Copy
 

Nieuwsbrief
april 2023

In het bijzijn van veel van onze leden presenteerde Geothermie Nederland op 13 april het jaarverslag over 2022. Daarin kijken we terug op veel activiteiten op het gebied van beleidsontwikkeling, communicatie en kennisdeling. Ook in deze extra lange nieuwsbrief blikken we terug. En er zijn nieuwe activiteiten die we aankondigen. Zo staat alweer een volgende ledenbijeenkomst gepland op 29 juni.

In deze nieuwsbrief

Consultatiereactie SDE++

Geothermie Nederland gaat eind mei in gesprek met het Planbureau voor de Leefomgeving over de Wijzigingsnotitie SDE++ 2024 en het Eindadvies basisbedragen SDE++ 2023. De SDE-werkgroep van de vereniging heeft afgelopen weken een consultatiereactie opgesteld. In deze reactie dragen we als vereniging vele suggesties aan om de regeling te verbeteren zodat de onrendabele top van geothermieprojecten accurater gesubsidieerd wordt. Enkele zaken waarvoor wij ons hard maken: een subsidiabel ingroeipad voor duurzame warmte in een warmtenet; dat noodzakelijke seismiek-kosten mee genomen worden in de subsidie; de mogelijkheid om voor de sparkspread te kiezen als correctiebedrag in plaats van de huidig gekoppelde gasprijs.

Geothermie Nederland Jaarverslag 2022

In het Jaarverslag 2022 blikt Geothermie Nederland terug op vorig jaar met veel activiteiten op het gebied van beleidsontwikkeling, communicatie en kennisdeling. Dat doen we onder de titel ‘Onze bijdrage aan de warmtetransitie van Nederland’. Het jaarverslag geeft inzicht in onze inspanningen en de resultaten die de vereniging behaald. Het jaarverslag werd tijdens de Algemene Ledenvergadering van 13 april aangeboden aan een van de nieuwe leden van de vereniging, Aad Kant van Antea Group. Lees verder

Terugblik Ledenbijeenkomst over innovatie

13 april 2023 stond de ledenbijeenkomst van Geothermie Nederland in het teken van innovatie en kennisontwikkeling binnen geothermie. We kijken terug op een geslaagde bijeenkomst, met inspirerende sprekers, meer dan honderd deelnemers en veel gesprekstof op het speciaal voor de ledenbijeenkomst gearrangeerde ‘Innovatieplein’. Werken aan innovatie is onmisbaar om aardwarmte in Nederland verder te ontwikkelen en te versnellen. Het helpt om aardwarmte efficiënter, effectiever en rendabeler te maken.
Een verslag van de bijeenkomst is na te lezen op onze website. Hier vind je ook een link naar de foto-impressie en de presentaties. De posters behorende bij de projecten en innovaties die door tien van onze leden zijn gepresenteerd op het Innovatieplein zijn hieronder nogmaals te bekijken (klik om uit te vergroten):

Save the date: 29 juni 2023 - Ledenbijeenkomst
'Geothermie en veiligheid - de juiste balans?'

Op donderdag 29 juni organiseert Geothermie Nederland alweer de volgende ledenbijeenkomst die deze keer volledig in het teken staat van veiligheid. Geothermie en veiligheidsbeheer zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Toch lijken zorgen over veiligheid de groei van geothermie in de weg zitten. Ze kunnen bijvoorbeeld leiden tot vertragingen of de financiële haalbaarheid van projecten bemoeilijken. Het blijft dan ook zoeken naar een goede balans tussen de vereisten aan een veilige operatie, de risico's die worden beheerst en de klimaatambities waar we als sector aan kunnen bijdragen. Tijdens de ledenbijeenkomst gaan we daar dieper op in. Verschillende sprekers nemen ons mee aan de hand van de volgende vragen: Hoe kijken operators, beleidsmakers en bestuurders aan tegen de verschillende soorten risico’s? Welke collectieve maatregelen treft de vereniging? Hoe gaan de sprekers om met druk uit de omgeving om de risico’s verder te verkleinen? Welke rol speelt beeldvorming eigenlijk en aan welke communicatieknoppen kunnen we nog draaien?
Meer informatie en aanmelden

Vacature Beleidsadviseur Overheid & Maatschappij

Melanie Provoost gaat op 22 mei a.s. aan de slag in het team Warmte van de provincie Zuid Holland en neemt daarmee afscheid als bureaumedewerker van Geothermie Nederland. Tijdens de afgelopen ALV is stilgestaan bij de belangrijke bijdrage en geweldige inzet die Melanie de afgelopen vijf jaar aan Geothermie Nederland (voorheen Platform Geothermie) leverde. Met het vertrek van Melanie zoekt Geothermie Nederland per direct een beleidsadviseur Overheid & Maatschappij. 
Bekijk de vacature
Lijkt het je mooi om bij te dragen aan de versnelling van de geothermie in Nederland? Of ken je iemand voor wie dit een interessante functie is? Ook delen of doorsturen wordt zeer gewaardeerd.

