van de vis. Hara kiri is ook de manier waarop samoerai ritueel zelfmoord pleegden, door opensnijden van hun buik. Konoshiro werd ook vaak als laatste maaltijd aan een samoerai voor zijn rituele zelfmoord geserveerd. Reden genoeg om bij sardientjes weg te blijven.


En nu…?


Er lijkt in sommige opzichten, afgezien van de toegenomen welvaart en de beschikbaarheid van veel meer voedingsmiddelen niet enorm veel veranderd in het klassieke eetgedrag in Japan. Een modern Japans ontbijt bestaat uit witte rijst, miso soep, natto, en gegrilde vis (bijvoorbeeld zalm) en tamagoyaki (opgerolde laagjes roerei) voor extra eiwit.

De Japanse lunch of obento gaat in een obento-bako (lunchbox) of opgerold in een doek (bento-tsutsumi). De gerechten mogen vooraf niet onderling mengen en zijn in ieder geval gebalanceerd: 3 delen rijst; 1 deel vlees/vis (hoofdgerecht); 2 delen groenten (bijgerechten).


Voor zover de gerechten in dit verhaal nog onbekend voor je zijn, nodig ik je van harte uit ze eens te gaan proberen in je eigen keuken. Mijn boodschappenlijstje ligt al klaar. Klaarmaken van een kogelvis zou ik wel aan een professional overlaten.


Eet smakelijk.

Verder in deze nieuwsbrief…

  • Misogi

  • Aikido merchandising (deel 2) - Foedralen te koop

  • Kyu-examens op 12 en 14 juni 2023

  • NL Memorial Ezra Shihan

  • Agenda

Heb je vorige nieuwsbrieven gemist? Kijk hier in het nieuwsbrief archief.

Misogi


Op 26 april van ieder jaar wordt in de aikidowereld de sterfdag van de stichter van het aikido Morihei Ushiba, O’Sensei op 26 april 1969 herdacht met een speciale training, een misogi of zuivering.


Dit jaar zal Piet sensei op woensdag 26 april 2023 deze speciale training vormgeven.


Aikido merchandising (deel 2)

Foedralen te koop


door Ron Coenen


Een paar weken geleden heb ik iets geschreven over merchandise binnen aikido. Er is heel veel te koop: leuke, mooie en vreemde zaken die iets met aikido te maken hebben. Vaak is er alleen het woord AIKIDO op een item geplakt.


Maar .. Let op!


Ik heb nu een echte aanbieding voor de liefhebber:


Handgemaakte wapenfoedralen

De tanto, bokken en de jo passen mooi in hun eigen compartiment. De foedralen zijn gemaakt van een mooie katoenen stof. Gewoon een heel mooi basic design.



Gaat ‘Jiki Shin Kan’ nu een webwinkel starten? Het antwoord is nee. Deze foedralen zijn in het verleden gekocht ter ondersteuning van een goed doel. Nu liggen ze bij mij thuis in een tas op de zolder. Ik verzorg namens onze vereniging de aikido pakken voor onze nieuwe leden en bij de overdracht hiervan kreeg ik ook het beheer over deze foedralen.


Daarom nu deze een unieke aanbieding!


Aikido wapenfoedraal.


Handgemaakt van natuurlijk Katoen.


Van € 10,- voor slechts € 7,50


Op=op. 6 stuks op voorraad.



Bestellen kan via: nieuwsbrief@aikidostichtingarnhem.nl

Bestellingen worden op volgorde van binnenkomst behandeld.


Examencommissie in beraadslaging

Kyu-graden examens op 12 en 14 juni 2023

Op maandag 12 en woensdag 14 juni 2023 vinden er weer kyu-graden examens plaats in onze dojo (gymzaal Olympus College). Piet sensei overlegt met leerlingen wie er examen kan doen.


Op woensdagen in het 2e uur is er regelmatig gelegenheid om examentechnieken te oefenen en kom op zondag 7 mei naar de Centrale Training in Rotterdam! Daar is een speciale gelegenheid ingericht om samen met aikidokas van jouw niveau te trainen- en examen voor te bereiden.


Zondag 7 mei 2023, Centrale Training, Rotterdam
Docenten: Marije Nijkamp (4e dan), Ben Leung (4e dan)
Locatie: Sportcentrum Kralingen, Slaak 15, 3061 CR Rotterdam
Toegang GRATIS voor alle AFN leden.


Agenda


  • Lessen in het Olympus College

    Van 10 tot en met 29 mei 2023 vinden er eindexamens plaats in de Sportzaal van het Olympus College. Hierdoor kunnen wij in die periode geen gebruik maken van de reguliere zaal.  De aikidolessen zullen op woensdag en zaterdag buiten plaatsvinden. Bij slecht weer wordt besloten de lessen onder het afdak van Decatlon te houden, of af te gelasten (hou hiervoor de WhatsApp groepen in de gaten). Op maandag en dinsdag (yudansha les op dinsdag) trainen we in de vaste dojo van het Olympus college (links om het hele schoolgebouw heenlopen).

    In de periode 16 t/m 29 juni zijn de herexamens, dus dan geldt hetzelfde.

  • AFN event: Zondag 7 mei 2023, 10:30 - 14:00 uur,

    Centrale Training, Rotterdam

    Docenten: Marije Nijkamp (4e dan), Ben Leung (4e dan).

    Locatie: Sportcentrum Kralingen, Slaak 15, 3061 CR Rotterdam

    Meer informatie: Toegang GRATIS voor alle AFN leden.

  • AFN event: Zaterdag en zondag 3 en 4 juni 2023, 10:00 -17:00 uur,

    NL Memorial stage Ezra Shihan, Utrecht

    Docenten: Jeremy Garmson (6e dan), Stella Stevenson (6e dan), Nick Waites shihan (6e dan), Piet Lagerwaard shihan (6e dan), John Goverts shihan (6e dan)

    Locatie: Sportzaal Cremerstraat 253, 3532 BJ Utrecht

    Meer informatie: Toegang GRATIS voor alle AFN leden.