Copy
View this email in your browser
Selskabet for Arbejderhistorie - maj 2023

Foredrag:
RÅD TIL REVOLUTION
Venstrekommunisme i mellemkrigstiden



TORSDAG DEN 11. MAJ 2023 KL. 16.00-18.00
Sv. Aukens Plads 11, 2300 Kbh. S
 
 
I 1920 blev et andet tysk kommunistisk parti, Kommunistisk Arbejderparti Tyskland (KAPD) stiftet sideløbende med det kendte tyske kommunistparti KPD. Det var næsten lige så stort som KPD.
 
Historiker Rhena Stürmer fra Leipzig Universitet holder foredrag på engelsk om sin undersøgelse af tysk venstrekommunisme i mellemkrigstiden. Klik her og læs mere.
 
Rhena Stürmer har studeret historie og kulturhistorie på Det Frie Universitet i Berlin og Europauniversitetet Viadrina Frankfurt (Oder). Temaet for hendes doktorafhandling (2018) er: Weimar Republikkens venstrekommunister mellem parti og sociale bevægelser. En kulturhistorisk kollektiv biografi”.
 
Fra 2018-22 har hun været tilknyttet Rosa Luxemburg Stiftelsen og siden 2022 har hun været forskningsassisten på Leipzig Universitet i Tyskland.
SFAH SOMMERHØJSKOLE

Den 31. juli - 5. august 2023
Tilmelding og betaling for kursus og workshop sker ved at benytte dette link:
sfah.nemtilmeld.dk/1/1
 


VÆLG PODCAST-SPORET FRA RADIO STJERNEN
OG LÆR OM LÆKKER LYD

 
Som en del af årets sommerhøjskole afholder Radio Stjernen et kursus i, hvordan man tilrettelægger, optager og redigerer en podcast. Få ideer til at en spændende udsendelse med fokus på arbejderhistorie. Undervisere er Lotte Printz og Christian Holtet.

Klik her og se mere om hele programmet for sommerhøjskolen.
 
 
 

 


FÅ INSPIRATION TIL DINE KREATIVE INTERESSER

Workshop med akvarel-, maler- og skulptørkursus – v. billedkunstner og skulptør Ole Videbæk.
 

Onsdag den 2. august 2023, kl. 9:00-16:00
på 3F Langsøhus i Silkeborg.


Det koster 500 kr. at deltage i workshoppen inklusiv frokost.
Medbring egen pc.

Deltager man i hele sommerhøjskolen, er workshopprisen inkluderet i kursusprisen for hele ugen.

Workshoppen tager udgangspunkt i udtrykket ”Grav hvor du står”. Det er oprindeligt en svensk opfindelse, der blev kendt med Sven Lindqvists bog ”Gräv där du står. Hur man utforskar ett jobb” fra 1978. En dansk version blev udgivet i 1982.

Det handler kort og godt om at udforske historien i sit lokalmiljø med en arbejderhistorisk vinkel. Det kan være med fokus på en bestemt afgørende begivenhed, en spændende tidsperiode, en central virksomhed eller en vigtig person. Levevilkår for arbejderfamilier, konsekvenser af arbejdsløshed eller særlige forhold på kvindearbejdspladser kunne være andre emner, der kunne være interessante at tage op.

Til forskel fra slægtshistorie er der lagt op til at dyrke interessen for relationer mellem mennesker, der ikke nødvendigvis er i familie, men alligevel er afhængige af hinanden i forening eller på en virksomhed, hvis de vil opnå det, de tror på.

Og hvordan gør man så det? Ja, det er det, workshoppen handler om. Men kort fortalt: Brug nettet, udnyt bibliotekerne, opsøg arkiverne og sidst men ikke mindst fortæl andre om alle de sjove og tankevækkende ting, I har fundet ud af.

Program

Formiddag v/Jesper Jørgensen og Ulrich Flaskager Hansen, Arbejdermuseet
9-11: Traditionen for lokal arbejderhistorie, Det danske arkivlandsskab, Arbejdermuseet & Arbejderbevægelsens Bibliotek og Arkivs samlinger og søgesystem
11-12: Øvelser (medbring bærbar computer)

Eftermiddag v/Frode Sørensen og Villy Sørensen
13-15: Lokalt arbejderhistorisk arbejde i praksis: ArbejderArkivet i Sønderborg og Arbejderhistorisk Samling Ringkøbing Amt (ASRA)
15-16: Åbent værksted

Klik her og se mere om hele programmet for sommerhøjskolen.
 
NY BOG FRA SFAH-FORLAGET:
 

Strejken var i store dele af det 19. og 20. århundrede arbejderbevægelsens dominerende protest- og modstandsform. Med afsæt i analyser af Emile Zolas "Germinal", Martin Andersen Nexøs "Den store kamp" og John Steinbecks "In dubious battle" viser Nicklas Freisleben Lund, hvordan virkelighedens arbejdskampe mellem 1850 og 1950 bliver et centralt og genkommende motiv i vestlig litteratur og selve udgangspunktet for en særlig romanform - strejkeromanen.
Pris: 200 kr. Bestilles fra Forlaget på www.sfah.dk
NYT PROGRAM FRA
 
På klædefabrikken i Brede blev livet for arbejderne styret i en usædvanlig grad med en både hård og faderlig hånd af ’kongen på egnen’, Edmund Daverkosen. De fleste levede hele deres liv i det lille indesluttede samfund med fabrikken som det pulserende midtpunkt. Men med indgangen til det 20. århundrede skulle det lille samfund og den enevældige ledelsesform dog blive udfordret af den tiltagende arbejdermobilisering.
NY BOG FRA SFAH-FORLAGET:

Reception for den 24. maj kl. 16 -18 på Københavns Universitet, Karen Blixens Vej 8, lokale 24.1.11

REDIGERET AF
Klaus Schulte, Rolf Czeskleba-Dupont og Hartmut Haberland

Ifølge W.F. Haug er teori sammenhængsviden. Med Gramsci går han ud fra, at alle mennesker i samfundet er filosoffer. Over for en dogmatisk kommunisme hævder han, at socialistiske fællesskaber har brug for tænkende individer og en gensidig forpligtelse, mættet af indsigt.

Teorierne bør studeres i anvendelsen, så de kan bruges til indgreb i diskursive kampe – på det akademiske felt og i politisk praksis. Inspireret af Berlinerskolen af den kritiske psykologi sigter Haugs forståelse af læringsprocesser mod handleevnen sammen med andre. Det isolerede individ er en dårlig abstraktion, som praksisfilosofien gør op med.

Wolfgang Fritz Haug (årg. 1936) er prof. em. ved Freie Universität Berlin. I Koldkrigens brændpunkt virkede han som intellektuel, udgav tidsskriftet Das Argument (siden 1959) og holdt eftertragtede forelæsninger om Kapitalen.

Som engagerende forsker og lærer tilkæmpede han sig i 1979 et professorat i filosofi som platform. Med Marx ud over ham – det er grundformlen bag 13 bøger (siden 1989), oversættelsen af Gramsci og Labriola og siden 1994, sammen med marxist-feministen Frigga Haug, udgivelsen af det verdensomspændende begrebsleksikon Historisch-Kritisches Wörterbuch des Marxismus. Æresdoktor ved Roskilde Universitet i 2013.

Pris: 175 kr. + porto. Bestilles her: sfah@sfah.dk 

Facebook
Website
Copyright © All rights reserved.

Vores mail:
sfah@sfah.dk






This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
SFAH · Rømersgade 22 · København K 1362 · Denmark

Email Marketing Powered by Mailchimp