Copy
Beste <<First Name>>,
 
Het is even stil geweest, maar vanaf nu sturen we je weer maandelijkse een nieuwsupdate over alle ontwikkelingen op en rond onze boerderij. We hebben de laatste maanden alles behalve stil gezeten en kunnen je dan ook met trots melden dat ondertussen 183 huishoudens lid zijn, wekelijks zo'n 400 mensen verse groenten, vlees en eieren van de boerderij eten en we nog steeds groeien.

Benieuwd naar wat er zoal gebeurt op onze boerderij? Hieronder lees je het laatste nieuws:

BUITENTOMATEN

Vandaag zijn er 200 tomaten geplant. Het is een speciale soort kleine tomaatjes die ook geschikt zouden moeten zijn om buiten te kweken. Een strakke rechte lijn, bamboestokken ernaast voor het opbinden, en dan de komende maanden vooral zorgen dat er wordt gewied, gedieft en opgebonden. Dat gaat de nieuwe Werkgroep Tomaat voor een groot deel doen, waar zich tot nu toe drie mensen voor hebben opgegeven (dus er kan nog meer bij!).


AARDAPPELRUGGEN WIEDEN

De aardappelplantjes zijn bovengronds gekomen, maar ook het eerste onkruid. Dus wordt deze week de zijkant van de ruggen met een schoffel gewied (en de bovenkant heel voorzichtig ook). Dan kunnen een dezer dagen de ruggen machinaal worden aangeaard, waarna de ruggen met doeken worden afgedekt voor extra warmte en om de Colorado kever zo lang mogelijk weg te houden. Want de eerste kevers zijn al weer gesignaleerd.


HERENBOEREN PRESENT OP NATIONALE MOLENDAG

In het tweede weekend van mei worden ieder jaar de Nationale Molendagen georganiseerd. De molens die meedoen zijn dan open voor publiek. Het is een unieke kans om bijzondere molens te bezoeken en te luisteren naar de verhalen van molenaars. Ook de Janzona-molen in Budel-Schoot, die het graan van onze boerderij maalt, deed dit jaar mee.

De Herenboeren kregen de gelegenheid om zich tijdens de Molendag in Budel te presenteren. Enkele tientallen bezoekers konden, behalve onze folder, ook wat verse groenten en kruiden meenemen.

 


POMPOENPOTJES

Er zijn deze week weer zo’n 1200 pompoenzaadjes in potjes gedaan, dus dat worden in september/oktober weer heel veel prachtige pompoenen als het een beetje meezit. En het zijn natuurlijk weer heel veel soorten, van de Flespompoen (of Butternut) via de Japanse Hokkaido tot de Musquee de Provence.


AVOND4DAAGSE START IN DE BARONIE

Op dinsdag 9 mei startte de Avond4Daagse Maarheeze vanaf het clubgebouw van het IVN Cranendonck op het terrein van de voormalige proefboerderij. Deze wandeling voerde ook over onze herenboerderij. Ondanks het slechte weer gingen toch een hoop wandelaars op weg. Bij een kraampje op ons land werden allerlei gezonde hapjes uitgedeeld.

Voor het evenement hadden zich 355 deelnemers ingeschreven. Zij lopen deze week vier avonden 5 of 8 km. langs vier verschillende routes. De laatste etappe van de Avond4Daagse is op vrijdag 12 mei. Het startpunt is dan Hockeyclub Cranendonck.


ZOO… ZIN IN

We hadden er zin en daarom hadden we behoefte aan meer werkzaamheden dan alleen de oogst. Dus na het oogsten van de winterpostelein en veldsla – ondanks het zeer groeizame weer heeft de groente zijn tijd nodig en is er nog niet meer – zijn we de boomgaard in gegaan. De rest van de boomspiegels is onkruidvrij gemaakt en als afsluiting was er een koffietafel met twee soorten cake.


LINTWORTELS

Deze week zijn de eerste zaadlinten met wortelzaadjes erin de grond in gegaan. Die linten zorgen ervoor dat de wortelzaadjes goed verdeeld en in een kaarsrechte lijn liggen. Dat is van belang om straks met de wiedmachine over zo’n bed heen te kunnen rijden om alle onkruid tussen de wortelrijen te verwijderen zonder de wortelzaadjes/plantjes zelf te raken. Het probleem met wortelen is dat je ze niet als kleine plantjes in de grond kunt zetten, maar alleen als zaadjes. Maar dat is met die kleine zaadjes een heel gedoe, omdat er dan vaak teveel op een hoop komen en ze niet echt recht liggen. Bovendien groeien wortelzaadjes langzamer dan het onkruid eromheen. Dan moet je dus al onkruid wieden terwijl je de nieuwe wortelplantjes nog niet kunt zien en dat gaat makkelijk mis.

