Copy
Logo

Nieuwsbrief april 2023

Hoi <<Voornaam>>,




Groeizaam weer, eerste oogst in zicht

Met het lengen van de dagen en de hogere nachttemperatuur schiet eindelijk alles uit de grond. Het duin kleurt in duizend tinten groen, de tulpen zijn gekopt en op NoordWIJde is de eerste oogst in zicht. En hoewel het oogstseizoen voor de oogsters pas half mei begint, zit inmiddels al een groot deel van de gewassen voor dit jaar in de grond. Ofwel in de tuin, of voorgezaaid in de koude bak. Genieten voor de tuinder want wat is er mooier dan zo’n ieniemienie zaadje in de aarde stoppen met groots resultaat? Het blijft een klein wonder en een groot feest.


Voorgezaaide pompoen.



Voorjaarsdrukte: snelle sla en trage kool


Elke groente heeft een eigen teeltduur waarin ze uitgroeit van zaadje tot oogstbare plant. Rucola, radijs, raapsteel, paksoi, sla en andijvie zijn voorbeelden van snelle groeiers. In goede omstandigheden kan een slaatje in 8 weken op je bord liggen. Korte teelten, noemen we dat. Handig om te telen als voor-, na- of tussenteelt. Naast deze vluggertjes zijn er ook gewassen die rustig de tijd nemen. Zoals de knolselderij. Je zaait haar voor in maart en pas eind oktober kan ze in de erwtensoep. Ook pompoen, ui, prei, zoete aardappel en veel koolsoorten doen het rustig aan. En de knoflook? Die plantten we al in november, om het jaar daarop te oogsten in juni/juli. Vooruit plannen dus.. en vooruit planten.


Paksoi, eikenbladsla en andijvie.



Vrijwilligers


‘Elke woensdag en vrijdag is het feest’, zoals Kalle dat zo mooi zegt. Dan werken we met vrijwilligers op de tuin. Dat is een zeker een feestje en tegelijkertijd hard nodig want alles komt neer op handwerk. Na het eenzaam ploeteren op maandag en dinsdag zie ik woensdag ineens bergen werk verzet worden. Om vrijdags gezamenlijk de laatste klussen van de wekelijkse ‘to-do’ lijst af te vinken. Veel dank voor de noeste arbeid, koekjes, tips, kennis en humor. NoordWIJde zou NoordWIJde niet zijn zonder deze geweldige hulp. En denk je nu..dat lijkt me ook wel wat? Laat dan een berichtje achter via de website.



Zomerwortel


Begin april zijn de minuscule zaadjes van de zomerwortel in de grond gegaan. Omdat ze zo klein zijn werden ze vermengd met zand en vervolgens op regels uitgezaaid. Dit zorgt voor betere spreiding van het zaad, gezondere groei van de plant en mooiere peentjes. Tot zo ver niets aan de hand.


De kiemduur van wortel is vrij lang, ongeveer 3 - 4 weken. Onkruidzaad kiemt veel sneller, en wortelonkruiden zijn helemaal niet te stoppen. En daar begint de uitdaging voor de tuinder: je ontkomt er niet aan om op handen en knieën, met je neus vlak boven de aarde, heel voorzichtig het overvloedige onkruid tussen de net gekiemde wortelplantjes te verwijderen. Een lastige en tijdrovende klus. Vervolgens is het zaak de wortels te dunnen zodat elke wortel ruimte heeft om uit te groeien tot een groot en sterk exemplaar. Daarna volgen nog enkele wiedbeurten. Het kost dus best wat tijd en moeite voordat zo’n peentje op je bord ligt. Maar dat proef je dan ook..


Voor en na.. en nu maar groeien!



Schieten

Naast wat vertraagde groei zien we nog een gevolg van het gure weer van afgelopen tijd: sommige gewassen hebben de kou ogenschijnlijk goed doorstaan, maar toch stress ervaren. Met als gevolg dat ze versneld willen voortplanten. Een natuurlijk overlevingsmechanisme. Zo maken de raapstelen weinig blad aan en schieten al in bloei. Ook de voorgezaaide peultjes, die we binnen opkweekten bij een comfortabele huiskamertemperatuur, zijn geschrokken van de kou buiten en bloeien volop. Te vroeg naar onze zin, maar zinvol voor de plant.


Daarentegen.. de peulen die we rechtstreeks in de vollegrond zaaiden zijn gekiemd en gegroeid in natuurlijke omstandigheden, in natuurlijk tempo. Deze planten zijn compact en sterk, maken een goede groei door en halen de voorgezaaide peulen inmiddels in zonder bloei-stress. Dus volgend jaar? Simpelweg de zaden in de volle grond.. laat de rest maar aan de natuur over.

Vroege bloei door stress bij de peultjes en de raapsteel.



Rondje Duin & Tuin


En tot slot een primeur: van mei tot en met september organiseren we elke laatste zaterdag van de maand een ‘Rondje Duin & Tuin’. Het rondje begint met een duinwandeling van ongeveer 2km via een prachtig uitkijkpunt naar tuinderij NoordWIJde. Hier wordt je ontvangen met een kop soep van eigen tuin, vertelt de tuinder je alles over de duurzame werkwijze en krijg je een rondleiding langs de seizoensgewassen. En je neemt een zelf geoogst bouquet-garni of bosje theekruiden mee naar huis.

De wandeling begint en eindigt op parkeerplaats Hollands Duin, Duinweg Noordwijk.

Tijd: 10.00u-12.00u.

Kosten: €20 per persoon.

Data: 27 mei, 24 juni, 29 juli, 26 augustus, 30 september.

(gaat door bij minimaal 8 aanmeldingen)


Ga je mee? Stuur een mailtje naar info@noordwijde.nl 

Agenda


week 20: de eerste oogstweek!

Oogstdeelnemers ontvangen het eerste oogstbericht op 15 mei.


27 mei: Rondje Duin & Tuin


11 juni: NoordWIJde met een kraam op de Markt onder de Linden in Noordwijk-Binnen


Bes, rabarber en aardbei.. het komt eraan!

Nog meer leuke updates? Volg ons dan ook op Instagram of Facebook!