Copy
Beste geïnteresseerde,

wie graag oude familiefoto's wil leren dateren/analyseren, en meer in detail wil gaan dan op een lezing, kan op 18 juni van 13u-16u een workshop volgen in Hasselt. Ik geef dat soort workshops maar zelden open voor iedereen. Het is een unieke kans en de plaatsen zijn beperkt.
De praktische details ken ik nog niet helemaal, de organisatie is in handen van Stadsarchief Hasselt in het kader van een genealogisch weekend. Voor de praktische info en inschrijving kan je hen best contacteren (stadsarchief@hasselt.be).
In de voormiddag geef ik eerst nog een gewone lezing over fotodatering en identificatie (zie agenda onderaan).

Projecten

  • IndexScans ondersteund nu ook rouwbrieven. Bij klassieke rouwbrieven is de nauwkeurigheid op hetzelfde niveau als voor bidprentjes, en dezelfde gegevens worden opgenomen in de index (Voornaam overledene; Achternaam overledene; Geboorteplaats; Geboortedatum; Overlijdensplaats; Thuis overleden; Overlijdensdatum; Geslacht; Leeftijd; Relatie met achterblijver; Voornaam achterblijver; Achternaam achterblijver; Families; Portretfoto aanwezig; Opmerkingen).
  • Mijn boekje "Oude familiefoto’s dateren en identificeren : 1839-1939" deponeerde ik vorig najaar bij de Koninklijke Bibliotheek (Wettelijk depot). Het staat daar ondertussen in de catalogus. Op mijn lezingen is het op papier te koop, maar je kan het ook digitaal aanschaffen via de link op de titel hierboven.
  • Nieuw op mijn YouTube kanaal: Veilig foto's bekijken onder vergroting en Veilig foto's oppakken.

Actviteiten

  • De show van Lieven Scheire over Artificiële Intelligentie, gezien in de Stadschouwburg van Antwerpen, was een heel leuk, zowel grappig als interessant. Nu loop ik al een tijdje rond met het idee om te proberen een AI-systeem te trainen voor datering of voor identificatie van het afdrukprocedé van carte-de-visite foto's. Lieven Scheire vermeldde twee manieren waarop je tegenwoordig vrij gemakkelijk zelf een beeldclassificatiesysteem kunt maken: CustomVision van Microsoft en AutoML van Google. 
    Je hebt natuurlijk wel een geschikte dataset nodig van reeds gedateerde/gedetermineerde foto's om het systeem te trainen, en daarin zit het grootste werk. Wie weet wordt dat nog een van mijn volgende projectjes :-)
  • Ik nam deel aan het wetenschappelijk symposium "Hoe genetische genealogie ontsluiten voor de toekomst?" bij Stichting Edmond Delhougne in Roermond, een mooi vervolg op de microcredential Genetische Genealogie, die ik vorig academiejaar volgde aan de Universiteit Antwerpen.
    Het was een boeiende namiddag onder leiding van prof. Maarten Larmuseau (KU Leuven). Ik heb heel wat mensen leren kennen die ik alleen van naam of reputatie kende (o.a. via de Facebookgroepen over genealogie en DNA). Er zal nog gepubliceerd worden over de uitkomsten van het symposium.

Gelezen en/of gekocht

  • Het boekje Over fotografie (On Photography) van Susan Sontag kwam onlangs eerder toevallig in mijn bezit. Het is een bekende en invloedrijke verzameling essays over fotografie uit 1977. Ik ben er meteen in beginnen lezen. Interessante lectuur om eens wat verder over fotografie na te denken! 

Geïnteresseerd in mijn bibliotheek? Je vindt de Spoorzoeker catalogus op LibraryThing.
 

Aanwinsten collectie

Een kleine selectie:
  • Een carte-de-visite gebruikt als herinnering aan de eerste communie, uit 1888:

    Alphonse Mossay, Hodimont, 6 mei 1888. Qui sera grand ingénieur anglais. Mon oncle. Horgnies.
    Dergelijk gebruik van een cdv als communieprentje zie je niet vaak, ik was blij er zo eentje te vinden.
    Maar ook het opschrift intrigeerde, en hij blijkt een elektrisch ingenieur te zijn die begin 1900 werkte aan elektrische auto's! Hij heeft zelfs patenten op zijn naam staan. Zie bv. https://en.wikipedia.org/wiki/Paul_Mossay (1877- 1963). De communie was toen op 11 jaar, dat klopt mooi met zijn geboortedatum. De zus van Alphonse was gehuwd met de heer Jodin en zij hadden een dochter die huwde met een Horgnies (volgens Geneanet, dus goed na te kijken). Het was dus een verre oom.
  • Bidprentjes zijn soms echte foto's, dit is een OGZ. Deze is voor mijn collectie bidprentjes van Hamme en zal ook in mijn project Hamme 1900 terechtkomen. Elisa draagt een geweldig hip kapsel uit 1918-1920!

Ik plaats soms foto's uit mijn collectie op Instagram.
 

Lezingen

Je kan steeds eigen foto's meebrengen, ik zal er met plezier naar kijken tijdens de pauze of na de lezing.

Een genealogische benadering van portretfoto’s:

  • HCC!genealogie: Een genealogische benadering van portretfoto’s. 3 juni 2023. Details nog niet bekend.

Dateren en identificeren van oude foto’s:

Workshop foto’s leren dateren:

De meest actuele agenda kan je altijd raadplegen op mijn website.

Op mijn website vind je tips over fotodatering en artikels over oude foto's en fotografen.

Lees je graag nog eens één van de voorbije nieuwsbrieven? Je vindt ze in het nieuwsbriefarchief.

Vriendelijke groeten,
Peter

PS: als je nog mensen kent die mogelijk geïnteresseerd zijn mag je deze email zeker doorsturen.
PPS: Op de links naar Bol.com en ACDSee verdien ik een klein percentje als je iets koopt.
Copyright © 2023 Peter Eyckerman, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp