Copy
Διαβάστε το ετούτο εδώ στον browser

απερίγραπτες θέες

το προηγούμενο Σαββατοκύριακο βρέθηκα διαδοχικά σε δύο μέρη με καταπληκτική, παγκόσμιου βεληνεκούς θέα: τους Δελφούς και τη Σαντορίνη. Νόμισα ότι κάποιο συμπέρασμα θα έβγαινε από την εμπειρία αυτή. Νέες ιδέες, σκέψεις και νέα συμπεράσματα πυροδοτημένα από την ενατένιση στο υπερθέαμα, ίσως. 

μπα. 

τίποτα. 

μόνο φωτογραφίες και κάποια ενδιαφέροντα συμβάντα, ανεξάρτητα της θέας. 

θα σας τα πω κάποια στιγμή. 

ως τότε, 

στην Καθημερινή του Σαββάτου

γράφω για την φωτογραφία που κατά τη γνώμη μου αποτυπώνει καλύτερα τον κόσμο μας και την εποχή μας, τον κόσμο στο πρώτο τέταρτο του 21ου αιώνα. Αυτή την εικόνα: 
η εικόνα της εποχής
Γιατί είναι αυτή η πιο αντιπροσωπευτική εικόνα της εποχής μας; Αυτό εξηγώ στο άρθρο. Μπορείτε να το βρείτε στην Καθημερινή του Σαββάτου και το Σαββατόβραδο εκεί

λίγα λόγια για το αλκοόλ

Μέσα στο άρθρο της Καθημερινής γράφω μια παράγραφο κάπως άσχετη με το θέμα, που όμως δεν μπορούσα να την αποφύγω:
 

"Παρεμπιπτόντως, θέλω να κάνω μια παρένθεση εδώ: ο Άντονι Μπουρντέν είναι ένα από τα καθολικά αναγνωρισμένα και αγαπημένα δημόσια πρόσωπα τα οποία εγώ ποτέ δεν κατάλαβα (μια άλλη ήταν η ελληνίδα δημοσιογράφος Μαλβίνα Κάραλη). Ο λόγος είναι περίπλοκος, αλλά παρακολουθώντας τις εκπομπές του ένιωθα ότι κάτι χάνω, κάτι που όλοι οι άλλοι βλέπουν. Γιατί οι εκπομπές του είναι ένας διαρκής ύμνος στην ψυχαγωγική υπερκατανάλωση κάθε είδους αλκοόλ, αναβάθμιση του "να περνάμε καλά" ως υπέρτατη αξία στη ζωή και μια εμμονή με το "αυθεντικό", "τοπικό", "λαϊκό" που προσεγγίζει τους ντόπιους πληθυσμούς με τόσο επιτηδευμένη, φετιχιστική λατρεία που καταντά αντικατοπτρισμός της αποικιοκρατικής προσέγγισης που υποτίθεται ότι απορρίπτει. Αλλά τέλος πάντων, σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο άρεσε".


Υποθέτω ότι ανάμεσά σας υπάρχουν πολλές και πολλοί που τον θαυμάζουν το μακαρίτη απεριόριστα και αυτό το αντιλαμβάνομαι και το ακούω. Απλά δεν το συμμερίζομαι. Ευχαρίστως να την κάνουμε αυτή τη συζήτηση κάποια στιγμή (ίσως σε κάποια 241020 δράση ή/και χοροεσπερίδα), αλλά εν προκειμένω κάντε τη διαφωνία μας στην άκρη και ας μείνουμε στο θέμα του αλκοόλ. 

Ξέρετε το μύθο ότι δυο ποτηράκια κρασί με το φαγητό κάνουν καλό στην υγεία; Υποτίθεται ότι βασιζόταν σε επιστημονικές έρευνες και επαναλαμβανόταν εδώ και πολύ καιρό παντού. Ενίσχυε την αντίληψη ότι η κατανάλωση αλκοόλ με μέτρο δεν είναι βλαβερό πράγμα, μια αντίληψη που ενισχύεται από την καθολική, σχεδόν αυτονόητη παρουσία του αλκοόλ σε κάθε προϊόν πολιτισμού, κι όχι ως απλό prop, αλλά ως στοιχείο της πλοκής, ως απαραίτητη προϋπόθεση στη σύγχρονη ζωή για να "περνάνε καλά" οι Homo sapiens. Πρόκειται, βεβαίως, για ψέμα. Οι έρευνες εκείνες είχαν σοβαρά θεματάκια. Στην πραγματικότητα πλέον υπάρχει ευρύ consensus στην επιστημονική κοινότητα: το αλκοόλ κάνει κακό στον οργανισμό σε οποιαδήποτε ποσότητα. Ακόμα και μια σταγόνα, που λένε. Αλλά ο μύθος επιμένει. 

