Copy
Transparency International Sverige
Nyhetsbrev #4 2023
”Vårliga vindar draga” inleder den kända vårsången som just heter ”Vårsång”. Våren är också en tid då flera årsstämmor drar förbi – så också i TI Sverige - då Anna Persson valdes till ny ordförande för styrelsen. Jag ser fram emot att, tillsammans med den nya styrelsen, arbeta aktivt med att vidareutveckla TI Sveriges organisation och arbete.
 
Vindarna i Ukraina är fortsatt lika bistra och våren innebär inte någon positiv förändring utan snarare en eskalering av kriget. Under april beslutade EU:s ministerråd att lägga till Wagnergruppen och Ria Fan på förteckningen över enheter som omfattas av EU:s restriktiva åtgärder mot verksamhet som undergräver eller hotar Ukrainas territoriella integritet, suveränitet och oberoende. Sammantaget är EU:s restriktiva åtgärder nu tillämpliga på totalt 1 473 personer och 207 organisationer och företag. De som är uppförda på förteckningen är föremål för frysning av tillgångar, och EU-medborgare och företag i EU är förbjudna att göra medel tillgängliga för dem. EU har inrättat ett visselblåsarverktyg för sanktioner där man kan rapportera potentiella sanktionsöverträdelser – se mer här.
 
EU-kommissionen har också i veckan presenterat ett större paket för stärkt arbete mot korruption. Vi lär få anledning att återkomma till det, och då särskilt kring förslaget till direktiv med straffrättslig reglering på korruptionsområdet, när det börjar förhandlas.
 
När nu EU-kommissionen har lagt sitt förslag så borde regeringen ta nästa steg i sitt omtag kring den nedlagda utredningen om korruption och otillåten påverkan. Låt de vårliga vindarna ge drag till ett svenskt nationellt sammanhållet och långsiktigt paket i arbetet mot korruption – både i form av konstaterat nödvändiga utredningar men också en inkluderande transparent process i utarbetandet av en ny konkret nationell strategi mot korruption.
 
Ulrik Åshuvud
Generalsekreterare
TI Sverige
Om TI Sverige
TI Sveriges styrelse och förtroendevalda 2023-2024
Vid ordinarie föreningsstämma den 26 april valdes Transparency International Sveriges styrelse och övriga funktioner för 2023-2024. TI Sverige vill tacka avgående ledamöter och suppleanter i styrelsen, och andra förtroendevalda för deras engagemang och arbete för föreningens verksamhet och fortsatta utveckling. [Läs mer]
Avgifter för medlemskap 2023–2024
Ordinarie föreningsstämma fastslog att avgiften för medlemskap i TI Sverige förblir oförändrat för 2023 - således 250 kronor, samt 50 kronor för studerande. Medlemsavgiften beslutades för både 2023 och 2024 för att förenkla administrationen av medlemsavgifter. Vid ordinarie föreningsstämma 2024 beslutas om avgiften för kalenderåret 2025.
Medlemskapet betalas enkelt genom Swish 123 266 8556 (eller använd QR-taggen) eller bankgiro 5858-3519. Genom ditt medlemskap så stöder du vårt arbete med att främja öppenhet, ansvar och integritet.
Korruption i Sverige
Sverige har antagit ny handlingsplan för öppna data
Som medlem i Open Goverment Partnership har Sverige lanserat en ny handlingsplan för öppna data. Den nya handlingsplanen för 2023-2025 avser att i samarbete med civilsamhället vidareutveckla arbetet med öppna data och även fokusera på antikorruption.

Sveriges åtaganden i den tidigare handlingsplan från 2019-2022 har kritiserats bland annat för att inte inkludera civilsamhället eller inte inkludera frågor om tillgång till data om offentlig upphandling eller verkliga huvudmän.
 
Studera otillåten påverkan
Brottsförebyggande rådet (Brå) har fått i uppdrag av regeringen att studera otillåten påverkan som utövas av systemhotande aktörer och grupperingar i Sverige mot enskilda förtroendevalda, politiska partier och beslutande församlingar på alla nivåer.

Brå ska också lämna förslag på åtgärder som kan vidtas av relevanta aktörer. Uppdraget ska delredovisas senast december 2023.
Visselblåsning inom vården
Enligt Arbetsvärlden har totalt 177 anmälningar gjorts inom vården till regionerna sedan den nya visselblåsarlagen trädde i kraft. De vanligaste uppges handla om missförhållanden eller konflikter på arbetsplatsen, men det finns även exempel på rapporter om misstänkta jävsituationer. 
 
Mutbrottsdom i Södertälje
Södertälje tingsrätt har dömt en kommuntjänsteman till böter för mutbrott. Den dömda anses i sin arbetsroll påverkat kommunens beslut, samt genom att utnyttja otillbörliga förmåner skapat förtroendeskador. 
 
Uppföljning av offentlig upphandling
Upphandlingsmyndighetens senaste undersökning om näringslivet och offentlig upphandling visar att företagen själva efterfrågar en sund konkurrens genom transparens, ingen förekomst av korruption och mer uppföljning av det vinnande anbudet i en upphandling. Även om flertalet större företag anser att det inte förekommer risker för korruption så är det fortfarande många mindre företag som lyfter problematiken.
 
TI Sverige i media
Aktuell Hållbarhet: ”Det handlar bland annat om risken för jäv, intressekonflikter och personer som sitter på dubbla roller. En stor risk i Sverige är vänskapskorruptionen.”
TI Sverige tipsar...
Stärkt arbete mot korruption i EU
EU-kommissionen skärper arbetet mot korruption i EU genom ett antal olika förslag till åtgärder. Kommissionen föreslår ett nytt direktiv om bekämpning av korruption. Förslaget moderniserar EU:s befintliga rättsliga ram för korruptionsbekämpning.

Vidare vill EU-kommissionen inrätta ett EU-nätverk mot korruption för att sammanföra brottsbekämpande myndigheter och andra myndigheter, aktörer på området korruptionsbekämpning, civilsamhället och andra berörda parter. Nätverket är tänkt att fungera som en katalysator för förebyggande av korruption i hela EU och kommer att arbeta för att ta fram bästa praxis och praktisk vägledning.

Det är också tänkt att nätverkets arbete kommer att ”ligga till grund för en EU-strategi för korruptionsbekämpning som ska utarbetas i samråd med Europaparlamentet och rådet, så att EU-åtgärderna blir så verkningsfulla och samstämmiga som möjligt”, enligt kommissionens meddelande. Tanken är också att utvidga möjligheten att besluta om sanktioner till att omfatta allvarlig korruption inom ramen för den gemensamma utrikes- och säkerhetspolitiken.
Pressfriheten hotas globalt
Enligt Reportrar utan gränsers Pressfrihetsindex är situationen mycket dålig i 31 länder, dålig i 42, problematisk i 55 och bra eller ganska bra i 52 länder. Med andra ord är situationen för journalistik dålig i sju av tio länder och tillfredsställande i endast tre av tio.
 
Trots Sveriges långa tradition av pressfrihet och medieoberoende så blir även svenska journalister föremål för hot, hatkampanjer på nätet och stämningar. Indexet lyfter även en ökande ägarkoncentrationen av svenska mediehus som en risk för oberoende media.
 
Reformpaket mot korruption
I april antogs den första delen av EU-parlamentets reformpaket, som syftar till att öka transparensen och ansvarsutkrävandet i EU-parlamentet. Reformerna presenterar flertalet stramare åtgärder men har även erhållit kritik för att det inte lever upp till den resolution som EU-parlamentet antog i december.
 
Korruption inom skidskyttevärlden
Den tidigare IBU ordföranden åtalas för grov korruption, under perioden 2009–2018, av den norska myndigheten för utredning och åtal av ekonomisk brottslighet. 
Kalender
11 maj
Rundabordsmöte med Business Integrity Forum
Stockholm och online

TI Sverige i Almedalen
Mer information kommer
Instagram
LinkedIn
Twitter
Web
E-post
Copyright © 2023 All rights reserved.






This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Transparency International Sverige · c/o The Park · Magnus Ladulåsgatan 3 · Stockholm 11865 · Sweden