Terugkijklink Webinar: Aardwarmte en seismiciteit

De Programmamanager Seismiciteit van Geothermie Nederland, Saskia Hagedoorn, presenteerde dinsdag 18 april in het webinar 'Aardwarmte en seismiciteit: uitleg en beheersing van het risico' hoe seismiciteit en aardwarmte wel en niet met elkaar samenhangen en wat er is geregeld om de risico’s zo klein mogelijk te houden. Kijk terug

ANVS op werkbezoek met Geothermie Nederland

Geothermie Nederland organiseerde voor de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS) onlangs een bezoek aan Haagse Aardwarmte Leyweg. Omdat bij aardwarmte natuurlijke radioactieve stoffen mee naar boven kunnen komen, zijn uit voorzorg maatregelen voor stralingsbescherming en bijzondere afvalverwerking nodig en hebben geothermie-installaties in veel gevallen een vergunning van de ANVS nodig. ANVS: “Wij vinden het als toezichthouder en vergunningverlener belangrijk om de praktijk van stralingsbescherming in de geothermie goed te kennen. Daarom zijn we ook in gesprek met geothermiebedrijven en Geothermie Nederland. Zo blijven we op de hoogte van wat er speelt, en bekijken we steeds weer hoe stralingsbescherming zo goed mogelijk geregeld kan worden.”

Handreiking geothermie voor gemeenten

Het Expertise Centrum Warmte publiceerde op 14 april een ‘handreiking geothermie’ speciaal voor gemeenten. De nieuwe handreiking helpt gemeenten bij het kiezen van de juiste rol die zij kunnen aannemen bij een geothermieproject. De handreiking geeft informatie over het wettelijke kader, tips over stakeholdermanagement, de businesscase en beschikbare subsidies. Ook worden ervaringen gedeeld van gemeenten die al eerder met geothermieprojecten te maken hebben gehad.
Lees verder

‘Energie Samen wil coöperaties op de kaart zetten bij geothermie’

Energie Beheer Nederland (EBN) en Energie Samen - de koepel van energiecoöperaties - onderzoeken sinds vorig jaar gezamenlijk de mogelijkheden van geothermie (aardwarmte) voor bewonersinitiatieven. De Werkgroep Geothermie van Energie Samen presenteerde onlangs voorstellen voor burgerparticipatie in een recent verschenen rapport ‘Een nieuwe impuls voor geothermie: Versterk de samenwerking tussen publieke, private, en maatschappelijke partijen.’ In een interview aan Energeia vertelt Paul van Seters van Energie Samen over de start van een drietal pilots als voorbeelden van samenwerking van energiecoöperaties met gemeenten en geothermiebedrijven.’ Lees verder

Kabinet stelt €150 miljoen beschikbaar voor versnelling warmtenetten

Het kabinet stelt een subsidie beschikbaar voor warmtebedrijven om te blijven investeren in nieuwe warmtenetten. De Warmtenetten Investeringssubsidie (WIS) kan vanaf 1 juni aangevraagd worden en vergoedt het deel van de investering dat zich niet terugverdient (de ‘onrendabele top’). Minister Rob Jetten: ‘Deze subsidie is onderdeel van een bredere aanpak om Nederland zo veel mogelijk op warmtenetten aangesloten te krijgen. In Nederland moeten 500.000 nieuwe aansluitingen van bestaande woningen op een warmtenet gerealiseerd worden in 2030, bovenop de huidige 500.000 huishoudens die al toegang hebben tot een warmtenet.’
Lees verder op Rijksoverheid.nl

Nieuwe inzichten door WarmingUP

Bij het verwarmen van woningen kunnen warmtenetten met een duurzame bron van warmte in ons land een veel grotere rol gaan spelen. Meer dan de helft van de woningen is met zo’n warmtenet behaaglijk te maken in de winter. Dat blijkt uit het driejarige innovatieprogramma WarmingUP. Lees verder
Eind maart is het WarmingUP Magazine is gepresenteerd, met eindresultaten die zijn bereikt binnen WarmingUP. Warming UP gaat nu door in Warming up GOO (met Geothermie Nederland als één van de partners), waarover is verteld door Marette Zwamborn tijdens de Ledenbijeenkomst over innovatie.

TKI Innovatiegelden

Speciaal voor projecten die werken aan combinaties van geothermie en glastuinbouw, eventueel met uitkoppeling naar de gebouwde omgeving zijn er mogelijkheden in de PPS-call van TKI Tuinbouw & Uitgangsmaterialen. Deze call staat nu open. De indieningsdeadline is 1 september a.s. Meer informatie is te vinden op deze website.

WIMS Inspectierapport 2023

Operators hanteren een zogeheten Well Integrity Management System (Wims) voor het omgaan met de risico's voor putintegriteit. In 2022 is - in navolging aan een inspectie in 2020 - door SodM opnieuw het WIMS geïnspecteerd van alle producerende geothermielocaties. Tijdens deze inspecties is met name gelet op hoe de putintegriteit geborgd is in het zorgsysteem. Daaruit blijkt enerzijds dat de naleving van wet- en regelgeving is verbeterd en dat de professionalisering van de sector in gang  is gezet met onder meer de verplichting dat putten dubbelwandig worden uitgevoerd. Anderzijds concludeert SodM dat de professionalisering en daarmee de veiligheid nog niet bij alle bedrijven op het gewenste niveau is. Lees het rapport

Wist je dat?

  • RVO op 20 april van 14.00 - 15.00 uur een webinar organiseert voor iedereen die de SDE++ wilt aanvragen of meer wilt weten over deze subsidie-regeling? Kun je niet live deelnemen? Het webinar is op een later moment ook terug te kijken via de website van RVO.
  • Het PBL het ‘referentieverbruik warmte woningen’ heeft gepubliceerd? Dit is bedoeld voor gemeenten en andere betrokkenen bij de warmtetransitie die de warmtebehoefte van woningen willen weten met het oog op de verduurzaming van de gebouwde omgeving. Lees verder op de website van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL)
  • Een artikel op de website van Aardwarmte Maasdijk een inkijkje biedt in het reilen en zeilen op een aardwarmtelocatie die aan het voorbereiden is op een boring? Vader en zoon, Henk en Gert van der Veen, beiden Rig Logistics Supervisor, zijn geïnterviewd. Lees het artikel
  • De Vlaamse overheid de vergunning verlengt voor aardwarmte-onderzoek door VITO tot 2028? Lees verder
  • De Tweede Kamer op 17 april de voorstellen heeft besproken uit het rapport IBO Klimaat? Het IBO-pakket bevat veel normerende maatregelen en leidt tot 22 Mton reductie. De NVDE ondersteunt samen met veel andere organisaties onderdelen van het IBO en heeft dit met een social media actie op 17 april kenbaar gemaakt: ‘Wij pakken de klimaathandschoen op’
  • Op 21 juni het DAP symposium 2023 plaatsvindt, van de Stichting DAP (Delft Aardwarmte Project)? Lees verder
  • In het vakblad Onder Glas een artikel is verschenen over Aardwarmte Hoogweg? Bij Aardwarmte Hoogweg draait sinds december een nieuwe aardwarmteinstallatie, met twee productie- en drie injectieputten, die werden toegevoegd aan een bestaand triplet. Lees het artikel waarin Leo Hoogweg meer vertelt over dit unieke project: ‘Hoogweg Paprika-kwekerijen breidt uit in aardwarmte’
  • Op 1 en 2 april veel belangstelling was voor Kom in de Kas? Twee van onze leden, Aardwarmte Vogelaer en Nature’s Heat spraken met bezoekers over hoe tuinbouwproducten duurzaam worden geteeld met aardwarmte. Er was ook veel interesse voor de mogelijkheden van aardwarmte voor het verwarmen van woningen:

Column van Janine Verweij
'Warmte dichtbij de bron'

Geothermieprojecten zorgen voor warmte en daarmee voor economische bedrijvigheid dicht bij de bron: lokaal voor lokaal. Janine Verweij, directeur Geothermie Nederland, schreef een column voor Warmte365:
 
Lees de column

Nieuw lid: Inco Drilling

Inco Drilling is lid geworden van Geothermie Nederland na het bezoeken door Diana Tronco van de ledenbijeenkomst vorige week (als introducee). Diana Tronco is de oprichter van Inco Drilling en beantwoordt vijf vragen over het lidmaatschap.
 
Lees het interview

Update aardwarmtewinning

  • Bij Aardwarmte Maasdijk zijn de boorwerkzaamheden afgerond. De locatie en boortoren worden schoongemaakt. Vanaf mei worden de putten schoongespoeld. Bekijk bericht
    Om te starten met het leveren van aardwarmte wordt gekeken of aan alle voorwaarden is voldaan. Het ministerie van EZK heeft het ontwerp-instemmingsbesluit voor het winningsplan van Maasdijk gepubliceerd.
  • Aardwarmte Vogelaer realiseert een tweede aardwarmtebron, Aardwarmte Vogelaer 2. Naast de geothermie installatie wordt een ondergrondse transportleiding aangelegd voor het aansluiten van 11 nieuwe afnemers. VB Geo Projects en Aarwarmte Vogelaer tekenden eind vorige maand een contract voor de werkzaamheden. Bekijk bericht
  • Met het toekennen van meerdere SDE-subsidies kan HVC verder met de ontwikkeling van aardwarmte in de gemeente Dijk en Waard en Lelystad. Ook kan verder worden gegaan met de ontwikkeling van Aardwarmte Wippolderlaan in Wateringen. Bekijk bericht
  • Er worden werkzaamheden verricht op de locatie Aardwarmte Vierpolder. De productieput heeft last van verzanding. Door een ‘omleiding’ in de put aan te brengen, kan de productie toenemen van 165 m³/uur warm water naar 300 m³/uur. Die omleiding wordt doormiddel van een sidetrack boring aangebracht.
  • De boring naar aardwarmte van de eerste put voor Aardwarmte Polanen is op dinsdag 4 april officieel gestart. Hiermee is de weg klaargemaakt om CO2-uitstoot in het Westland verder te verminderen. Bekijk het filmpje

Alle zoekgebieden SCAN onderzoeksboringen bekend

Met de bekendmaking van het zoekgebied Eindhoven zijn alle tien zoekgebieden voor de onderzoeksboringen van het aardwarmte onderzoeksprogramma SCAN bekend: Amstelland, Utrecht, West-Brabant Noord, Oss, Ede-Veenendaal, Haarlem-Amsterdam West, Apeldoorn-Deventer, Kempen, Eindhoven, Deurne. Een eerste onderzoeksboring zal dit najaar plaatsvinden in de gemeente Ouder-Amstel. Op basis van het huidige onderzoeksprogramma en kostenontwikkelingen verwachten EBN en TNO uiteindelijk zes à zeven onderzoeksboringen uit te kunnen uitvoeren. Lees verder

In de media

Energie Samen wil coöperaties op de kaart zetten bij geothermie (Energeia, 17-04-2023)
Nissewaard wil consortium langer naar aardwarmte laten speuren (AD, 12-04-2023)
EBN klaar om in te stappen in lastige aardwarmtemarkt (Groenten & Fruit, 11-04-2023)
Aardwarmte Polanen begonnen met boren (WOS, 05-04-2023)
HVC: ‘Subsidie brengt aardwarmte in Sliedrecht dichterbij’ (Sliedrecht24.nl, 04-04-2023)
Subsidie brengt gebruik aardwarmte voor warmtenet HVC dichterbij (Noordhollands Dagblad, 29-03-2023)
Subsidie brengt aardwarmte in Lelystad dichterbij (gemeente Lelystad, 28-03-2023)
SDE++ voor nieuw aardwarmteproject Westland (Energeia, 28-03-2023)
“Meehelpen om verduurzaming in Wippolderlaan te Wateringen vorm te geven” (Groenten Nieuws, 24-03-2023)
 

Agenda

  • 20 april - Webinar SDE++ door RVO
  • 10 mei - Warmtenetwerk Jaarcongres
  • 21 juni - DAP (Delft Aardwarmte Project) symposium 2023
  • 29 juni - Geothermie Nederland Ledenbijeenkomst 'Veiligheid'

Meer weten?

Met deze nieuwsbrief informeren we over activiteiten en ontwikkelingen in de sector. Je kunt hier je gegevens aanpassen of je afmelden voor de nieuwsbrief.
 

Wil je meer weten over aardwarmte?

Hiervoor is een aparte website ontwikkeld. De informatie op deze website is ook vrij te gebruiken voor de eigen informatievoorziening.



Geothermie Nederland
Anna van Buerenplein 41 - 2595 DA - Den Haag
www.geothermie.nl
 
Twitter