Op een ander wortel bed zijn daarom eerst met een brander de bovenste paar centimeters aarde kort verhit, waardoor het langer duurt voor er onkruid opkomt. Dan kun je dus onkruid wieden terwijl je de wortelplantjes al duidelijk ziet. Op het eerste bed dat we zo gedaan hebben, lijkt dat redelijk goed te werken (zie foto hieronder). Maar de machine die daarvoor is gemaakt – speciaal voor de breedte van onze groentebedden – is nog niet perfect en vereist nog wat aanpassingen. En wellicht zijn in de toekomst ook de twee technieken te combineren. Bram experimenteert volop verder.

Nou maar hopen dat de muizen van onze wortels afblijven….

 


KIPPENRAPPORT

Begin van de week is de dierenarts weer op bezoek geweest om te kijken naar onze leghennen. Ze was erg te spreken over de gezondheidstoestand en het welzijn van de dieren. Vooral in de uitloop hebben de hennen een verrijkende omgeving, wat gedragsproblemen voorkomt. Ze zijn dan ook rustig en hebben een prettig gedrag naar elkaar toe. Door het relatief natte en koude voorjaar is het wel een uitdaging om de ren zo droog mogelijk te houden. Dit is van belang want anders kunnen ze problemen krijgen met hun poten, wat bij sommige hennen licht zichtbaar is. We hebben daarom het buitenhok opnieuw schoongemaakt en net wat anders ingericht. Ook is het binnenhok extra goed gereinigd, inclusief het behandelen van allerlei moeilijk bij te komen kieren en naden waar luizeneitjes kunnen zitten. Kippenhokken hebben altijd luizen, maar bij warm weer neemt dat exponentieel toe. Door het hok nu het nog redelijk koel is extra schoon te maken, hebben de luizen straks als het warmer wordt, minder kans.

 

 


CHEF-KOK ENTHOUSIAST OVER BOERENKOOL

Onlangs is het Groen Café Valkenswaard – Waalre van start gegaan in het Huis van Waalre. Tijdens de eerste bijeenkomst, met als thema Natuurgedreven voedselproductie, gaven Annelies Balkema en Leonieke van de Geer een presentatie over onze herenboerderij en wat er bij komt kijken om in harmonie met de natuur groente te telen.
Toen Patrick van der Meijden van Grand Café het Huis van Waalre hoorde wat wij op onze boerderij doen, werd hij heel enthousiast. Van de laatste boerenkolen van het seizoen maakte hij voor de 50 deelnemers aan het Groen Café een heerlijke soep en een pastagerechtje. Hij was lovend over de boerenkool. Het was heel lang geleden dat hij dat hij zo’n mooie complete boerenkoolplant zag, die ook nog voldeed aan zijn hoge smaakeisen, aldus de chef-kok. ‘Als de groente ongekookt al lekker smaakt, dan is die gekookt helemaal geweldig.’

Zijn enthousiasme over de kwaliteit van onze groentes was aanstekelijk. Dat smaakt naar meer! Daarom gaan we kijken of we nog andere activiteiten met hem kunnen gaan ontwikkelen.

Het Groen Café Valkenswaard-Waalre is een samenwerking tussen de bibliotheek Waalre, IVN Valkenswaard-Waalre en een aantal betrokken inwoners. Met het organiseren van Groen Cafés willen de initiatiefnemers een podium creëren waar in brede zin aandacht wordt besteed aan thema’s als duurzaamheid en natuur in de regio.


ZOO… DIVERS

De oogst begint langzaam weer serieuze proporties aan te nemen. We hebben behoorlijk wat werk gehad aan het zoeken en uitsteken van het knoflook loof. De raapstelen bleken ook nog iets te weinig volume te hebben, zodat we uiteindelijk het hele bed hebben geoogst. Tenslotte waren er nog de “gebruikelijke” 650 preien die uit de grond getrokken moesten worden. Om 10 uur was alles klaar voor de uitgifte en kwamen de meewerkboeren om klussen uit te voeren. Vooral schoffelen is nodig met dit groeizame weer. In de kruidentuin werd ook gewerkt en daar werden bovendien vlinders geteld. Al met al een heel pallet aan activiteiten op onze boerderij.


HET HELE DAGBOEK BEKIJKEN >>>

Recente artikelen:

Faceboek
Website
Instagram
Twitter
Vimeo
Copyright © 2023
Herenboeren De Groote Heide


Je  ontvangt deze mail omdat je bent ingeschreven op de mailinglijst van Herenboeren De Groote Heide.

INSTELLINGEN WIJZIGEN | AFMELDEN | PRIVACYVERKLARING

Email Marketing Powered by Mailchimp