Copy
Hotei nieuwsbrief Mei 2023
View this email in your browser

Hotei nieuwsbrief Mei 2023

  • Japan in Mei.

  • Museumbezoek.

  • Japanmarkt op Eerste Pinksterdag, zondag 28 Mei.

  • Nieuwe aanwinsten.

Beste Japanse kunstliefhebber,

Op 10 mei ben ik weer naar Japan vertrokken met de bedoeling om stevig in te kopen. In alle opzichten was het een succesvolle reis: binnenkort komt een rijkgevulde verscheping met DHL binnen op het Rapenburg.

Objecten zullen nog een paar weken op zich laten wachten. Een aantal prenten zullen al eerder op de website te zien zijn. En aanstaande zondag, Eerste Pinksterdag, wordt de Japanmarkt gehouden. Hotei zal een kraam aan het Rapenburg buiten hebben, met afgeprijsde en licht beschadigde spullen van grote verscheidenheid. Ik ben er zelf wegens vakantie niet bij, maar mijn medewerkers zullen u bedienen.
Japan in Mei.

De reis zelf verliep voorspoedig: de controles in verband met Covid zijn allemaal verleden tijd, dus ook de douane situatie was zeer plezierig. Aanvankelijk was het kil, met een spatje regen, maar de laatste paar dagen in Tokyo waren lekker warm, niet erg als je net uit Nederland komt.

Japan is nu een paradijs voor de toerist, althans wat kosten betreft. Mijn hotel in Kyoto, Kyoto Hana hotel, waar ik een nacht verbleef kostte minder dan 80 Euro. Niks bijzonders maar wel comfortabel.

Na één nacht snel naar Tokyo voor een tweetal veilingen. Helaas waren de prenten niet goedkoop: record na record! De belangstelling is werkelijk enorm zoals bleek uit de laatste dag van mijn verblijf toen ik een verkoop tentoonstelling van de firma Watanabe bijwoonde in boekhandel Maruzen in Nihonbashi: in het eerste uur waren ALLE 30 prenten van Hasui verkocht, zonder uitzondering. Shoichiro Watanabe stond er enigszins verbaasd bij: hij kon naar huis maar moest nog een week blijven!
Museum bezoek.

Op een zondag ben ik naar het Tobacco & Salt Museum getrokken. Het is een paar jaar geleden verhuisd van Shibuya naar de nieuwe vestiging nabij Oshiage, Tokyo Skytree, de enorm hoge relatief nieuwe toeristen attractie, met fenomenaal uitzicht. Door een stommiteit nam ik de verkeerde uitgang van het ondergrondse station en heb ik enige tijd door de weinig bijzondere wijken gedwaald. Ik had dit vroeger ook vaak op zondag doelbewust gedaan, en altijd van genoten. Het is lelijk maar je ziet altijd wat opmerkelijks, zo ook nu: een totaal Texaanse bar, daarnaast een bedrijf dat bijzondere postduiven verkoopt, als ‘race horses for the poor’, aan de overkant een heel klein tempeltje en op straat loopt helemaal niemand. Doodse rust.
Uiteindelijk na enige omzwervingen en mijn verstand gebruikt te hebben kwam ik bij het Tobacco & Salt Museum. Mijn specifieke doel was de tentoonstelling die door een kennis van mijn vrouw en van mij samengesteld was, Fumiko Kobayashi. Zij heeft een zeer diepgravend overzicht gemaakt over Ōta Nanpo (1749-1823).
Wie is dat zult u zich afvragen? Ōta Nanpo was een soort ‘Renaissance Man’ en één van de belangrijkste en veelzijdigste auteurs van zijn tijd. Hij was dichter, schrijver, chroniqueur, antropoloog avant la lettre, historicus en verzamelaar. Zijn naam, althans één van zijn namen nl. Shokusanjin, zie je regelmatig terug onder gedichten die zijn toegevoegd aan schilderingen in Ukiyo-e stijl, en verder in gedichten die op surimono geplaatst zijn. Ōta Nanpo was een spin in het zeer dichte intellectuele en artistieke netwerk van Edo aan het eind van de 18e en het begin van de 19e eeuw. Hij onderhield relaties met heel veel collega dichters, maar ook met Hokusai en diens leerlingen, met de bekende uitgevers van zijn tijd en met Santō Kyōden, ook zo’n veelzijdig man, in veel dingen gelijkend op Nanpo, mogelijk een fractie stouter…
Zijn beschrijvingen van zijn tijd zijn uitermate belangrijk geweest voor onze kennis van de Ukiyo-e: hij schreef het eerste gedeelte van Ukiyo-e ruikō, 'Enige gedachten over Ukiyo-e', de belangrijke basis van onze historische kennis van de Ukiyo-e tradities. Dit werk werd later voortgezet door Keisai Eisen.

De tentoonstelling zag er interessant uit, maar was helaas vrijwel helemaal in het Japans. Jammer genoeg waren er slechts twee schilderingen waarop hij zijn gedichten had geplaatst en ook geen mooie surimono of dure kyoka boekjes.

De catalogus heeft ook slechts een beperkte Engelse samenvatting van twee pagina’s en zo blijf ik, en allen die niet vloeiend Japans lezen, verstoken van alle informatie over deze fascinerende figuur die zo’n ‘quintessential Edoite’ was.
Waarom ik dit stukje aan de nieuwsbrief heb toegevoegd? Omdat ik vind dat een goed begrip van de hele context waarin de Japanse prenten werden gemaakt zo belangrijk is. Lees op Wikipedia nog meer over Ōta Nanpo.
Japanmarkt op Eerste Pinksterdag, zondag 28 Mei.

Na de corona jaren nu eindelijk weer de Japanmarkt op het Rapenburg in Leiden.
Hotei staat er ook, standnummer 7, recht voor de ingang van het SieboldHuis.
U vindt veel prenten waar een kleinigheid mis mee is, tegen kleine prijzen. Er zullen ook wat oude boekjes en schilderingen-albums liggen, een foto album uit de 19e eeuw, katagami (stencils om textiel mee te bedrukken), afgeprijsde naslagwerken etc.
De regel is: pinnen (of contant betalen) en meenemen.
Nieuwe aanwinsten

Tijdens de Japan markt zal er in de galerie ook een beperkte selectie van nieuwe aanwinsten te zien zijn. Bijvoorbeeld een drietal albums met complete series: twee van Toshikata en een van Ogata Gekko (Nihon Hana Zue), een paar mooie prenten van Yoshitoshi, een prachtige Shinsui (vrouw met waaier) en nog het een en ander.
De nieuwe aanwinsten op het gebied van lak en brons zullen pas later aankomen, d.w.z. na 17 Juni.
Hartelijke groeten,

Chris Uhlenbeck

email: ukiyoe@xs4all.nl
website: Hotei Japanese Prints
Instagram
Facebook
Website
Email
Copyright © 2023 Hotei Japanese Prints, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp