Copy















 
I dag bliver filosof Anders Fogh Jensen 50 år, og i den anledning vender vi blikket mod hans lange virke som filosof og giver her et vue over alt det filosofiske stof og de nye filosofiske tiltag, som hans livslange kærlighed til filosofien har ført med sig. I nyhedsbrevet kan du blandt andet læse portrætinterviews, høre podcastepisoder om Anders' filosofiske virke, lære mere om filosofiske samtaler og læse om begreberne Pseudoarbejde og Projektsamfundet samt gå på opdagelse i Filosoffens mange bøger.
Filosoffens podcast
 Lær filosoffen at kende
Om Filosoffen
Samtale med medvært Camilla om, hvorfor valget faldt på filosofi som studiefelt, og hvordan man lever som filosof.
Om Filosoffens filosofiske virke, hvad filosofi er, og hvad det er, filosofien kan skabe som sammenhængsskabende kraft i forståelsen af verden.
Filosoffens podcast er udkommet med over 200 afsnit, som behandler temaer og emner om alt fra kærlighed og projektarbejde til kultur og litteratur, filosofi. Find alle afsnit her.
Portrætinterviews
Portrætinterview
Filosoffen i fokus
Filosoffen har skrevet, debatteret og er blevet interviewet til over 500 artikler og indslag i de sidste mange år, og skrevet klummer til mange af de store danske aviser og dagblade. Se et udpluk her:  I medierne - Filosoffen Anders Fogh Jensen
Filsofiske samtaler
Interview om filosofiske samtaler
Book filosofisk samtale
Læs interviewet om hvad filosofiske samtaler er. Hvordan adskiller de sig fra en psykologsamtale? Hvad kan de give, som psykologsamtaler ikke kan?  Om nihilisme, myter, og at finde sin plads i kosmos. 
Book en filosofisk samtale med Filosoffen. Livssamtalerne handler om dit liv og er rettet mod overblik, ændrede livsomstændigheder, nye forståelser eller begreber til at sætte det, der sker eller er sket ind i en ramme.  
Filosoffen har altid interesseret sig for, hvordan man med filosofien kan forstå menneskets vilkår i verden. Når han beskæftiger sig med for eksempel arbejdsmarkedet og pseudoarbejde er det ikke med vinklen, at det er spild af penge, men spild af folks liv. Livsfilosofien og hvordan man lever et godt liv, er i højsædet, og det har også resulteret i den helt nye specialistuddannelse i fænomenologisk eksistensterapi, filosofiske samtaler og parterapi, samt bøgerne Hvordan skal jeg leve mit liv, Kierkegaard? og Narrative samtaler. Køb bøgerne her. Læs om filosofiske samtaler her.
Dannelsesrejser
Filosoffen skabte i 2017 en helt ny form for rejse, der skulle give folk mulighed for at beskæftige sig med alle de ting, som hverdagen ikke giver plads til, i smukke omgivelser og i godt selskab, som befordrer dybe samtaler og nye indsigter om livet og samfundet. Han har nu sendt over 200 mennesker ud i verden til blandt andet Andalusien, Tyrkiet og Grækenland, som er vendt hjem med ny viden, et udvidet verdensbillede, nye venskaber og en nyfunden appetit på værklæsninger og filosofi.
Se det aktuelle udvalg af kommende rejser
Projektsamfundet
Teaterstykket De danser alene
Foredrag om projektsamfundet
 De danser alene
★★★★★ “Hjerneudfordrende teater, hvor ord og sceniske billeder konstant ægger vores verdensbillede” (JP)
★★★★★ “Fantastisk underholdende og tankevækkende forestilling!” (Den 4.Væg)
★★★★ “Flot dramatikerdebut med en præcis, provokationspirrende tekst” (Berlingske)
★★★★★★  “En perle af en moderne, filosofisk forestilling” (Kulturkupéen)
★★★★★ Intellektuelt stimulerende (Cph Culture) 

 
Book  foredraget om projektsamfundet, og få udpeget, hvor i samfundet disse strukturer viser sig, for eksempel i alt fra moderne dans på diskoteker og arbejdsmarkedets projektansættelser til kærlighedsrelationer og afbudskultur. Projekterne er sivet ind alle vegne, også på institutioner som universiteterne, hvor udvikling, innovation og disruption er på alles læber. I foredraget vendes der, hvilke problemstillinger, der følger i kølvandet på den permanente udbredelse af midlertidighed og løse forbindelser i samfundet og i livsverdenen. 
 
I 2009 skrev Anders Fogh Jensen bøgerne Projektsamfundet og Projektmennesket, som handler om, hvordan projektstrukturen har vundet indpas i samfundet, og hvordan projektmentaliteten gennemsyrer alle aspekter af vores liv og samfund, som kan ses på alt fra arbejdsmarkedets løse ansættelser og fordeling af fondsmidler, som vægter innovation og disruption til kærlighedsrelationer og afbudskultur. I 2016 blev tankerne om projektsamfundet til en artiklen "The projectification of everything: Projects as a human condition" i Project Management Journal, som blev tildelt prisen The PMJ Paper of the Year Award 2017, som Anders modtog i Boston. Ideen om projektsamfundet nåede også til Frankrig og France Inters studier, hvor Anders blev inviteret til at tale om begrebet, som ikke er blevet mindre relevant i tidens løb, men som kun bliver mere og mere aktuelt i takt med at traditioner, gentagelse, system og struktur træder i skyggen, og kreativ destruktion, disruption og tvungen udvikling vinder frem. For eksempel skriver Anders for tiden på kapitlet 'The Philosophical History of Projectification' som er på vej i bogen Projectification, som udkommer på Palgrave til sommer.
Pseudoarbejde

5 HJERTER, Politiken: "En væsentlig og veloplagt bog" - Svend Brinkmann
"Dennis Nørmark og Anders Fogh Jensens opgør med managementkulturens jublende selvfremstilling og dens evne til at bremse enhver værdiskabelse fortjener mere end blot at lave ballade." - Georg Metz, Dagbladet Information

4 STJERNER, Jyllands-Posten

5 STJERNER, Børsen

Book foredraget om pseudoarbejde til din arbejdsplads eller virksomhed og find ud af, hvordan I skærer det overflødige arbejde fra og får mere tid til at leve bedre liv. Foredraget bidrager med en provokerende og øjenåbnende indsigt i de arbejdsopgaver, vi spilder hinandens tid med, og de forholdsvis simple ændringer medarbejdere og ledere kan indføre for at blive fri af administrative overflødigheder. 
I 2018 stak antropolog Dennis Nørmark og filosof Anders Fogh Jensen hovederne sammen og skrev bestselleren Pseudoarbejde - hvordan vi fik travlt med at lave ingenting (Kan købes her). I bogen behandler de et af de mest underbelyste områder i det moderne arbejdsliv: tendensen til at bruge tid på arbejdspladsen, der reelt ikke skaber nogen værdi, ikke angår nogen og ikke giver nogen mening.
Bogen er et opgør imod dette pseudoarbejde, fordi de mener det står i vejen både for vores dannelse, reelt værdifuldt arbejde, lykke og evne til at takle de virkelige problemer vi står overfor, fremfor de ligegyldige opgaver vi opfinder til os selv og hinanden, blot for at løbe med i hamsterhjulet af pseudoaktiviteter. Blot for at vi kan sige til hinanden, at vi har travlt og er meget vigtige.
Bogen er en invitation til både individer, ledere, organisationer og samfund om at se kritisk på det arbejde de fylder tiden ud med, men hvis reelle indhold er mere end tvivlsomt og som fylder deres medarbejdere med frustration, ærgrelse og meningsløshed. Bogens begreb om pseudoarbejde vakte genklang hos mange danskere og skabte en debat, som stadig er i gang, og blev endda nævnt i Dronningens nytårstale. Bogen er også nået til udlandet i norsk, engelsk og endda koreansk oversættelse. 
Filosofisk konfirmation
Filosoffen skabte for nogle år tilbage et alternativ til både den kristne konfirmation og til Humanistisk konfirmation. I tidens løb er der blevet konfirmeret over 150 filosofiske konfirmander, som er blevet undervist i alt fra etik og moral, dyder, myter, Platon, Kierkegaard, køn, og hvad det vil sige at være et voksent og fuldbyrdigt menneske. Anders ville skabe et rum til dem der manglede et sted at gå hen, som stiller sig åbent overfor de store tanker og spørgsmål i livet, og hvor det er det enkelte barns retning og valg i livet som voksen, der er i højsædet, men hvor de får lov til at få indsigt i den vestlige filosofis 2500 år gamle tankegods. Den filosofiske konfirmationsceremoni er en helt særlig dag, hvor forældrene bevidner deres børns skridt ind i et aktivt stillingtagen til deres voksentilværelse, og den er både rørende og munter på samme tid. Filosofisk konfirmation er en ny tradition, som er kommet for at blive.
Der er nu åbent for tilmeldinger til filosofisk konfirmation i 2023-24
Filosoffen på flere sprog
Filosoffens hjemmeside på engelsk:
Filosoffen har også en hjemmeside på engelsk, hvor artikler og lyd på fremmedsprog kan findes. Lyt for eksempel til filosoffens gæsteoptræden hos France Inter. Gå på opdagelse i filosofi på norsk, italiensk og mange andre sprog på siden. 
Gå på opdagelse her.




 

 

 
GÅ TIL FILOSOFFEN.DK
Del
Tweet
Videresend

Opdater dine præferencer eller afmeld dig nyhedsbrevet