Copy
Nieuwsbrief LiveAtlas mei 2023
View this email in your browser
 




Nieuws voor mei 2023
Paapje op doortrek. Foto: Hans Schekkerman
Ha <<First Name>>,

Lijstjes bijhouden. Misschien krijg je deze nieuwsbrief voor het eerst omdat je gewoon eens geprobeerd hebt om een complete lijst van vogels tijdens een wandeling bij te houden. Dan is mei misschien wel de mooiste maand om daar verder mee te gaan. Want ieder lijstje telt. Voor de fanatiekelingen: welke zomervogel mis je nog op je lijstje? Boomvalk, Wielewaal, Bosrietzanger?

In deze nieuwsbrief:

  • Handig als opfrisser: webinar over ruiters
  • Vraag van een teller: tel ik molshopen ook mee?
  • De lustrumchallenge: de hele Visdief is geteld!
  • Vlinder- en libellenperiode weer aangebroken
  • Bommelerwaardse Bosuilen geteld
Veel lees- en kijkplezier!
Albert de Jong van team LiveAtlas

Doortrekperiode van ruiters

Mei is een belangrijke doortrekmaand van verschillende soorten ruiters die naar Fenno-Scandinavië trekken. In maart verzorgden we een webinar over de herkenning van de talrijkste zes soorten. Deze kun je hieronder terugkijken. Handig als opfrisser!

In dit webinar legt expert (en fanatiek LiveAtlasser) Hans Schekkerman van Sovon je uit hoe je zes veelvoorkomende ruiters herkent.

Vraag van een teller: tel ik molshopen ook mee?


Deze vraag ging over het wel/niet bijhouden van het aantal molshopen als je de zoogdieren meetelt op je lijstje. Bij zoogdieren tel je géén aantallen van de sporen, dus ook géén molshopen. Die getallen zeggen namelijk niet zoveel. 

Zie je molshopen, zet de soort dan op 'aanwezig'. Dat geldt ook voor sporen van andere nachtactieve en ondergronds actieve zoogdieren, zoals de bever en bosmuis. Van dagactieve zoogdieren, zoals ree en haas voer je wel de aantallen van de levende exemplaren die je tegenkomt in.
Foto: Rasbak/Wikipedia

Foto: Irene van Meerveld - de Jong

Vlinder- en libellenperiode weer aangebroken

Dankzij onze samenwerking met de Vlinderstichting is het ook mogelijk om vlinders en libellen op je lijstjes bij te houden en worden deze gegevens goed gebruikt. Nu allerlei soorten vlinders weer vliegen en ook de eerste libellen weer gezien worden, is het leuk om deze soortgroepen weer aan te vinken. Let er dan wel op dat je niet te snel door het terrein loopt en bijvoorbeeld bosranden, sloten en plassen ook goed controleert op deze soortgroepen. In deze video legt Gerdien Bos uit hoe je de libellen op een goede manier meeneemt op je lijsten.
 
Naar de challenge van de Vlinderstichting

Marian Sponselee, Wally Baaten, Ria van Minnen en Bert van Broekhoven van vogelwerkgroep De Steltkluut na een zoveelste telling in de Visdief. Foto: Bert van Broekhoven


De lustrumchallenge: de hele Visdief is geteld!

De Zeeuws-Vlamingen waren als eerste klaar met het tellen van een complete vogelfiguur: de Visdief. Eind maart was het zover en was in de 152 hokken tenminste één vogeltelling van een halfuur gedaan. Enkele vogelaars van de vogelwerkgroepen 't Duumpje en De Steltkluut sloegen de handen ineen en zijn na deze uitdaging gewoon verder gegaan met tellingen in deze vogelfiguur (en hem goud te maken). Daarbij nemen ze vogelaars mee die nog geen telervaring hebben, om deze zo bekend te maken met het fenomeen vogels tellen.

Lees meer > 
Naar de challenge

Bommelerwaardse Bosuilen geteld voor de regionale atlas

Al eerder deelden we nieuws van het atlasproject van de Natuurwacht Bommelerwaard, waarmee vogelaars via LiveAtlas vogels in de hele regio in kaart brengen. Voor enkele soorten worden speciale tellingen georganiseerd, omdat deze zich lastig laten vinden tijdens de gewone rondes. Daar is de Bosuil er één van. Er werden zo'n 18 territoria gevonden. Lees meer >
 
In mei zijn er al veel grote jongen van de Bosuil. Foto: Harvey van Diek

Wie valideren de lijstjes?


Per ongeluk een verkeerde soort invoeren of het verkeerde kilometerhok selecteren waarin je een uur telt. Het overkomt iedereen weleens. Om de gegevens in de database van LiveAtlas zo goed mogelijk te houden, kijken we achter de schermen geregeld naar de binnenkomende lijstjes. Dat doen we samen met validatoren uit verschillende regio's. Misschien heb je al eens een mailtje van ze gehad. Dit zijn de validoren die je een handje helpen om je lijsten zo goed mogelijk te verwerken:
  • Friesland en Groningen: Koert Scholten
  • Noord-Holland: Kees Scharringa
  • Flevoland: Koert Scholten
  • Utrecht: Kees Scharringa
  • Drenthe en Overijssel: Harm Meek
  • Gelderland: vacant
  • Zuid-Holland: Rob Berkelder
  • Limburg: Fred Hustings
  • Zeeland en Noord-Brabant: Hidde Bult
Vacature
Voor de provincie Gelderland zijn we op zoek naar een nieuwe validator. Heb je interesse? Neem dan even contact op met Albert de Jong.

Veel plezier in het veld!


Contact met het team
Copyright © 2023 Sovon Vogelonderzoek Nederland, Alle rechten voorbehouden.


Wil je deze e-mails niet langer ontvangen? Meld je dan hier af van onze mailinglijst.

Kreeg je deze mail doorgestuurd van een vriend en wil je de nieuwsbrief vaker ontvangen? Meld je dan hier aan voor de verzendlijst.

Email Marketing Powered by Mailchimp