Διαβάστε σε αυτό το άρθρο μια πολύ ενδιαφέρουσα ανάλυση για το πώς γεννήθηκε και πώς συντηρείται. Είναι μια ιστορία πολύ πιο σκοτεινή από ό,τι μπορεί να φαντάζεστε, εκτός και αν έχετε διαβάσει εκείνο το βιβλίο για τις καπνοβιομηχανίες, τις πετρελαιοβιομηχανίες και όσα έχουν κάνει στο παρελθόν για να καταπνίξουν ή να αμφισβητήσουν την επιστημονική γνώση που αποκαλύπτει τις πραγματικές επιπτώσεις των προϊόντων τους. Αν το έχετε διαβάσει, πιθανότατα μαντεύετε τι έχει συμβεί και με το αλκοόλ

λίγα λινξ για σήμερα

Το Star Wars αν το είχε σκηνοθετήσει ο Γουες Άντερσον. Πάλι με ΑΙ -βίντεο αυτή τη φορά. Σα να αποκτούν εξειδίκευση οι μηχανές σε αυτό ακριβώς το πράγμα (θυμηθείτε τι είδαμε την προηγούμενη εβδομάδα) 

Ένα χρήσιμο άρθρο για τις εκλογές στην Τουρκία το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. 

Ένα καλογραμμένο όπως πάντα αλλά υστερικό όπως ποτέ άλλοτε κείμενο του Γιουβάλ Χαράρι για τις τεχνητές νοημοσύνες και τους κινδύνους τους. 

Μια καταπληκτική ιστορία από τα γυρίσματα της προφητικής ταινίας "Idiocracy"

Τι είναι τα αυτοάνοσα νοσήματα; Γιατί υπάρχουν; Χρήσιμο και ενδιαφέρον αφιέρωμα. 

Πλέον υπάρχουν εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης που μπορούν να διαβάζουν τις μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλων και να καταλαβαίνουν τι σκεφτόμασταν όταν τραβήχτηκαν οι εικόνες. Χμ. 

Έχετε δει αυτά τα βιντεάκια με το νυχτερινό ουρανό κατάφωτο μ' αστέρια και τον γαλαξία να μετακινούνται καθώς περνά η νύχτα, ε; Αυτά που κινούνται, βέβαια, δεν είναι τα αστέρια στον ουρανό, αλλά η Γη που περιστρέφεται. Τι θα γινόταν αν στα βίντεο αυτά κρατούσαμε τον ουρανό σταθερό; Θα βλέπαμε πώς μοιάζει η περιστροφή της Γης. Φανταστικό. 

Τέλος, να πούμε ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αποφάσισε ότι ο χαρακτηρισμός "έκτακτης ανάγκης" για την πανδημία της Covid-19 παύει να ισχύει. Η πανδημία δεν "τελείωσε" per se, αλλά πλέον δεν θεωρείται συμβάν "έκτακτης ανάγκης". Οπότε έρχεται η ώρα του απολογισμού σιγά σιγά, τριών αξέχαστων, ιστορικών και συνάμα τραγικών χρόνων. Ας τον ξεκινήσουμε από αυτήν εδώ τη συνέντευξη του Άντονι Φάουτσι, που δεν έμεινε ευχαριστημένος από όσα κάναμε ως ανθρώπινο είδος αυτά τα χρόνια. 
Φιλιατρά <3
και για κλείσιμο, μια αληθινή εικόνα από τα μαγευτικά Φιλιατρά 
γραφτείτε
https://twitter.com/tgeorgakopoulos
https://www.facebook.com/thodorisgeorgakopoulos/
https://www.instagram.com/tgeorgakopoulos/
https://www.linkedin.com/in/georgakopoulos/
Website
Email
Copyright © 2023 georgakopoulos.org, All rights reserved.


Θέλετε να αλλάξετε το πώς λαμβάνετε αυτά τα γράμματα;
Μπορείτε να αλλάξετε τις επιλογές σας ή να σβηστείτε από τη λίστα.